Mali grad

Občinski otroški parlament o temah stereotipov, rasizma in diskriminacije

04.03.2010

 

Teme otroškega parlamenta v šolskem letu 2009/2010, ki ga že 20. leto pripravlja Zveza prijateljev mladine Slovenije, so povezane z diskriminacijo, rasizmom in stereotipi.

Na izbrane teme je Mladinski center Kotlovnica v sredo, 3. marca pripravil občinski otroški parlament v sodelovanju z vsemi osnovnimi šolami v občini (OŠ Frana Albrehta, OŠ Toma Brejca, OŠ Šmartno, OŠ Stranje, OŠ Marije Vere, OŠ 27. julij, Zavod CIRIUS). Že v tednih pred občinskim parlamentom kot na samem dogodku so učenci s pomočjo anket, referatov, skečev, delavnic, itd. izrazili svoja mnenja glede obravnavanih tem, ob tem opozorili, da je razlikovanje prisotno tudi po kamniških osnovnih šolah ter bili na koncu enotni, da do razlikovanj na podlagi osebnih lastnostih in značilnostih ljudi, ne bi smelo prihajati.

Po besedah Boštjana Koširja, direktorja Mladinskega centra Kotlovnica, je občinski otroški parlament dosegel svoj namen, ob tem pa gre opažati, da se učenci z leta v leto bolj poglobijo v teme ter se tako vedno bolj pripravljeni udeležujejo občinskih parlamentov.

V uvodu je osnovnošolce pozdravila varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik, ki je spomnila na vrednote posameznika, kot so to poštenost, iskrenost, pripravljenost za pomoč, sposobnost sočutja in podpore, katere, kot pravi varuhinja, zares štejejo. Zaključila je z mislijo, da verjame, da bodo vsi otroški parlamenti v Sloveniji pokazali, da otroci verjamejo v enakost ter spoštovanje drugačnosti. Parlamenta sta se udeležila tudi župan občine Kamnik Tone Smolnikar ter podžupan Brane Golubovič. Župan Smolnikar je v nagovoru zbranim dejal, da verjame v sporočilo in misel »vsi drugačni, vsi enakopravni«, ki ga kot župana spremlja na vsakem koraku, kamniškim osnovnošolcem pa ob koncu zaželel uspešno nadaljevanje razprave.

Svojo zgodbo ter poglede na rasizem in diskriminacijo je ob koncu predstavil reper Zlatko, ekipa spletne televizije KoTV Kamnik pa je poskrbela za prvi prenos dogodka v živo preko spleta.

Namen otroškega parlamenta

Otroški parlamenti so programi vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo in se kot oblike demokratičnega dialoga izvajajo v vseh šolah po Sloveniji. Nadgradijo se s parlamenti na občinski in regionalni ravni ter se zaključijo na nacionalnem otroškem parlamentu. Projekt Zveza prijateljev mladine izvaja že od leta 1990 in pomeni eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih po demokratičnem postopku izberejo sami.

20. nacionalni otroški parlament na temo stereotipov, rasizma in diskriminacije, ki so jo mladi izbrali na 19. otroškem parlamentu v Državnem zboru 23. marca 2009, bo potekal v DZ RS v ponedeljek, 22. marca 2010.


<< Nazaj | Novice