Mali grad

Občinski kviz gasilske mladine iz Gasilskih zvez Kamnik in Komenda

19.03.2012

 

Mladi gasilci so tekmovali v pionirski in v mladinski konkurenci, ločeno dekleta in fantje. Vsako ekipo so sestavljali 3 člani. V obeh kategorijah so morali člani pokazati znanje o gasilstvu tako z vidika teorije kot tudi z vidika prakse. Pri teoretičnem delu so odgovarjali na splošna vprašanja o gasilstvu,  zgodovini gasilstva ter o požarni preventivi. Znanje gasilske terminologije pa se je ocenjevalo po sistemu »Malih sivih celic« s točkovanjem od 5 proti 0.

Pri praktičnem delu so morale ekipe pokazati spretnosti pri vezanju vozlov, ki so v gasilstvu velikokrat v uporabi, zato je pravilno, da že mlade gasilce poučimo o njihovi uporabnosti ter pravilnem vezanju. Drugi del praktičnega preverjanje je bil ločen za pionirje in mladince. Pionirji so morali prikazati poznavanje gasilskega orodja z izbiro ustreznih parov orodij, ki se uporabljajo skupaj, oziroma oznak gasilcev v desetini, medtem ko so morali starejši prikazati spretnosti pri spenjanju cevi na »trojak«, pravilni izbiri gasilnika glede na vrsto požara ter poznavanju gasilskega orodja.

Mladi gasilci, ki predstavljajo bodoče generacije kamniških in komendskih gasilcev, so na tekmovanju pokazali izredno visok nivo pridobljenih znanj. Na tekmovanju smo lahko opazili, da starejši gasilci oziroma mentorji svoja znanja na pravilen način prenašajo na mlajše. Seveda je prvi pogoj za ta dejanja ustrezen nivo znanj pri starejših, o čemer pa glede na dobro organiziranost gasilstva tako v naši kot tudi sosednji občini niti ne smemo dvomiti.

Med pionirji je prvo mesto dosegla ekipa Tunjice 1, drugo in tretje mesto pa sta si priborili ekipi iz PGD Komenda. V starejši kategoriji so zmagali mladinci iz PGD Komenda (Komenda 1) pred ekipo iz PGD Tunjice (Tunjice 2) ter drugo ekipo iz PGD Komenda (PGD Komenda 2).  Prehodni pokal so osvojili mladi gasilci iz PGD Komenda.

V soboto, 31. marca, bo v Kamniku potekal regijski kviz mladine gasilske regije Ljubljana III, kamor so se iz naše občine, na podlagi rezultatov na občinskem kvizu, uvrstile ekipe iz PGD Tunjice in PGD Zgornji Tuhinj. Ekipam želimo čim boljše rezultate.

Besedilo in fotografije: Luka Schnabl, PGD Kamnik


<< Nazaj | Novice