Mali grad

Občina Kamnik prejemnica zlate plakete za dolgoletno sodelovanje pri razvijanju domoljubja

22.11.2018

 

Občina Kamnik prejemnica zlate plakete za dolgoletno sodelovanje pri razvijanju domoljubjaPodžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi je zvečer na slavnostni akademiji Zveze društev »GENERAL MAISTER« iz rok predsednika Zveze mag. Milana Lovrenčiča v Mestni hiši Rotovž v Mariboru prevzel zlato plaketo za dolgoletno sodelovanje pri razvijanju domoljubja, ki jo je Zveza namenila Občini Kamnik.

Zveza društev »GENERAL MAISTER« je sprva podelila 15 zlatih plaket, kot rečeno, pa jo je prejela tudi Občina Kamnik, in sicer za dolgoletno sodelovanje pri razvijanju domoljubja. Ob tej priložnosti je podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi poudaril ponos, ki ga Kamničanke in Kamničani gojimo do dejanj generala Maistra: »V Kamniku se je vse skupaj začelo. Kamničanke in Kamničani smo ponosni, da se Kamnik imenuje Maistrovo mesto, pa čeprav je Maister v njem preživel le nekaj let. Iz Kamnika je v svet odšel z željo po novem znanju in na koncu priboril tako pomembno severno mejo. Kamnik je bil prvi, ki je Maistru postavil spomenik in veseli ter ponosni smo, da smo v letošnjem letu razširili naš muzej, Rojstno hišo Rudolfa Maistra, ter dokončno in v celoti prenovili spodnjo etažo. S tem smo Maistru dali še dodatno priznanje.«

»V naši lokalni skupnosti smo prvi, skupaj z Društvom generala Maistra Kamnik in Zvezo društev »GENERAL MAISTER«, podeljevali priznanja zaslužnim posameznikom in organizacijam, ki gojijo Maistrov duh. V lanskem letu pa smo podpisali tripartitni dogovor še z Mestno občino Maribor, podelili priznanja v Kamniku, danes pa bodo podeljena tukaj v Mariboru. Vesel in ponosen sem, da bodo priznanja šla v roke domoljubom. Vsem vam, ki negujete in ohranjate Maistrov duh. Vsem vam, ki spoštujete pogumna dejanja in s svojim delom skrbite za to, da domoljubje ne ugasne. Če ga bomo ohranjali, ni skrbeti tudi za našo domovino in za slovenski narod. Prejemnikom lep večer in iskrene čestitke.«

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi pa je nato s predsednikom Zveze društev »GENERAL MAISTER« mag. Milanom Lovrenčičem in županom Mestne občine Maribor Andrejem Fištravcem podelil priznanja za večletno delo oziroma za izjemne zasluge pri ohranjanju spomina, sporočilnosti ter veličine generala Rudolfa Maistra. 

Priznanja za večletno delo oziroma za izjemne zasluge pri ohranjanju spomina, sporočilnosti ter veličine generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev so letos prejeli:

Za glasbeno popestritev slavnostne akademije je poskrbel pevski zbor Osnovne šole Borcev za severno mejo.

Akademiji je sledila še državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra, ki se je odvijala v Slovenskem narodnem gledališču Maribor in ji je prisostvoval tudi podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi skupaj s predsednikom Društva general Maister Kamnik Ivanom Miroslavom Sekavčikom in ostalimi predstavniki Društva.

Letošnji slavnostni govornik državne proslave ob dnevu Rudolfa Maistra je bil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan. Umetniški program proslave, z naslovom »Impresije domoljubja«, so s kulturnim programom popestrili Simfonični orkester SNG Maribor pod vodstvom Simona Robinsona, Jure Ivanušič, pevci Eva Boto, Ana Bezjak in Tadej Vesenjak, igralci Petja Labović, Uroš Kaurin, Timon Šturbej in Bojan Maroševič, baletna solista Anton Bogov in Catarina de Menenses, glasbeniki Vasko Atanasovski, Simone Zanchini, Dejan Lapanja, Jože Zadravec, Žiga Golob, Sebastijan Duh in Ariel Vei Atanasovski, Ženski pevski zbor Glasbena matica ter mladi plesalci iz Plesne izbe Maribor.


<< Nazaj | Novice