Mali grad

Občina Kamnik postala »Prostovoljstvu prijazno mesto«

19.05.2016

 

Občina Kamnik postala »Prostovoljstvu prijazno mesto«Občina Kamnik je s strani Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij skupaj s 14 slovenskimi občinami prejela naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto« in s tem priznanje, da zgledno podpiramo prostovoljce in prostovoljske organizacije. V dvorani Konjičanka v Slovenskih Konjicah se je v okviru Slovesnega dneva prostovoljstva in Nacionalnega tedna prostovoljstva odvijala podelitev nazivov, kjer je v imenu Občine Kamnik priznanje prevzel župan Marjan Šarec.

Prostovoljstvo je najbolj živo tam, kjer je za vlaganje in spodbujanje k aktivni participaciji na lokalnem nivoju največ posluha. Ne glede na bogastvo posamezne družbe, je za njen razvoj in skupno dobrobit pomembna pripravljenost prebivalcev za sodelovanje v skupno dobro. Pripravljenost prebivalcev za prostovoljsko delo je znak vključujoče, povezane, zdrave družbe. Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, tako že več kot dvajset let spodbuja razvoj prostovoljstva v Sloveniji. Pri tem je izjemnega pomena odnos občin do prostovoljskih organizacij in prostovoljcev. S podelitvijo naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto« so izpostavili tiste občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini.

Zbrane je v Slovenskih Konjicah najprej pozdravil župan Miran Gorinšek, ki je poudaril, da je človek bogat toliko kot pomaga sočloveku. Besedo je nato predal izvršni direktorici Slovenske filantropije Terezi Novak, ki je dejala, da se zaveda, da vsa prostovoljna društva skupaj z lokalnimi skupnostmi naredijo veliko za ljudi, prispevajo k boljši in bolj strpni družbi, ki temelji na spoštovanju vseh, ne glede na osebne in življenjske okoliščine. 

Čast nositi naziv »Naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi« ima v letošnjem letu Aleš Oven, naziv »Junaki našega časa« je prejelo 13 šol, ki razvijajo inovativne prostovoljske programe učencev, naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto« pa je poleg 14 občin, ki zgledno podpirajo prostovoljce in prostovoljske organizacije, prejela tudi Občina Kamnik.

V obrazložitvi so zapisali: »V Občini Kamnik se s prostovoljstvom ukvarja 10 odstotkov prebivalcev. Spodbujajo pa tudi mednarodno prostovoljstvo. V Kamniku je bilo v lanskem letu v različnih programih kar 20 prostovoljcev iz tujine, vsako leto pa v mednarodno prostovoljsko šolo odideta dva prostovoljca. Občina Kamnik na razpisih upošteva vrsto stroškov povezanih s prostovoljskim delom, se redno pridružuje dnevu za spremembe, nacionalnemu tednu prostovoljstva, prostovoljcem pa se tudi javno zahvali na prireditvah. Prostovoljske aktivnosti podpira z oglaševanjem v občinskih medijih, pa tudi z možnostjo brezplačne uporabe občinskih prostorov oziroma omogočanjem simboličnih najemnin za prostovoljske organizacije. Župan se na delo in uspehe prostovoljcev odziva aktivno in prostovoljce, kadar je le mogoče, spremlja tudi na podelitve nazivov Naj prostovoljec na Brdu pri Kranju. Sam pa je, tako kot mnogi drugi v občinski upravi, član več prostovoljskih organizacij in se aktivno pridružuje akcijam, na katere ga te organizacije povabijo. Občina Kamnik spodbuja izobraževanje mentorjev mladih prostovoljcev v šolah, kar je pomemben vložek v razvoj solidarnosti med prebivalci občine tudi v prihodnje.«


<< Nazaj | Novice