Mali grad

Občina Kamnik osvojila 2. mesto v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna 2013

09.10.2013

 

Kot smo že poročali, je občina Kamnik zasedla odlično 2. mesto ob zaključku projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna 2013. Včerajšnje slavnostne podelitve priznanj v Termah Olimia, ki se je odvijala pod skupnim imenom »Slovenijo čutim: Moja dežela - lepa in gostoljubna in podelitev najvišjih priznanj v turizmu«, sta se udeležila tudi župan Marjan Šarec in direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar.

V mesecu septembru se je z objavo rezultatov državne ocenjevalne komisije zaključilo že 22. tekmovanje v projektu pod geslom Moja dežela – lepa in gostoljubna 2013. Tekmovanje organizira Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – Direktoratom za turizem in internacionalizacijo ter pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. S poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja v okviru zelenega turizma in trajnostnega razvoja, so se v njem pomerili številni kraji in drugi sodelujoči v panožnih tekmovanjih, med njimi tudi Kamnik, ki je v kategoriji srednjih mest zasedel odlično 2. mesto.

Župan in direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik sta se, kot rečeno, udeležila podelitve priznanj ob zaključku omenjenega projekta in v dvorani Primula sprva prisluhnila nagovoru župana Občine Podčetrtek in predsednika Turistične zveze Slovenije Petra Misje. Zbrane pa je ob slavnostnem dogodku pozdravil tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Janko Veber.

Sledila je podelitev priznanj v kategorijah bencinski servisi Petrol, kjer je bil nagrajen tudi bencinski servis Petrol Kamnik III, mladinska prenočišča, kampi, turistični kraji, izletniški kraji, zdraviliški kraji, mestna jedra, trška jedra, vaška jedra, manjše mesto, večje mesto in srednje mesto. V slednji je 1. mesto pripadlo občini Nova Gorica, 2. mesto občini Kamnik in 3. mesto občini Slovenj Gradec. Na koncu so podelili tudi pet najvišjih priznanj v turizmu, med katerimi je priznanje za življenjsko delo za dosežke na področju razpoznavnosti slovenske kulinarike in Slovenije v Evropi in svetu prejel Kamničan Janez Bratovž (restavracija JB).

Župan Marjan Šarec s ponosom gleda na prejeto priznanje in na prihodnost ter razvoj turizma občine Kamnik: »Kot župan občine Kamnik sem vesel in ponosen, da je naša občina v močni konkurenci slovenskih krajev prejela priznanje za drugo mesto v kategoriji srednjih mest  v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna. Prejeto priznanje s strani zunanjih strokovnjakov s področja turizma potrjuje pravilnost naših prizadevanj za urejanje in ohranjanje okolja občine v okviru zelenega turizma ter trajnostnega razvoja, čeprav smo včasih priča tudi neodobravanju zastavljenih ciljev s strani različnih skupin ljudi. Načela trajnostnega razvoja turizma lahko marsikomu neopravičeno predstavljajo določeno oviro oziroma omejevanje. Poudariti je potrebno, da je dolgoročna konkurenčnost turističnih krajev močno odvisna od trajnosti, zato se moramo novim trendom prilagoditi ter jih sprejeti v svoje razvojne politike. Le tako bomo lahko ohranili svoje kulturne in naravne lepote ter hkrati ostali zanimiva občina za obiskovalce. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem občankam in občanom za svoj dosedanji prispevek k urejenosti in gostoljubnosti naše občine do obiskovalcev ter posledičen prispevek k nagradi, ki smo jo danes prejeli vsi skupaj. Prejeto priznanje pomeni dodatno motivacijo za nadaljnje dobro delo in sodelovanje med interesnimi skupinami znotraj občine na področju turizma, pri čemer je glavni cilj vpeti čim večje število lokalnih prebivalcev v eno izmed najhitreje rastočih gospodarskih panog. Trdno sem prepričan, da nam bo s skupnimi močmi to tudi uspelo

Navdušenja nad odličnim 2. mestom pa ni skrivala niti direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar: »Ravno v tem času na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik skupaj s ponudniki turističnih storitev opravljamo evalvacijo uspešnosti poletne turistične sezone v Kamniku, kjer ugotavljamo izredno dobre rezultate, kljub slabšim splošnim gospodarskim razmeram. Prejeto priznanje Turistične zveze Slovenije nagrajuje naše skupno trdo delo in prizadevanja za uspešnost turistične dejavnosti v občini Kamnik. Nekatera področja, ki so bila ocenjena v okviru ocenjevanja spadajo neposredno v pristojnosti našega Zavoda (npr. urejenost Turistično informacijskega centra), nekatera pa veliko širše (npr. urejenost zdravstvenih ustanov, gasilskega doma, ipd.). Tekmovanje nas želi s tem opomniti, da na turizem gledamo veliko širše, kot si predstavljamo, hkrati pa v ospredje postavlja skrb za okolje, na katerega pri sledenju zastavljenih ciljev nikakor ne smemo pozabiti.Skupaj s sodelavci na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik si bomo še naprej prizadevali, da se turizem v naši občini razvija v smeri okolju prijaznih dejavnosti ter sledenju načelom trajnostnega razvoja turizma na vseh področjih in ravneh. Prepričana sem, da imamo podporo tako turističnega sektorja kot tudi širše javnosti, da te ideje uresničimo ter se skupaj zavihtimo med najboljše turistične destinacije v Sloveniji. K aktivnostim za doseganje tega cilja pa vljudno vabim prav vse občanke in občane, da nam s svojimi predlogi pomagajo, saj še vedno velja eden izmed prvih sloganov slovenskega turizma "Turizem smo ljudje".«

Za kulturno popestritev slavnostne podelitve priznanj so poskrbeli Ansambel Toplar, Tanja Žagar, Donalt Trumpet, Osti Jarej in skupina Sounds of Slovenia.

Prejeto priznanje pomeni za Kamnik velik uspeh in potrditev pravilne usmerjenosti turistične politike s strani zunanjih ocenjevalcev. Predstavlja tudi odlično promocijo kraja, podroben pregled rezultatov tekmovanja in ocen turistov pa bo turističnim subjektom v občini koristil pri pripravi in izvajanju marketinških načrtov, poslovne politike, kakovostne ponudbe in nadaljnjem razvoju turizma. Vsekakor gre zahvala za osvojeno 2. mesto tudi vsem občankam in občanom, ki ste z neposrednim ali posrednim prispevkom pripomogli k odlični uvrstitvi na tekmovanju, saj so bila merila zelo stroga, zahteve pa visoko postavljene, zato nam brez skupnega truda zagotovo ne bi uspelo doseči tako visoke uvrstitve.


<< Nazaj | Novice