Mali grad

Občina Kamnik na izboru operacij Las Srce Slovenije uspešna z dvema projektoma

25.02.2021

 

Občina Kamnik na izboru operacij Las Srce Slovenije uspešna z dvema projektomaObčina Kamnik je bila na 1. javnem pozivu za izbor operacij LAS Srce Slovenije v letu 2020 za sklad EKSRP uspešna s projektoma Samostan – mesto srečevanj in Oživitev trgov.

Samostan – mesto srečevanj

Vodilni partner projekta je Javni zavod Mekinjski samostan, partnerja pa sta Občina Kamnik ter Vrt zdravilnih rastlin, d. o. o.

S projektom želimo bogato zgodovino samostana Mekinje, ki so ga sestre Uršulinke leta 2016 podarile Občini Kamnik in ga od leta 2018 upravlja nov javni zavod, na sodoben in zanimiv način predstaviti tako prebivalcem Kamnika kot tudi širši Sloveniji in tujini. Hkrati pa z lastno blagovno znamko Doroteja, poimenovano po Doroteji Sidoniji Gallenberg (mekinjska opatinja med 1706 in 1725) in bo združevala zeliščarska in rokodelska znanja ter lokalne izdelke, razviti dodatno vrednost. Slednja bo omogočala participacijo, povezovanje in sodelovanje akterjev s celotnega območja LAS Srce Slovenije.

Predlagana operacija, s katero ustvarjamo prostor priložnosti za turizem, zdravje, dobro počutje in vzpodbujamo večjo samooskrbo, je bila uspešna in tako smo pridobili nova nepovratna sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Kamnik in področje Srca Slovenije pa tako nov produkt, s katerim bo uspešno povezoval prebivalce, nagovarjal turiste ter vzpodbujal nove podjetniške ideje.

Oživitev trgov

Vodilni partner projekta je Občina Kamnik, partnerji pa so Turistično društvo Motnik, Podeželsko društvo Utrip pod lipo domačo Motnik in Turistično društvo Sveti Vid iz Občine Lukovica.

S projektom nameravamo oživiti dve trški jedri, v Motniku in v Šentvidu pri Lukovici. S tem želimo prebivalcem omogočiti boljše pogoje za bivanje in obogatiti kulturno življenje v obeh krajih. V Motniku bo na novo urejen prireditveni prostor, na katerem bo vzpostavljena lokalna tržnica. Izvajale se bodo tudi različne rokodelske delavnice, ki bodo obujale znanja naših prednikov. S tem želimo ponovno spoznati naše korenine, črpati od prednikov in obogatiti vsakdanje življenje prebivalcev. Izvajale se bodo tudi delavnice in aktivnosti za otroke v času šolskih počitnic. V Šentvidu pri Lukovici letos praznujejo 10. obletnico Vidovih dni, ki potekajo vsako leto v mesecu juniju. Organiziran bo Vidov sejem z bogatim programom. Projekt prispeva k novemu razvojnemu zagonu območja, temelječemu na lokalnih virih. Glavne dejavnosti območja so kmetijstvo in turizem ter bogato kulturno življenje, zato je namen te dejavnosti med seboj povezati in multiplicirati učinke ter krajem vrniti nekdanji utrip.

Po izteku pritožbenih rokov bosta oba projekta predložena v potrditev še na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge. Takrat bo Občina Kamnik s partnerji pristopila k izvajanju načrtovanih aktivnosti.


<< Nazaj | Novice