Mali grad

Občina Kamnik je ZA STRPNOST

22.04.2016

 

Občina Kamnik je ZA STRPNOST»Strpnost je spoštovanje, sprejemanje in priznavanje bogate raznolikosti naših svetovnih kultur, naših oblik izražanja in načinov biti človek. Spodbujajo jo znanje, odprtost, sporazumevanje in svoboda misli, vesti in prepričanja… Strpnost ni popustljivost, prijaznost ali prizanesljivost. Strpnost je predvsem aktiven odnos, ki ga spodbuja priznavanje univerzalnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin drugih.«

(Deklaracija o načelih strpnosti, UNESCO 1995)

Dopoldan je župan Marjan Šarec v poročni dvorani občinske stavbe z rok dr. Nejca Jelena iz Izobraževalnega centra Eksena prejel slovenski prevod Unescove Deklaracije o načelih strpnosti.  

Deklaracijo o načelih strpnosti (v izvirniku »Declaration of Principles on Tolerance«) je sprejela Generalna konferenca UNESCO na 28. zasedanju v Parizu leta 1995, slovenskega prevoda pa do sedaj, vsaj glede na poizvedovanja, žal še ni bilo. Ker je temeljna dejavnost Izobraževalnega centra Eksena nudenje izobraževanj, ki spodbujajo posameznika, da v svoje odnose vnaša strpnost, sprejemanje in spoštovanje, je njihovo poslanstvo dejansko tudi promocija in spodbujanje strpnosti ter skozi to uresničevanje človekovih in otrokovih pravic. Tako so se pri poglabljanju v temo strpnosti srečali z omenjeno deklaracijo in se glede na pomembnost njene vsebine odločili, da jo na lastno pobudo prevedejo v slovenski jezik. Pri tem so sodelovali z Društvom za strpne odnose Eksena, katerega poglavitno poslanstvo in namen je promocija strpnosti v Sloveniji.

V Izobraževalnem centru Eksena trdno verjamejo, da je strpnost pomemben človekoljuben civilizacijski ideal, ki omogoča uresničevanje temeljnih človekovih in otrokovih pravic ter skozi to razvoj in napredek družbe na temeljih miru in medsebojnega spoštovanja. Zato je še toliko bolj pomembno, da ljudje vedo, kaj strpnost v resnici je. To pa je zelo jasno in poglobljeno zapisano prav v Deklaraciji o načelih strpnosti, ki so jo nekatere občine že prejele, njihova želja pa je, da Deklaracijo prejme čim več slovenskih občin. Prejel jo je tudi predsednik Republike Slovenije in nekateri ministri, kmalu pa jo bodo prejeli tudi vsi slovenski vrtci in osnovne šole, večje knjižnice, izbrane državne, vladne in nevladne ustanove ter posamezniki. Ker pa se zavedajo, da je potrebno strpnost predstaviti tudi otrokom, so pripravili lutkovno predstavo za otroke z naslovom Dinozaver Tiko in veliki zob. Deklaracijo o načelih strpnosti si lahko preberete tukaj.  

V upanju, da bo prevod deklaracije dodatno prispeval k promociji in uresničevanju strpnosti v Sloveniji, so izvod, kot rečeno, prinesli tudi v občino Kamnik, slavnostno pa jo je iz rok vodje projekta »Mi smo ZA STRPNOST!« dr. Nejca Jelena v imenu naše lokalne skupnosti prejel župan Marjan Šarec.

Župan je ob prejemu dejal: »Strpnost ne pomeni, da smo tiho, da smo uslužni, pomeni pa velikokrat poslušati drugega in priznani napako, stopiti korak nazaj. Na Občini Kamnik se trudimo, da bo naša družba postala družba strpnosti. Seveda pa je težko doseči neko zlato sredino, predvsem, ker skrajna levica poudarja strpnost v eno smer, skrajna desnica pa v drugo smer, oboji pa so zgrešili. Zato mora obstajati srednja meja in to se mi zdi bistveno. Ta Deklaracija je dobrodošla, če jo bomo le udejanjili. Strpni moramo biti do večine stvari, razen do nestrpnosti. Čas, v katerem živimo, je dinamičen, problematičen, zato je potrebno take deklaracije uresničiti z dejanji. Zavedamo se, da na silo ne gre, potrebno je ljudi ozavestiti. Najlepša hvala, ker ste prinesli Deklaracijo med nas in veliko uspeh pri širjenju strpnosti med Slovenci!«

»TUDI MI SMO ZA STRPNOST!«

 


<< Nazaj | Novice