Mali grad

Občina Kamnik izvedla Javni natečaj s sloganom Časovna kapsula – sporočilo za 21. stoletje

25.05.2021

 

Občina Kamnik je v sklopu projekta StimulArt izvedla Javni natečaj s sloganom Časovna kapsula – sporočilo za 21. stoletje, župan Matej Slapar pa je včeraj v Poročni dvorani zmagovalcema natečaja predal zahvalo za sodelovanje.

Natečaj Časovna kapsula – sporočilo za 21. stoletje je bil namenjen posameznikom med 17. in 100. letom starosti ter malim podjetjem. Udeleženci so morali za sodelovanje pripraviti izdelek, ki je funkcionalen predmet ali dekoracija za dom, ustvarjen na podlagi zgodovinske in/ali industrijske dediščine Kamnika, hkrati pa ustreza potrebam trga in potrošnikov v 21. stoletju.

V postavljenem roku je prispelo 17 izdelkov, ki so bili s strani komisije ocenjeni na podlagi štirih kriterijev (povezava z lokalno dediščino, izvirnost ideje, izgled, tehnika – inovativnost).

Na podlagi dodeljenih točk je zmagovalni izdelek postala USNJENA TORBA, ki sta jo izdelala Klemen Urbanija in Janja Stopinšek. Torbica je izdelana iz usnja, strojenega s tanini kostanja. Tako usnje kot tudi les sta v preteklosti Kamnika predstavljala pomemben material. Torbica je v celoti izdelana popolnoma ročno – izrezana, luknjana in šivana s sedlarskim šivom, ki preprečuje paranje. Tak način izdelave je zelo redek, omogoča pa, da izdelek dolgo služi svojemu namenu. Klemen Urbanija in Janja Stopinšek sta par, ki že vrsto let ustvarjata zanimive izdelke, predvsem iz lesa in usnja. Njuni izdelki so začeli prav v zadnjem času dosegati mnogo višji nivo in repertoar, večina izmed njih nosi certifikat Art&Craft Slovenija. Poleg izdelkov iz usnja in (svežega) lesa, izdelujeta tudi šamanske bobne, raketne peči, jurte, v-stole in sodelujeta pri organizaciji raznih taborov.

Župan Matej Slapar se je zmagovalcema natečaja iskreno zahvalil za sodelovanje in ob tem poudaril, da je hvaležen, da ustvarjata slovenske izdelke in krepita zavest o pomembnosti ohranjanja tradicije ter slovenske rokodelske obrti.  

Vse izdelke, ki so prispeli na Javni natečaj Časovna kapsula – sporočilo za 21. stoletje, smo objavili tudi na uradni spletni strani Občine Kamnik in pripravili tako imenovano Spletno razstavo natečaja Časovna kapsula – sporočilo za 21. stoletje (projekt StimulArt), ki si jo lahko ogledate TUKAJ.

Projekt StimulArt podpira Interreg Central Europe in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.


<< Nazaj | Novice