Mali grad

Občina Kamnik CIRIUS-u Kamnik podarila električna tricikla

17.06.2021

 

Občina Kamnik CIRIUS-u Kamnik podarila električna triciklaDanes je župan Matej Slapar CIRIUS-u Kamnik predal električna tricikla, ki jih je Občina Kamnik dobila v okviru projekta E-nostavno na kolo. CIRIUS Kamnik pa je ob predaji organiziral tudi slovesno odprtje galerije v učnem stanovanju na Usnjarski ulici 9, ki je nastala kot del projekta Dodatno usposabljanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami za socialno vključenost in prehajanje na trg dela, podprtega s strani Republike Slovenije in Evropskega socialnega sklada.

Župan Matej Slapar je v imenu Občine Kamnik in projekta E-nostavno na kolo električna tricikla, ki sta namenjena gibalno oviranim osebam, predal z mislijo o zglednem sodelovanju s CIRIUS-om Kamnik na številnih področjih in dejal: »Verjamem, da bodo kolesa dobro služila vašim uporabnikom, saj je cilj Občine Kamnik v čim večji meri ozavestiti naše občanke in občane o pomenu trajnostne mobilnosti, da pa smo trajnostno mobilnost približali še gibalno oviranim, pa je velik korak naprej. Tricikla predajamo z željo, da bi tudi učencem in dijakom CIRIUS-a Kamnik omogočili kolesarjenje po našem mestu. Vsekakor nas na področju reševanja prometne problematike, prilagojene gibalno oviranim, čaka še kar nekaj dela, a glede na dosedanje sodelovanje s CIRIUS-om Kamnik in na projekte, ki jih imamo v načrtu, mislim, da nam bo uspelo vsaj del težav rešiti že v tem letu.«

V projektu E-nostavno na kolo je kot projektni partner Občina Kamnik sodelovala z Razvojnim centrom Srca Slovenije d. o. o., cilj pa je bil spodbujati kolesarstvo kot obliko trajnostne mobilnosti. S tem namenom je Občina Kamnik izvedla določene investicije v podporno kolesarsko infrastrukturo (postavitev treh polnilnic za električna kolesa, postavitev stojal za parkiranje koles…) ter pridobila dva električna tricikla, ki sta namenjena gibalno oviranim.

Zahvalo in pohvalo, da je Občina Kamnik pomislila tudi na njihove otroke in mladostnike, pa je namenil direktor CIRIUS-a Kamnik Goran Pavlič, ki je dejal, da si takšnega dobrega in prijateljskega sodelovanja z Občino Kamnik želijo še naprej in verjame, da bodo kolesa njihovi otroci s pridom uporabljali.

Ob slovesnosti je potekalo torej tudi odprtje galerije, kjer so razstavljene fotografije nekdanjih dijakov (Ervina Potočnika, Nina Rakovića, Roka Berleca in Mateja Trevna) ter dela, ki so jih dijaki CIRIUS-a, pod mentorstvom likovnih pedagoginj, pripravili v sklopu natečaja projekta StimulArt, ki ga izvaja Občina Kamnik. Natečaj za najboljši izdelek pod sloganom Moje mesto v moji dlani je bil namenjen dijakom CIRIUS-a Kamnik, udeleženci pa so za sodelovanje na natečaju izdelali oz. oblikovali izdelke, ki predstavljajo bistvo (podobo, zgodovinsko dejstvo, legendo, ljudsko pripoved…) mesta Kamnik. Interpretacija izdelkov je morala biti ustvarjalna in inovativna, dodatno inovativnost pa so predstavljali specifični materiali, ki so bili bodisi reciklirani ali pa tipični za to območje. Prejeli smo paleto raznolikih, inovativnih izdelkov, značilnih za občino Kamnik, ki so bili izdelani iz gline, stekla, lesnih sekancev, ostankov kovine, papirja in usnja, upodabljali pa so različne motive, od Kamniške Veronike, sira Trnič, Malega in Starega gradu, koče na Veliki planini, mamuta, Plečnikovega Kamnika ter nekatere druge podobe, značilne za Kamnik.

Natečaj se je zaključil že lani, vendar je bila, zaradi epidemije, podelitev nagrad dijakom, ki so pripravili najboljše tri izdelke, prestavljena za nedoločen čas. V ta namen je tako župan Matej Slapar ob tej priložnosti še najboljšim trem dijakom predal simbolične nagrade, ki jih je prispevala družba Velika planina, d. o. o..

Prva tri mesta so zasedli:

  1. Clara Domjanić, izdelala je montažni kip iz ostankov kovine – Plečnik v Kamniku;
  2. Ian Krstič, izdelal je stol iz lesnih sekancev;
  3. Endi Pašić, izdelal je podobo Starega gradu iz papirja.

Za kulturni program sta poskrbeli Anja Kužnik in Urša Podboj. Za preplet misli in besed je poskrbel Timotej Bučar.

Projekt StimulArt podpira Interreg Central Europe in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Projekt E-nostavno na kolo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoj podeželja RS 2014-2020. 


<< Nazaj | Novice