Mali grad

Ob zaustavitvi nihalke zaradi močnega vetra včeraj pomagali pohodnikom pri sestopu iz Velike planine

09.02.2015

 

Zaradi močnega vetra na Veliki planini smo zaposleni družbe Velika planina d.o.o. včeraj, 8. 2. 2015, okoli 15.30 sprejeli odločitev, da nihalko ustavimo. Sunki vetra so namreč dosegali tudi do 25 m/s. Omejitev za še varno vožnjo nihalke pa je veter do 18 m/s.

Posledično je na planini ostalo okoli 60 dnevnih pohodnikov in okoli 30 gostov v kočah po planini. Zaposleni družbe Velika planina d.o.o. smo takoj po odločitvi o ustavitvi nihalke pričeli obveščati dnevne pohodnike na planini in goste v kočah po planini, da prevoz nazaj v dolino z nihalko ne bo mogoč in da smo organizirali avtobusni prevoz iz Kranjskega raka proti Kamniški Bistrici, kjer so imeli pohodniki parkirana svoja vozila. Večina gostov, ki so nastanjeni po kočah, je ob prejetem obvestilu o premočnem vetru za delovanje nihalke sporočila, da bo v kočah počakala do jutra, ko se bodo razmere umirile. Ostali gostje koč in dnevni pohodniki pa so sledili našim navodilom in se napotili do zbirnega mesta pri gostišču Zeleni rob.

O ustavitvi nihalke in nastali situaciji smo obvestili tudi Republiški center za obveščanje na številko 112, ki je v spremstvo pohodnikov vključil tudi GRS Kamnik.

Zaposleni družbe Velika planina d.o.o. smo pohodnike pospremili od gostišča Zeleni rob do Črnuškega doma. Iz Črnuškega doma pa smo jih nato skupaj s pripadniki GRS Kamnik pospremili še do Kranjskega raka, kjer jih je čakal avtobus za Kamniško Bistrico.

Za prevoz pohodnikov, ki so bili preutrujeni za nadaljevanje poti od Črnuškega doma proti Kranjskemu raku, je poskrbel Peter Kosirnik, oskrbnik Črnuškega doma.

Zaposleni družbe Velika planina d.o.o. smo skupaj s pripadniki GRS Kamnik in ostalimi še enkrat pokazali, da so pohodniki na Veliki planini varni, kljub nepredvidenimi vremenskimi nevšečnostmi.

Vsem obiskovalkam in obiskovalcem Velike planine se za nastalo nevšečnost opravičujemo, vendar žal na vremenske razmere nimamo vpliva. Varnost potnikov vedno postavljamo na prvo mesto, zato je bila tudi sprejeta odločitev o ustavitvi nihalke.

Besedilo: v.d. direktorja Velika planina d.o.o. Leon Keder
Fotografiji: Matjaž Šerkezi


<< Nazaj | Novice