Mali grad

Ob svetovnem dnevu turizma vabljeni na Veliko planino

27.09.2017

 

Ob svetovnem dnevu turizma vabljeni na Veliko planinoNa današnji dan, 27. septembra, obeležujemo svetovni dan turizma, letošnje leto pod naslovom "Trajnostni turizem - orodje za razvoj''. Nihalka na Velik planin v letošnjem letu beleži številne rekorde, saj je od začetka leta do danes Veliko planino z obiskalo že več kot 55.000 potnikov. Ta edinstvena destinacija je vse bolj prepoznavna širom sveta, predvsem v poletni sezoni, svojih lepot pa ne skriva niti jeseni, pozimi ali pomladi. 

Neokrnjena narava, tradicija pašništva, prostrani pašniki in neskončne sprehajalne poti privabljajo obiskovalce na oddih ter rekreacijo. V času ko planina zaživi s pastirji, pa planina ponudi še mnogo več. Mnogo obiskovalcev obišče pastirsko bajto, ki je danes muzej - Preskarjeva bajta. V avgustu je tako muzej obiskalo več kot 700 gostov z vsega sveta. Še edina bajta, ki je na Veliki planini ohranjena na prvotni način, brez dimnika ter oken, ponuja na ogled številne predmete, ki so jih pastirji uporabljali za pridelavo domačih izdelkov, pastirska oblačila. Ob zgodbah, ki jih lahko slišite v muzeju, pa boste spoznali življenje pastirjev nekoč in danes. 

Ohranjanje tradicije pašništva na Veliki planini je bistvenega pomena. Prav tako je potrebno ohranjanje domačih izdelkov - vse od trdega sira z Velike planine, trniča pa vse do načina izdelave mlečnih pridelkov, pesmi, pastirskih iger ter drugih šeg in navad, za katere moramo poskrbeti, da ne bodo nikdar pozabljene. Saj le te dajejo Veliki planini prav poseben čar. 

V letošnjem letu je Veliko planino obiskalo že več kot 55.000 obiskovalcev z vsega sveta. Več kot 30% obiskovalcev prihaja s tujih držav, od tega je več kot 32% vseh tujih obiskovalcev iz Francije, sledijo pa jim Nemci, Italijani ter Španci. Zabeležili pa smo tudi obiskovalce z bolj oddaljenih držav – Kar nekaj gostov je obiskalo Veliko planino z držav Združeni arabski emirati, Tajvana, Mehike, Indije in celo Kostarike.

Kaj pa ko pastirji zapustijo planino?

Velika planina je vedno odlična izbira za obisk. V jesenskih mesecih je odlična za pohodništvo in kolesarjenje, saj ni pretirano veliko obiskovalcev. Ko je v dolini megla, se na Veliki planini bohotita sonce ter prijetne temperature. 

V zimskem času pa so bele strmine odlične za smuko in sankanje, idila pastirske vasi pa kar vabi na sprehod med zasneženimi strehami. 

Pomlad pa je seveda čas, ko narava ponovno zaživi. Sneg skopni, na dan pa kukajo znanilke pomladi. Med njimi je tudi žafran, planina pa se tako odane v čudovito vijolično odejo!

Besedilo in fotografije: Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice