Mali grad

Ob reševanju v gorah šteje vsaka minuta

23.08.2017

 

Gorski reševalci svetujejo, kako ravnati, ko morate poklicati na pomoč. Gorsko okolje je posebno okolje in vsaka nesreča je veliko tveganje tako za poškodovanca kot tudi za vse vpletene reševalce. Ekipa Gorske reševalne zveze Slovenije je v letu 2017 posredovala po 342 klicih na pomoč planincev, največ na območju reševalne službe Bohinj. V posnetku si oglejte, kako poteka reševanje s helikopterjem in kaj lahko naredite sami, da bo intervencij čim manj.

Reševanje v gorah z novim sistemom

Reševalna akcija v gorah se vedno začne z iskanjem in določanjem lokacije, kar v večini primerov otežujejo slabe vremenske razmere (megla, nevihte, moča ...). Da je prihod do ponesrečencev in s tem njihov prihod v profesionalno medicinsko oskrbo hitrejši, od letos gorskim reševalcem pomaga inovativen program sarOS (Search and Rescue operating System)

Razvoj programa sarOS podpira tudi planinsko-ekološka akcija Očistimo naše gore.

SarOS je program, ki je bil razvit v sklopu Gorske reševalne zveze Slovenije in je edinstven program v Evropi. V njem je zbrana celotna kartografija slovenskih gora, vključno s satelitskimi posnetki. Gre za program, ki nam, gorskim reševalcem pomaga, da čim prej določimo, kje se oseba na terenu nahaja. Tako lahko poškodovanca iz gorskega okolja čim prej pripeljemo v profesionalno medicinsko oskrbo, kar je osnovni cilj delovanja Gorske reševalne zveze Slovenije.

Kako poteka akcija s helikopterskim reševanjem, v kakšno pomoč je ob tem gorskim reševalcem sistem sarOS, in kaj lahko naredite sami, da bo reševanje hitrejše in uspešnejše, si oglejte v POSNETKU.

Ponovimo: 6 nasvetov za varen obisk gora

Velikemu delu intervencij bi se lahko izognili, če bi planinci upoštevali pravila priprave na turo, poskrbeli za obvezno opremo in korektno ocenili svoje zmožnosti.  Vsaka planinska tura naj se prične s pripravami in načrtovanjem dva dni pred odhodom.

O vaši turi obvestite partnerja, prijatelja ali znanca. Obvestilo naj vsebuje podatke o načrtovani poti, morebitne rezervne cilje in okviren čas vrnitve. Na vidnem mestu v avtu pustite listek s podatki o načrtovani turi in se vpisujte v vpisne knjige v kočah in na vrhovih, ki bodo v veliko pomoč gorskim reševalcem v primeru poizvedovanja.

Obvezna oprema v vsakem nahrbtniku

V vsak nahrbtnik sodi minimalna obvezna oprema, in to ne glede na dolžino in vrsto pohoda in ne glede na to, ali gremo v gore sami, z družbo ali z otroki. Idealno bi bilo, če je ne bi bilo treba nikoli uporabiti, toda če jo imate, lahko reši življenje vam ali drugim planincem. V nahrbtniku naj bo:

V vsak nahrbtnik sodita tudi kvalitetna tiskana planinska karta in kompas. Za pomoč pa je lahko mobilna aplikacija Locus Map ali OruxMaps oziroma profesionalna naprava Garmin.

Mobilni telefon bo v pomoč le s polno baterijo

V gorah se čas delovanja baterije skrajša zaradi nizkih temperatur in slabšega signala. Zato ne bo odveč nekaj nasvetov, kako ravnati s telefonom:

Če se zgodi nesreča, ohranite prisebnost in ostanite mirni. Vedno najprej pokličite na številko 112 in ne znancev, prijateljev, ker boste s tem samo podaljšali čas prihoda gorskih reševalcev.

Ocenite situacijo in zaščitite sebe in ponesrečenca pred neposrednimi nevarnostmi ter nudite prvo pomoč v okviru svojega znanja in sposobnosti. Ob klicu na številko 112 zbrano posredujte vse pomembne podatke za reševanje.

Reševalna intervencija v gorah je za marsikoga zanimiv dogodek, vendar so med samim potekom reševanja vsi »firbci« nezaželeni:

Mednarodna znaka za pomoč helikopterju uporabite le, če v bližini nesreče še ni reševalcev!

Alkohol v gore ne sodi, cigaretni ogorki pa naj ne končajo v naravi ampak v vreči za smeti ali prenosnem pepelniku, ki jo prinesete v dolino!

Gorski reševalci bodo z nami tudi  27. avgusta ob 9h pri Domu v Kamniški Bistrici na dogodku Očistimo naše gore. Predstavili bodo sistem za reševanje sarOS ter pripravili  tirolsko žičnico. Pridružili pa se nam bodo tudi smučarski skakalec Cene Prevc, biatlonec Klemen Bauer in člani mladinskih biatlonskih ekip. Otroci bodo plezali na plezalnem stolpu, vsi pa se bomo preizkusili v zabavnih športnih igrah in planinski orientaciji.

Vir: http://vsebovredu.triglav.si/zdravje/ob-resevanju-v-gorah-steje-vsaka-minuta
Fotografija: Timotej Lampe Ignjić


<< Nazaj | Novice