Mali grad

Ob dnevu odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše smo Kamnik povezali s prostovoljstvom

07.04.2018

 

Ob dnevu odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše smo Kamnik povezali s prostovoljstvomDopoldan se je pri Svetovalni pisarni za starejše Kamnik na Tomšičevi ulici odvijal dan odprtih vrat pisarne, Dan za spremembe, letošnje leto pa je organizator prireditve, Zavod Oreli, Kamnik povezal s prostovoljstvom. Dogodka se je v imenu Občine Kamnik udeležila višja svetovalka za področje družbenih dejavnosti Katja Vegel skupaj z direktorico Zavoda Oreli Martino Ozimek. 

Dan odprtih vrat svetovalne pisarne za starejše je bil namenjen ogledu aktivnosti, ki jih izvajajo v Zavodu Oreli kot podporo kvalitetnemu preživljanju starosti. V svetovalni pisarni se pogovarjajo z obiskovalci, jim svetujejo in izvajajo vrsto delavnic, izobražujejo ter vzgajajo za medgeneracijsko sožitje in sobivanje.

V pomladni šopek Dneva za spremembe pa so letošnje leto prvič povezali tudi predstavitve kamniških osnovnošolskih prostovoljskih skupin, delavnice prostovoljcev srednješolcev, študentov in odraslih. Prostovoljke Osnovne šole Stranje so na današnji prireditvi skupaj s prostovoljko Tatjano predstavile njihovo poslanstvo, ki so ga letos v Zavodu Oreli poimenovali »Povežimo Kamnik s prostovoljstvom«.

Zbrani so se pogovarjali in za nasvet lahko povprašali tudi virtualno svetovalko Veroniko, ki je luč sveta ugledala v decembru 2017. Ob tej priložnosti so soustvarjali dobre odnose v lokalnem okolju preko sodelovanja posameznikov v skupinah za prostovoljno delo in samopomoč, ogledali so si likovno razstavo Orelijeve skupine likovnic, lahko pa so se vpisali v nova izobraževanja/skupine – na primer osnovno izobraževanje za prostovoljno delo/pogovorna skupina.

Ob prijetnem druženju na Tomšičevi ulici je prisotne nagovorila direktorica Zavoda Oreli Martina Ozimek, ki se je, skupaj z mag. Romanom Renerjem, zahvalila Občini Kamnik za sodelovanje, predvsem pa vsem prostovoljcem, ki se nepogrešljivi člen njihovega delovanja: »Ker nič ne pride samo po sebi, se moramo povezovanja, sodelovanja, lepih odnosov, sožitja in pomoči drug drugemu učiti vse življenje; zato sem zadovoljna, ker se v naše prostovoljske aktivnosti vključujejo ljudje vseh starosti. Vsi z namenom pomagati sebi in drugim. Z vsemi se trudimo delati strokovno – to pomeni z ljubeznijo, voljo, znanjem in veliko mero potrpežljivosti«.

Besedo je nato predala višji svetovalki za področje družbenih dejavnosti Katji Vegel, ki pa je v imenu Občine Kamnik med drugim poudarila: »Dejstvo je, da je prostovoljstvo gonilna sila na področju humanitarnega dela, mladinske, športne in kulturne sfere, kar pomeni, da zelo vpliva na razvoj naše družbe, prostovoljci in njihove organizacije pa vse prevečkrat nadomestijo pomoč države, ki je žal ni. Ob današnjem dogodku naj le še dodam, da smo vsi lahko ponosni, da živimo v okolju, ki spodbuja in mu je mar za prostovoljstvo, za kar je Občina Kamnik prejela tudi priznanje prostovoljstvu prijazna Občina. Hvala vsem prostovoljcem, ker nas učite. Ker aktivirate. Ker spodbujate. Ker prispevate tisto najpomembnejše, svoj čas in energijo za ljudi, ki to potrebujejo.«

Za glasbeno popestritev so poskrbeli citrar Tomaž Plahutnik skupaj z Ano in Manco Plahutnik.


<< Nazaj | Novice