Mali grad

Ob 65-letnici delovanja Odbojkarskega kluba Kamnik zmaga odbojkaric in poraz odbojkarjev

17.11.2012

 

Tekma sedmega kroga srednjeevropske lige

Calcit Volleyball - ACH Volley         0:3 (-9, -18, -16)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 650 gledalcev. Sodnika: Mocsnik in Szabo (oba Madžarska).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar - libero, Sušec 13, Novaljan 1, Brulec, Planinc 3, Pokeršnik, Brus  1, Hrast, Stavbar 1, Kotnik 5, Štern - libero. Trener: Marko Brumen.

ACH Volley: Flajs, Kovačević 10, Šket 23, Klobučar, Petrović 4, Jablonsky 9, Ropret 2, Fabjan – libero, Rašić 10, Moreno, Vidič 2. Trener: Luka Slabe.

Praznovanje ob 65-obletnici delovanja kamniškega odbojkarskega kluba se je začelo z zaostalo tekmo sedmega kroga srednjeevropske lige, v kateri so varovanci Marka Brumna gostili najboljšo slovensko ekipo zadnjih let. Med tednom sta bili ob ekipi uspešni v evropskih pokalih. Calcit Volleyball je s 3:2 premagal Posojilnico Aich/Dob, ACH Volley pa v ligi prvakov belgijski Lennik.

Pred tednom dni so se v ljubljanski dvorani Tivoli aktualni državni prvaki še kako namučili, da so strli odpor aktualnih podprvakov, v nocojšnji pa v prvem nizu Kamničanov ni bilo prepoznati. Že do prvega tehničnega odmora so si Ljubljančani priigrali kar sedem točk prednosti, do drugega pa že dvanajst. Domači odbojkarji so imeli velike težave s sprejemom začetnih udarcev, temu primeren pa je bil tudi napad. Če k temu dodamo še slab blok, je razumljivo, zakaj so Kamničani v prvem nizu zbrali vsega devet točk in še to štiri po zaslugi predolgega ali prekratkega servisa gostov. Marko Brumen je sicer že v sredo, po zmagi nad Dobljani napovedal, da bo odpočil nekatere igralce, vendar to ne bi smel biti razlog za tako slab uvodni niz, v katerem je namesto Jana Brulca na mestu organizatorja igre tekmo začel Martin Hrast, namesto Jana Pokeršnika, ki ima težave s hrbtom pa na mestu sprejemalca Domen Kotnik, medtem ko sta se na mestu libera menjavala Klemen Hribar in Žiga Štern. Drugih sprememb v kamniški ekipi ni bilo, kar pomeni, da so tekmo začeli še Jan Planinc, Matjaž Sušec, Boris Brus in Jernej Stavbar. Z dvema prostima igralcema je tekmo začel tudi Luka Slabe, edina sprememba v primerjavi s sredino tekmo proti Lenniku pa je bila na mestu korektorja, saj je Morty Sidibe tokrat počival in si je tekmo ogledal s tribune, namesto njega pa je priložnost dobil Alen Šket, ki je z uspešnim napadom tudi zaključil prvi niz.

Da znajo in zmorejo Kamničani igrati bolje, so pokazali v drugem nizu - pred njim in pred tretjim so se številnim gledalcem predstavile mlajše selekcije OK Calcit Volleyball -, ki so ga začeli v isti zasedbi kot prvega. Ob nekaj boljšem sprejemu so popravili igro v napadu, popravili so tudi igro v bloku in po nekaj zaporednih točkah povedli s 5:2. Vendar so gostje – pri katerih je bil pomočnik trenerja Gašper Ribič, sicer dolgoletni igralec Calcita in v zadnjih nekaj sezonah tudi trener, sploh prvič v kamniški športni dvorani v nasprotni ekpi - strnili svoje vrste in tudi po zaslugi nekaterih lastnih napak v domači ekipi, s Šketovo točko na prvi tehnični odmor v drugem nizu odšli s točko prednosti. V domači ekipi so se znova pojavile podobne napake kot v prvem nizu in po drugem tehničnem odmoru so gostje zlahka prihajali do točk. Tudi v tem nizu je zadnjo točko dosegel Šket.

Tretji niz, v njem je Brumen v igro poslal tudi Jana Brulca in Žana Novljana, odpočil pa Hrasta in Brusa, se je začel podobno kot drugi, se pravi z vodstvom Kamničanov, ki so povedli s 4:1, toda po dveh točkah Šketa in asu Ropreta sta bili na četrti točki spet skupaj, na prvi tehnični odmor pa so Ljubljančane, pri katerih je namesto Petrovića v igro vstopil Matej Vidič, odšli že s prednostjo treh točk, na drugega pa petih. Ko je po vrnitvi na igrišče Kovačević dosegel as, Vidič pa je z blokom zaustavil Novljana, je bila tekma dokončno odločena. Očitno je bilo, da je serija težkih tekem v zadnjem obdobju bolj načela kamniške odbojkarje, vendar njihov poraz proti najboljši slovenski ekipi zadnjih let ni skalil slavnostnega vzdušja v kamniški športni dvorani, ki je bila tudi po zaslugi številnih vabljencev skorajda popolnoma polna.

V Kamniku se bo odbojka igrala še dolgo

V Sloveniji ni prav veliko odbojkarskih klubov, ki bi se lahko pohvalili, da delujejo že 65 let, zato je bilo nocoj v športni dvorani OŠ Fran Albreht še toliko bolj slovesno. OK Kamnik je proslavljanje jubileja proslavil delovno, z dvema tekmama v srednjeevropski ligi in s krajšo proslavo, na kateri so podelili priznanja za dolgoletno in uspešno delo v klubu. Tako sta nova častna člana kluba, ki sta prejela tudi zlato kartico, postala Tone Stele in Roman Pogačar, zlato kartico kluba pa so dozdajšnji častni člani prejeli Milan Windschnurer, Anton Smolnikar in Matevž Kirn. Med gosti je bil tudi prvi predsednik OK Kamnik Janez Žvokelj, ki je s skupino zanesenjakov tudi začel z aktivnim igranjem odbojke v Kamniku.

“Zaščitni znak našega kluba je pripadnost klubu in to je tisto, kar nas je vedno krasilo. Seveda so bili tudi padci, vendar so bili padci krajši kot vzponi, vedno pa smo se znali pobrati. In to prav po zaslugi te pripadnosti. Danes je naš klub med najbolj uspešnimi odbojkarskimi klubi v Sloveniji, če ne celo najbolj uspešen, saj smo edini, ki imamo obe ekipi v srednjeevropski ligi, eni redkih v evropskih pokalih z obema ekipama in edini v Sloveniji z ekipama, ki se v članski konkurenci lahko potegujeta za nastop v finalu tako v domačem prvenstvu kot v pokalnem tekmovanju. Naš klkub je velik in trenutno smo morda celo v njegovem najuspešnejšem obdobju v njegovi zgodovini. Tega kapitala ne smemo zapraviti. Naša velika želja je, da bi 70. obletnico praznovali v novi športni dvorani,” je na krajši slovesnosti dejal predsednik OK Calcit Volleyball Gregor Hribar.

“Kamnik je športno mesto. Žal finance niso takšne, kot bi si jih kamniški šport zaslužil. Tudi časi niso naklonjeni naložbam. Na tem mestu bi se tudi jaz rad zahvalil Matevžu Kirnu, ki je s svojim Calcitom v veliko pomoč kamniškemu športu in odbojkarskemu klubu. Hvala za vse lepo, kar je kamniška odbojka v preteklih letih dala Kamniku. Upam, da bomo te težke čase prebrodili skupaj,” je ob slavnostnem nagovoru dejal Marjan Šarec, župan občine Kamnik.

Zbrane je nagovoril tudi novoizvoljeni predsednik OZS Metod Ropret. “Zelo sem vesel, da imam svoj prvi formalni nastop v vlogi predsednika OZS prav v Kamniku. Trije razlogi so za to, prvi je, da je Kamnik verjetno najbolj odbojkarsko mesto v Sloveniji. Drugi je, da se je v tem klubu uveljavila cela vrsta igralcev iz Brezovice, mesta, katerega župan sem, tretji pa, da je tu tri leta igral moj sin Gregor. Po njegovi zaslugi sem tu preživel tri čudovita leta, v katerih sem spoznal čudovite ljudi in ti mi še danes stojijo ob strani,” pa so bile besede predsednika OZS.

Tekma osmega kroga ženske srednjeevropske lige

Prepričljive Kamnničanke do četrte zmage v srednjeevropski ligi

Calcit Volleyball - Rijeka       3:0 (16, 13, 13)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 300 gledalcev. Sodnika: Mocsnik in Szabo (oba Madžarska).

Calcit Volleyball: Guštin 13, Turnšek 9, Podlesnik - libero, Handanovič 8, Lenarčič 1, Kramolc 3, Ljubetič, Starčević 10, N. Mori, Hribar 1, Strel Kosmač 13, E. Mori 3. Trener: Oleg Gorbačov.

Rijeka: Došen - libero, Zdrilić 8, Ščulac 8, Savić 1, Mioč 1, Kalebić 3, Magdić, Pešut 4, Brćić 2. Trener: Igor Lovrninov.

Tribuna v kamniški športni dvorani ni bila več tako polna kot med moškim derbijem dveh najboljših slovenskih odbojkarskih ekip, zato pa so gledalci videli bolj izenačeno tekmo. Na njihovo veselje so kamniške odbojkarice, ki so se šele včeraj popoldne vrnile z gostovanja v Švici, kjer so v prvi tekmi drugega kroga pokala challenge brez izgubljenega niza premagali ekipo Franches-Montagnes, prikazale boljšo igro kot moška ekipa Calcita Volleybala. Trener Oleg Gorbačov je dvoboj z Rečankami, ki so v Kamnik prišle vsega z devetimi igralkami in trenerjem Igorjem Lovrninovim ter le enim porazom v srednjeevropski ligi, začel v najmočnejši zasedbi. Se prvi s Teo Lenarčič, Petro Kramolc, Ano Starčević, Majo Guštin, Jeleno Strel Kosmač, Tjašo Turnšek in Uršo Podlesnik. Že uvod v tekmo je bil za domače odbojkarice nadvse spodbuden, saj so povedle s 4:1, vseeno pa smo do drugega tehničnega odmora gledali izenačeno igro. Kamničanke so na drugem tehničnem odmoru imele vsega dve točki prednosti, po njem pa so gostje osvojile vsega še dve točki. Z odlično igro v bloku in domiselno igro v napadu so bile nerešljiva uganka za gostje, zadnjo točko v prvem nizu pa je z uspešnim blokom dosegla Tjaša Turnšek.

Čeprav je Gorbačov drugi niz začel brez Kramolčeve in Lenarčičeve, ki sta proti koncu uvodnega niza svoji mesti prepustili Evi Mori in Elmini Handanovič, se to do prvega tehničnega odmora v igri Kamničank to ni poznalo. Še naprej so prevladovale v bloku, v napadu in s servisi je blestela Turnškova in Kamničanke so gostjam ušle za pet točk (9:4). Po dveh zaporednih točkah Ane Starčević je bilo že 12:6 za domačo vrsto. Ko je Jelena Strel Kosmač še enkrat več z blokoma zaustavila napada gostij, je bilo, ob normalni igri domačih, že nedosegljivih osem točk prednosti za domačo ekipo (17:9). Kamničanke so do konca niza nadaljevale z zbrano igro in tudi ta niz prepričljivo dobile.

Tretji niz je kamniška ekipa začela v zasedbi, ki je tako prepričljivo dobila drugega. Tudi v tem nizu so kamniške odbojkarice nadaljevale z zelo dobro igro. Njihov sprejem je bil ves čas na visoki ravni, proti visokemu bloku domačih odbojkaric  v tem nizu je v tem elementu igre blestela Jelena Strel Kosmač - pa gostje niso imele pravih rešitev. Če k temu dodamo tokrat tudi odlično igro v obrambi, je razumljivo, zakaj so tudi ob prvem tehničnem odmoru tretjega niza vodile s štirimi točkami prednosti. Na mestu za izvajanje začetnih udarcev je Elmina Handanovič ostala tudi do drugega tehničnega odmora. Šele pri vodstvu s 17:4 se ji je zatresla roka in žoga je končala v mreži. Zmaga Kamničank seveda ni bila več vprašljiva, vprašanje je bilo le, koliko točk bodo do konca tekme še osvojile gostujoče odbojkarice. Proti koncu niza je Gorbačov v igro poslal še Niko Mori in Ano Katarino Hribar, ki sta tudi prispevali svoj kamenček v mozaiku četrte zmage Kamničank v letošnji srednjeevropski ligi.   

Tekmo med Calcitom in Rijeko si je v družbi Matjaža Hafnerja ogledal tudi trener Nove KBM Branika Bruno Najdič, prav z Mariborčankami pa bodo Kamničanke igrale v prihodnjem krogu srednjeevropske lige. Že prihodnji petek bodo gostovale v mariborski dvorani Lukna.

Besedilo: Miha Štamcar

 


<< Nazaj | Novice