Mali grad

OKTOBER - mesec požarne varnosti

09.10.2012

 

Tema letošnjega projekta Oktober - mesec požarne varnosti je "Po potresu lahko tudi zagori!" Uprava RS za zaščito in reševanje je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravila:


Slovenija je potresno ogrožena, zato jo lahko prizadene tudi močnejši potres. Po potresu so možni sekundarni pojavi, med katerimi je tudi požar. Povzročijo ga lahko :

Zaradi požara je lahko uničena zgradba, ki bi sicer v potresu ostala nepoškodovana ali bi bila minimalno poškodovana.

Z zgibanko, plakatom in telopom želimo opozoriti prebivalce na nevarnost požara, ki je pogost pojav po potresu obenem pa podati preventivne napotke za zagotavljanje požarne varnosti v primeru potresa. Ob upoštevanju preventivnih ukrepov pred potresom in po njem lahko sami zmanjšamo možnost za nastanek požara in tako preprečimo še večjo škodo.

V letošnjem letu, ki je posvečeno temi potres, je med drugim potekal raziskovalni projekt POTROG: Potresna ogroženost v Sloveniji za potrebe Civilne zaščite. V okviru projekta smo izdali brošuro za otroke 'Potres! Kako ravnati', brošuro za odrasle 'Ste pripravljeni na potres? ter plakat za otroke 'Potres! Kako ravnati'.

V sodelovanju z revijo Zmajček je URSZR pripravila tudi didaktično igrico za otroke Potres.

Gradivo bo URSZR razdelila med mlade v vrtcih in šolah, informacije o potresu in požarni varnosti pa bodo dobili tudi osnovnošolci na zgibanki Periodni sistem kemijskih elementov, maturanti na zgibanki Matematične formule za maturo ter bruci v Priročniku za bruce 2012.

Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje


<< Nazaj | Novice