Mali grad

OBČINA KAMNIK PRAZNUJE - PROGRAM PRIREDITEV 2014

28.02.2014

 

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

kot vsako leto v mesecu marcu bomo tudi letos obeležili dan Občine Kamnik. Dan, ko bomo počastili rojstni dan generala, pesnika, borca za severno mejo in našega rojaka Rudolfa Maistra-Vojanova. Pripravili smo pester program prireditev, na katerih se bomo na tak ali drugačen način spomnili velikega človeka.

Osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj Občine Kamnik bo v petek, 28. marca 2014, ob 18. uri, v Domu kulture Kamnik. Uro prej, torej ob 17. uri, pa bo potekala proslava pri spomeniku Rudolfa Maistra s sodelovanjem Častne enote Slovenske vojske.

Veselilo me bo, če se boste pridružili slovesnostim in prireditvam ob letošnjem prazniku Občine Kamnik.

Za vse prireditve velja prost vstop.

Marjan Šarec
župan Občine Kamnik

Program prireditev je objavljen pod rubriko Prihajajoči dogodki in v meniju na desni strani spletne strani.

REGIJSKA PRIREDITEV OB DNEVU CIVILNE ZAŠČITE
Dom kulture Kamnik

Praznovanje dneva civilne zaščite je priložnost, da znova poudarimo pomen pripravljenosti na izjemne situacije, ki lahko kadarkoli in kjerkoli na svetu ogrozijo življenja ljudi ter uničijo njihovo imetje. Da obeležujemo dan civilne zaščite v mednarodnih okvirih, je izraz zavesti o soodvisnosti in skupni solidarnosti celotnega planeta, na katerem prebivamo. Ob takšnih dogodkih je treba združiti vse moči, znanje in izkušnje, k čemur vsakdo, po svojih najboljših močeh, prispeva svoj delež. Vabljeni torej v Kamnik na podelitev priznanj in nagrad Civilne zaščite Republike Slovenije.

REZ KAMNIŠKE POTOMKE NAJSTAREJŠE VINSKE TRTE
Kamnik, Park Evropa

Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo. Lanskega septembra je kamniška potomka mariborske Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, sorte modra kavčina ali žametovka, obrodila svoje žlahtne sadove. Da bomo lahko tudi letošnje leto deležni le-teh, bo rez kamniške trte opravil kamniški viničar Miro Sanabor in razdelil nove cepljenke.

PODELITEV PRIZNANJ DRŽAVNEGA TEKMOVANJA V EKOKVIZU ZA SREDNJEŠOLCE
Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik

Ekokviz za srednje šole bo v šolskem letu 2013/2014 že enajstič združeval dijake, ki se bodo pomerili v ekoznanju. Letošnja vsebina  tekmovanja nosi naslov »PODNEBNE SPREMEMBE – Kakšno bo vreme jutri?« Dijaki iz 41. srednjih šol iz vse Slovenije bodo reševali naloge na treh ravneh izobraževanja, in sicer Strokovno poklicno izobraževanje in Poklicno tehnično izobraževanje, Srednje poklicno izobraževanje ter Strokovna in splošna gimnazija.

REVIJA OTROŠKIH in MLADINSKIH PEVSKIH ZBOROV OBČIN KAMNIK IN KOMENDA –  I. del
Dom kulture Kamnik

Pregledna javna in ocenjevalna koncerta natečajnih udeležencev 18 pevskih zasedb s predstavitvami kakovostne ravni dejavnosti na področju otroškega in mladinskega zborovskega petja v občinah Kamnik in Komenda.

POŠLJIMO MILNE MEHURČKE V SVET
Jedilnica OŠ 27. julij Kamnik

Krhkost, različnost, nežnost, iskrivost, mavričnost, nagajivost. Vse to so lastnosti otrok in so lastnosti milnih mehurčkov s čarobnim učinkom. Izrazimo spoštovanje do otrokove individualnosti s toplim pogledom, stiskom roke, pozornim poslušanjem, odprtjem Razvojnega oddelka Vrtca Antona Medveda Kamnik. Milne mehurčke za prijaznejši svet bomo pihali majhni in veliki otroci Vrtca Antona Medveda Kamnik, učenci Osnovne šole 27. julija Kamnik in varovanci Društva Sožitje Kamnik.

REDNA LETNA SKUPŠČINA DRUŠTVA GENERAL MAISTER KAMNIK
Sejna dvorana Občine Kamnik

Na svoji redni letni skupščini Društva general Maister Kamnik bodo člani predstavili poročila o delu Društva v preteklem letu in sprejeli program dela za leto 2014.

REVIJA OTROŠKIH in MLADINSKIH PEVSKIH ZBOROV OBČIN KAMNIK IN KOMENDA –  II. del
Dom kulture Kamnik

Pregledna javna in ocenjevalna koncerta natečajnih udeležencev 18 pevskih zasedb s predstavitvami kakovostne ravni dejavnosti na področju otroškega in mladinskega zborovskega petja v občinah Kamnik in Komenda.

ODPRTJE CESTE VOLČJI POTOK – CERAR
Volčji Potok, Bosch servis

V letu 2013 je bila obnovljena in asfaltirana cesta Volčji Potok – Cerar v dolžini 300 metrov. V cestno telo je bilo položenih 85 metrov kanalizacijskih cevi, trije jaški in 60 metrov vodovodnih cevi. Obnovljeni so bili tudi hišni priključki in nameščen hidrant.

VES SVOJ SEM MEHKI OPTIMIZEM ZBRAL … MLADI IN MAISTER
Šutna, rojstna hiša Rudolfa Maistra

V rojstni hiši Rudolfa Maistra Kamnik bo Medobčinski muzej Kamnik, v sodelovanju z dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik ter učenci Glasbene šole Kamnik, pripravil kulturni večer v spomin na 140-letnico rojstva velikega Slovenca in kamniškega rojaka, generala Rudolfa Maistra. Na njem bodo s časopisnimi zapisi iz Maistrovega časa, njegovo poezijo in uglasbenimi verzi predstavili lik moža iz galerije slovenskih odličnikov, ki bi jih morali vsi poznati in spoštovati.  

SLAVNOSTNI KONCERT GLASBENE ŠOLE KAMNIK, POSVEČEN RUDOLFU MAISTRU
Vremšakova dvorana Glasbene šole Kamnik

Slavnostni koncert v organizaciji Glasbene šole Kamnik bo posvečen spominu na Rudolfa Maistra.

JAVNO VODSTVO PO RAZSTAVI MOČ GORA – LIKOVNE UPODOBITVE KAMNIŠKO-SAVINJSKIH ALP
Galerija Miha Maleš

V čast občinskega praznika bo potekalo javno vodstvo po razstavi Moč gora – likovne upodobitve Kamniško-Savinjskih Alp, po kateri vas bo popeljal kustos Narodne galerije dr. Ferdinand Šerbelj. Narodna galerija iz Ljubljane je bila namreč ena izmed institucij, ki je za razstavo upodobitve Kamniško–Savinjskih Alp posodila večje število znanih del velikih slovenskih krajinarjev s poudarkom na upodobitvah gorske krajine. Kot ljubitelj gora in velik poznavalec fonda Narodne galerije nam bo dr. Ferdinand Šerbelj predstavil upodobitve motiva gora skozi zgodovinski pregled avtorjev, ki so ta motiv razvijali na slovenskih tleh.

MAŠA ZA POKOJNE PROFESORJE, DIJAKE IN USLUŽBENCE GIMNAZIJE IN SREDNJE ŠOLE RUDOLFA MAISTRA KAMNIK
Kamnik, cerkev Frančiškanskega samostana

Gimnazija Kamnik, ustanovljena 1949. leta, je bila desetletja vzgon in vodilo kulturnega življenja v Kamniku. S širitvijo dejavnosti in programov v Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik je danes ena osrednjih izobraževalnih ustanov v Sloveniji. Mnogo izjemnih ljudi, povezanih z njo, profesorjev, nekdanjih dijakov in sodelavcev, je že odšlo. S sveto mašo v frančiškanski cerkvi v Kamniku se bomo spomnili prav njih. Po njej ste vabljeni na druženje v frančiškanski dvorani. Združimo svoje spomine, spoštovanje in ljubezen!

30 LET DELOVANJA DRUŠTVA DIABETIKOV KAMNIK
Dom kulture Kamnik

Društvo diabetikov Kamnik je bilo ustanovljeno 18. junija 1984 na pobudo zdravnika Aleksandra Dopliharja. V 30. letih delovanja Društva diabetikov Kamnik je delo vseh sodelujočih potekalo za dobrobit sladkornih bolnikov. Z bolniki se povezujejo v Društvu in tako aktivno prispevajo k zagotavljanju boljših pogojev za uravnavanje sladkorne bolezni v družbi. Velik poudarek dajejo telesni aktivnosti in druženju, saj je dokazano, da je telesna dejavnost eden temeljnih dejavnikov, ki pomaga krepiti in ohranjati zdravje.

ODPRTJE JAVNE RAZSVETLJAVE VELIKI HRIB
Tuhinjska dolina, Veliki Hrib 3

Za vzpostavitev javne razsvetljave v naselju Veliki Hrib je bilo v letu 2013 v zaščitne cevi nameščenih 700 metrov kabla, postavljeni so bili trije novi drogovi, štiri svetilke, urejeno novo odjemno mesto za elektriko in prižigališče za javno razsvetljavo.

ODPRTJE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE RUDOLF MAISTER SKOZI OBJEKTIV MOBILNEGA TELEFONA
OŠ 27. julij Kamnik

Za časa življenja Rudolfa Maistra mobilnega telefona ni bilo. Da ga danes, v razvitem svetu ne bi poznali, je skorajda nemogoče. Tudi učenci Osnovne šole 27. julij Kamnik gredo v korak s časom in še kako dobro poznajo mobilno »stvarco«, zaradi katere je včasih v šoli tudi nekaj slabe volje, kajti njihova uporaba v šoli ni zaželena. Toda fotografska razstava z naslovom »Rudolf Maister skozi objektiv mobilnega telefona« je nedvomno dokaz, da se mobilni telefon lahko uporabi tudi kot dober učni pripomoček, s katerim bomo lik velikega moža približali tako očem učencev kot tudi vam.

SPOMIN NA RUDOLFA MAISTRA
Vremšakova dvorana Glasbene šole Kamnik

Tradicionalna kulturna prireditev v organizaciji Glasbene šole Kamnik in Osnovne šole Toma Brejca.

ODPRTJE RAZSTAVE PREJMI POZDRAV: OBČINA KAMNIK NA RAZGLEDNICAH PRED II. SVETOVNO VOJNO
Matična knjižnica Kamnik

Ob prazniku Občine Kamnik v Matični knjižnici Kamnik pripravljajo razstavo razglednic z naslovom »Prejmi pozdrav: Občina Kamnik na razglednicah pred II. svetovno vojno.«Na ogled bo preko 100 izbranih razglednic iz domoznanske zbirke knjižnice, ki na zgovoren način pričajo o izgledu krajev, načinu življenja, turistični dejavnosti in ustvarjalnosti na območju današnje občine Kamnik. Razstavo pripravljata Milena Glušič in Andrej Kotnik s sodelavci, na ogled pa bo do konca meseca maja 2014.

ZGUBLJENI KORAKI - premiera drame ob 20-letnici delovanja Gledališke skupine GSŠRM Rudolfi
Dom kulture Kamnik

Jubilejna, 20. predstava Gledališke skupine GSŠRM Rudolfi, nosi naslov ZGUBLJENI KORAKI, avtorja C. Lombarda. Po zvrsti je absurdna drama, ki so jo Rudolfi nekoliko priredili. V ospredju je eksistencialna tematika sodobnega človeka, ki si želi osmisliti življenje. Tainta in njegova žena sta svojo pot začela z ljubeznijo, ki pa jo je rutina vsakdana ubila. Odpotovala bosta, vseeno kam. Vendar zaman čakata na vlak, kot čakajo tudi druge osebe, ki so postale inventar železniške postaje ... Smisel življenja ni v čakanju na dogodke, ampak v doživljanju vsakega posameznega trenutka.

ŽIVLJENJE IN DELO RUDOLFA MAISTRA
Avla OŠ Šmartno v Tuhinju

Osrednja tema prireditve bo življenje in delo Rudolfa Maistra ter omemba nekaterih drugih pomembnih Kamničanov in njihovih prizadevanj. Program bodo popestrili glasbeni nastopi učencev Osnovne šole Šmartno v Tuhinju.

PODOKNICA PEVSKEGA ZBORA DKD SOLIDARNOST KAMNIK
Šutna, rojstna hiša Rudolfa Maistra

Tradicionalna »Maistrova podoknica« v organizaciji članov DKD Solidarnost Kamnik.

PROMENADNI NASTOP MESTNE GODBE KAMNIK
Kamnik, Glavni trg

PROSLAVA PRI SPOMENIKU RUDOLFA MAISTRA S SODELOVANJEM ČASTNE ENOTE SLOVENSKE VOJSKE
Kamnik, Trg talcev

Položitev venca ob 140-letnici rojstva Rudolfa Maistra, slovenskega pesnika, generala in borca za severno mejo. Slavnostni govornik bo predsednik Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik.

OSREDNJA SLOVESNOST OB PRAZNIKU OBČINE KAMNIK S PODELITVIJO PRIZNANJ OBČINE KAMNIK
Dom kulture Kamnik

Slavnostni govornik bo župan Občine Kamnik Marjan Šarec.

ODPRTJE PRENOVLJENEGA PLATOJA PRED SPOMENIKOM PADLIM V II. SVETOVNI VOJNI
Kamnik, Jakopičeva 11

Krajevna skupnost Duplica je v načrtu dela za leto 2013 predvidela ureditev platoja pred spomenikom padlim v NOB na Jakopičevi ulici. Sedanjo peščeno podlago je zamenjal asfaltni ustroj, katerega zaključuje linija granitnih kock. Z investicijo se ni uredila le zunanja podoba parka (postavljene so nove klopi in koši za odpadke), ampak bo v prihodnje lažje tudi vzdrževanje platoja pred spomenikom.

ODPRTO VETERANSKO PRVENSTVO OBČINE KAMNIK V STRELJANJU Z MALOKALIBRSKO PUŠKO
Špitalič, Lovski dom

OZVVS Kamnik–Komenda v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in v sodelovanju z Občino Kamnik prireja 10. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško za prehodni pokal ob prazniku Občine Kamnik. Najboljšim strelcem bodo podeljena bronasta, srebrna in zlata priznanja, najboljši ekipi pa prehodni pokal OZVVS Kamnik.

ŽIVILSKA TRŽNICA OKUSI KAMNIKA – PODEŽELJE IN EKO TER PRAZNIK TRNIČA
Kamnik, Glavni trg

V okviru dobro obiskane mesečne tržnice Okusi Kamnika – Podeželje in Eko bomo obeležili še praznik trniča. Trije priznani kuharski mojstri iz Kamnika bodo na Glavnem trgu kuhali jedi s trničem in vam jih ponudili v pokušino.

19. GORSKI TEK K SV. PRIMOŽU
Stahovica, Dom krajanov na Vegradu

Klub gorskih tekačev Papež organizira že 19. tradicionalni gorski tek k cerkvici Sv. Primoža. Tek pomeni otvoritev gorsko-tekaške sezone.

ODPRTJE OBNOVE VODOHRANA IN NAPELJAVE DELA VODOVODA V ŽUPANJIH NJIVAH
Županje Njive, Županje Njive 9a

V Županjih Njivah je bil obnovljen vodohran in položenih 150 metrov vodovodnih cevi, ki so uporabnikom vode v srednjem delu Županjih Njiv zagotovile primeren pritisk v vodovodni instalaciji. Vgrajen je bil nov črpalni agregat z vso pripadajočo opremo, vzpostavljen nov telemetrijski sistem, izvedena hidroizolacija vodohrana, izdelane so bile nove kovinske stopnice in podest ter vzpostavljeno novo odjemno mesto za elektriko.

ZAPOJMO IN ZAIGRAJMO POMLADI
Telovadnica OŠ Stranje

Na prireditvi bodo sodelovali pevci, instrumentalisti in recitatorji Osnovne šole Stranje, ki se bodo predstavili z mozaikom najrazličnejše glasbe.

ODPRTJE OBNOVE ZIDU IN DELA CESTE NA KETTEJEVI ULICI
Kamnik, Kettejeva 14

V letu 2013 se je zaključila sanacija podporne konstrukcije na Kettejevi ulici, ki se je nevarno nagibala in ogrožala občinsko cesto z vgrajeno komunalno infrastrukturo, ogroženi pa so bili tudi bližnji stanovanjski objekti. Izveden je bil nov težnostni podporni zid iz kamna v betonu dolžine 40 metrov, sanirana je bila cesta in meteorna kanalizacija, nova je odbojna ograja in luč javne razsvetljave. Zaradi gradnje zidu je bila prestavljena obstoječa fekalna kanalizacija z izvedbo priključka na obstoječo kanalizacijo na Levstikovi ulici.

DEŽELA OZ V MOJEM MESTU
Dom kulture Kamnik

ŠKUD Verine zvezdice in Osnovna šola Marije Vere Kamnik že tretje leto zapored pripravljata otroški muzikal, letošnji pod naslovom V deželi Oz. Posebnosti predstave so inovativen pristop k ustvarjanju besedila, avtorska glasba, predstava je postavljena v lokalno okolje, obravnava tematiko današnjega časa, namesto scenografije so uporabljene video projekcije, posebni video-scenski učinki. Po premieri bodo razglasili nagrajence mednarodnega likovnega in fotografskega natečaja Moje mesto.

ODPRTJE II. FAZE SANACIJE VODOTOKA OŠEVEK
Most čez strugo Oševek

V naselju Oševek je skoraj vsako leto zaradi premajhne pretočnosti vodotoka Oševek prihajalo do poplavljanja dela stanovanjskih objektov. Občina Kamnik je s prvo fazo sanacije pričela jeseni 2012, ko je bila porušena stara in zgrajena nova večja mostna konstrukcija in je bila sanirana struga Oševka gor vodno in dol vodno od novega mostu v dolžini 35 metrov. Druga faza sanacije se je pričela v mesecu juliju 2013, ko je bila sanirana struga hudournika v dolžini približno 60 metrov, levi breg urejen z izgradnjo zložbe iz lomljenca v suho, desni breg pa kot zid iz lomljenca v betonu. Zid iz lomljenca v betonu so sofinancirali tudi občani iz Oševka, ki mejijo na strugo. Z zamenjavo mostne konstrukcije in ureditvijo struge se na saniranem odseku zagotavlja bistveno višja pretočnost struge.

DAN ODPRTIH VRAT SVETOVALNE PISARNE ZA STAREJŠE
Kamnik, Tomšičeva 23

Zavod Oreli organizira dan odprtih vrat Svetovalne pisarne za starejše kot skupnostno akcijo, ki bo odgovarjala na vsaj nekatere izražene potrebe v naši lokalni skupnosti. Druženje bo oblikovano s pomočjo vseh generacij in bo usmerjeno v prostovoljno delo.  Sodelovali boste lahko v delavnicah s socialnimi vsebinami, brali pravljice, si ogledali prostore Svetovalne pisarne za starejše, pogledali predstavitev aktivnosti, ki potekajo z namenom usmerjanja kakovostne brezplačne pomoči starejšim, fotografirali, se učili likovnih veščin, se smejali ob jogi smeha, poslušali strokovna predavanja ali sodelovali pri snemanju filma.

RAZSTAVA IN PREDSTAVITEV CELOVEČERNEGA DOKUMENTARNEGA FILMA SLOVENSKEMU NARODU UKRADENI OTROCI
Dom kulture Kamnik

Film je pretresljiva pripoved ljudi, ki so bili v času II. svetovne vojne otroci, avgusta 1942 poslani v nemška taborišča na prevzgojo, kjer so jih leta 1945 osvobodili Američani. To so bili otroci, katerih straši so bili uporniki in so jih nacisti postrelili kot talce, njihove matere pa so bile odpeljane v Auschwitz, kjer so večinoma tudi umrle. Teh ukradenih otrok je bilo 654, danes jih živi še približno 200. Nekateri otroci so bili del programa Lebensborn, nekatere so posvojili Nemci, za nekaterimi pa je sled izgubljena še danes. Film bo pospremila zgodovinska razstava, ki jo pripravlja Muzej novejše zgodovine Celje. 

FESTIVAL ROCK VIZIJE
MC Kotlovnica

MC Kotlovnica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Kamnik, organizirata Festival Rock Vizije - Festival mladih lokalnih glasbenih skupin. Namen festivala je prikazati mladinske rock skupine ter s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne mladinske umetniške produkcije.

ODPRTJE SANACIJE DELA VODOTOKA VOLOVJEK
Krivčevo, na mostu pred elektrarno

V letu 2013 je bila izvedena sanacija hudournika Volovljek nad Krivčevim. Agencija Republike Slovenija za okolje je financirala ureditev struge, Občina Kamnik pa nadvišanje zidu zaradi lokalne javne poti ob strugi, ureditev javne poti in postavitev odbojne ograje.

PREDSTAVITEV KAMNIŠKEGA ZBORNIKA ŠT. XXII/2014
Grad Zaprice

Kamniški zbornik sodi med knjige, ki ne zastarajo. Namenjen je raziskovalcem kamniške preteklosti in je ena maloštevilnih knjig, kjer so na voljo raznovrstni podatki o kamniški občini in njenih občanih. Pri nastajanju zbornika sodelujejo posamezniki različnih generacij. Člani uredniškega odbora Kamniškega zbornika so strokovnjaki različnih področij, ki so skrbno prebrali prispevke objavljene v pričujoči številki.

ODPRTJE SANACIJE PLAZU ŠPITALIČ – SEDELJŠAK
Špitalič, kmetija Sedeljšak

V letu 2013 je bil izveden javni razpis in izbran izvajalec sanacijskih del plazu širine 35 metrov in dolžine približno 100 metrov pod lokalno cesto Špitalič pri Sedeljšaku. Zgrajen je bil podporni zid, pregrada iz kamna v betonu dolžine 42 metrov. V temeljih podporne konstrukcije je bila izvedena tudi zaledna drenaža s cevmi, zasutimi z drenažnim filtrom, zaščitenim s politlakom, ki zajema vse zaledne vode v območje zidu. V sklopu sanacije plazu je bila v dolžini 70 metrov sanirana tudi javna pot, ki je na novo asfaltirana.

TRADICIONALNI 9. MAISTROV POHOD
Kamnik, Trg talcev

Društvo general Maister Kamnik ob občinskem prazniku organizira tradicionalni pohod po točkah, ki so v občini Kamnik povezane z Rudolfom Maistrom. Start in cilj sta pri spomeniku generala Rudolfa Maistra, pohod pa poteka mimo Maistrove rojstne hiše, Srednje šole in gimnazije Rudolfa Maistra Kamnik, na Špico in nazaj v Kamnik. Pohod vodijo izkušeni planinski vodniki PD Kamnik in člani DGM Kamnik.

 


<< Nazaj | Novice