Mali grad

O prvakinjah bo odločala nedeljska tekma v Kamniku

26.04.2013

 

Četrta finalna tekma finala končnice v 1. DOL za ženske

Nova KBM Branik – Calcit Volleyball     3:1 (21, -22, 6, 19)

Maribor – Dvorana Lukna. 700 gledalcev. Sodnika: Melavc (Šempeter) in Valentar (Prevalje).

Nova KBM Branik: Mlakar 22, Blagne 2, Kučej 18, Kaučič, Andreyko 3, Igličar 13, Najdič 1, S. Planinšec, M. Planinšec, Proković – libero, Hutinski 12. Trener: Bruno Najdič.

Calcit Volleyball: Guštin 8, Turnšek 4, Podlesnik – libero, Handanovič, Lenarčič, Kramolc 7, Ljubetič, Starčević 13, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 10, E. Mori 1. Trener: Oleg Gorbačov.

Pred tremi leti so odbojkarice Calcit Volleyballa v mariborski dvorani Lukna proslavile svoj prvi naslov državnih prvakinj, prav tako pa so v štajersko prestolnico prišle z vodstvom 2:1 v zmagah. Toda, če so takrat v vlogi favoritinj bile mariborske odbojkarice, je v letošnji finalni seriji končnice ta vloga pripadla Kamničankam. Ne samo zaradi osvojenega pokalnega naslova, pač pa tudi zaradi izkušenj in kakovosti posameznic, ki so v svoji karieri osvajale številne državne in pokalne naslove. Toda vlogo favoritinj so Kamničanke morale upravičiti tudi na igrišču. A jim to ni uspelo, čeprav so jih na tribunah bodrili števili kamniški navijači. Bilo jih je vsaj sto. Še več, v tretjem nizu so osvojile samo šest točk, pa tudi v četrtem so bile daleč od uspeha. O naslovu letošnjih državnih prvakinj bo tako odločala peta finalna tekma končnice, ki bo v nedeljo, ob 17.00 v kamniški športni dvorani.

Kamniška ekipa je tudi četrto finalno tekmo končnice začela v svoji najmočnejši zasedbi, se pravi s Teo Lenarčič, Petro Kramolc, Ano Starčević, Majo Guštin, Jeleno Strel Kosmač, Tjašo Turnšek in prosto igralko Uršo Podlesnik, zato pa je do spremembe prišlo v ekipi Nove KBM Branika, saj je v bloku namesto Marine Kaučič Bruno Najdič dal priložnost v začetni postavi Eleni Kučej, ob njej pa so bile na igrišču še Sara Najdič, Nika Blagne, Diana Andreyko, Sara Hutinski, Iza Mlakar in prosta igralka Stefana Proković. Podobno kot na prvi mariborski tekmi je prvi pol moral vzeti kamniški trener Oleg Gorbačov, saj so njegove varovanke ob slabem sprejemu za domačimi odbojkaricami zaostajale za tri točke (2:5). Takoj po vrnitvi na igrišče so Mariborčanke povedle že s štirimi točkami prednosti, toda do prvega tehničnega odmora so se jim Kamničanke približale na dve točki zaostanka. Na deseti točki je ob boljšem sprejemu in servisu kamniške ekipe sledilo prvo izenačenje na tekmi, vseeno pa so tudi na drugi tehnični odmor s prednostjo odšle branilke naslova državnih prvakinj. Do novega izenačenja je po zaslugi Petre Kramolc prišlo na sedemnajsti točki, po asu Eve Mori, ki je na servisu zamenjala Tjašo Turnšek pa so Kamničanke prvič na tekmi povedle (18:17). Ekipi sta bili nato izenačeni še do 21. točki, vendar do napete končnice prvega niza ni prišlo. Predvsem zaradi novih težav na sprejemu kamniške ekipe, saj je Elena Kučej dosegla kar dva asa, z drugim je tudi zaključila uvodni niz četrte finalne tekme končnice.

Tudi v drugem nizu je bil Oleg Gorbačov prisiljen hitro vzeti prvi polminutni odmor, kajti na servis Sare Najdič njegove varovanke nikakor niso prišle do organiziranega napada in po dveh neuspešnih poskusih Maje Guštin so Mariborčanke povedle s 3:0, po treh uspešnih napadih Ize Mlakar pa že s 6:0. Gorbačov se je po velikem zaostanku odločil za nekoliko nenavadno potezo in nadaljeval niz brez proste igralke Urše Podlesnik, namesto nje pa je v igro poslal Elmino Handanovič. Do prvega tehničnega odmora so se Mariborčankam približale na tri točke zaostanka, z delnim izidom 4:0, zadnjo točko je prispevala kapetanka Petra Kramolc pa so Kamničanke celo povedle z 9:8. Gorbačov je v igro vrnil Podlesnikovo oziroma Jeleno Strel Kosmač in prav slednja je svoji ekipi priigrala prednost dveh točk (11:9). Za polminutni odmor se je takrat odločil tudi Bruno Najdič, ki se mu je obrestoval, kajti z asom Elene Kučej sta bili ekipi na trinajsti točki spet skupaj, po bloku Sare Hutinski pa so Mariborčanke tudi na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo. Tokrat le točke. Podobno kot v prvem nizu sta bili ekipi po zaostanku Kamničank za dve točki na enaindvajseti spet skupaj, za polminutni odmor pa se je odločil Bruno Najdič. Vendar se ni ponovila zgodba iz prvega niza, čeprav je Elena Kučej svoji ekipi priborila dvaindvajseto točko. Še več, Kamničanke so izid takoj izenačile, si na servis Jelene Strel Kosmač po neuspešnem napadu Nike Blagne priigrale prvo zaključno žogo, ki jo je Ana Starčević ob pomoči Maje Guštin z blokom tudi izkoristila.

Kamničanke so tudi tretji niz nadaljevale z začetno postavo, zato pa je Bruno Najdič namesto Diane Andreyko mesto druge sprejemalke ob Niki Blagne zaupal Urški Igličar. Spet pa je bil Gorbačov tisti, ki je že pred prvim tehničnim odmorom moral vzeti polminutni odmor (tokrat pri vodstvu Branika s 4:0), toda tudi po njem so Mariborčanke na servis Nike Blagne dosegle šele dve točki. Šele po napaki domačink na mreži so odbojkarice Calcita v tretjem nizu prišli do svoje prve točke, na prvi tehnični odmor pa so vseeno odšle s kar šestimi točkami zaostanka. Ko je Nika Blagne »prebila« blok Tjaše Turnšek je Gorbačov še drugič v tretjem nizu k sebi poklical svoje varovanke, saj so Mariborčanke povedle z 10:3, po dveh asih Ize Mlakar, dveh točkah Elene Kučej, napaki Kamničani ob mreži pa za nedosegljivih dvanajst točk. Takšen je bil tudi njihov zaostanek ob drugem tehničnem odmoru. Že pred njim je Gorbačov namesto Tee Lenarčič na mesto organizatorke iger v igro poslal Evo Mori, Elmina Handanovič pa je dobila priložnost na mestu korektorice, tisa Ljubetič pa v bloku. Toda tudi to ni zaustavilo mariborske ekipe, ki je bila boljša v vseh elementih odbojkarske igre. Kamničankam ni uspevalo prav nič, njihov sprejem v tretjem nizu je bil 40-odstoten). Ob takšnem sprejemu, ob le štirinajst odstotni uspešnosti v napadu, brez bloka in asa si kaj več kot šestih točk niso priigrale.

V četrtem nizu je Gorbačov spet začel v svoji najmočnejši zasedbi, oba polminutna odmora pa je porabil že pri zaostanku štirih točk (2:6), potem ko sta bili ekipi na drugi točki še skupaj. Toda servisi Sare Hutinski so bile za kamniški sprejem nerešljiva uganka in šele njen predolg servis je zaustavil njihove muke, vendar so za Mariborčankami zaostajale že za pet točk. Kolikor tudi na prvem tehničnem odmoru v četrtem nizu. Ko so razpoložene domače odbojkarice z blokom zaustavile napad Petre Kramolc, so povedle že z 12:4 in vse je kazalo na še njihovo drugo finalno zmago v finalu končnice. Ob razigrani Izi Mlakar in Urški Igličar, ki je v tretjem nizu ob stoodstotni uspešnosti v napadu dosegla kar osem točk, eno od njih z blokom, mariborske odbojkarice visoke prednosti niso zapravile in so več kot zasluženo prišle do zmage. Nad igro v tretjem in četrtem nizu se bodo Kamničanke morale še kako zamisliti, toda tudi po porazu na drugi tekmi je sledila tretja, na njej pa so pokazale svoj pravi obraz. Ali bo tako tudi na peti finalni tekmi končnice?

Izjave po tekmi

Petra Kramolc, kapetanka Calcit Volleyball: »Nismo izkoristile tistega, kar nam je bilo dano. Namesto, da bi po domači zmagi s 3:0 v Maribor prišle odigrati mirno tekmo, bi bilo vse rešeno, vendar tega nismo naredile. Preprosto nismo naredile tistega, kar bi morale. Normalno je, da se Mariborčanke niso predale, me pa smo očitno mislile, da bomo do zmage prišle na lahek način. Ampak tako je to v športu. Upam, da bomo v nedeljo prikazale boljšo igro in dokazale, da smo najboljša ekipa v Sloveniji.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: "Vesel sem, da smo uspeli finale končnice pripeljati v peto tekmo, vesel pa sem tudi za vsako igralko, ki dobro igra. Po prvih dveh nizih smo potrebovali še eno igralko, ki bi bila uspešna iz cone štiri, to je bila danes Urška Igličar, kar se je izkazalo za odlično. Odlično igro je prikazala tudi Elena Kučej, ki je prvič igrala v prvi postavi in tudi to se je izkazalo za odlično. Ker je to že četrta finalna tekma končnice, Urška in Elena pa do zdaj nista veliko igrali, sta bili spočiti in morda je tudi to odločilo. Vendar moram pohvaliti tudi ostale igralke, tudi tiste, ki so morda igrale malce slabše. Vesel sem, da smo zmagali, vendar se moramo zdaj čim bolje pripraviti za peto tekmo, ki bo v nedeljo v Kamniku."

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice