Mali grad

Novinarska konferenca pred 44. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

03.09.2014

 

Čez teden dni bo v Kamniku zelo pestro in zanimivo za vse generacije in okuse, saj bodo tudi letos potekali Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Kaj se bo dogajalo med 11. in 14. septembrom 2014 smo lahko slišali na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v kamniški gostilni Repnik.

V idiličnem vzdušju kamniške gostilne je zbrane nagovoril župan Občine Kamnik Marjan Šarec, ki je dejal, da je cilj organizatorjev festival narodnih noš in oblačilne dediščine postaviti na svetovni zemljevid ter poudaril, da »Kamnik brez Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine ne bi bil Kamnik in občina ne bi bila tako kulturno bogata, kot je.« V. d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar je predstavil pester program, ki se bo v okviru 44. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine dogajal na različnih lokacijah v Kamniku, predstavnik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj pa je nekaj besed namenil lokalnim kulinaričnim dobrotam ter poudaril pomen ohranjanja priprave raznih jedi in prilagoditve same priprave jedi na sodobnejši, modernejši način. Povezovalec novinarske konference, etnolog in kulturni antropolog Tomaž Simetinger, ki bo skupaj z Boštjanom Romihom povezoval štiri dnevni dogodek v Kamniku, je s slikovitim uvodom predstavil kamniški festival kot dogodek z  bogato tradicijo in močnim kulturnim izročilom. Po koncu uradnega dela so mize obložili z dobrotami Mesarja Antona iz Kamnika.

Kamnik, ki leži v zelenem naročju Kamniško-Savinjskih Alp, že tradicionalno vsak drugi septembrski konec tedna zaživi v barvah bogate oblačilne dediščine. Letos bo staro mestno jedro od četrtka, 11. septembra do nedelje, 14. septembra 2014, gostilo že 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se zadnja štiri leta ponašajo z nazivom mednarodni folklorni festival in so del mednarodne mreže folklornih festivalov CIOFF. Svojo prepoznavnost in odmevnost prireditev razvija skozi paleto različnih, med seboj povezanih samostojnih dogodkov, ki segajo vse od razstav, plesnih in pevskih nastopov, koncertov priznanih slovenskih skupin, godb in ansamblov do sejemske prodaje izdelkov domače in umetnostne obrti.

V četrtek, 11. septembra 2014, se bo dogajanje začelo z odprtjem razstave z naslovom »Mala maša za suknjo vpraša« avtorice Alenke Pakiž, katere rdeča nič je posvečena predstavitvi razvoja in raznolikosti vrhnjih oblačil, ki so jih poznali v preteklosti na Slovenskem. Temu bo sledila tudi razstava z naslovom »Portreti znanih Kamničanov« avtorice Brede Capuder.

Slavnostno odprtje prireditve bo v petek, 12. septembra 2014. Program se bo na Glavnem trgu pričel z nastopom otroških folklornih skupin, ob 19. uri pa bo navzoče z glavnega odra nagovoril župan Občine Kamnik Marjan Šarec, nato pa bo Kamnik preplavila glasba. Na letošnji prireditvi se obeta pester glasbeni program. Na odru se bodo zvrstili Pero Lovšin, Natalija Verboten, Mambo Kings ter Ognjeni muzikanti, Grajski kvintet, Donačka in mnogi drugi.

V soboto zvečer bo celovečerni dogodek z revijo kostumov in narodnih noš, potekal pa bo tudi izbor za »naj vrhnje oblačilo« z Akademsko folklorno skupino France Marolt. Osnovni namen izbora je spodbuditi skupine in posameznike, da se zavejo pomena vrhnjih oblačil kot sestavnega dela folklornih kostumov in »narodnih noš«, da se seznanijo z različnimi oblikami, ki so bile znane na Slovenskem in, da z dobrimi zgledi opozorijo na različne možnosti poustvarjanja oblačilne dediščine. Strokovna komisija v sestavi Alenka Pakiž, Bojan Knific in Katarina Šrimpf bo med udeleženci izbrala tri glavne nagrajence (»naj staro vrhnje oblačilo«, »naj moško vrhnje oblačilo« in »naj žensko vrhnje oblačilo«). V Parku Evrope se bo v soboto kuhala največja Etina rižota, na Glavnem trgu pa bo potekalo tudi 9. tekmovanje harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš.

Osrednji dogodek letošnjih 44. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine bo nedeljska tradicionalna povorka narodnih noš, na kateri se bo skozi staro mestno jedro sprehodilo več kot dva tisoč udeležencev v narodnih nošah, med katerimi bodo tudi številne folklorne skupine in konjske vprege. Letos se nam bodo poleg priznane slovenske Akademske folklorne skupine France Marolt in Folklorne skupine Kamnik predstavile tudi skupine iz tujine, in sicer Folklorni ansambel Zagreb-Markovac, Jerusalem folklore ensemble iz Izraela, madžarski Kecskemet dance ensemble, Polokkarit iz Finske ter KUSD Lučka in Društvo Đerđef iz Bosne in Hercegovine.

Poleg glasbenega in kulturnega programa je prireditev poznana tudi po tradicionalnih kamniških jedeh, ki so združene pod blagovno znamko Okusi Kamnika in so del projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo, s katerim utrjujejo prepoznavnost podobe kulinarike osrednje Slovenije. Projekt sloni na ugotovitvah raziskave »Gastronomija v regiji Osrednja Slovenija«, ki je opredelila najbolj značilne jedi v občinah osrednjega dela Slovenije. Komisija je med jedmi, značilnimi za območje Kamnika, izbrala ožji izbor sedmih »kamniških« jedi, ki so jih dopolnili še s širšim izborom jedi, ki imajo prav tako kulturno vrednost in predstavljajo mešanico med tradicionalno in sodobno kulinariko Kamnika. Okuse in izbor tipičnih kamniških jedi bo letos ponosno zaokroževal trnič, tradicionalni velikoplaninski sir, priča pa boste lahko tudi nastajanju največje rižote.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bodo z bogatim kulturnim in glasbenim programom povezali različne generacije ter jih skozi oblačilno, kulinarično in glasbeno izročilo popeljali na pestro kulturno doživetje.

Vabljeni torej konec drugega tedna v septembru (od 11. do 14. septembra 2014) v Kamnik in si od blizu poglejte 44. edicijo slovenske in svetovne tradicije – 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.


<< Nazaj | Novice