Mali grad

Novinarska konferenca o sanaciji v podjetju KIK Kamnik Kemijska industrija Kamnik v stečaju

20.12.2013

 

Kot smo že poročali, so pripadniki Slovenske vojske opravili prvo fazo sanacije škodljivih snovi v podjetju KIK Kemijska industrija Kamnik v stečaju. S tem je uresničen operativni načrt uničevanja sredstev in snovi v omenjenem podjetju za letošnje leto, z deli pa bo vojska nadaljevala v ponedeljek, 6. januarja 2014.

»Operativni načrt sanacije je del sistemskega reševanja problematike v podjetju, ki se je v preteklosti ukvarjalo s proizvodnjo, prodajo in skladiščenjem eksplozivnih in drugih nevarnih snovi. Na podlagi vsestranske ocene stanja, tveganj in predhodnih aktivnosti pristojnih državnih organov se je namreč Vlada Republike Slovenije zavezala, da zagotovi hitre in učinkovite rešitve za varnost prebivalcev na območju nekdanjega podjetja in za zaščito okolja,« je na današnji novinarski konferenci poudaril državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic. O postopkih izvajanja sanacije je spregovoril nadporočnik Peter Kogovšek, ki je tudi vodja sanacije. Poleg omenjenih pa sta bila prisotna tudi državni sekretar Ministrstva za obrambo Zoran Klemenčič in stečajni upravitelj podjetja Grega Erman.

Po končani novinarski konferenci je sledil ogled objekta številka 92, ki je predstavljal tudi največjo nevarnost, vendar pa je bila sanacija s strani Slovenske vojske tako uspešna, da je nevarnost v celoti odpravljena. Predstavniki Slovenske vojske so za konec prikazali še detonacijo na terenu.


<< Nazaj | Novice