Mali grad

Novinarska konferenca Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik ob prihajajočih dnevih cepljenja

12.01.2022

 

Novinarska konferenca Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik ob prihajajočih dnevih cepljenjaDopoldan se je v cepilnem centru Kamnik odvijala novinarska konferenca Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik. Srečanje je potekalo na pobudo Ministrstva za zdravje Republike Slovenije in je bilo namenjeno dnevom cepljenja, ki se bodo odvijali med 13. in 15. januarjem 2022, ter pregledu stanja epidemioloških razmer v občini Kamnik. Zbranim se je pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj s poveljnikom Občinskega štaba Civilne zaščite mag. Matjažem Sršo, direktorjem Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Sašem Reboljem, koordinatorico za COVID-19 Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Judito Trunk in pomočnico direktorja za področje zdravstvene nege Mileno Osolnik.

Župan Matej Slapar je ob pričetku konference pozdravil prisotne v imenu Občine Kamnik in ob tej priložnosti namenil zahvalo direktorju in koordinatorici za COVID-19, ki ves čas te nove bolezni skupaj z zaposlenimi aktivno pristopajo in sodelujejo z našim Občinskim štabom Civilne zaščite.

Njegovim besedam se je pridružil tudi poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite mag. Matjaž Srša, ki je poudaril pomen sodelovanja tako med zdravstvenim domom kot tudi med ostalimi službami zaščite, reševanja in pomoči ter izpostavil dobro delo vseh deležnikov v sistemu gasilcev, gorskih reševalcev, policije, Doma starejših občanov Kamnik, prostovoljcev in tudi občank in občanov, ki se ves čas teh spremenjenih razmer obnašajo odgovorno.

Kako pomembno je dobro sodelovanje, je poudaril tudi direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Sašo Rebolj in med drugim predstavil potek dela v njihovi organizaciji ter prihajajoče dneve cepljenja v Kamniku: »Pred nami so dnevi cepljenja, ki potekajo na pobudo Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Njihov namen je zagotoviti čas in dostopnost za občane, saj se bo cepljenje izvajalo 8. do 20. ure, in sicer od četrtka do sobote. Zakaj je cepljenje pomembno? Veliko ljudi zboli tudi če so cepljeni, a je potek bolezni, tudi po naših izkušnjah, bistveno blažji. Mislim, da je cepljenje izredno pomembno, in nam koristi; še posebej učinkovita je revakcinacija, torej tretji odmerek, ki sicer ne ščiti v 100 odstotkih, vseeno pa skoraj popolnoma zaščiti pred težkimi poteki. Ekipa na cepilnem mestu je sestavljena takole: cepi zdravnik, ki pacienta tudi pregleda, ter osebja referenčnih ambulant in Centra za krepitev zdravja. Veliko svojega prostega časa osebje namenja delu v cepilnem centru, zato tudi na tem mestu hvala našim zaposlenim.«

Koordinatorica za COVID-19 V Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik dr. Judita Trunk pa je ob tej priložnosti med drugim povedala: »Trenutno je v občini Kamnik 504 aktivnih primerov z okužbo COVID-19, vseh primerov pa je bilo do sedaj 7.377. V občini Komenda je trenutno aktivnih 138 primerov, vseh pa je bilo 1.578. V zadnjem času beležimo povečano število klicev in povpraševanj po informacijah glede bolezni. V zadnjih dneh se zelo povečuje tudi število PCR brisov, včeraj jih je bilo opravljenih kar 195, v primerjavi s preteklim tednom, ko smo jih opravili približno 150 na dan. Poleg tega raste število oziroma odstotek pozitivnih brisov, in sicer 45 odstotkov jih je bilo pretekli teden, v zadnjih dneh pa je bil delež 64-odstoten. Kakšna pa je precepljenost v Kamniku? Precepljenost v Kamniku je z enim odmerkom 59,5-odstotna, z vsemi odmerki pa 56,9-odstotna; v Komendi so podatki podobni. Starejši od 18 let so v naši občini v 71,4 odstotkih cepljeni z enim odmerkom, 68,5 odstotka pa je cepljenih z vsemi odmerki, v občini Komenda je 72,5 odstotka cepljenih z enim odmerkom, 70,1-odstotni delež pa je delež z vsemi odmerki. Lansko leto smo v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik začeli s cepljenjem takoj, ko je bilo to možno. Skupno število porabljenih cepiv je 41.819. Cepljenje je množično, odločitev zanj pa je individualna. Tisti, ki imajo dvome, jim poskušamo svetovati. Kadar se pojavi dvom, pa se posamezniki lahko posvetujejo tudi z osebnim zdravnikom, ali je zanj primerno, da se cepi ali ne.«

Dnevi cepljenja med 13. in 15. januarjem 2022 tudi v Kamniku

Na poziv Ministrstva za zdravje Republike Slovenije bodo po celi Slovenji potekali dnevi cepljenja, tudi v Kamniku, in sicer med 13. in 15. januarjem 2022.

Med dnevi cepljenja bo potekalo cepljenje vsak dan v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik v cepilnem centru (zgornji vhod pri lekarni), in sicer:

Prijave niso potrebne.

Za prejem 3. odmerka mora miniti vsaj 3 mesece (cepivo Pfizer oz. Moderna), če pa se je pacient cepil s cepivom Janssen ali AstraZeneca, pa 2 meseca od zadnjega odmerka.

Pacienti morajo s seboj na cepljenje prinesti zdravstveno kartico in v primeru 2. oziroma 3. odmerka, pa tudi dokazilo o predhodnih odmerkih prejetega cepiva proti COVID-19.

Hkrati se bo možno cepiti tudi proti gripi.


<< Nazaj | Novice