Mali grad

Novinarska konferenca 43. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

29.08.2013

 

Dopoldan je v gostilni Repnik potekala novinarska konferenca 43. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Pester program tradicionalnih, že 43. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo potekali od četrtka, 5. do nedelje, 8. septembra 2013, ki se zadnja štiri leta ponašajo z nazivom mednarodni folklorni festival in so del mednarodne mreže folklornih festivalov CIOFF, so predstavili
župan Občine Kamnik Marjan Šarec, direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar in etnolog dr. Janez Bogataj.

Osrednji dogodek bo tudi letos tradicionalna povorka narodnih noš, prireditev pa bodo zaznamovali tudi nastopi priznanih glasbenih in folklornih skupin, razstava »Avbe na slovenskem« ter Okusi Kamnika, kulinarična ponudba, ki je del projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo.

43. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo letos potekali pod sloganom »Občutimo tradicijo, spoštujmo dediščino.«, bodo predstavili med seboj povezane samostojne dogodke. V sklopu dogajanja se bodo zvrstile razstave, plesni in pevski nastopi ter koncerti priznanih slovenskih skupin, godb in ansamblov. Nastopili bodo tudi Magnifico, Langa, Tanja Žagar, Saša Lendero, Ansambel trio Špica, Jodel Express in druge glasbene skupine.

Marjan Šarec, župan Občine Kamnik poudarja: »Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine, predvsem pa imajo velik pomen za Kamnik, ki ga v času festivala obišče veliko ljudi iz cele Slovenije in širše. Ponosen sem, da bomo v Kamniku tudi letos gostili folklorne skupine evropskega prostora in vsem obiskovalcem ponudili pester program, s katerim se bomo poklonili našemu izročilu, hkrati pa bomo imeli priložnost obiskovalce navdušiti nad Kamnikom.«

Na dogodku se bodo predstavile številne folklorne skupine, med njimi tudi Akademska folklorna skupina France Marolt, Folklorna skupina Kamnik, otroške folklorne skupine ter folklorne skupine iz Nizozemske, Makedonije in Slovaške. Program 43. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine se bo pričel z razstavami »Avbe na slovenskem«, avtorice Alenke Pakiž, »Pisane drobtinice iz naše zgodovine«, avtorice Sabine Romšak ter »Les govori«, avtorja Jožeta Strmčnika. Pomembno vlogo pri strokovnem svetovanju glede vsebin 43. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je imel tudi letos etnolog dr. Bojan Knific.

Urška Kolar, direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik dodaja: »V Kamniku smo še posebno ponosni na tradicijo. Zavedamo se neizmernega pomena oblačilne dediščine in z njo povezanih “narodnih noš”, ki so se ohranile skozi stoletja in so priče starih šeg in navad ter takratnega življenja na sploh. Tudi letos na dogodku pričakujemo od 30.000 do 50.000 obiskovalcev, v tradicionalni nedeljski povorki pa se bo skozi Kamnik sprehodilo več kot dvatisoč »narodnih noš«. Največ pozornosti smo seveda namenili ohranjanju kulturne dediščine, zato bo v okviru prireditve potekalo tekmovanje za »Naj avbo« in izvrstna razstava »Avba na slovenskem«. Ponosni smo, da bomo obiskovalcem lahko predstavili tudi Okuse Kamnika, ki so del širšega projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo in predstavljajo kulinarični izbor tipičnih kamniških jedi. Prav vsak od gostincev bo obiskovalcem namreč nudil vsaj eno od jedi iz nabora kamniških kulinaričnih posebnosti.«

Projekt Okusi Kamnika organizira Regionalna destinacijska organizacija Osrednje Slovenije, pod vodstvom Turizma Ljubljana, z njim pa utrjuje prepoznavnost podobe kulinarike Osrednje Slovenije. Temelji na ugotovitvah raziskave »Gastronomija v regiji Osrednja Slovenija«, ki je bila izpeljana pod vodstvom etnologa dr. Janeza Bogataja in opredeljuje najbolj značilne jedi v občinah osrednjega dela Slovenije. Okuse Kamnika bodo obiskovalci tokrat imeli priložnost okusiti v okviru kulinarične ponudbe vseh gostincev, ki se bodo predstavili na 43. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine.

Pomemben del dogajanja je tudi izbor za »Naj avbo«, katerega namen je ohranjati prepoznavnost avbe kot pokrivala, ki simbolizira Slovenstvo ter predstaviti različne oblike avb, ki so poznane na slovenskem in so nepogrešljiv del »narodnih noš«, hkrati pa spodbuditi posameznike in skupine k izdelovanja novih avb in nošenju starih.

Etnolog dr. Janez Bogataj je spregovoril o pomenu Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine ter o samih nošah: »Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine niso le parada, ampak prinašajo na to področje tudi vedenje o tem kulturnem pojavu, ki ima svoja izhodišča v 19. stoletju oziroma v času narodnega ozaveščanja. Pojava torej ne moremo enačiti s pojmom oblačilne kulture, ki govori o načinih vsakodnevnega in prazničnega oblačenja v vseh obdobjih zgodovinskega razvoja in pri različnih družbenih skupinah. To pomeni, da je vprašanje preoblačenja v narodne noše, ali bolje povedano, pripadnostne kostume, samo del širšega pojava oblačilne kulture« in dodal: »Ob tej priložnosti tudi čestitam Kamniku za že 43. izvedbo prireditve, še posebej pa me veseli, da bo letos na ogled razstava Avbe na slovenskem.«

Štiridnevno dogajanje se bo zaključilo s tradicionalno nedeljsko povorko skozi Kamnik, na kateri se bo sprehodilo več kot dva tisoč udeležencev v narodnih nošah. Po povorki pa bosta obiskovalce pozdravila župan Občine Kamnik Marjan Šarec in slavnostna govornica predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek.


<< Nazaj | Novice