Mali grad

Novice s tekme prvega kroga Sport klub prve odbojkarske lige

04.10.2021

 

Prepričljive državne prvakinjePrepričljive državne prvakinje

Odbojkarice Calcit Volleyja, ki v letošnji sezoni branijo naslov državnih prvakinj, so v prvem krogu Sportklub prve odbojkarske lige za ženske v svoji dvorani premagala Krim s 3:0.
Za Kamničanke je bila to zadnja preizkušnja pred prvo kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev v ligo prvakinj, ko bodo v četrtek, 7. oktobra, gostovale v Ukrajini pri Prometeju iz Dnepra. V domačem prvenstvu bodo v soboto, 10. oktobra, spet igrale doma, njihov nasprotnik bo Nova KBM Branik.

Calcit Volley – Krim   3:0 (22, 19, 15)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 60, sodnika: Milojević (Ljubljana),

Calcit Volley: Pavlović Mori 3, Špoljarič (L), Mihevc 4, Javornik 2, Radišković 11, Šiftar 2, Brulec Kostić 11, Boisa 8, Janežič (L), Charuk 9, Zorman 1, Čižman 2. Trener: Gregor Rozman.

Krim: K. Mohorič 3, Frelih, Deželak 2, J. Mohorič 13, Metelko, Bavdaž 4, Jovanović 2, P. Blažič , T. Blažič (L), Bogataj 4, Jerman (L), Kenda, Krašovec 2. Trener: Jože Časar.

Varovanke Gregorja Rozmana z enim očesom sicer že pogledujejo proti Dnepru, kjer jih prihodnji četrtek čaka prva kvalifikacijska tekma lige prvakinj proti zelo močnemu Prometeju, vseeno pa so proti Ljubljančankam v tekmo vstopile resno, brez podcenjevanja. Tudi zato, ker so krimovke vse prej kot naivna ekipa, kar so v lanski sezoni nekajkrat dokazale, v letošnji pa so s prihodi Teje Blažič, Zale Krašovec, ki je še lani igrala za drugo ekipo Calcit Volleyja, Asje Šen in Pie Mar, ki ju tokrat ni bilo, še močnejše.

Čeprav so domače odbojkarice z uspešnim napadom, Naje Boise, povedle s 4:1, so do sredine uvodnega niza prevladovale Ljubljančanke, ki so po točki razigrane Nike Bavdaž prišle do treh točk prednosti (11:8). Vodile so tudi še s 14:12, toda s šestimi zaporednimi točkami so Kamničanke gostjam pobegnile za štiri točke (18:14). Štiri točke prednosti so imele tudi v sami končnici niza, dve zaključni žogi so nato krimovke ubranile, tretjo pa je izkoristila Boisa.

V drugem nizu so si Kamničanke hitro priigrale visoko prednost, po asu Boise je bilo že 12:5, šele po drugem polminutnem odmoru Jožeta Časarja in zaostanku šestih točk (10:16), so Ljubljančanke vzpostavile ravnotežje na igrišču. Na servis Julije Mohorič so se domačinkam pred vstopom v končnico niza približale le na točko zaostanka (19:20), vendar do preobrata ni prišlo. Tudi po zaslugi Mije Šiftar, ki je z asom svoji ekipi priborila pet zaključnih žog, prvo je nato izkoristila Lucille Charuk.

Že na začetku tretjega niza, so imele gostje težave na sprejemu po servisih Eve Mori. Andjelka Radišković je dosegla točko za vodstvo s 4:0, po bloku Charukove in lastni napaki Krima pa je bilo že 14:4 za domačo ekipo. Tekma je s tem odločena, hkrati pa je bila to priložnost, da domači trener Gregor Rozman v igro pošlje tudi igralke, ki v prvih dveh nizih niso veliko igrale. Že tako pa sta niz začeli Šiftarjeva in Neja Čižman. Tekma se je končala s predolgim servisom gostujoče ekipe.

Izjavi po tekmi:

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Ne bom rekel, da smo tekmo začeli v krču, dejstvo pa je, da smo do izida 14:11 naredili pet, šest lastnih napak. Vedeli smo, da je kakovostna razlika na naši strani in da je samo vprašanje časa, kdaj bomo to potrdili tudi na igrišču. Težko je bilo biti ves čas na maksimumu, čeprav sem to od igralk zahteval, vem pa, da so z glavami že v Ukrajini. Lahko rečem le, da smo korektno oddelali tekmo in zasluženo zmagali.«

Jože Časar, trener Krima: »Calcit Volley ima v svojih vrstah najboljše tuje igralke v Sloveniji, najbolje mlade igralke, ki so v Sloveniji trenutno na voljo, zato moram dejansko biti nad svojim maksimumom, če jim želiš parirati. S prvima dvema nizoma smo lahko kar zadovoljni, še vedno pa se nam pripetijo lastne, tehnične napake, zgrešeni servisi, slab sprejem in podobne stvari, ki se nam v prihodnje ne bodo smele več dogajati. Vsekakor zaslužena zmaga domače ekipe.«

Državni prvaki v uvodu v prvenstvo boljši od pokalnih zmagovalcev

V derbiju uvodnega kroga Sportklub prve odbojkarske lige za moške, ki je štel tudi za srednjeevropsko ligo, so odbojkarji Calcit Volleyja izgubili proti Merkur Mariboru z 1:3 (32, -18, -24, -23). Že v prihodnjem krogu čaka Kamničane nova težka preizkušnja, saj se bodo v soboto, 9. oktobra, v dvorani Tivoli, pomerili z ACH Volleyjem.

Calcit Volley – Merkur Maribor   1:3 (32, -18, -24, -23)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 150, sodnika: Stipaničev Matečić, Rajković (oba Hrvaška).

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 3, Purić6, Kosmina, Gasparini, Klobučar 22, Siirilä 7, Brulec 1, Beravs, Plot (L), Mujanović 7, Pavlović 21. Trener: Matija Pleško.

Merkur Maribor: Cafuta, Herman (L) 1, S. Adžović, Kovačević 15, Pavlović 7, Bračko, Košenina (L), Donik 8, A. Adžović, Planinšič, Kržič 9, Ikhbayri, Kovačič, Gergye. Trener: Sebastijan Škorc.

Boljšega uvoda v novo sezono si ljubitelji odbojke v Kamniku skorajda niso mogli želeti, saj je bil v gosteh aktualni državni prvak Merkur Maribor. V primerjavi z lansko sezono v precej spremenjeni zasedbi, brez reprezentantov Alena Šketa in Roka Možiča, Jerneja Detele, Filipa Uremovića, Jevgenija Kisiljuka in Jana Mulca, zato pa s Filipom Kovačevićem, Rolandom Gergyem, Urošem Pavlovićem, Rokom Bračkom in Janezom Kržičem. Veliko manj sprememb je v kamniški ekipi, odšli so le reprezentant Sašo Štalekar, Milosz Hebda in Rok Jerončič, prišli pa Tommi Siirilä, Danilo Pavlović in iz domače odbojkarske šole Nik Mujanović. Po 17 letih pa se je v Kamnik vrnil Matija Pleško, ki je s Kamničani kot igralec osvojil tri naslove državnega prvaka, le da tokrat v vlogi prvega trenerja.

Na servis Jana Brulca in bloku Pavlovića so domači odbojkarji v uvodnem nizu prvi prišli do občutnejše prednosti (14:10), pred tem so do izida 10:9 za točko ali dve ves čas vodili Mariborčani. Kamničani so vodili tudi še s 16:12, toda po dveh lastnih napakah domače ekipi in bloku Gergya sta bili ekipi na 19. točki že skupaj, z novim blokom, tokrat Kržiča pa so povedli aktualni državni prvaki. Domači trener Pleško je vzel polminutni odmor, vendar so po asu Ahmed Ikhbayrija Mariborčani prišli že do dveh točk prednosti (23:21). Imeli so tudi dve zaključni žogi za zmago v uvodnem nizu, vendar so Kamničani obe ubranili in na servis Žana Beravsa sami prišli do prve, jih nato imeli še nekaj, tako kot tudi gostje, po skoraj 40 minutah vrhunske igre pa je niz končal Diko Purić.  

V drugem nizu sta ekipi nadaljevali z odlično predstavo, po začetnih 2:0 in 3:1 za goste, pa sta bili ekipi do devete točke izenačeni in šele Ikhbayri je spet poskrbel za plus dve za Merkur Maribor (11:9). Pleško se je odločil za polminutni odmor, a je bil Kržič s svojimi »float« servisi nerešljiva uganka za kamniške sprejemalce, tako da je domači trener pri zaostanku šestih točk (9:15) vzel še svoj drugi polminutni odmor. Tudi po njem so Mariborčani ohranili prednost, z blokom pa je za izenačenje v nizih poskrbel Uroš Pavlović.

Tudi v tretjem nizu so aktualni državni prvaki povedli z 2:0 in 3:1, vodili pa so tudi še z 8:6. S tremi zaporednimi točkami so domači odbojkarji prvič prišli do vodstva (9:8), z dvema zaporednima asoma Ikhbayrija pa so Mariborčani prvič prišli do treh točk prednosti, nato pa po njegovem napadu še do štirih (16:12). Vendar so se Kamničani z blokom Purića hitro vrnili v igro, gostom so se približali na točko zaostanka (15:16), Jan Klobučar pa je poskrbel za izenačenje na 20. točki. Toda po dveh lastnih napakah Kamničanov so mariborski odbojkarji hitro spet prišli do dveh točk prednosti (22:20). Tako kot v prvem nizu so tudi tokrat imeli dve zaključni žogi, Klobučar je izid na 24. točki še izenačil, vse upe domače ekipe po preobratu pa je pokopal Filip Kovačević.

Z uspešnim napadom Žige Donika so mariborski odbojkarji v četrtem nizu poskrbeli za prve težave kamniške ekipe v četrtem nizu, ki so pri zaostanku treh točk (7:10) posegli po prvem polminutnem odmoru. Mariborčani so bili nevarnejši na servisu, v napadu pa sta bila razpoložena Ikhbayri in Kovačević. Ko je z novim asom za goste točko dosegel še Kržič, je bilo že 12:7 za Merkur Maribor. Vendar so se Kamničani z blokom Klobučarja vrnili v igro, saj so zaostajali le še za točko (11:12). Ne za dolgo, kajti po novi lastni napaki domače ekipe je bilo spet plus tri za goste (14:11), pred vstopom v končnico niza po točki Kržiča pa plus štiri (19:15). Mariborčani so vodili tudi že s 24:18, a tekma s tem še ni bila odločena. Na servis Pavlovića so Kamničani ubranili kar pet zaključnih žog, šesto je le izkoristil Donik.

Izjavi po tekmi

Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Čestitke mojim igralcem, da so bil trmasti do konca, žal pa se nam z izjemo prvega niza ni izšlo. Nocoj smo imeli veliko težav v fazi napada, še zlasti zato, ker sprejem ni bil najbolj idealen, kjer se nam je poznalo, da ni mogel igrati Mitja Gasparini. Vendar to ni noben izgovor za poraz. Veseli me, da so bili spet gledalci na tekmi, imeli pa smo nekaj trenutkov, ko bi se tekma lahko odvila v našo korist, da bi se mi veselili zmage, vendar smo bili v teh situacijah preveč predvidljivi. Mariborčani so imeli v svojih vrstah odličnega Ikhbariya, ki je podobne igre kazal že v lanski sezoni zato to za nas ni bil presenečenje. Skušali smo ga zaustaviti, žal v tem nismo bili uspešni.«

Sebastijan Škorc, trener Merkur Maribora: »Dobro je, da je bila ta tekma tudi po televiziji, saj so gledalci videli zelo dobro odbojko, sploh v prvem, maratonskem nizu, v katerem smo zapravili prednost v končnici. Podobno se nam je zgodilo tudi v tretjem in četrtem nizu, na srečo tokrat brez posledic. Ampak to so normalne zadeve, ki jih moramo še razčistiti. V lanski sezoni je to reševal Rok Možič, zdaj ga ni več, tako da iščemo novega. V celoti pa smo prikazali zelo dobro igro, velja to za vse igralce, tako da nismo imeli slabega moža v ekipi. Zelo dobro smo igrali v obrambi, je pa res, da se je Calcit Volleyju poznala odsotnost Mitje Gasparinija. Toda ne glede na to veseli smo treh točk, zavedamo pa se, da je to šele začetek sezone.«

Besedilo: Miha Štamcar

Fotografije: Klemen Brumec.


<< Nazaj | Novice