Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volleyball

25.11.2019

 

Z zmago v Zagrebu spet prvi v srednjeevropski ligi

Novice iz tabora Calcit VolleyballOdbojkarji Calcit Volleyja so po drugi zaporedni zmagi spet na prvem mestu srednjeevropske lige. Minulo soboto so doma premagali SK Zadrugo Aich/Dob, v osmem krogu pa so v Zagrebu na kolena spravili domačo Mladost s 3:1 (19, 19, -17, 21). V prihodnjem krogu, v soboto, 30. novembra, bodo doma, ob 20.30, gostili ACH Volley, v sredo, 27. novembra, pa jih čaka še povratna tekma četrtfinala pokala Slovenije s Šoštanjem Topolšico, ki se bo začela ob 20. uri.

Mladost Zagreb – Calcit Volley  (-19, -19, 17, -21)

Zagreb – Športna dvorana Bojan Stranić, gledalcev 150, sodnika: Mezöfy, Ujhazi (oba Madžarska).

Mladost Zagreb: Višić, Raić 21, Cvancinger, Nikačević 8, Mitrašinović 2, Bakonji 5, Kovačević 3, Šarčević (L), Oršolić, Vlasić (L), Đirlić, Marelić 9, Polujan 13, Đukić. Trener: Rade Malević.

Calcit Volley: Pereira 14, Hribar (L), Bregar 12, Koncilja 7, Hebda 14, Jordanov (L), Planinc, Brulec 3, Kvas, Laner, Kotnik, Štembergar Zupan 12, Lazar, Rotar 1. Trener: Marko Brumen.

Zagrebčani in Kamničani so se tudi v letošnjem pripravljalnem obdobju dvakrat pomerili med sabo, odbojkarji pa se med sabo dobro poznajo že iz prejšnjih sezon. V srednjeevropski ligi sta v letošnji sezoni obe ekipi po dvakrat izgubili, s tekmo več pa so bili pred zagrebškim obračunom v prednosti varovanci Marka Brumna, ki so med tednom prišli do zanesljive zmage v prvi tekmi četrtfinala pokala Slovenije, medtem ko so hrvaški državni prvaki v gosteh izgubili v tretjem krogu kvalifikacij lige prvakov v Lizboni proti domači Benfici z 0:3.

Domači odbojkarji so v dvoboj s kamniško ekipo vstopili zelo nervozno, saj so naredili kar šest lastnih napak, kar je gostom prineslo vodstvo z 8:3. Visoke prednosti Kamničani niso zapravili, še več, z blokom Andreja Štembergar Zupana so domačinom pobegnili za sedem točk (16:9, prednost sedmih točk pa so imeli tudi po asu Mihe Bregarja. Niz se je končal s še eno lastno napako Zagrebčanov, ko je njihov servis končal v mreži.

Tudi v drugi niz so bolj zbrano vstopili slovenski podprvaki, ki so z blokom Milosza Hebde povedli s 5:2, po novi napaki domačinov je bilo že plus štiri za kamniško ekipo (6:2). Tudi v nadaljevanju niza so bili gostje ves čas v vodstvu, Zagrebčani pa se na manj kot tri točke zaostanke niso približali. Zadnjič pri izidu 22:19, ko je bil v napadu uspešen Sandro Đukić, toda v sami končnici niza pa Maxon Pereira, Mario Koncilja in Miha Bregar, ki je dosegel zadnjo točko v drugem nizu, niso dovolili preobrata. 

Toda v tretjem nizu so zagrebški odbojkarji zmanjšali število lastnih napak, gostje so popustili na sprejemu in po napaki bloku Stefana Kovačevića so Kamničanom pobegnili za šest točk (8:2). Nekaj upanja po preobratu se je za Brumnove varovance pokazalo po asu Bregarja, ko so se domačinom približali na tri točke zaostanke (14:17), po polminutnem odmoru, ki ga je zahteval Rade Malević, so Zagrebčani dosegli štiri zaporedne točke, s tem pa je bil tretji niz odločen.

Po izgubljenem nizu so Kamničani v četrtem spet strnili svoje vrste, bili bolj potrpežljivi, plod takšne igre pa je bilo tudi vodstvo z 8:5 po uspešnem napadu Pereire. Najboljši domači igralec Ivan Raić je gostom sicer hitro zapretil in znižal zaostanek svoje ekipe le na točko (11:12), vendar je Calcit Volley hitro prišel do plus tri (16:13), po točki Koncilje pa je bilo že 22:17, kar je kamniški ekipi zagotavljalo mirnejšo končnico. V njej so se Zagrebčani z blokom Bernarda Bakonja še enkrat približali na dve točki zaostanka (20:22), toda Andrej Štembergar Zupan in Miha Bregar nista več dovolila presenečenja.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyja: »V tretjem nizu smo resda padli v kar veliko krizo, vendar smo se na srečo pobrali in pošteno rečeno, je bila v četrtem nizu tudi najboljša odbojka. V prvih dveh nizih so se Zagrebčani sami premagali, delali so neskončno število lastnih napak, v tretjem nizu smo bili mi slabi, imeli pa smo tudi nekaj športne smole. Ampak kot rečeno, v četrtem nizu je bila z obeh strani dobra odbojka, veseli pa me, da je zmagala ekipa, kajti še zlasti v končnici so vsi igrali zelo zbrano in prav vsakdo od igralcev je prinesel svoj delež k zmagi. Veseli me, da je bil pristop res vrhunski in mislim, da je to tisto, na čemer moramo graditi.«

Po preobratu do dveh točk

Odbojkarice Calcit Volleyja so v sedmem krogu srednjeevropske lige doma premagale zagrebško Mladost s 3:2 (-21, -25, 21, 13, 14). V petek, 29. novembra, se bodo Kamničanke v prvi četrtfinalni tekmi pokala Slovenije doma, ob 18.30 pomerile z Ankaranom, v ponedeljek, 2. decembra, pa jih v Mariboru čaka derbi z Novo KBM Branikom. Začel se bo ob 18. uri, veljal pa bo tudi za slovensko državno prvenstvo.

Calcit Volley – Mladost Zagreb  3:2 (-21, -25, 21, 13, 14)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 130, sodnici: Rapisarda, Lot (obe Italija).

Calcit Volley: -Zbičajnik 1, Kotnik (L), Mihevc, P. Marušič, Š. Marušič 1, Mihalinec 4, Vovk 13, Brulec Kostić 21, Zatković 15, Janežič (L), Charuk 17, Jerala, Kaker 11. Trener: Gregor Rozman.

Mladost Zagreb: Matić (L), Pavičić, Kačić-Bartulović, Butigan 5, Rajković (L), Štimać 5, Grbavica 11, Volmut 19, Freund 1, Marković 2, Deak, Vrbanc 20, Jurišić 10, Tomić 1. Trener: Saša Ivanišević.

Med tednom so Kamničanke v prvi tekmi sedmega kroga 1A. DOL za ženske sicer premagale Luko Koper s 3:1, vendar z igro niso navdušile. Da z njihovo trenutno formo ni nekaj v redu, je potrdil tudi poraz proti Kašteli pred tednom dni, pred porazom pa so bile tudi v nocojšnjem dvoboju z Zagrebčankami, ki so povedle z 2:0 v nizih, prve pa so v tie-breaku prišle do zaključne žoge za končno zmago. Na koncu so se je veselile domače odbojkarice, ki so se v srednjeevropski ligi po točkah izenačile z Novo KBM Branikom.

Uvodni niz so bolje začele gostje iz Zagreba, ki so po zaslugi Valentine Vrbanc in Ive Jurišić povedle s 6:2, prednost štirih točk pa so ohranile vse do izida 15:11. Z dvema točkama Lucy Charuk in uspešnem napadu Eve Zatković so se jim Kamničanke približale na točko zaostanka (15:16), z asom Zale Zbičajnik pa so izid na 18. točki prvič izenačile. Toda po polminutnem odmoru gostij so domačinke spet popustile, v zagrebški zasedbi je tri zaporedne točke dosegla Antonia Volmut, usodo domače ekipe pa je zapečatila Mika Grbavica.

V drugem nizu so gostje na servis Volmutove pobegnile za pet točk (5:0), toda Kamničanke so jih hitro odgovorile z asom Lucy Charuk in izenačenjem na osmi točki. Do prvega vodstva je domačo ekipo popeljala Zatkovićeva (11:10), vendar veselje Kamničank ni bilo dolgotrajno. Spet sta bili Vrbančeva in Volmutova tisti, ki sta bili nezaustavljivi za domači blok. Prav z novo točko Vrbančeve je Mladost spet prišla do petih točk prednosti (22:17), kar pa jim še ni zagotavljalo vodstva z 2:0 v nizih. V razburljivi končnici je Olivera Brulec Kostić izid na 23. točki izenačila, nato so Kamničanke po napaki gostij prišle do zaključne žoge za izenačenje v nizih (25:24), svojo drugo pa so z blokom Ive Jurišić vendarle izkoristile Zagrebčanke.

Tretji niz je bil izenačen do osme točke, nato pa je dve zaporedni dosegla Eva Zatković, kar je kamniški ekipi prineslo vodstvo z 11:8. Po uspešno izvedenem napadu Ane Marije Vovk je bilo 17:12 za Calcit Volley, ki je pred vstopom v končnico vodil že z 21:15. Tretjo zaključno žogo je z blokom izkoristila Špela Marušič, ki je v začetku niza na mestu organizatorke igre zamenjala Zalo Zbičajnik.

Četrti niz je minil v popolni prevladi kamniških odbojkaric, ki so prevladovale v vseh elementih igre. Praktično je bil niz odločen že po seriji uspešnih napadov Charukove, saj so Kamničanke gostjam pobegnile kar za deset točk (14:4). Do konca niza domačinke niso več popuščale, z asom Zatkovićeve so povedle z 19:7, niz pa se je končal po seriji lastnih napak na obeh straneh.

Odločilni peti niz je bil najbolj izenačen, večinoma pa so bile v prednosti Zagrebčanke, ki so s točko Mike Grbavice po menjavi strani vodile z 9:6. Vendar se Kamničanke niso predale. S tremi zaporednimi točkami, zadnjo je dosegla Brulec Kostićeva, je že na deveti sledilo izenačenje, prve pa so do zaključne žoge za končno zmago prišle odbojkarice Mladosti. V napeti končnici so bile bolj zbrane varovanke Gregorja Rozmana, ki so izkoristile dve lastni napaki gostij, piko na i za končno zmago pa je postavila Ana Marija Vovk.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Ne bom rekel, da smo nekaj takšnega potrebovali, vendar smo prišli do izredno pomembne zmage, saj so dekleta tudi po zaostanku dveh nizov, od katerih je bil poraz v drugem nekoliko nesrečen, verjele, da lahko zmagajo. Čestitam celotni ekipi, da se je po porazu v Kašteli in neprepričljivi igri proti Luki Kopru toliko zbrala, da je prišla do zmage. Naj bo to nov zagon za prihodnje tedne, ki so pred nami in ko prihajajo za nas zelo pomembne tekme.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice