Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volleyball

19.10.2020

 

Prvi letošnji derbi ACH Volleyju

Novice iz tabora Calcit VolleyballV derbiju šestega kroga Sportklub prve odbojkarske lige - moški je v dvorani Tivoli Calcit Volley izgubil proti ACH Volleyju z 1:3 (-20, 18, 23, 25). Tekma je veljala tudi za srednjeevropsko ligo. V prihodnjem krogu bodo Kamničani v soboto, 24. oktobra, ob 20. uri, gostili novomeško Krko.

ACH Volley – Calcit Volley  3:1 (20, -18, 23, 25)

Ljubljana – Dvorana Tivoli, brez gledalcev, sodnika: Miklošič (Maribor), Markelj (Bled).

ACH Volley: Toman (L), Ropret 4, Pernuš, Toukhteh 8, Okroglič 13, Rutar 1, Pokeršnik, Videčnik 6, Kök 21, Vučićević 14, Kumer (L). Trener: Matija Pleško.

Calcit Volley: Kos 12, Hribar (L), Purič 2, Kosmina, Gasparini 22, Hebda 9, Brulec 2, Beravs, Štalekar 11, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

V lanski sezono so v prvi medsebojni tekmi Kamničani v gosteh nadigrali ACH Volley, v nadaljevanju sezone pa jim igra ni več stekla po njihovih željah. Zato pa so Ljubljančani spet prišli do obeh domačih lovorih, slavili pa so tudi v srednjeevropski ligi, v letošnji pa so varovanci Matije Pleška v drugem krogu izgubili v Kanalu, na drugi strani pa prenovljena kamniška zasedba do derbija v Tivoliju še ni izgubila, a je trikrat zmagala s 3:2.

V izenačenem prvem nizu, v katerem sta se ekipi do osme točke menjavali v vodstvu, so prvi do nekoliko občutnejše prednosti prišli kamniški odbojkarji, ki so po dveh zaporednih točkah Saše Štalekarja, zadnjo je dosegel z blokom, povedli s 15:12. Domači trener Matija Pleško je posegel po polminutnem odmoru, ki je prinesel preobrat na igrišču. Kamničani so sicer še vodili s 17:14, vendar so v nadaljevanju padli na sprejemu in prav z asom Gregorja Ropreta je že na 17. točki sledilo novo izenačenje. V končnici niza se je z dvema asoma izkazal še Božidar Vučićević, ki ga je z njim tudi končal.

V drugem nizu so Kamničani z asom Timoteja Gala Kosa povedli s 6:2, po polminutnem odmoru Pleška in asu Amirja Hosseina Toukhteha so se ji Ljubljančani hitro približali na točko zaostanka. Toda veselje Ljubljančanov, v kateri ni bilo Uroša Pavloviča in Mitarja Đurića, ni dolgo trajalo, kajti z asom ji je odgovoril kapetan gostov, Mitja Gasparini, ki ni imel usmiljenja do svoje nekdanje ekipe. Calcit Volley je ACH Volleyju spet pobegnil za štiri točke (5:8), v še boljšem položaju pa je bil po dveh zaporednih blokih Štalekarja in vodstvu s 14:7. Čeprav je Pleško vzel še svoj drugi polminutni odmor in naredil nekaj menjav v svoji ekipi, to ni spremenilo razmerja moči na igrišču. Za izenačenje v nizih je poskrbel Gasparini.

Prvi so se v tretjem nizu v težavah znašli kamniški odbojkarji, ki so po točki Mateja Köka zaostajali za tri točke (4:7). Čeprav je Gregor Jerončič posegel po polminutnem odmoru, to še ni prebudilo njegovih varovancev. Ljubljančani so bili še naprej nevarnejši na servisu, višji v bloku, bolj učinkoviti pa so bili tudi po napadu, tako da je po novi točki Köka in zaostanku šestih točk (12:18), Jerončič vzel še drugi polminutni odmor. Po dveh lastnih napakah domače ekipe so Kamničani najprej prepolovili svoj zaostanek, z asom Jana Brulca pa so prišli le dve točki zaostanka (17:19). V končnici so se gostje z asom Gasparinija še približali na točko (22:23), ubranili tudi prvo zaključno žogo domačinov, ne pa tudi druge, ko je bil z blok-avtom uspešen najbolj učinkovit igralec domače ekipe, Matej Kök.

Tudi v četrtem nizu je moral prvi po polminutnem odmoru poseči Gregor Jerončič, saj so po lastni napaki njegovi varovanci zaostajali za tri točke (1:4). Z blokoma Štalekarja in Gasparinija so Kamničani izid na četrti točki izenačili, vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo. Z asom Vučićevića so Ljubljančani spet prišli do treh točk prednosti (8:5), še lažje pa so zadihali po novi kamniški napaki (12:7). Toda Kamničani se še zdaleč niso sprijaznili s prvim letošnjim porazom. Z blokom Štalekarja in uspešnim napadom so na servis Gasparinija na 15. točki ulovili domačo ekipo, z asom Kosa pa so prvič v četrtem nizu povedli (17:16). V napeti končnici so Kamničani prvi prišli do dveh zaključnih žog za izenačenje v nizih, obe sta ostali neizkoriščeni, z blokom Toukhteha pa so državni prvaki izkoristili prvo za končno zmago.

Izjavi po tekmi

Matija Pleško, trener ACH Volleyja: »Vedno je lepo zmagati in tudi v takšnem klubu smo, da je to že stvar navade in prav je, da takšne navade ostanejo. Pritisk je bil na nas samih, da odigramo dobro tekmo ob vseh težavah, ki jih spet imamo. Ampak kakorkoli, zadovoljen sem z odnosom, pristopom in seveda rezultatom, kajti Calcit Volley ima odlično ekipo z Mitjo Gasparinijem na čelu. Kako kakovosten igralec je, je nocoj samo še enkrat več potrdil. Na koncu smo bili za odtenek boljši, v naši ekipi pa bi pohvalil Mateja Köka. Smo zadovoljni, to je bil korak v pravo smer.«

Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja: »Končnici v tretjem in četrtem nizu smo odigrali preveč naivno. Tudi ACH Volley je nihal v igri, oboji smo pritiskali s servisom, kjer se je odvijala največja bitka. V nadaljevanju sezone bomo morali biti bolj pridni na 'težkih' žogah, tistih, ki niso takoj za zaključiti. Morali bomo biti bolj strpni in jih znati odigrati. To se je zgodilo v tretjem nizu in tudi v četrtem. Sicer pa sem s pristopom zadovoljen, vsaj točko bi si zaslužili.«

Nekaj težav so imele le v drugem nizu

Odbojkarice Calcit Volleyja so po slovesu v ligi prvakinj v šestem krogu Sportklub prve odbojkarske lige - ženske v svoji dvorani premagale Ankaran s 3:0 (16, 24, 17). V torek, 20. oktobra, bodo Kamničanke v dvorani OŠ Stranje igrale še zaostalo tekmo drugega kroga proti Krimu, tekma se bo začela ob 17.30, v nedeljo, 25. oktobra pa jih v sedmem krogu čaka derbi z Novo KBM Branikom, ki bo ob 20. uri.

Calcit Volley – Ankaran  3:0 (16, 24, 17)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, brez gledalcev, sodnika: Novak (Dvor), Tomec (Novo mesto).

Calcit Volley: Špoljarič (L), Mihevc 6, Pogačar 3, P. Marušič, Š. Marušič, Vovk6, Brulec Kostić 7, Boisa 2, Zatković , Janežič (L), Jerala 6, Radišković 18, Guiggi 2. Trener: Aljoša Jemec.

Ankaran: Markežič 3, Hristoskova 15, Pangerc 1, Trobec 8, Čotar, Valenčič 6, Cerovac 4, Petranovič 2, Ačko (L), Vedlin (L), Frank. Trener: Željko Rulofs.

Varovanke Aljoše Jemca so po dobri igri na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij lige prvakinj sicer končale svojo pot v najmočnejšem klubskem tekmovanju, evropsko pot pa bodo nadaljevale v pokalu CEV. Njihov prvi nasprotnik bo Nova KBM Branik, s katero se bodo pomerile tudi prihodnjo nedeljo v domačem prvenstvu. Do obračuna z Mariborčankami pa so se nocoj pomerili z Ankarančankami, v torek pa jih čaka še zaostala tekma s Krimom.

V prvem nizu so gostje iz Ankarana korak z domačo ekipo držale le do četrte točke, na servis Katje Mihevc, ki je dosegla tudi en as, pa so jim Kamničanke pobegnile na 8:4. S tremi zaporednimi točkami so se jim gostje, zadnjo točko je dosegla Tara Cerovac, še približale na točko zaostanka, vendar je po novem asu, tokrat Andjelke Radišković, gostujoči trener Željko Rulofs zahteval prvi polminutni odmor. Calcit Volley je v tem trenutku vodil s 13:8, po novih dveh asih Radiškovićeve pa že s 16:8. Niz je bil s tem odločen, zadnjo točko pa je dosegla Ana Marija Vovk.

Veliko bolj izenačen je bil drugi niz, v katerem so ankaranske odbojkarice z blokom Trobec domačinkam pobegnile za tri točke (10:7). Vodile so tudi še z 12:9, toda po dveh zaporednih blokih Kamničank, uspešni sta bili Olivera Brulec Kostić in Radiškovićeva, je bil izid na 12. točki izenačen. Ko je razigrana Radiškovićeva z asom Kamničanke popeljala do vodstva z 18:15, je kazalo, da je odpor Ankarančank zlomljen, se to ni zgodilo. V napeti končnici, v kateri sta zadevo v roke vzeli Brulec Kostićeva in Radiškovićeva so domače odbojkarice po napaki gostij povedle z 2:0 v nizih.

Bolj zbrano so domače odbojkarice začele tretji niz, saj so z asom Vovkove Ankarančankam pobegnile za štiri točke (6:2). Vendar se gostje še niso predale, z uspešnim napadom Sare Valenčič, ki je v svoji karieri nosila tudi dres Calcit Volleyja, so svoj zaostanek znižale le na točko (7:8) in bile do izida 12:14 za petami domačinkam. Spet pa je bila Radiškovićeva tista, ki je bila s svojimi servisi nerešljiva uganka za gostujoče sprejemalke in po dveh njenih zaporednih asih je bilo 20:14 za Calcit Volley. V končnici je priložnost za igro dobila tudi mlada Naja Boisa, ki je tudi končala tekmo.

Izjava po tekmi

Aljoša Jemec, trener Calcit Volleyja: »Prvi in tretji niz smo odigrali dobro, v drugem pa nam je manjkalo prave energije. Ankarančanke so nam pobegnile, tako da smo veliko moči porabili zato, da smo jih ulovili in na koncu tudi zmagali. V vsakem primeru z igro v tem nizu ne moremo biti zadovoljni, je pa res, da ni bilo ravno preprosto igrati po sredini težki tekmi. Dobra stran tekme je, da je Ana Marija Vovk prvič letos igrala celo tekmo in je svojo nalogo dobro opravila.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice