Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volleyball

19.04.2021

 

Kamničanke po preobratu do petega naslova državnih prvakinj

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tretji finalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige premagale z Novo KBM Branikom s 3:2 (-21, -13, 16, 19, 12). Tudi v prvih dveh tekmah finalne serije so bile boljše kamniške odbojkarice, obakrat prav tako s 3:2, tako da so še petič v zgodovini kluba osvojile naslov državnih prvakinj.

Calcit Volley – Nova KBM Branik    3:2 (-21, -13, 16, 19, 12)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, brez gledalcev, sodnika: Tomec (Novo mesto), Novak (Dvor).

Calcit Volley: Špoljarič (L), Mihevc 4, Pogačar 3, P. Marušič 2, Š. Marušič, Brulec Kostić 11, Boisa, Zatković 16, Janežič (L), Charuk 11, Jerala, Radišković 24. Trener: Aljoša Jemec.

Nova KBM Branik: Milošič 1, Šalamun 1, Winkler, Bračko 10, Gradišnik Klanjšček 13, Velikonja Grbac 10, Cikač (L), Ramić 1, Galić, Lorber Fijok 9, Veselinović 3, Avgustinčič, Džaković 22, Knez (L). Trener: Samo Miklavc.

V dozdajšnjih dveh tekmah finala končnice so obakrat bolje začele kamniške odbojkarice, ki so v prvi tekmi povedle z 1:0 v nizih, v drugi pa celo z 2:0, obakrat pa se je potem odločalo v petem nizu. V njem so bile bolj zbrane branilke naslova, ki so po dolgotrajnem prisilnem premoru potrebovale dva niza, da so se vrnile v igro. Po dveh nizih je vse kazalo, da bo v ponedeljek v Mariboru na sporedu še četrta finalna tekma, toda v tretjem so se domače odbojkarice le prebudile, najprej izenačile izid v nizih, v še tretjem tie-breaku pa so po zaostanku 11:12 s štirimi zaporednimi točkami ubranile lanskoletni naslov. Popolnoma zasluženo, kajti v vsej sezoni so le enkrat izgubile.

Prvi niz so bolje začele mariborske odbojkarice, ki so na servis Anđelke Veselinović domačinkam pobegnile za tri točke (5:2), po maratonski izmenjavi in uspešnem prvem tempu Brine Bračko pa za pet (8:3). S tremi zaporednimi točkami Olivere Brulec Kostić so Kamničanke svoj zaostanek znižale na dve točki (6:8). Toda bankirke so z dvema zaporednima točkama spet prišle do nekoliko bolj otipljive prednosti (10:6), po treh zaporednih Dijane Džaković pa je bilo že 15:9 za Novo KBM Branik. Vendar to mariborski ekipi ni zagotavljalo mirnega nadaljevanja niza, kajti na servis Špele Marušič so se jim domačinke še enkrat približale na dve točki zaostanka (14:16), tako da je tokrat po polminutnem odmoru posegel Samo Miklavc. Taja Gradišnik Klanjšek je z dvema zaporednima točkama Mariborčankam zagotovila nekoliko mirnejši vstop v končnico niza (20:16), Kamničanke so sicer še tretjič svoj zaostanek znižale na dve točki, vseh upov po preobratu konec pa je bilo zanje konec po njihovi lastni napaki in asu Džakovićeve.

Tudi drugi niz se ni začel po željah domače ekipe, ki je imela še naprej težave na sprejemu, tako da je po uspešnem napadu Lorber Fijokove zaostajala za štiri točke (3:7), čeprav je še vodila s 3:2. V še večjih težavah so bile Kamničanke po lastni napaki, saj so Mariborčanke vodile z 10:5. Tudi nadaljevanje niza za branilke naslova ni bilo nič kaj obetavno, kajti po novih dveh lastnih napakah so bankirke pobegnile že z 18:10, tako da jim ni več pomagal niti drugi polminutni odmor, ki ga je vzel Gregor Rozman. Niz je z asom končala Brina Bračko.

V tretjem nizu so domače odbojkarice po točki Charukove povedle s 4:1, na servis Eve Pogačar in po bloku Katje Mihevc pa z 9:3. Kamničanke so vodile tudi še s 16:10, po drugem polminutnem odmoru pa so mariborske odbojkarice dosegle dve zaporedni točki, a je bilo to bolj ali manj vse, kar jim je v tem nizu uspelo, kajti po asu Polone Marušič in uspešnem napadu Anđelke Radišković je bil njihov zaostanek že osem točk (12:20). Drugo zaključno žogo je izkoristila Eva Zatković.

Odlično so Kamničanke vstopile v četrti niz, saj so po treh zaporednih točkah Radiškovićeve po izidu 2:2 Mariborčankam pobegnile za pet točk (7:2). Po njenem asu je bilo 9:3 za Calcit Volley, vendar visoko vodstvo ni uspavalo domačih odbojkaric, ki so bile še naprej nerešljiva uganka za gostujočo ekipo. Po asu Olivere Kostić Brulec in novi točki razigrane Radiškovićeve so Kamničanke vodile že s 17:8, tako da je bil vse bližje še tretji tie-break v letošnji finalni seriji. Vendar se z njim Mariborčanke še niso popolnoma sprijaznile, kajti po treh zaporednih točkah Džakovićeve, so svoj zaostanek znižale na minus šest (11:17). Toda po polminutnem odmoru so z blokom Pogačarjeve in napaki gostij domače odbojkarice spet prišle do prednosti devetih točk (20:11), četrto zaključno žogo za izenačenje v nizih pa je izkoristila Brulec Kostićeva.

Z blokom Charukove so Kamničanke v petem nizu povedle z 2:0, vodile so tudi še s 4:2, toda Gradišnik Klanjšek je izid na četrti točki izenačila. Do svoje prve prednosti v tie-breaku so Mariborčanke prišle z asom Lorber Fijokove (5:6), toda po asu Polone Marušič so na menjavo strani z dvema točkama prednosti odšle odbojkarice Calcit Volleyja. Po novi točki Radiškovićeve je bilo 9:6 za domačo ekipo, ki je vodila tudi z 10:7. V napeti končnici so Mariborčanke z dvema zaporednima točkama Džakovićeve zaostanek znižale na točko (9:10), Gradišnik Klanjščkova je izid na enajsti točki izenačila, Lorber Fijokova pa z blokom v vodstvo popeljala bankirke (12:11). Vendar je sledil še en preobrat Kamničank, ki se je končal z asom Radiškovićeve in zasluženo zmago Calcit Volleyja.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »V prvih dveh nizih se nam je poznalo, da je 18 dni minilo od naše zadnje tekme. Sicer smo bili oboji v istem položaju, vendar je bil pri nas izpad normalnega treninga bolj očiten. Predvsem v drugem nizu nas ni bilo na igrišču, toda pred tretjim so dekleta spet začele verjeti vase. Preprosto so stopile skupaj, rekle so si, da tako slabo ne morejo več igrati in one so bile tiste, ki so se izvlekle iz tega težkega položaja. Sam sem jih samo malo usmerjal, najbolj pomemben pa je bil preklop v njihovih glavah. Vesel sem, da je bila ekipa tista, ki je v ekstremno težkem položaju stopila skupaj in končala to izredno zahtevno finalno serijo. Najbolj mi je žal, da v dvorani ni bilo gledalcev, ki nas ves čas bodrijo in podpirajo in verjamem, da se bomo že v prihodnji sezoni spet skupaj veselili uspehov.«

Izidi finalnih tekem končnice

Dozdajšnje državne prvakinje

Kamničani po drugi zmagi do končnega tretjega mesta

Odbojkarji Calcit Volleyja so v drugi tekmi za končno tretje mesto v Sportkub prvi odbojkarji ligi doma premagali Salonit Anhovo s 3:0 (19, 21, 14). Tudi na prvi tekmi v Kanalu so s 3:0 (16, 28, 23) slavili Kamničani, ki so državno prvenstvo končali na tretjem mestu, do konca sezone pa jih čaka še pokal Slovenije, v katerem se bodo že v četrtfinalu pomerili z Merkur Mariborom.

Calcit Volley – Salonit Anhovo  3:0 (19, 21, 14)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, brez gledalcev, sodnika: Milojevič (Ljubljana), Kramar (Kamnik).

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar Purič4, Kosmina, Gasparini 14, Hebda 7, Klobučar 13, Jerončič, Brulec 1, Beravs, Štalekar 8, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

Salonit Anhovo: Boharev 5, Šarič (L), Jereb, Filiputti, Karnel, Maretič 1, Kavčič, Radosavljević 4, Peterlin 13, Kovačič, Tomić, Vrtovec 6, Basaneže. Trener: Rade Dačović.

Pred tremi tedni so odbojkarji Calcit Volleyja, ki so zadnjič za končno tretje mesto igrali pred sedmimi leti - od takrat naprej so prvenstvo vedno končali na drugem mestu -, v Kanalu zmagali brez izgubljenega niza. Še bolj prepričljivi so bili Kamničani v drugi tekmi, v kateri so še bolj prevladovali v vseh elementih igre. Tako so varovanci Gregorja Jerončiča prvenstvo končali na tretjem mestu, tako kot tudi v sezoni 2013/14, ko so prav tako bili boljši od kanalskih odbojkarjev. Vse od takrat so Kamničani v prvenstvu zaostali le za ACH Volleyjem, ki jih je letos izločil v polfinalu končnice, čeprav je Calcit Volley že vodil z 1:0 v zmagah in 2:0 v nizih na drugi tekmi.

Kamniški odbojkarji so zelo odločno vstopili v uvodni niz, saj so na servis Jana Brulca z blokom Dika Puriča gostujočega trenerja Radeta Dačovića prisilili k prvi minuti odmora. Kanalci so zaostajali za štiri točke (0:4), po uspešnem napadu Milosza Hebde pa že za pet (2:7). Gostje so se jim z dvema zaporednima točkama še približali na tri točke zaostanka (6:9), toda po njihovi lastni napaki je domača ekipa vodila s 13:7. Kanalci so svoj zaostanek hitro prepolovili (10:13), toda po bloku Saše Štalekarja je Dačović vzel še svoj drugi polminutni odmor, saj je Calcit Volley pobegnil na pet točk (16:11). V končnici niza je Štalekar z blokom, sicer četrtim kamniškim, poskrbel za prvo od petih zaključnih žog, že prvo pa je z asom izkoristil Mitja Gasparini.

Drugi niz se je začel s številnimi lastnimi napakami gostujoče ekipe, kljub temu pa sta bili ekipi ves čas skupaj do osme točke in šele Jan Klobučar je z uspešnim napadom Kamničanom priboril dve točki prednosti (10:8). Domači odbojkarji so bili v še boljšem položaju po bloku Hebde in napadu Gasparinija, ko je bilo na semaforju 13:9 za Calcit Volley. Edini tujec v kamniškem dresu, Hebda, je poskrbel za vodstvo svoje ekipe s 16:10. Ko so po napaki gostov domači odbojkarji vodili že z 22:14, je vse dišalo po njihovi gladki zmagi v drugem nizu, a se je na servis Frana Peterlina vse skupaj zapletlo. Gostje so dosegli kar sedem zaporednih točk in šele po drugem polminutnem odmoru je Klobučar prekinil njihovo serijo. Klobučar je Kamničanom zagotovil tudi tri zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih, ki so jo po napaki gostov tudi izkoristili.

Z blokom Velja Bohareva, so Kanalci že takoj na začetku tretjega niza, kot prvi pobegnili za dve točki (2:0), vendar so jim domačini vrnili s štirimi zaporednimi, po napadu Klobučarja in novi gostujoči napaki pa je bilo 10:6 za Calcit Volley. Dačović se je odločil za prvi polminutni odmor, za drugega pa po novi točki Gasparinija, ko so njegovi varovanci zaostajali za šest točk (8:14). Vse dvome o končnem tretjem mestu je z dvema zaporednima asoma razrešil Gasparini, saj so Kamničanom gostom pobegnili na neulovljivih devet točk (21:12).

Izjava po tekmi

Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja: »V celoti smo lahko po tritedenskem premoru z igro zadovoljni. Z izjemo končnice drugega niza, ko so gostje dosegli sedem zaporednih točk, večjih težav nismo imeli. Pred prvenstvom, ki je bilo zagotovo eno najbolj kakovostnih do zdaj, smo si želeli več. Cilj je bil, da bi se z ACH Volleyjem pomerili v finalu, z njim smo se srečali v polfinalu in končalo se je, kot se je. Veseli me, da so fantje obe tekmi za tretje mesto vzeli resno, temu primerna sta bila tudi izida. Zdaj se lahko v miru pripravljamo na četrtfinalno tekmo pokala Slovenije z Mariborčani. Kdaj bo, bo odvisno od razpleta v finalu končnice? Vsekakor pa je motivacija igralcev še vedno na visoki ravni, kajti pred nami je drugi vrhunec sezone. Kar nam ni uspelo v prvenstvu, bomo zdaj skušali doseči v pokalu.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice