Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volleyball

14.01.2021

 

Državne prvakinje še drugič boljše od bankirk

Novice iz tabora Calcit VolleyballV tekmi 14. kroga Sportklub prve odbojkarske lige za ženske je domači Calcit Volley s 3:0 (820, 21, 19) premagal Novo KBM Branik. Kamničanke bodo svojo naslednjo tekmo igrale v soboto, 16. januarja, ko bodo v zaostali tekmi drugega kroga državnega prvenstva gostovale pri Krimu v dvorani Vižmarje-Brod. Tekma se bo začela ob 18. uri.

Calcit Volley – Nova KBM Branik  3:0 (20, 21, 19)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, brez gledalcev, sodnika: Markelj (Bled), Pevc (Škofja Loka).

Calcit Volley: Špoljarič (L), Mihevc 4, Pogačar 1, P. Marušič, Š. Marušič, Brulec Kostić 19, Boisa, Zatković 9, Janežič (L), Charuk 7, Jerala, Radišković 14. Trener: Aljoša Jemec.

Nova KBM Branik: Šalamun 6, Winkler, Pahor (L), Bračko 6, Gradišnik Klanjšček, Velikonja Grbac 9, Cikač (L), Ramić 1, Pintar, Galić 6, Lorber Fijok, Veselinović 2, Avgustinčič, Džaković 5. Trener: Samo Miklavc.

V prvem letošnjem medsebojnem obračunu konec novembra so v mariborski dvorani Lukna prepričljivo slavile kamniške odbojkarice, ki bankirkam niso prepustile niti niza. Toda v božično-novoletnem premoru so se v mariborski ekipi zgodile določene spremembe. Na trenerski klopi se je po letu in dni vrnil Samo Miklavc, ki je zamenjal Radovana Gačića, prišli pa sta črnogorska sprejemalka Danijela Džaković in srbska organizatorka igre Anđela Veselinović. Na drugi strani Kamničanke sezono nadaljujejo v nespremenjeni zasedbi, žal pa manjka Ana Marija Vovk, ki se je težje poškodovala na turnirju lige prvakinj v Trevisu.

Mariborska ekipa je bila v uvodnem nizu do osme točke večinoma v manjši prednosti, toda na servis Eve Zatković sta Olivera Brulec Kostić in Anđelka Radišković Kamničankam priborili štiri točke prednosti (12:8). Vendar mariborskih težav še ni bilo konec, kajti po dveh asih Zatkovićeve in bloku Radiškovićeve je bilo že 15:8, tako da je Miklavc posegel še po svojem drugem polminutnem odmoru. Tudi po njem je kamniška ekipa nadaljevala z boljšo igro in po novem asu, tokrat Eve Pogačar, je bilo že 19:10 za Calcit Volley. Visoko vodstvo je nekoliko uspavalo Kamničanke in po asu Brine Bračko so se jim Mariborčanke približale na pet točk zaostanka (14:19), pred vstopom v končnico niza po uspešnem prvem tempu Mirte Velikonja Grbac pa le še na štiri (18:22). Toda po drugem polminutnem odmoru Aljoše Jemca je Radiškovićeva izkoristila drugo zaključno žogo za kamniško vodstvo z 1:0 v nizih.  

Tudi v drugem nizu se je prvi za polminutni odmor odločil gostujoči trener Samo Miklavc, saj so domačinke dosegle tri zaporedne točke za vodstvo s 6:4. Z blokom Radiškovićeve so Kamničanke svojo prednost podvojile (10:6). Po napaki domače ekipe so se jim gostje približale na točko zaostanka (13:14), točko zaostanka pa je bilo še pri izidu 18:19. Z dvema zaporednima kamniškima točkama, zadnjo je prispevala Zatkovićeva, so Kamničanke prišle do vodstva z 21:18, toda z blokom Anđele Veselinović so bile Mariborčanke spet samo točko zadaj (21:22). Vendar do napete končnice ni prišlo, kajti po polminutnem odmoru je Katja Mihevc v bloku poskrbela za tri zaključne žoge, z novim blokom pa je že prvo izkoristila Zatkovićeva.

V tretjem nizu so bankirke po začetnih 0:2 prišle do dveh točk prednosti (7:5), vendar je Charukova izid že na sedmi točki izenačila. Za novo vodstvo domače ekipe je imela največ zaslug Leja Janežič, ki je rešila tri »težke« žoge, njen trud pa je na koncu unovčila Brulec Kostićeva. Na njen servis je Radiškovićeva prvič v tretjem nizu svoji ekipi zagotovila tri točke prednosti (15:12), zato se je Miklavc odločil za polminutni odmor, ki pa ni prinesel preobrata, kajti z novimi tremi zaporednimi točkami Calcit Volley je bil zaostanek Nove KBM Branika že šest točk (12:18). Mariborčanke so po drugem polminutnem odmoru še prepolovile zaostanek (16:19), toda po njihovi napaki je bilo že 21:16 za domačo ekipo, s tem pa je bila tekma bolj ali manj odločena. Z drugo zaključno žogo, uspešna je bila odlična Brulec Kostićeva, z 19 točkami tudi najbolj učinkovita igralka tekme, so Kamničanke prišle še do druge letošnje zmage nad aktualnimi pokalnimi zmagovalkami Slovenije.

Izjava po tekmi

Aljoša Jemec, trener Calcit Volleyja: »Če se za trenutek dotaknem sobotne tekme proti Ankaranu, kjer smo tekmo dobili zahvaljujoč boljši igri v bloku in obrambi, smo danes veliko bolje delovali v napadu. Vsekakor moram pohvaliti Olivero Kostić Brulec, ki je imela v napadu kar 73-odstotno uspešnost, pa tudi sicer so tudi druge igralke v napadu zelo dobro delovale. Veseli me tudi, da smo proti eni serverski ekipi, kakršna je mariborska, na sprejemu naredili le tri napake. Čeprav so bile Mariborčanke boljše, kot na prvi tekmi, sem imel občutek, da imamo tekmo ves čas pod nadzorom in še enkrat več se je pokazalo, da če igramo svojo odbojko, smo trenutno močnejša ekipa od njih. Dejstvo je, da imajo Mariborčanke še veliko rezerve, pa tudi mi lahko igramo boljše.«

Po slabšem začetku do zanesljive zmage

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi petega kroga srednjeevropske lige v Gradcu  domačo ekipo UVC Holding Graz premagali s 3:1 (-15, 20, 15, 14). V soboto, 16. januarja, se bodo Kamničani v 15. krogu Sportklub prve odbojkarske lige za moške, ob 19. uri, doma pomerili s Hočami, v srednjeevropski ligi pa bodo spet igrali 27. januarja v Zagrebu proti Mladosti.

UVC Holdng Graz – Calcit Volley  1:3 (15, -20, -15, -14)

Gradec – Raiffeisen Sportpark Graz, brez gledalcev, sodnika: Miklošič (Slovenija), Schirmbacher (Avstrija).

UVC Holding Graz: Mikulass Koch, Militao Carvalho Ribeiro Pereira 11, Imširović 6, Steiner (L), Scheucher 6, Žagar, Kratz , Fonseca Pereira Jardim 1, Ochaya (L), Reiter, Koraimann 8, Unterberger 9, Kremer 3. Trener: Robert Koch.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar, Purić 10, Kosmina, Gasparini 13, Hebda 12, Klobučar 20, Jerončič, Brulec 1, Beravs, Štalekar 6, Plot (L), Mujanovič. Trener: Gregor Jerončič.

Kamniški odbojkarji so v letošnji srednjeevropski ligi do gostovanja v Gradcu odigrali sedem tekem, štiri so končali z zmago, na treh so bili praznih rok, tako da je njihova uvrstitev na zaključni turnir, ki bo tudi letos v Waldviertlu, še vprašljiva. Z novimi tremi točkami so zdaj nekoliko bližje cilju, do konca rednega dela tekmovanja pa jih čakajo še štiri tekme, povratna z Gradčani, dve z zagrebško Mladostjo in za konec gostovanje v Pliberku pri SK Zadrugi Aich/Dob.

Začetek prvega niza, ki se je začel s polurno zamudo, zaradi težav Calcit Volleyja na poti je pripadel domači ekipi, ki je izkoristila predvsem nezbranost gostov na servisu, pa tudi njen slabši sprejem. Tako je pri zaostanku petih točk (6:11) Gregor Jerončič že posegel po prvem polminutnem odmoru, vendar tudi to ni prebudilo njegovih varovancev, kajti po kar treh lastnih kamniških napakah so domačini vodili že s 15:8. A s tem kamniških težav še ni bilo konec, kajti po njihovi že deveti lastni napaki je bilo 17:9 za UVC Holding Graz. Uvodni niz je bil tako odločen, z drugo zaključno žogo pa ga je končal Kemal Imširović.

Tudi drugi niz je bolje začela domača ekipa, ki je do prve večje prednosti prišla po novi napaki Kamničanov (8:5), ki pa se tokrat hitro vrnili v igro in s točko Dike Purića izid na osmi točki izenačili. Do 13. točki sta bili ekipi izenačeni, Kamničani pa so na servis Jana Klobučarja dosegli tri zaporedne točke za vodstvo s 16:13. Čeprav servis kamniški ekipi še vedno ni stekel, so po novi točki Klobučarja povedli z 22:18, kar je bilo dovolj, da so v končnici po napaki domačih na servisu izkoristili svojo drugo zaključno žogo za izenačenje v nizih.  

V začetku tretjega niza so kamniški  odbojkarji povedli z 2:0, nato pa s točko ali dvema vodili vse do izida 7:6, ko so s šestimi zaporednimi točkami, na servisu je bil Jan Brulec, domačinom pobegnil na 14:6. Niz je bil odločen po novem bloku, tokrat Saše Štalekarja, ko je bilo na semaforju neulovljivih 19:8 za Calcit Volley. Domačini v napadu niso bili več tako učinkoviti, tudi zahvaljujoč boljši igri Kamničanov v bloku, v napadu pa se je razigral Mitja Gasparini, ki je v prvem nizu dosegel le eno točko. Niz je končal Milosz Hebda. 

Tudi v četrtem nizu so bili Kamničani tisti, ki so prvi prišli do občutnejše prednosti, ko so z asom Klobučarja povedli z 9:5. Navkljub zaostanku štirih točk se domači trener Robert Koch ni odločil za polminutni odmor, zato pa je svoje varovance k sebi poklical po uspešnem napadu Gasparinija in novem asu Klobučarja, saj so zaostajali za šest točk (5:11). Toda tudi polminutni odmor ni spremenil razmerja moči na igrišču, kajti po asu Štalekarja so kamniški odbojkarji vodili že s 14:6, tako da se jim je nasmihala peta zmaga v srednjeevropski ligi. Do nje so brez večjih težav tudi prišli, odlični Klobučar, je poskrbel za prvo zaključno žogo za končno zmago, sam pa je drugo tudi izkoristil.

Izjava po tekmi

Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja: »Na poti v Gradec smo že v Blagovici naleteli na prometno nesrečno, tako da smo obtičali za dobro uro in skoraj zamudili na tekmo, ki se je tako ali tako začela z zamudo. Če sediš skoraj pet ur v kombiju, zagotovo to vpliva tudi na igro, ni pa samo to razlog, da smo prvi niz izgubili. V njem smo bili počasni v vseh elementih igre, zamujali smo v bloku, servis nam nikakor ni stekel, toda že od sredine drugega niza smo prišli do svoje igre in potem nismo imeli več večjih težav. Tokrat lahko svojo ekipo lahko samo pohvalim za prikazano igro.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice