Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volleyball

10.01.2022

 

Kamničani z novo zmago do tretjega mesta v Mevzi

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 13. kroga srednjeevropske lige doma premagali UVC Holding Graz s 3:0 (15, 12, 19). V sredo, 12. januarja, bodo Kamničani v 13. krogu Sportklub prve odbojkarske lige gostovali v Kranju. Ob 20. uri se bodo v športni dvorani Planina pomerili z domačo Hišo na kolesih Triglavom.

Calcit Volley – UVC Holding Graz  3:0 (15, 12, 19)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 30, sodnika: Brlas, Rajković (oba Hrvaška).

Calcit Volley: Kos, Bregar 13, Purić 5, Kosmina, Gasparini 9, Klobučar 8, Siirilä, Brulec 3, Beravs, Plot (L), Pavlović 16, Mujanović 1. Trener: Matija Pleško.

UVC Holding Graz: Mikulass Koch 3, Kühl, Imširović 2, Zehner (L), Ladner 2, Scheucher, Kratz, Keen, Reiter 5, Rössl, Drobnič 7, Kühl 7. Trener: Robert Koch.

V petek so Kamničani brez večjih težav premagali Bratislavo, s podobnimi načrti pa so vstopili tudi v tekmo z ekipo iz Gradca, ki je do zdaj v srednjeevropski ligi zmagala le enkrat. Gostje iz Gradca so pri eni zmagi ostali tudi po gostovanju v Kamniku, na drugi strani pa so varovanci Matije Pleška z drugo zaporedno zmago v dveh dneh na lestvici srednjeevropske lige prehiteli Waldviertel na tretjem mestu.

V prvem nizu so Kamničani z blokom Dike Purića povedli z 10:5, po novem bloku, tokrat Mihe Bregarja pa je bilo že 13:6. Domači odbojkarji so tudi v nadaljevanju niza igrali zbrano, dobro na servisu in v napadu, po točki Danila Pavlovića pa so svojo prednost povečali na 18:10. Zadnji dve točki u uvodnem nizu je dosegel Bregar.

Tudi v drugem nizu so bili kamniški odbojkarji ves čas v prednosti, z blokom Mitje Gasparinija so povedli s 4:1, nato pa so z asom Jake Klobučarja gostom pobegnili že za pet točk (14:9). Gostujoči trener je vzel polminutni odmor, toda tudi po se domači odbojkarji niso zaustavili. Na servis Gasparinija so dosegli štiri zaporedne točke za vodstvo z 21:11, s tem pa je bil tudi drugi niz odločen. S tremi zaporednimi asi ga je končal Danilo Pavlović.

Tretji niz je bil najbolj izenačen. Gradčani so korak z domačini držali do devete točke, z delnim izidom 6:1 pa so jim Kamničani pobegnili za pet točk (15:10). Gostje so se domačinom še nekajkrat približali na tri točke zaostanka, zadnjič pri izidu 17:20, po uspešnem napadu Nika Mujanovića in dobro izvedenem prvem tempu Bregarja pa so jim domači odbojkarji pobegnili za pet točk (22:17). S tem je bila tekma odločena, s svojim tretjim asom pa je zmago potrdil Bregar. Še dva več je od skupno trinajstih kamniških prispeval Pavlović.

Izjava po tekmi

Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Realno je bilo pričakovati, da bomo tudi to tekmo dobili. Res pa je, da sta včerajšnja in nocojšnja tekma na papirju nekoliko lažji, vendar so morali fantje morali igrati zelo konkretno, da so prišli do tega rezultata. Zadovoljen sem lahko tako s statističnimi podatki kot s pristopom igralcev. Kdorkoli je dobil priložnost, jo je tudi izkoristil. Sprejem je bil nadpovprečen, v napadu smo bili na 70-odstotkih, kar je odlična številka, ob tem smo naredili še osem blokom in trinajst asov, tako da smo lahko zadovoljni. Saj pravim, nekako je bilo pričakovati, vendar je bilo to treba vseeno narediti.«

Z zanesljivo zmago v leto 2022

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 18. kroga srednjeevropske lige doma premagali VKP Bratislavo s 3:0 (15, 17, 23). V soboto, ob 20. uri, so se Kamničani v srednjeevropski ligi igrali še eno tekmo. Njihov nasprotnik v 13. krogu bo UVC Holding Graz.

Calcit Volley – VKP Bratislava  3:0 (15, 17, 23)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 30, sodnika: Rajković, Brlas (oba Hrvaška).

Calcit Volley: Kos 1, Bregar 12, Purić, Kosmina, Gasparini 9, Klobučar 3, Siirilä 4, Brulec 1, Beravs, Plot (L), Mujanović 5, Pavlović 11. Trener: Matija Pleško.

VKP Bratislava: Billich, Jurik 3, Vančo, Tarabus 3, Kurej (L), Pavlicko, Trubač 2, Kostolani, Prešinsky, Malina 3, Banda 4, Yacoubou 14. Trener: Matuš Kalny.

Kamniški odbojkarji, ki so si med božično-novoletnimi prazniki napolnili baterije, so odločno vstopili v novo leto. Zavedali so se, da je zanje prav vsaka tekma do konca rednega dela srednjeevropske lige zelo pomembna, če se še želijo uvrstiti na zaključni turnir najboljše četverice. Svojo nalogo proti Slovakom so opravili zadovoljivo, čeprav je bilo v njihovi igri veliko lastnih napak, kar pa je bilo glede na to, da je šlo po daljšem času za njihovo prvo tekmo, tudi razumljivo. Z zmago so na lestvici na tretjem mestu ulovili Waldviertel, obe ekipi imata po 16 točk, s tem, da imajo Avstrijci tekmo več.

V prvem nizu so domači odbojkarji po zaostanku dveh točk (4:6) hitro ulovili svoj ritem in po nekaj zaporednih točkah Danila Pavlovića in Mitje Gasparinija povedli z 10:7. Gostujoči trener Matuš Kalny se je odločil za polminutni odmor, tudi po njem pa so Kamničani ostali zbrani in po bloku Mihe Bregarja ter napaki gostov vodili že s 14:9. Kalny je vzel še svoj drugi polminutni odmor, vendar se njegovi varovanci na manj kot tri točke niso več približali Kamničanom. Zadnjič pri izidu 12:15, vse njihove upe po preobratu pa je pokopal Gasparini z uspešnim napadom za Calcitovih 20:14. Do konca niza, ki se je končal z asom Janom Brulcem, so Slovaki dosegli le še točko.

Kamniška ekipa si je po napaki gostov že na začetku drugega niza priigrala tri točke prednosti (4:1). Na manj kot dve točki zaostanka gostom ni uspelo priti, po asu Tommija Siirilä pa so domačni vodili z 10:6. Nadaljevanje za domačo ekipo ni bilo več tako uspešno, saj ji je popustila zbranost, zato je Matija Pleško ob prednosti dveh točk (11:9) vzel svoj prvi polminutni odmor. Že kmalu po vrnitvi na igrišče je bilo spet plus štiri za Kamničane, po novi točki Gasparinija pa je bilo že 14:9. Kapetan domače ekipe je bil z asom in novim uspešnim napadom najbolj zaslužen na novo najvišje vodstvo Calcit Volleyja v drugem nizu (18:12), ki je bilo po drugem polminutnem odmoru gostov še višje (20:12). Niz se je končal z napako na servisu gostujoče ekipe.

V tretjem nizu je na mestu korektorja priložnost dobil mladi Nik Mujanović, z asom Bregarja pa so Kamničani povedli s 6:2. Kamniški bloker je izvajal še dva začetna udarca, zaostanek šestih točk (2:6) pa so slovaški odbojkarji z blokom Mathiasa Bande znižali le na dve točki (7:9). S polminutnim odmorom je Pleško zaustavil njihov nalet, vendar le za trenutek, kajti po novem bloku, tokrat Daouda Yacoubouja je bilo že 11:11. S tem težav za kamniško ekipo še ni bilo konec, saj je Bratislava s tretjim blokom v tretjem nizu povedla s 15:14. Uspešen je bil Michal Trubač. Pred vstopom v končnico niza je moral Pleško še enkrat poklicati svoje varovance, saj jim je Bratislava z blokom Bande pobegnila za tri točke (20:17). Pavlović je izid na 20. točki izenačil, z malce sreče pa svojo ekipo spet popeljal do vodstva (23:22). Sledil je blok Bregarja za dve zaključni žogi za končno kamniško zmago, drugo je izkoristil Mujanović.

Izjava po tekmi

Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Poznalo se je, da je šlo za prvo tekmo po nekoliko daljšem obdobju, vendar naša zmaga ni bila ogrožena. V tretjem nizu nam je padla zbranost, bilo je vsega po malem, nasprotniki pa so osvajali točko za točko in kar naenkrat smo bili v zaostanku. Je pa res, da smo končnico odigrali zbrano, kot je treba. Tudi v jutrišnji tekmi proti Gradcu gremo po vse tri točke. Čeprav so tudi Avstrijci le pri eni zmagi, to prav nič ne pomeni. Moramo se spočiti in dobro pripraviti na novo tekmo.«

Z Dunaja s težko priborjeno zmago

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi 9. krog srednjeevropske lige na Dunaju premagale Niederösterreich Sokol Post s 3:2 (19, 21, -18, -24, 14). V sredo, 12. januarja, bodo Kamničanke v srednjeevropski ligi ob 18.30 gostovale še v Kašteli pri Mladosti, v domačem prvenstvu se bodo svojim navijačem predstavile v soboto, 15. januarja, ko bodo ob 17.30 gostile Luko Koper.

Niederösterreich Sokol Post – Calcit Volley  2:3 (-19, -21, 18, 24, -14)

Dunaj – Športna dvorana Posthalle, gledalcev 50, sodnika: Juraček, Kovač (oba Slovaška).

Niederösterreich Sokol Post: Vassilakopoulos, Mitrengova 15, Pavlova, Chrtianska 16, Mićić, Hutchinson 2, Mehić 13, Tuluk, Trunner, Haselsteiner (L), Mikšikova 18, Haslinger 8, Baji (L), Katz. Trenerka: Zuzana Pecha Tlstovicova.

Calcit Volley: Pavlović Mori 5, Špoljarič (L), Mihevc 2, Javornik 4, Brulec Kostić 17, Charuk 22, Sillah 22, Zorman, Čižman 2. Trener: Gregor Rozman.

Aktualne slovenske državne in 21. decembra lani naprej tudi pokalne prvakinje so  na Dunaj prišle v nekoliko oslabljeni zasedbi, saj so doma ostale Leja Janežič, Andjelka Radišković, Mija Šiftar in Ana Marija Vovk. Prav tako Gregor Rozman še ni mogel računati na Najo Boiso, čeprav je bila z ekipo, tako da sta prvič v letošnji sezoni celotno srečanje odigrali Živa Javornik in Zala Špoljarič. Tudi v tako oslabljeni zasedbi so odbojkarice Calcit Volleyja prišle do zmage, resda šele v petem nizu, z osvojenima dvema točkama pa so na lestvici na prvem mestu prehitele Vasas Budimpešto.

Po dveh asih Olivere Brulec Kostić in napadu Lucille Charuk so Kamničanke v uvodu prvega niza povedle s 6:2, prednost štirih točk pa so držale vse do izida 14:10. Visoko vodstvo je nekoliko uspavalo Rozmanove varovanke, ki so popustile na sprejemu, ob tem so naredile še nekaj lastnih napak, kar so Dunajčanke izkoristile in po točki Diane Mitrengove povedle s 17:16. Toda do konca niza so domače odbojkarice dosegle le še dve točki, na servis Fatoumatte Sillah so gostje dosegle štiri zaporedne točke za vodstvo s 23:18, z dvema uspešnima napadoma pa je odbojkarica iz Gambije tudi končala prvi niz.

V drugem nizu so po napaki domače ekipe prve prišle do treh točk prednosti (5:8), z blokom Charukove so vodile tudi še z 11:8, vendar je Mitrengova izid na 12. točki izenačila. To je bil zadnji opomin za kamniško ekipo, ki je z delnim izidom 6:2 domačinkam pobegnila za štiri točke (18:14), njihov nalet pa je s polminutnim za trenutek zaustavila Zuzana Pecha Tlstovicova. Za miren vstop v končnico je z uspešnim napadom poskrbela Živa Javornik, saj so Kamničanke spet imele štiri točke prednosti (21:17). Charukova je z blokom svoji ekipi zagotovila pet zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih, tretjo je nato po polminutnem odmoru Gregorja Rozmana izkoristila Sillah.

Bolje so v tretji niz vstopile Dunajčanke, ki so z asom Monike Chrtianski gostjam pobegnile za štiri točke (6:2). S tremi zaporednimi točkami so se jim Kamničanke hitro približale na točko zaostanka, toda po novih dveh točkah domače ekipe je Rozman že vzel svoj prvi polminutni odmor. Toda tudi po njem so bile še naprej v prednosti odbojkarice z Dunaja, zato je pri zaostanku štirih točk (12:16) Rozman vzel še svoj drugi polminutni odmor. Po vrnitvi na igrišče so Dunajčanke dosegle še štiri točke. Prednost osmih točk pa jim je ob nezbrani igri kamniške ekipe, ki je popolnoma popustila na sprejemu in v napadu, zadoščala za zanesljivo zmago v tretjem nizu.  

Po izgubljenem nizu so Kamničanke v četrtega vstopile bolj odločno in z asom Charukove povedle z 8:5. Vendar jim to ni zagotavljajo mirnega nadaljevanja, kajti borbene domače odbojkarice so jim bile za petami vse do izida 9:10. Na servis Katje Mihevc so Kamničanke dosegle tri zaporedne točke in spet prišle do nekoliko višje prednosti, toda spet je sledilo obdobje slabše igre kamniške ekipe. Dunajčanke so po dveh zaporednih blokih povedle z 20:17, za napeto končnico pa je poskrbela Charukova, ki je izid na 22. točki izenačila.  Do prve zaključne žoge za izenačenje v nizih so vseeno prišle domače odbojkarice, ki so z drugo po še eni lastni napaki gostij izkoristile.

V svojem drugem tie-breaku v letošnji srednjeevropski ligi, prvega so dobile v Budimpešti proti Vasasu, so Kamničanke po točki Sillah povedle s 5:2, z asom Eve Pavlović Mori pa s 7:3. Na menjavo strani so gostje odšle le z dvema točkama prednosti, tako da se je obetal še ogorčen boj za dve točki. Z nekaj sreče je Charukova z asom kamniško prednost povečala na tri točke, še lažje so njene soigralke zadihale po napaki domačink (10:6). A ne za dolgo, kajti Mitrengova je Dunajčanke popeljala do vodstva (12:11). V napeti končnici Kamničanke le izkoristile drugo zaključno žogo za še sedmo zmago v srednjeevropski ligi.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Izgovarjati se na to, da smo na Dunaj prišli v okrnjeni zasedbi, nima smisla. Mislim, da se nam je bolj poznala utrujenost, saj ne smemo pozabiti, da smo v fazi, ko je spet več poudarka na telesni pripravljenosti, se pravi, da smo veliko v fitnesu, tu pa je še sama pot. Verjemite mi, da ni ravno preprosto iz kombija stopiti na igrišče, kar se je na sami tekmi tudi poznalo. Je pa res, da sem po odigranih prvih dveh nizih pričakoval, da bo pot do zmage vseeno lažje. Toda to je šport, to je odbojka, najbolj pomembno pa je, da smo prišli do nove zmage in to je tisto, kar šteje.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice