Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volleyball

09.02.2021

 

Kamničani z zmago v Pliberku na zaključnem turnirju srednjeevropske lige

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 13. kroga srednjeevropske lige v Pliberku premagali domačo ekipo SK Zadrugo Aiich/Dob s 3:0 (19, 21, 21). V sredo, 10. februarja, jih v kamniški športni dvorani čaka še zadnja tekma rednega dela srednjeevropske lige, in sicer bo ob 20. uri, gostovala zagrebška Mladost.

SK Zadruga Aich/Dob – Calcit Volley  0:3 (-19, -21, -21)

Pliberk – Športna dvorana Pliberk, brez gledalcev, sodnika: Schirmbacher, Petsche (oba Avstrija).

SK Zadruga Aich/Dob: Landfahrer 1, Hruška 3, Steiner (L), Kühl 1, Miranda de Alcantara 6, Formela 11, Pušnik 5, Ferreira Garcia, Krassnig, Podlesny 3, Drobnič 10, Grabmüller. Trener: Matjaž Hafner.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar, Purić 7, Kosmina 11, Gasparini 15, Hebda, Klobučar 13, Jerončič, Brulec, Beravs, Štalekar 7, Plot (L), Mujanovič. Trener: Gregor Jerončič

Kamniški odbojkarji so v soboto doživeli hladen tuš v derbiju 19. kroga Sportklub prve odbojkarske lige za moške, ko v dvorani Tabor proti ekipi Merkur Maribor niso osvojili niti niza. Njihov trener Gregor Jerončič jim je po tekmi predvsem očital, da so bili premalo agresivni pri začetnih udarcih, ob tem pa so imeli premalo razpoloženih igralcev v napadu. Toda časa, da bi objokovali zamujeno priložnost, niso imeli, kajti le 20 ur pozneje jih je v Pliberku čakala morda že odločilna tekma za uvrstitev na zaključni turnir srednjeevropske lige. V primeru zmage bi se namreč Calcit Volley že uvrstil nanj, v primeru poraza pa bi morali v sredo doma premagati Mladost Zagreb in računati na to, da bo ACH Volley, čez teden dni doma premagal Dobljane. No, Kamničani so z dobro predstavo, ki je bila veliko boljša kot v Mariboru, vse dvome rešili že kar v Pliberku.

Kamničani, ki so v svoji dvorani Dobljane premagali s 3:1, so na povratni tekmi v Pliberku v tekmo vstopili zelo odločno in si ob boljšem začetnem udarcu hitro priigrali tri točke prednosti (6:3). Domačini so se jim sicer hitro približali le na točko zaostanka (6:7), vendar so jim Kamničani hitro pobegnili na plus štiri (12:8), nato pa na plus pet (15:10). Tudi po drugem polminutnem odmoru domačega trenerja Matjaža Hafnerja je bilo vse v znamenju razigrane kamniške ekipe, ki je Dobljanom pobegnila na 19:13, prednost šestih točk pa je bila tudi ob koncu niza.

Drugi niz bolje začela domača ekipa, ki je tudi prva prišla do prednosti treh točk, čeprav so Kamničani pred tem vodili še s 7:6. Toda Mitja Gasparini je izid že na 12. točki izenačil, z zvitim servisom Jana Klobučarja pa so Kamničani spet prišli do vodstva. Z asom kapetana Gasparinija so Jerončičevi varovanci prvič v drugem nizu nasprotniku pobegnili za dve točki (15:17), zato je Hafner vzel še svoj drugi polminutni odmor. Vendar to ni zaustavilo gostov, ki so z blokom Saše Štalekarja prišli do štirih zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih, drugo pa je izkoristil Gasparini.

Razigrani kamniški odbojkarji so z dobro igro nadaljevali tudi na začetku tretjega niza, ko so po lastni napaki domačinov že na začetku prišli do vodstva s 4:1. Vendar je veselje gostov trajalo le do sedme točke, ko so domačini po njihovi napaki izid izenačili. Prvič v tretjem nizu, s točko Konrada Formele so tudi povedli, 10:9, z blokom Mirande de Alcantare pa z 18:16. Žena 18. točki je sledilo novo izenačenje. Po najdaljši in najlepši točki dneva, ki jo je zaključil Klobučar, so Kamničani v končnico vstopili s točko prednosti, z blokom Štalekarja in uspešnim napadom Gasparinija pa so prišli do treh zaključnih žog. Tudi po zaslugi domače ekipe so izkoristili prvo in se že uvrstili na zaključni turnir, ki bo v Zwettlu.

Mariborčani so bili tokrat boljši nasprotnik

Odbojkarji Calcit Volleyja so v derbiju 19. kroga Sportklub prve odbojkarske lige za moške v gosteh izgubili proti Merkur Mariboru z 0:3 (-19, -25, -19). Že jutri kamniško ekipo čaka gostovanju v Pliberku v srednjeevropski ligi, kjer se bodo ob 18. uri, pomerili z domačo SK Zadrugo Aich/Dob.

Merkur Maribor – Calcit Volley   3:0 (19, 25, 19)

Maribor – Dvorana Tabor, brez gledalcev, sodnika: Ševc (Škofja Loka), Mertelj (Bled).

Merkur Maribor: Cafuta, Herman (L), Šket 11, Mulec 6, Detela, Možič 16, Košenina (L), Donik, Uremovič 2, A. Adžović, Planinšič 3, Kisiljuk, Ikhbayri 20, Kovačič. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar, Purič 3, Kosmina 3, Gasparini 17, Hebda 2, Klobučar 12, Jerončič, Brulec , Beravs, Štalekar 6, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

V obeh letošnjih medsebojnih tekmah so slavili kamniški odbojkarji, obakrat pa so do zmage prišli v petem nizu. Toda na lestvici so bili pred nocojšnjim obračunom s porazom več, tremi, in tremi točkami več, na drugem mestu Mariborčani. Po nocojšnji tekmi, ki so jo zasluženo dobili Mariborčani, je kamniški zaostanek že šest točk, tako da bodo, če ne bo prišlo do kakšnih presenečenj, končnico začeli s tretjega mesta. O prvem mestu pa bodo odločali odbojkarji Merkur Maribora in ACH Volleyja.

V tekmo so bolj nervozno vstopili gostje, ki so naredili veliko število lastnih napak. Tako so po že do takrat šesti lastni napaki Kamničanov domačini povedli z 12:8. Z dvema asoma Mitje Gasparinija so se gostje po polminutnem odmoru svoj zaostanek znižali le na točko (11:12), zato se je za polminutni odmor tokrat odločil Sebastijan Škorc. Po dveh novih točkah Ahmeda Ikhbayrija in bloku Alena Šketa pa so Mariborčani pobegnili za štiri točke (18:14). Sledil je še drugi polminutni odmor Gregorja Jerončiča, in ko je razigrani Gasparini s tremi zaporednimi točkami izid izenačil na 18:18, je vse kazalo, da bo prišlo do napete končnice. Vendar do nje ni prišlo, za Kamničane so bili usodni servisi Uroša Planinšiča, saj so z njimi Mariborčani spet prišli do štiri točk prednosti (22:18), z blokom Jana Mulca pa do vodstva z 1:0 v nizih.

Na začetku drugega niza so bili večinoma v prednosti domači odbojkarji, ki so tudi prvi prišli do treh točk prednosti (8:5), ko je bil v napadu uspešen razigrani Ikhbayri. S svojim prvim blokom na tekmi je Rok Možič poskrbel za mariborskih plus štiri (12:8) in tudi tokrat so Kamničani po polminutnem odmoru svoj zaostanek znižali na točko (13:14), z blokom Gasparinija pa so izid na 18. točki izenačili. Po pravi maratonski izmenjavi so gostje s točko Jana Klobučarja po dolgem času prišli do vodstva (21:20), toda po polminutnem odmoru so do prve zaključne žoge prišli domači odbojkarji. Z dvema zaporednima točkama, drugo je dosegel z asom, je zaključno žogo za izenačenje v nizih Kamničanom priboril Klobučar, a so nato domači odbojkarji po lastni napaki gostov izkoristili svojo tretjo.    

Tudi v tretjem nizu smo videli vrhunsko odbojko, v kateri pa so bili za odtenek boljši domači odbojkarji, ki so imeli več razpoloženih igralcev. Z blokom Mulca so prišli do štirih točk prednosti, po novih dveh zaporednih blokih, Mulcu se je pridružil še Možič, pa je bilo že 15:8 za Merkur Maribor. Kamničani niso bili več tako prodorni v napadu, kjer sta imela Gasparini in Klobučar premalo pomoči s strani soigralcev, pri zaostanku šestih točk (13:19) pa je vse kazalo na prvo letošnjo mariborsko zmago v medsebojnih dvobojih. Do nje so domačini brez večjih težav tudi prišli. Njihovo zmago je potrdil Rok Možič.

Grosupeljčanke pošteno namučile državne prvakinje

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi 18. kroga Sportklub prve odbojkarske lige za ženske v gosteh premagale ATK Grosuplje s 3:1 (24, 25, -24, 23). V sredo, 10. februarja, bodo v športni dvorani Kamnik, v tekmi 19. kroga, gostile Novo KBM Branik. Tekma se bo začela ob 17. uri.

ATK Grosuplje – Calcit Volley  1:3 (-24, -25, 24, -23)

Grosuplje – Športna dvorana Brinje, brez gledalcev, sodnika: Melavc (Šempeter v Savinjski dolini), Perčič (oba Kamnik).

ATK Grosuplje: Habjan (L), Pavič, Kogelnik 2, H. Koletnik, Kobilca (L), Strgar, Kukman 5, U. Koletnik, Lovšin 4, Lenart 4, Čož 8, Mijoč 21, Maček 9, Pucelj 12. Trener: Matija Slobodnik.

Calcit Volley: Špoljarič (L), Mihevc 4, Pogačar 3, P. Marušič 2, Š. Marušič 2, Brulec Kostić 15, Boisa 4, Zatković 7, Charuk 9, Jerala 2, Radišković 19, Zorman. Trener: Gregor Rozman. 

V obeh dozdajšnjih medsebojnih tekmah so bile Grosupeljčanke v prvem nizu enakovredne kamniškim odbojkaricam, v Kamniku, pa so ga po pravem maratonskem dvoboju celo dobile s 33:31, medtem ko so v svoji dvorani uvodni niz izgubile na razliko. Aktualne državne prvakinje v preostalih nizih niso imele večjih težav. Popolnoma drugače je bilo v nocojšnjem obračunu, ki so ga resda spet dobile Kamničanke, vendar so se morale za zmago pošteno potruditi, vsi štirje nizi pa so se končali na razliko.

Kamničanke so tekmo v Grosuplju odigrale brez svoje prve proste igralke, Leje Janežič, ki je po ugrizu psa morala na šivanje obraza, manjkal pa je tudi oboleli Aljoša Jemec, tako da je ekipo vodil njegov pomočnik Gregor Rozman. Slednji seveda kamniško ekipo zelo dobro pozna, saj je z večino igralk lani osvojil naslov državnih prvakinj. Grosupeljčanke, ki se s krimovkami borijo za peto mesto po rednem delu državnega prvenstva, so z asom Klavdije Čož na začetku uvodnega niza povedle s 6:3, po napaki Kamničank pa so svojo prednost povečale še za točko (8:12). Vendar so gostje izid na 12. točki izenačile, a so jim domačinke z blokom Tajde Lovšin spet pobegnile za tri točke (18:15). Po polminutnem odmoru Gregorja Rozmana so Kamničanke z dvema blokoma Katje Mihevc prvič na tekmi povedle (19:18), toda v napeti končnici, v kateri so gostje naredile preveč lastnih napak, so do prve zaključne žoge prišle domačinke. Toda na servis Olivere Brulec Kostić je presenečenje preprečila Špela Marušič.

Tudi drugi niz je veliko bolje začela domača ekipa, ki je z asom Anje Maček povedla s kar 5:0, tako da je moral Rozman že zelo zgodaj poseči po polminutnem odmoru. Odlična Radiškovićeva je imela največ zaslug, da so Kamničanke prvič v drugem nizu prišle do vodstva (9:8), po uspešno zaključenem napadu Eve Zatković pa je bilo že 15:10 za Calcit Volley. Sledil je nov preobrat, tokrat v režiji Grosupeljčank, ki so z novim asom Mačkove gostjam pobegnile na 18:16, po napadu Helene Mijoč pa na 21:18. A s tem preobratov v drugem nizu še ni bilo konec, kajti z blokom Radiškovićeve so Kamničanke prišle do dveh zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih, šele četrto pa je najbolj učinkovita igralka kamniške ekipe z asom tudi izkoristila.

Z dvema zaporednima asoma Mijočeve so domače odbojkarice v tretjem nizu Kamničankam pobegnile za pet točk (10:5), po novi točki nekdanje igralke Calcit Volleyja pa že za šest (15:9). Prednost treh točk so domače odbojkarice ohranile še do izida 21:18, s tremi zaporednimi na servis Radiškovićeve pa so gostje izid na 21. točki izenačile. V še eni napeti končnici so tudi z nekaj sreče domačinke prišle do dveh zaključnih žog za svoj prvi niz na tekmi, ki so ju Kamničanke ubranile, tretjo pa je nato z blokom le izkoristila Manca Lenart.

Veliko število lastnih napak Kamničank je bila tudi značilnost četrtega niza, v katerem so še vodile s 7:4. Toda že šesti lastni napaki gostij so domačinke prvič v četrtem nizu povedle z 8:7, po polminutnem odmoru Rozmana pa z blokom Mačkove tudi z 9:7. Naja Kukman je svojo ekipo popeljala tudi do plus tri (11:8), a je Radiškovićeva izid na enajsti točki z asom izenačila. Z blokom Lenartove in Pucljeve so domačinke v nadaljevanju niza prišle celo do štirih točk prednosti (18:14), zato se je Rozman odločil še za svoj drugi polminutni odmor. Do novega izenačenje je prišlo na 19. točki, do novega vodstva Kamničank pa po uspešni akciji Lucy Charuk (22:21). V končnici je Zatkovićeva bila zaslužna za dve zaključni žogi za končno zmago kamniške ekipe, ki je nato drugo po napaki domače ekipe tudi izkoristila.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Čeprav je res, da smo v obdobju, ko obnavljamo telesno moč in so noge nekoliko težje, pa je bolj težava v tem, da je po ligi prvakinj prišlo do padca zbranosti, tako da smo trenutno daleč od želene forme. Preprosto bodo morale dekleta same pri sebi in mi v trenerskem vodstvu najti način, kako igro dvigniti na višjo raven, predvsem pa višjo, ki smo jo prikazali danes. Seveda si domača ekipa zasluži pohvale. Vedeli smo, da nas čaka vse prej kot lahka tekma, domačinke so ves čas pritiskale s servisom, v obrambi so polovile veliko število težkih žog, je pa res, da smo naredili veliko lastnih napak, kar jim je nekoliko olajšalo delo. Skratka, noben element ni bil na tisti ravni, ki smo ga sposobni igrati. Na koncu smo lahko zadovoljni z vsemi tremi točkami, kajti prav lahko bi se tekma končala tudi drugače.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice