Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volleyball

08.11.2021

 

Kamničanke še naprej neporažene v Mevzi

Odbojkarice Calcit Volleyja so v zaostali tekmi drugega kroga ženske srednjeevropske lige v Zagrebu premagale domačo Mladost s 3:1 (-19, 20, 13, 23). V torek, 9. novembra, bodo Kamničanke v svoji dvorani v četrtem krogu srednjeevropske lige gostile avstrijsko ekipo VB Niederösterreich Sokol Post.

Mladost Zagreb - Calcit Volley  1:3 (19, -20, -13, -23)

Zagreb – Športna dvorana Bojan Stranić, gledalcev 20, sodnika: Adler, Mezöffy (oba Madžarska).

Mladost Zagreb: Freund 1, Popić 11, Perić 4, Smoljan (L), Papać, Grbavica 14, Brčić, Samadan 9, Marković 11, Štimac (L), Tomić 5. Trener: Leonard Barić.

Calcit Volley: Pavlović Mori 5, Špoljarič (L), Mihevc 1, Radišković 6, Šiftar 22, Brulec Kostić 19, Lenart, Boisa 1, Janežič (L), Charuk 10, Zorman, Čižman 6. Trener: Gregor Rozman.

Le dan po zmagi v derbiju sedmega kroga Sportklub prve odbojkarske lige za ženske, ko so v Kopru premagale Ankaran, je kamniške odbojkarice v Zagrebu čakala nova težka preizkušnja. Tokrat v srednjeevropski ligi proti starom znankam, odbojkaricam Mladosti, s katerimi so v pripravljalnem obdobju odigrale tri prijateljske tekme. Vse tri so Kamničanke dobile.

Uvodni niz so varovanke Gregorja Rozmana začele z vodstvom 3:1, največ zaslug za njihovo vodstvo pa je imela kar domača ekipa, ki je naredila tri lastne napake. Toda ko so Zagrebčanke uredile svoje vrste, so na servis Mike Grbavica dosegle kar šest zaporednih točk za vodstvo s 16:10. Po bloku Astrid Popić je bilo že 19:11 za domačo ekipo, ki visoke prednosti ni zapravila. Trikrat so se jim Kamničanke približale na štiri točke zaostanka, zadnjič pri izidu 18:22, drugo zaključno žogo pa je za Zagrebčanke realizirala Grbavica.

Če v prvem nizu aktualnim slovenskim državnim prvakinjam ni prav veliko uspevalo, je bila njihova podoba v drugem popolnoma drugačna. V začetku niza je blestela Mija Šiftar, ki je do kamniškega vodstva z 8:3 dosegla kar pet točk. Do sredine niza so se jim domačinke po asu Martine Samadan približale na dve točki zaostanka (10:12), vendar so po polminutnem odmoru Gregorja Rozmana Kamničanke po dveh asih Olivere Brulec Kostić spet prišle do prednosti petih točk (15:10). V končnici niza je bila v napadu nezaustavljiva Brulec Kostićeva, ki je poskrbela tudi za pet zaključnih žog za izenačenje v nizih. Drugo je z blokom izkoristila Lucille Charuk.

V tretjem nizu so Zagrebčanke še vodile z 2:1, toda po dveh zaporednih blokih Katje Mihevc je bilo 4:2 za Calcit Volley, ki je po bloku Šiftarjeve vodil že z 9:4. Ko so se jim domačinke s točko Josipe Marković približale na 10:11, se je obetalo izenačeno nadaljevanje niza, vendar do njega ni prišlo. Najprej po zaslugi dobrih servisov Andjelke Radišković do kamniškega vodstva s 16:11, nato pa je s serijo petih zaporednih servisov, tudi enim asom, zapečatila Neja Čižman (22:12). Vodstvo z 2:1 v nizih je potrdila odlična Šiftarjeva.

Tudi četrti niz so Kamničanke začele dobro in po napadu Brulec Kostićeve povedle s 6:3, toda domačinke se niso sprijaznile s porazom. Na krilih Josipe Marković, ki je dosegla tri zaporedne točke, so izenačile na 8:8. Do nove večje prednosti so prišle gostje po zaslugi svoje korektorice, Brulec Kostićeve in Andjelke Radišković, ko so domačinkam pobegnile na 14:10. Pred vstopom v končnico niza so slovenske državne prvakinje z blokom Eve Pavlović Mori svojo prednost povečale še za točko (21:16), vendar jim to še ni zagotavljalo končne zmage. Šele Brulec Kostićeva je prekinila serijo petih zaporednih točk zagrebške ekipe, z blokom Čižmanove pa so Kamničanke prišle do dveh zaključnih žog za končno zmago. Drugo je nato izkoristila Radiškovićeva.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Tekmo smo začeli, kot da se nismo dovolj dobro ogreli, je pa res, da se je začela z manjšo zamudo. Šele proti koncu prvega niza smo nakazali, da smo sposobni prikazati boljšo igro, kar smo nato tudi potrdili. Ampak kakorkoli že, prvi niz smo odigrali slabo in Mladost je zasluženo ta niz dobila. Zato pa je bilo nadaljevanje toliko boljše, začeli smo igrati zadeve, ki smo se jih dogovorili, dekleta so igrale zbrano, na vsako žogo, tiste stvari, ki jih moramo oddelati stoodstotno, smo jih oddelali dobro in tekmo z izjemo končnice četrtega niza v miru pripeljali do konca v svojo korist. Si pa vse čestitke zasluži Mija Šiftar, ki je samo potrdila svoj izredni talent.«   

Slab začetek in odličen konec za Kamničane

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi šestega kroga srednjeevropske lige v Zagrebu premagali domačo Mladost s 3:1 (-16, 28, 20, 16). V sredo, 10. novembra, bodo Kamničani v prvi tekmi kvalifikacij pokala CEV, ob 18.30, gostovali na Kanarskih otokih pri ekipi CDV Guaguas Las Palmas.

Mladost Zagreb – Calcit Volley   1:3 (16, -28, -20, -16)

Zagreb – Športna dvorana Bojan Stranić, gledalcev 20, sodnika: Mezöffy, Adler (oba Hrvaška).

Mladost Zagreb: Višić, Repek (L), Nikačević 15, Bakonji 4, Silva Franca 8, Jakovac 1, Vasko, Buša 17, Gajić 3, Vlasić, Smiljanić (L), Zeljković 5, Cvanciger. Trener: Radovan Gačić.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 22, Purić 6, Kosmina, Gasparini, Klobučar 15, Siirilä 4, Brulec, Beravs, Plot (L), Mujanović, Pavlović 19. Trener: Matija Pleško.

Kamniški odbojkarji so v Zagreb prišli po težko priborjeni zmagi v osmini finala pokala Slovenije, ko so šele v petem nizu v gosteh strli odpor Brezovice, člana 1B. lige. Tudi v Zagrebu začetek tekme ni veliko obetal, saj so domači odbojkarji brez večjih težav osvojili uvodni niz, v drugem pa so imeli tudi tri zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. Vse tri so Kamničani ubranili, nato sami izkoristili drugo, v tretjem in četrtem nizu pa so bili gospodarji na igrišču in zasluženo prišli do prve letošnje zmage v srednjeevropski ligi. Z njo ostajajo v igri za uvrstitev na zaključni turnir.

V prvem nizu ni Kamničanom, ki kot da so bili še pod vtisom četrtkove tekme na Brezovici, ni prav veliko uspevalo. Že v začetku niza so po bloku Bruna Nikačevića zaostajali za pet točk (2:7), po asu Bernarda Bakonjija za šest (4:10) in po svoji lastni napaki že za sedem (4:11). Čeprav so se sredi niza domačinom z blokom Tommija Siirilä približali na tri točke zaostanka (11:14), do preobrata ni prišlo, kajti po petih zaporednih točkah Zagrebčanov je bilo jasno, da bo prvi niz pripadel Mladosti. Ob zaključku niza je v igro prvič v letošnji sezoni vstopil Mitja Gasparini, kar pa ni spremenilo poteka uvodnega niza, ki se je končal s točko Nikačevića.

V drugem nizu so Zagrebčani po asu Nikačevića povedli s 7:3, toda po polminutnem odmoru so se varovanci Matije Pleška le prebudili. Diko Purić je izid na osmi točki izenačil, Miha Bregar pa je že v naslednji akciji z asom Kamničane popeljal v vodstvo (9:8). Domači odbojkarji so po dveh zaporednih točkah Borisa Buše še enkrat pobegnili na tri točke (13:10), njihov nalet pa je Pleško zaustavil z novim polminutnim odmorom. Na 19. točki je Bregar izid izenačil, v razburljivi končnici pa so Kamničani še vodili s 23:22, a so prvi do zaključne žoge prišli domači odbojkarji, ki so imeli še dve. Vse tri so slovenski pokalni prvaki ubranili, zato pa so sami izkoristili drugo, ko je napako po servisu Jana Brulca naredil Bakonji.

Domači trener Radovan Gačič, tudi nekdanji pomočnik v slovenski reprezentanci, ki je v letošnji sezoni prevzel Mladost, je bil tisti, ki je v tretjem nizu prvi vzel polminutni odmor, saj so po uspešnem napadu Jana Klobučarja njegovi varovanci zaostajali za tri točke (6:9). Zagrebčani so za trenutek zaustavili Kamničane, ki pa so jim na servis Purića, s štirimi zaporednimi točkami, pred vstopom v končnico niza pobegnili na 19:13. Prednost šestih točk so brez večjih težav ohranili do konca niza, ki se je končal kot drugi, z napako domačinov na servisu.

V začetku četrtega niza sta obe ekipi naredili veliko število lastnih napak, eno več domačini, ob treh točkah Klobučarja pa je bil izid na sedmi točki izenačen. Spet pa je bil Gačič tisti, ki je prvi vzel polminutni odmor, kajti po bloku Siirilä so njegovi varovanci zaostajali za tri točke (8:11). Vendar to ni zaustavilo kamniške ekipe, ki je po novi točki Klobučarja povedla s 16:12. Z novim asom Purića, njegovim četrtim na tekmi, so Kamničani vodili z 19:14, še bližje trem točkam pa so bili že v naslednji akciji, ko so po dolgotrajni izmenjavi žog bili bolj zbrani. Prednost šestih točk so brez večjih težav ohranili do konca, sicer tudi ob pomoči domačih odbojkarjev, ki so se sprijaznili s porazom. Z blokom Bregarja so odbojkarji Calcit Volleyja zasluženo prišli pomembne zmage.

Izjava po tekmi

Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Tekmo smo začeli zelo slabo, naredili smo sedem napak v napadu, dobili tudi dva bloka, kar je našim igralcem porezalo krila. Je pa res, da v nadaljevanju slab vtis s četrtkove pokalne tekme razvodenel, igralci so se sprostili in začeli igrati odbojko, kot jo znajo igrati. Zanimivo je, da smo imeli v prvem nizu celo najboljši sprejem od vseh štirih nizov, v napadu pa je bila naša uspešnost zgolj nekaj čez 30-odstotkov, kar je bila ob vseh teh napak posledica gladko izgubljeni niz. Ampak potem se je stanje normaliziralo in je vse skupaj izpadlo dobro. Bi pa pohvalil Miho Bregarja, ki je, čeprav korektor ni njegovo pravo igralno mesto, prikazal zelo dobro igro, vsekakor velja omeniti tudi pet blokov Tommija Siirilä, je bila pa to zmaga celotne ekipe.«

Kamničanke po novi zmagi začasno na prvem mestu prvenstvene lestvice

Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi tekmi sedmega kroga Sportklub prve odbojkarske lige za ženske v gosteh premagale Ankaran s 3:0 (9, -23, 23, 19). Že jutri Kamničanke čaka nova tekma, v drugem krogu srednjeevropske lige bodo ob 19.30 gostovale v Zagrebu pri Mladosti.

Ankaran – Calcit Volley   1:3 (-9, 23, -23, -19)

Koper – Dvorana OŠ Anton Ukmar, gledalcev 50, sodnika: Zajec, Milojević.

Ankaran: Kolbl, Kolenc 1, Skuk, Pangerc, Smolnik 3, Forštnarič 8, Žnidar 5, Valenčič 19, Cerova 1c, Petranović 6, Cvitanović 3, Kaker 8. Trener: Sebastijan Mikša.

Calcit Volley: Pavlović Mori 5, Špoljarič (L), Mihevc 6, Radišković 23, Šiftar 12, Brulec Kostić 13, Lenart, Boisa 6, Janežič (L), Charuk 15, Sillah, Zorman 1, Čižman. Trener: Gregor Rozman.

Tudi v drugem letošnjem gostovanju v Kopru, tokrat pri Ankaranu, so kamniške odbojkarice vknjižile vse tri točke. Vendar so se morale zanje pošteno potruditi, kajti po gladko osvojenem uvodnem nizu, so v nadaljevanju popustile na sprejemu, tudi njihov blok in napad nista bila več tako učinkovita, tako da so domačinke dobile drugi niz. V razburljivem tretjem so bile spet boljše Kamničanke, ki so v četrtem zgodaj prišle do visoke prednosti, ki je niso več zapravile. S tremi točkami so, ob tekmi manj, vsaj začasno spet na prvem mestu prvenstvene lestvice.

Slovenske državne prvakinje so na najboljši možni način začele derbi zadnjega kroga državnega prvenstva. Na servis Eve Pavlović Mori so po dveh zaporednih uspešnih napadih Olivere Brulec Kostić povedle s 5:0, po napaki domače ekipe že s 6:0. Nekdanja igralka Calcit Volleyja, Maja Forštnarič je s tremi zaporednimi točkami, od tega je dve dosegla z blokom, prepolovila zaostanek domače ekipe, vendar njeno veselje ni dolgo trajalo. Z blokom Mije Šiftar so Kamničanke povedle z 11:4, do neulovljive prednosti pa so prišle prav na servis svoje petnajstletne sprejemalke. Šiftarjeva je izvajala sedem zaporednih servisov, dvakrat je bila tudi sama uspešna z asom, točko za vodstvo z 22:6 pa je dosegla Andjelka Radišković. Odlično igro gostij, ki so bile boljše v vseh elementih igre, med drugi so dosegle tudi štiri bloke, je z zadnjo točko v uvodnem nizu potrdila Brulec Kostićeva. S kar osmimi točkami pa se je izkazala tudi Mija Šiftar.

V drugem nizu so Ankarančanke z asom Sare Valenčič, še ene nekdanje calcitovke, povedle s 7:4, a so Kamničanke, razigrala se je Radiškovićeva, z delnim izidom 7:1, domačinkam pobegnile za tri točke (11:8). V še večjih težavah so bile domače odbojkarice po servisih Pavlović Morijeve, ko so Kamničanke svojo prednost podvojile na 16:10. Domače odbojkarice se tokrat niso predale, na servis Nine Petranović so pet zaporednih točk, zadnjo je prispevala Tina Kaker, še tretja Ankarančanka, ki je pred leti igrala za gostujočo ekipo, za vodstvo z 20:18. Z novim blokom Kakerjeve so domače odbojkarice v končnico drugega niza vstopile s prednostjo treh točk (22:19). Valenčičeva je svoji ekipi zagotovila dve zaključni žogi za izenačenje v nizih, drugo je izkoristila Petranovićeva.

Kamničanke, ki v drugem nizu niso niti enkrat z blokom zaustavile domače ekipe, so bile tiste, ki so v tretjem nizu z asom Lucille Charuk, prve prišle do treh točk prednosti (9:6), vendar so Ankarančanke po še eni od številnih lastnih napak gostij izid že na deseti točki izenačile. Do vodstva s 16:15 so varovanke Sebastijana Mikše prišle po štirih zaporednih točkah Valenčičeve, od tega je kar tri dosegla z asom. S polminutnim odmorom je trener Kamničank, Gregor Rozman, zaustavil nalet domače ekipe, po asu Anje Zorman in bloku Katje Mihevc pa so njegove varovanke ob vodstvu z 20:17 nekoliko lažje. Za polminutni odmor se je nato odločil domači trener, a so gostje z novo točko Radiškovićeve v končnico vstopile s prednostjo štirih točk, ki jim še ni zagotavljala mirne končnice. Naja Boisa, ki se je vrnila v ekipo po lažji poškodbi gležnja, je bila najbolj zaslužna za dve zaključni žogi za kamniško vodstvo z 2:1 v nizih, drugo je z blokom potrdila Charukova.

Na servis Tine Cerovac so domače odbojkarice v začetku četrtega niza dosegle tri zaporedne točke, vendar so jim gostje vrnile s sedmimi zaporednimi točkami. Na servisu je bila Radiškovićeva. V novih težavah so bile Ankarančanke po servisih Mihevčeve, ko so jim po točki Brulec Kostićeve Kamničanke pobegnile na 11:4. Mikša je vzel še svoj drugi polminutni odmor, ki ni prinesel preobrata. Po novem bloku Charukove je bilo že 14:5. Kamničanke so vodile tudi že s 23:14, kar bi jim moralo zagotavljati mirno končnico, toda po tretjem zaporednem asu Meral Cvitanović in prednosti le še štirih točk, je Rozman moral vzeti še svoj drugi polminutni odmor. Po njem so domače odbojkarice naredile lastno napako, zmago Calcit Volleyja pa je potrdila Lucille Charuk.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »V drugem nizu smo pri vodstvu z 18:15 naredili nekaj nerazumljivih napak, ki se nam ne bi smele dogajati. Kot da je prišlo do pomanjkanja koncentracije in to je tisto, na čemer bomo morali delati. To se nam preprosto ne sme dogajati, nam pa se je že nekajkrat. Drugače pa smo odigrali korektno tekmo, vedeli smo, da bo težko, kajti domačinke so ves čas pritiskale s servisi, kar jim je dobro uspevalo. Ni nam bilo lahko, na koncu pa sem vesel, da smo ohranili celo kožo in da se domov vračamo s tremi točkami. Zdaj se bomo skušali čim bolj spočiti in v soboto v Zagrebu prikazati dobro tekmo. Z Mladostjo se dobro poznamo, med nami ni skrivnosti, in če bomo želeli računati na zmago, bomo morali odigrati vrhunsko tekmo.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice