Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volleybal

11.10.2021

 

Zmaga nad bankirkami dobra popotnica za Ukrajinke

Zmaga nad bankirkami dobra popotnica za UkrajinkeV derbiju tretjega kroga Sportklub prve odbojkarske lige za ženske, ki je štel tudi za srednjeevropsko ligo, so odbojkarice Calcit Volleyja v svoji dvorani premagale Novo KBM Branik s 3:0 (17, 27,  13). Zanje je bila to zadnja preizkušnja pred sredino povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij lige prvakinj, ko bodo ob 20. uri gostile ukrajinsko ekipo Prometej Dnipro. V četrtem krogu domačega prvenstva bodo v soboto, 16. oktobra, ob 17.30 igrale s SIP Šempetrom.

Calcit Volley - Nova KBM Branik  3:0 (17, 27, 13)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 200, sodnici: Kramar Šandl, Jurković (obe Hrvaška).

Calcit Volley: Pavlović Mori 3, Špoljarič (L), Mihevc 4, Javornik, Radišković 7, Šiftar 4, Brulec Kostić 11, Boisa 11, Janežič (L), Charuk 15, Čižman 4. Trener: Gregor Rozman.

Nova KBM Branik: Milošič, Pogačar 2, Šalamun 6, Winkler, Knez (L), Bračko 6, Gradišnik Klanjšček 10, Velikonja Grbac 6, Cikač (L), Ramić, Galić 4, Lorber Fijok 10, Augustinovič. Trener: Bruno Najdič.

Pred sredino povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij lige prvakinj se je najboljša slovenska ženska odbojkarska ekipa zadnjih dveh sezon pomerila še s svojimi večnimi nasprotnicami, Mariborčankami. Nova KBM Branik je pred letošnjo sezono spet prevzel Bruno Najdič, v ekipi pa je prišlo do pomladitve, saj je njena edina nova igralka Eva Pogačar, ki je s Kamničankami osvojila zadnja dva naslova državnih prvakinj, vse druge novinke pa so prišle iz njihovih mlajših selekcij. V ekipi ni več Anđele Veselinović in Danijele Džaković, z igranjem pa so prenehale Anita Sobočan, Maja Pahor in Nika Dobaj.

Prvi niz so bolje začele domače odbojkarice, ki so na servis kapetanke Olivere Brulec Kostić in napaki gostij povedle s 7:3. Po polminutnem odmoru Brune Najdiča, trenerja gostij, so se Mariborčanke po uspešnem napadu Anamarije Galić približale na točko zaostanka (6:7), toda Andjelka Radišković in Brulec Kostićeva sta domači ekipi priigrali šest točk prednosti (14:8). Z asom Brulec Kostićeve so Kamničanke vodile že z 18:11, še korak bližje pa je svojo ekipo do vodstva z 1:0 popeljala Mija Šiftar (19:11). Zmago Kamničank v uvodnem nizu je potrdila Naja Boisa.

Mariborčanke, ki so bile v prvem nizu celo bolj uspešne od domače ekipe v bloku, dosegle so štiri točke, Kamničanke le eno, so v začetku drugega po uspešno izvedenem »penalu« Lucille Charuk zaostajale za tri točke (2:5). Z drugim blokom Charukove v drugem nizu pa so domače odbojkarice nasprotnicam pobegnile že za pet točk (8:3). Slovenske podprvakinje se niso predale in na servis Naje Šalamun so se z delnim izidom 5:0 domačinkam približale le še na točko zaostanka (11:12). Toda po polminutnem odmoru so vajeti igre v svoje roke vzele Kamničanke, ki so po še enem »penalu« Charukove spet pobegnile za pet točk (18:13). Tokrat se je za svoj drugi polminutni odmor odločil Bruno Najdič, z asom Pogačarjeve in točko Taje Gradišnik Klanjšček pa sta bili ekipi na dvajseti točki že skupaj. Gradišnik Klanjščkova je poskrbela tudi za mariborsko vodstvo z 22:21. V napeti končnici so Kamničanke izkoristile četrto zaključno žogo, uspešna je bila Brulec Kostićeva, eno so imele tudi Mariborčanke.

Tudi v tretji niz so bolje vstopile domače odbojkarice, ki na servis Naje Boisa, dosegla je kar tri ase, s sedmimi zaporednimi točkami Mariborčankam pobegnile na 9:2. Tudi po drugem polminutnem odmoru gostje niso vzpostavile ravnotežja, kajti po novi seriji začetnih udarcev, tokrat Brulec Kostićeve, je bilo že neulovljivih 15:4 za slovenske državne prvakinje. V nadaljevanju niza je Rozman v igro poslal vse svoje igralke, ki so nadaljevale z zavzeto igro in v končnico vstopile s prednostjo štirinajstih točk (21:7). Kamničanke so visoko prednost brez težav ohranile do konca tekme.

Izjavi po tekmi:

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Tekma je bila natančno takšna, kot smo pričakovali. Mariborčankam preprosto ne smeš pustiti dihati, o čemer smo se lahko prepričali v drugem nizu. Ko nam je samo nekoliko popustila zbranost, ko nismo šli dovolj agresivno v napadu na žogo, so nas ulovile. Na koncu je bilo nekaj bravuroznih poteh z naše strani, ki so prevesile ta niz v našo korist in da smo lahko tretjega mirno pripeljali do konca. Pomembno je tudi, da smo s tem nekoliko prihranili moči za sredino tekmo proti Prometeju. Vsekakor je bila to dobra popotnica za to tekmo. Sicer nismo še tam, kjer bi želeli biti, smo pa vse bližje.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Po dobri igri v drugem nizu, ko smo bili do zadnjega v igri, sem pričakoval, da bomo podobno začeli tudi tretjega. Žal smo se že v začetku niza predali. Zdaj, ali je to odraz naše neizkušenosti, težko rečem, v glavnem pa nismo imeli dovolj znanja, da bi proti tej odlični ekipi Calcit Volleyja iztržili kaj več. Skozi vso tekmo smo bili premalo dobri v napadu, da bi se lahko nadejali česa več, hkrati pa so Kamničanke dokazale, zakaj se zdaj borijo za igranje v ligi prvakinj. V tem trenutku so premočne za nas, nam pa ne preostane drugega, kot da se osredotočimo v slovensko prvenstvo, skušati tam dvigovati svojo formo, predvsem pa veliko trenirati.«

Tudi v Tivoliju praznih rok po zmagi v prvem nizu

Tudi v Tivoliju praznih rok po zmagi v prvem nizuV tekmi drugega kroga Sportklub prve odbojkarske lige za moške, ki je štela tudi za drugi krog srednjeevropske lige, so odbojkarji Calcit Volleyja v dvorani Tivoli izgubili proti ACH Volleyju z 1:3 (20, -19,-19, -22). Kamničani bodo v tretjem krogu v soboto, 16. oktobra, gostili novomeško Krko. Tekma se bo začela ob 20. uri.

ACH Volley – Calcit Volley  3:1 (-20, 19, 19, 22)

Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 200, sodnika: Rajković, Stipaničev Matečić (oba Hrvaška).

ACH Volley: Pernuš, Šket 17, Rutar, Mašulović 10, Todorović 2, Peruničić, Okroglič, Kovačič (L), Gjorgiev 17, Pokeršnik 13, Videčnik 2, Kök. Trener: Mladen Kašić.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 21, Purić 6, Kosmina 17, Gasparini, Klobučar 4, Siirilä 2, Brulec 1, Beravs 1, Plot (L), Mujanović, Pavlović 4. Trener: Matija Pleško.

Ljubljanska in kamniška ekipa sta različno vstopili v novo sezono, večkratni zaporedni državni prvaki, ki so lani lovoriko predali Merkur Mariboru, so brez izgubljenega niza izgubili v Murski Soboti, Kamničani pa so doma praznih rok ostali prav proti aktualnemu državnemu prvaku. V lanski sezoni je ACH Volley v polfinalu končnice po preobratu izločil kamniško ekipo, ki pa je zato nato slavila v pokalnem tekmovanju. Medtem ko je Calcit Volley v primerjavi z lansko sezono doživel malo sprememb, ena od njih je bila na trenerski klopi, saj je prav iz ACH Volleyja prišel Matija Pleško, jih je v ljubljanski ekipi veliko več. Prišli so štirje novi tujci ter povratnika v oranžni dres, reprezentanta Jani Kovačič in Alen Šket. Pri Kamničanih sta novinca praktično le oba tujca, Danilo Pavlović in finski reprezentant Tomi Siirilä, kajti Nik Mujanović je prišel iz mladinske ekipe Calcit Volleyja.

Kamniški trener Matija Pleško je nekoliko spremenil svojo začetno spremembo. Namesto Pavlovića in Mujanovića sta tekmo začela Martin Kosmina in Miha Bregar, ki je z dvema blokoma na servis Dike Purića gostom zagotovil dve točki prednosti (7:3). Razpoloženi Bregar je bil z novo točko najbolj zaslužen za kamniško vodstvo s 14:9, ki ga je s prvim polminutnim odmorom skušal znižati domači trener Mladen Kašić. Takoj po vrnitvi na igrišče je Purić z blokom zaustavil domači napad, sledila je lastna napaka Ljubljančanov, prednosti sedmih točk (16:9) pa Kamničani, ki so v prvem nizu dosegli tudi štiri bloke, niso več zapravili. Niz se je končal z napako domače ekipe na servisu.

V drugem nizu so po uspešnem napadu Alena Šketa prvi do dveh točk prednosti prišli domači odbojkarji (7:5), po bloku Nikole Gjorgieva pa so svojo prednost podvojili (10:6). S prvim asom na tekmi je Šket ACH Volleyju poskrbel prednost petih točk (12:7). Kamničani niso bili več tako prodorno v napadu, popustili so tudi v bloku, tako da je bilo po njihovi novi lastni napaki že 16:9 za domačo ekipo. Gostom ni pomagala niti nov polminutni odmor, domačini pa so izkoristili svojo prvo zaključno žogo. Z asom kapetana Jana Pokeršnika.

Tudi na začetku tretjega niza Kamničanom servis ni stekel, vendar so do osme točke držali korak z domačo ekipo, ki je po dveh lastnih napakah gostov povedla z 11:8. Tokrat je polminutni odmor Matije Pleška zaustavil nalet Ljubljančanov, z asom Bregarja pa je bil izid na 13. točki izenačen. Toda v nadaljevanju so bili za odtenek bolj zbrani domači odbojkarji, ki so z blokom Pokeršnika spet pršili do treh točk prednosti (20:17), vendar tokrat polminutni odmor Kamničanom ni več pomagal.

V četrtem nizu je bil Šket tisti, ki je Ljubljančanom prinesel prvo občutnejšo prednost (10:7), ko je bil uspešen z asom. V še večjih težavah so bili gostje po bloku Nemanje Mašulovića in novi kamniški napaki (8:13). Pred vstopom v končnico niza so se Kamničani domačinom z blokom Martina Kosmine približali na dve točki zaostanka (18:20), z njegovim asom pa le še na točko zaostanka (21:22). Čeprav so imeli dve priložnosti za izenačenje, ju niso izkoristili, zato pa so domačini izkoristili prvo zaključno žogo.

Izjavi po tekmi:

Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Morda smo prvi niz odigrali še predobro, vedel sem, da bomo v takšnem tempu težko nadaljevali, ko pa smo za malenkost padli na sprejemu, je bila tudi učinkovitost v napadu slabša. Na drugi strani so se domačini v tem elementu igre dvignili, v prvem nizu so imeli zahvaljujoč tudi našemu bloku in obrambi le 18-odsotno učinkovitost. Med tednom smo imeli preveč težav, saj Klobučar in Pavlović nista mogla trenirati, to pa se nam je še kako poznalo v igri. Vse pohvale si zaslužijo Miha Bregar, ki je po 'poklicu' bloker, a je tokrat odlično igral na korekciji. Poskušali smo, vedeli smo, da bo težko, hkrati pa sem fantom dejal, da igrajo lahko sproščeno. V prvem nizu nam je to uspelo, v nadaljevanju žal ne. Ne ostane nam drugega, kot da ostanemo pozitivni, moramo trenirati naprej in verjamem, da bodo kmalu sledile tudi zmage.«

Mladen Kašić, trener ACH Volleyja: »Takoj, ko smo dvignili raven svojega sprejema, smo popravili tudi igro v napadu in to je tisto, na čemer bomo morali še veliko delati. Dobro je, da po izgubljenem prvem nizu nismo izgubili glave. Ostali smo mirni in prišli do ugodnega rezultata. Zavedamo se, da je bila pot do zmage nekoliko lažja, saj ni igral Mitja Gasparini. Ko se bo vrnil on, bo Calcit Volley drugačna ekipa, čeprav ga je Miha Bregar odlično zamenjal. Verjetno je pred nami še veliko medsebojnih tekem, prvenstvo bo še dolgo in do konca negotovo. Čudim se le, da v Sloveniji po treh osvojenih srebrnih kolajnah v šestih letih na tribunah ni več gledalcev, ker se resnično igra zelo dobra odbojka

Besedilo: Miha Štamcar

Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice