Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volley

24.01.2019

 

Peklenski tempo začeli z zmago

Novice iz tabora Calcit VolleyOdbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi sedmega kroga srednjeevropske lige doma premagali madžarsko ekipo Vegyesz Kazincbarcika s 3:0 (23, 12, ). Že v petek, 25. januarja, kamniški ekipo v Hočah čaka tekma 13. kroga 1. DOL za moške, dan pozneje, v soboto, 26. januarja, pa bodo v osmem krogu srednjeevropske lige gostovali v Zwettlu pri ekipi Union Raiffeisen Waldviertel.

Calcit Volley – Vegyesz Kazincbarcika  3:0 (23, 12, 19

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 60, sodnika: Schimpl, Juraček (oba Slovaška).

Calcit Volley: Hribar (L), Bregar 11, Golob (L), Jereb 1, Podobnik, Ratek, Vidmar, Babkov 11, Štalekar 7, Lakner 1, Kotnik 2, Štembergar Zupan 16, Ivković 1. Trener: Aleš Hribar.

Vegysezs Kazincbarcika: Dudas, Paez Diaz 2, Juhasz 4, Banai 1, Toronyai, Szabo 8, Milev 8, Nemeth 6, Arva, Gebhardst (L), Macko, Bebhard. Trener: Marek Kardoš.

Slovenski podprvaki so serijo treh tekem v štirih dneh začeli v nekoliko spremenjeni zasedbi, saj je trener Aleš Hribar odpočil Primoža Vidmarja, ki je bil bolan. Toda tudi brez njega so Kamničani zabeležili četrto zmago v srednjeevropski ligi in so z enajstimi točkami na tretjem mestu ter s tem na dobri poti, da bodo tudi letos zaigrali na zaključnem turnirju.

V prvem nizu so bili večinoma v vodstvu gostje iz Madžarske, ki so jih Kamničani na prvi tekmi premagali s 3:2. S točko D. Szaba so povedli z 12:9, vodili pa so praktično vse do izida 21:19, ko je točko z asom dosegel Milev. Po polminutnem odmoru domačega trenerja je Jure Lakner z asom izid izenačil na 21. točki, Dmitrij Babkov pa je nato z uspešnim napadom domačine popeljal do prvega vodstva v prvem nizu (22:21). Isti igralec je z asom Kamničanom priboril dve zaključni žogi, ki so do vodstva z 1:0 prišli po zaslugi lastne napake gostov.

Drugi niz je minil v popolni prevladi domače ekipe, ki si je hitro priigrala visoko prednost, saj je z blokom Mihe Bregarja povedla z 8:3. Visoko vodstvo ni uspavalo domače ekipe, ki je prevladovala predvsem v bloku, v tem elementu igre se je predvsem izkazal Bregar, niz pa je bil odločen z asom Matije Jereba za vodstvo z 19:7. Zadnjo točko v drugem nizu je dosegel Bregar, kako drugače kot z blokom.

V tretjem nizu sta bili ekipi skupaj le do devete točke, po zaslugi Andreja Štembergar Zupana, ki je bil med domačini najbolj razpoložen v napadu in Saše Štalekarja pa so Kamničani dosegli štiri zaporedne točke in gostom pobegnili na 13:9. Čeprav so domači odbojkarji naredili tudi veliko število lastnih napak, so brez večjih težav ohranili prednost štirih točk, ki so jo pred vstopom v končnico niza povečali na plus šest (20:14). Razlika šestih točk pa je bila tudi ob koncu tekme, ki se je končala z dvema lastnima napakama gostov. 

Izjava po tekmi

Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »V tekmo smo vstopili nekoliko površno in sami dovolili gostom, da so prišli do vodstva. Če bi realizirali tri, štiri 'free balle', zadeli kakšen servis več, bi imeli že v prvem nizu manj težav, ko pa smo popravili igro na relaciji servis – blok, nam je bilo veliko lažje. Od tega trenutka naprej smo prevzeli vajeti igre v svoje roke, tako da sem s tem zadovoljen, pomembno pa je, da smo zdaj že čisto blizu zaključnemu turnirju, kar je bil tudi naš cilj.«


Tudi Kamničanke z Monzo v četrtfinalu pokala Challenge

Odbojkarice Calcit Volleyja so v povratni tekmi osmine finala pokala Challenge izgubile proti nemški ekipi Ladies in Black z 2:3 (-22, -24, 20, 24, ) Ker so na prvi tekmi s 3:1 (19, 16, -19, 14) zmagale Kamničanke, so se v četrtfinale uvrstile slovenske pokalne prvakinje. V njem bodo med 5. in 7. februarjem igrale z Monzo, že v petek, 25. januarja, pa bodo v 13. krogu 1A. DOL za ženske gostovale v Ljutomeru.  

Ladies in Black Aachen – Calcit Volley  3:2 (22, 25, -20, -24, 6)

Aachen – Neuköllner Strasse Aachen, gledalcev , sodnika: Reichard (Nizozemska), Sabroso Moratilla (Španija).

Ladies in Black Aachen: Knip (L), Divoux 4, Agost 14, Guilliams 7, Jasper 14, Farrell 4, Gründing 6, Oude Luttikhuis 14, Storck 10, Imoudu 1, Degeest 5. Trenerka: Saskia van Hintum.

Calcit Volley: Valenčič 2, Kotnik 7, P. Marušič 1, Š. Marušič 1, Mihalinec 10, Pogačar 2, Kostić 19, Janežič (L), Charuk 23, Kaker 8, Zorman. Trener: Gregor Rozman.

Slovenske pokalne zmagovalke so pred dobrim mesecem dni na prvi tekmi osmine finala pokala Challenge pred svojimi navijači premagale pestro mednarodno zasedbo nemške ekipe Ladies in Black, ki je na zadnjih treh tekmah nemške bundeslige zabeležila tri zmage. Na povratni tekmi so »Dame v črnem« sicer prišle še do četrte zaporedne zmage, vendar je bila to zanje Pirova zmaga, kajti med osem najboljših ekip so se uvrstile odbojkarice Calcit Volleyja. Njihov nasprotnik v četrtfinalu bo  Monza, z Monzo pa bodo v četrtfinalu pokala Challenge igrali tudi odbojkarji Calcit Volleyja.

Uvod v tekmo je bil za kamniške odbojkarice odličen, saj so po uspešno odigranem prvem tempu s točko Lucy Charuk povedle z 9:5, z dvema zaporednima uspešnima napadoma Olivere Kostić pa s 13:8. Toda po polminutnem odmoru domače trenerke Saskie van Hintum so se začele težave za gostujočo ekipo, kajti z asom Denise Imoudu so »Dame v črnem« prvič na tekmi prišle do vodstva (14:13). Kamničanke so nato s tremi zaporednimi točkami, zadnjo je z asom dosegla Nina Kotnik, še enkrat pobegnile domačinkam (16:14), z novo serijo uspešnih servisov, tokrat Nicole Oude Luttikhuis pa je ekipa iz Aachna Kamničankam pobegnila za tri točke (19:16). Polona Marušič je z asom izid na 22. točki še izenačila, v končnici pa so Kamničanke spet popustile na sprejemu, tako da je Lisa Gründing z asom končala prvi niz. 

V drugi niz so odbojkarice Calcit Volleyja vstopile še bolj odločno in bile večinoma v prednosti. Na servis Katje Mihalinec so po še enem uspešnem prvem tempu Charukove domačinkam pobegnile že za sedem točk (18:11). Vendar nadaljevanje za kamniško ekipo ni bilo več tako uspešno, spet so se pojavile težave na sprejemu in v napadu, v nemški ekipi se je razigrala Marit Jasper, ki je z blokom izid na 23. točki izenačila, spet pa se je niz končal z asom Gründingove.

Čeprav so Kamničanke nekoliko nesrečno izgubile drugi niz, se niso vdale v usodo. Vse do štirinajste točke sta se ekipi menjavali v vodstvu, prve pa so do dveh točk prednosti prišle slovenske pokalne prvakinje, ki so z blokom odlične Charukove in dvema njenima zaporednima asoma povedle s 16:14. Svojo prednost so z blokom Tine Kaker podvojile na štiri točke (19:15), v nadaljevanju pa niso ponovile napak iz prvih dveh nizov. Z zbrano igro so v končnici dosegle tri zaporedne točke, zadnjo je dosegla Charukova.

Četrti niz je bolje začela domača ekipa, ki je povedla z 8:5, vodila pa je praktično do končnice niza. Toda tokrat so bile Kamničanke tiste, ki se niso predale, saj so izid na 22. točki izenačile, v napeti končnici pa so izkoristile drugo zaključno žogo. Tokrat so bile Kamničanke tiste, ki se niso predale. V bloku je blestela Charukova, ki je tekmo končala z osmimi bloki, tri manj je prispevala Tina Kaker, v napadu pa je bila ob pravem trenutku učinkovita Kostićeva.

Po izenačenju na 2:2 v nizih, so v petem Kamničanke popustile, kar so domačinke izkoristile ter prišle do zmage, ki pa je zanje pomenila izpad iz pokala Challenge. Odbojkarice Calcit Volleyja bodo tako po petih letih spet zaigrale v četrtfinalu tega tekmovanja.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Res je, da smo bili že skoraj v breznu, spet pa se je pokazalo, da ima ekipa karakter in da se zna rešiti iz težkega položaja, vendar moram v isti sapi poudariti, da vso sezono na ta način ne bo šlo. Ne smemo si dovoliti, da po vodstvu z 18:11 v drugem nizu, trepetamo za napredovanje vse do četrtega niza. Ampak pustimo zdaj to ob strani, danes je čas za veselje ob uvrstitvi pokala Challenge. Čeprav je tokrat izstopala Lucy Charuk, pa si pohvale zaslužijo tudi druge igralke in samo še enkrat več se je pokazalo, da je odbojka kolektivni šport.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice