Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volley

21.01.2019

 

Mariborčanke v finalu premagale Kamničanke

Novice iz tabora Calcit VolleyNa zaključnem turnirju državnega prvenstva za mladinke so v dvorani OŠ Stranje odbojkarice Nove KBM Branika s 3:1 (25, 16, -18, 13) premagale domači Calcit Volley in s tem ubranile lanskoletni naslov. Tretje mesto je osvojil Krim I, ki je bil z 2:1 (23, -18, 14) boljši od SIP Šempetra. Za najboljšo igralko turnirja je bila izbrana Lorena Fijok Lorber.

V prvem polfinalnem obračunu sta se v dvorani v Stranjah pomerila Calcit Volley in Krim I. Kamniške odbojkarice so na četrtfinalnem turnirju enkrat že premagale krimovke, vendar so se v domačem taboru zavedali, da bo to treba še enkrat potrditi. V prvem nizu je četa Jožeta Časarja še držala korak z domačinkami, v drugem pa so Kamničanke prevladovale v vseh elementih igre in zmagale s 25:16.

V drugem polfinalu sta se pomerila lanskoletna finalista državnega prvenstva, Nova KBM Branik in SIP Šempeter. Tekmo so bolje začele Mariborčanke, ki so prvi niz dobile na 21. točki. V drugem so varovanke Bena Božiča vzpostavile ravnotežje na igrišču ter izenačile izid v nizih, tako da je o zmagovalkah dvoboja odločal tie-break. Do izida 7:8 so Šempetranke še držale korak z branilkami naslova, ki so bile v končnici bolj zbrane in so si kot prve zagotovile nastop v finalu.

V tekmi za tretje mesto so v prvem nizu krimovke Šempetrankam že pobegnile za pet točk (16:11), vendar so se slednje vrnile v igro, pred vstopom v končnico povedle z 21:19, toda v končnici niza so bile Ljubljančanke bolj zbrane. V drugem so bile Šempetranke po zaslugi Tali Lekše ves čas boljše, tako da je o tretjem mestu odločal tie-break. V njem so bile večinoma za točko ali dve v prednosti odbojkarice Krima, ki so ob menjavi strani vodile z dvema točkama prednosti, prednost pa so ohranile do konca tekme in se zasluženo veselile tretjega mesta.

Finalni obračun med kamniškimi in mariborskimi mladinkami so bolje začele varovanke Sama Mikavca, ki so ob nekdanjem prvem tehničnem odmoru vodile s štirimi točkami prednosti. Ko so na servis Naje Kukman Kamničanke dosegle pet točk zapored, so se v domačem taboru nadejali, da so le prišli do svoje igre, vendar so bankirke odgovorile s štirimi zaporednimi točkami. Pred vstopom v končnico uvodnega niza so z blokom Sare Sitar domačinke vodile z 22:19, imele so tudi dve zaključni žogi, obe so Mariborčanke ubranile, nato pa je odlična Lorena Lorber Fijok končala niz.

Drugi niz je minil v popolni prevladi mariborskih odbojkaric, ki so bile boljše v vseh elementih igre, z velikim številom lastnih napak pa so jim delo nekoliko olajšale tudi domačinke, ki so se v tretjem nizu le prebudile. V napadu je bila nevarna Eva Zatković, ki se ji je pridružila Naja Kukman, ki je dosegla tudi zadnje tri točke tretjega niza. V četrtem so varovanke Francija Obolnarja še vodile z 10:9, to pa je bilo tudi vse, kar jim je uspelo, kajti do konca tekme so osvojile le še tri točke. Popolnoma so popustile na sprejemu, najprej je bila zanje usodna Julija Grubišič Čabo, nato pa še Brina Bračko, finalni obračun pa se je končal z dvema zaporednima asoma odlične Lorene Fijok Lorber.

Za najboljšo igralko turnirja je bila izbrana Lorena Fijok Lorber, najboljša blokerka je bila Brina Bračko, najboljša prosta igralka Urška Cikač (vse Nova KBM Branik), medtem ko je bila Eva Pogačar najboljša organizatorka igre, nagrada za najboljšo napadalko pa je pripadla Zali Krašovec (obe Calcit Volley.)

Izidi zaključnega turnirja DP za mladinke

Polfinale: Calcit Volley – Krim I 2:0 (21, 16), SIP Šempeter – Nova KBM Branik 1:2 (-21, 21, -11)

Tekma za tretje mesto

Krim I – SIP Šempeter  2:1 (23, -19, 12)

Krim I: Bogdanovski, Kolenc, Aj. Ščuka 12, Lenček, Bernjak 3, Bavdaž 11, Jovanović 9, Štih, An. Ščuka 4, Poštuvan, Ladink (L), Jerman (L), Somrak, Kenda. Trener: Jože Časar.

SIP Šempeter: Rituper 2, Božič 6, Koren, Banko (L), Vidali, Podbregar 1, Vovk 9, Dedič, Črnila 8, Lekše 14, Mazej (L), Verbovšek. Trener: Beno Božič.

Tekma za prvo mesto

Calcit Volley – Nova KBM Branik 1:3 (-23, -16, 18, -13)

Calcit Volley: Krašovec 4, Špoljarič (L), Bevc 1, Kukman 9, Javornik, Juhant, Pogačar 2, Bošeska, Žužek, Zatković 19, Sitar 5, Jerala 9, Gojak (L), Zorman 6. Trener: Franci Obolnar.

Nova KBM Branik: Winkler, Bračko 13, Mar 5, Bengez, Natek, Cikač (L),  Grubišič Čabo 3, Boroja, Kramberger 17, Šijanec 5, Bratkovič, Fijok Lorber 30. Trener: Samo Miklavc.

Končni vrstni red: 1. Nova KBM Branik, 2. Calcit Volley, 3. Krim I, 4. SIP Šempeter.


Tudi v tretje je bil ACH Volley premočan

Odbojkarji Calcit Volleyja so v derbiju 12. kroga 1. DOL za moške izgubili z AH Volleyjem z 0:3 (-23, -20, -19). Tekma je veljala tudi za srednjeevropsko ligo Mevza. Že v sredo, 23. januarja, Kamničane čaka nova preizkušnja v Mevzi, ko bodo gostili madžarsko ekipo Vegyesz Kazincbarciko. Tekma se bo začela ob 20. uri, dva dni pozneje, v petek, 25. januarja, jih ob 19. uri, v Hočah čaka še tekma domačega prvenstva, serijo štirih tekem v tednu dni pa bodo zaključili v soboto, 26. januarja, v Zwettlu, kjer se bodo v še eni tekmi Mevze pomerili z domačo ekipo Union Raiffeisen Waldvierte.

Calcit Volley – ACH Volley   0:3 (-23, -20, -19)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 350, sodnika: Markelj (Bled), Novak (Dvor).

Calcit Volley: Hribar (L), Bregar 4, Jereb, Ratek, Vidmar 12, Babkov 13, Štalekar 5, Smrekar, Lakner, Kotnik 2, Štembergar Zupan 7, Ivković 3. Trener: Aleš Hribar.

ACH Volley: Kovačič (L) Purić 4, Pavlović, Satler (L), Pleško 1, Brulec, Đirlić, Okroglič 6, Mantha 12, Vilimanović 1, Pokeršnik, Videčnik 10, Poluian 15.Trener: Andrej Urnaut.

V letošnji sezoni so se kamniški in ljubljanski odbojkarji pomerili dvakrat, obakrat so bili boljši aktualni slovenski državni prvaki, ki so slavili tudi v nedavnem finalu pokala Slovenije. Toda med tednom so Kamničani z odlično igro v drugem krogu pokala Challenge izločili finsko ekipo Savo Volley Kuopio, medtem ko so Ljubljančani v Franciji proti Chamountu iz rok izpustili lepo priložnost, da v ligi prvakov osvojijo svojo drugo letošnjo točko.

Ljubljanski odbojkarji so v uvodnem nizu povedli s 5:2, toda na servis Dmitrija Babkova so Kamničani dosegli pet zaporednih točk, zadnjo Sašo Štalekar z blokom, zato je Andrej Urnaut posegel po prvem polminutnem odmoru. Kamničani so še vodili z 12:9, z blokom Matica Videčnika pa je bil izid na 12. točki izenačen. Z novim blokom Videčnika je ACH Volley spet prišel do vodstva (15:14), na servis nekdanjega blokerja Calcit Volleyja pa je bilo že 18:15 za ljubljansko ekipo. Z dobro odigranim prvim tempom Saše Štalekarja sta bili ekipi spet skupaj (21:21), v končnici pa so bili Ljubljančani bolj zbrani in po napaki domačih na servisu izkoristil svojo drugo zaključno žogo.

Na servis Jureta Okrogliča, še enega nekdanjega Kamničana, so slovenski državni prvaki v drugi niz vstopili z vodstvom 3:0, v še težjem položaju pa je bila domača ekipa po novem bloku gostov, saj je zaostajala že za štiri točke (10:14). Toda na servis Dmitrija Babkova so Kamničani svoj zaostanek znižali le na točko (13:14), vendar do preobrata ni prišlo, kajti po uspešnem napadu Joria Manthe so varovanci Andreja Urnauta pobegnili na varnih plus tri (20:17). Neuničljivi Matija Pleško je z asom poskrbel za ljubljansko vodstvo s 23:19, Diko Purić pa z blokom za vodstvo z 2:0 v nizih.

Tudi tretji niz so bolje začeli odbojkarji ACH Volleyja, ki so po napaki domače ekipe pobegnili za tri točke (6:3), a so za asom Primoža Vidmarja že na sedmi točki izid izenačili. Vendar ne za dolgo, kajti po novi lastni napaki so za gosti spet zaostajali za tri točke (9:12), toda z dvema zaporednima asoma Vidmarja so Kamničani po dolgem času prišli do vodstva (16:15). Vseh upov za vsaj častni niz pa je bilo za domačine konec po servisih Jureta Okrogliča in še enem uspešnem napadu razpoloženega Manthe, ko so s štirimi zaporednimi točkami Ljubljančani povedli z 20:18. Kot že v obeh medsebojnih dvobojih v letošnji sezoni in v prvih dveh nizih nocojšnjega obračuna so bili v končnici bolj gostje, ki so domačinom do konca tekme prepustili še točko. Zadnjo je z blokom dosegel Matic Videčnik.

Izjavi po tekmi

Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »Med tekmo sem imel občutek, da se ponavlja zgodba s finala pokala Slovenije, ko smo bili do 18., 20. točke skupaj, potem so bili v končnici Ljubljančani boljši. Kolikor koliko pogledamo, ACH Volley ima širino, ima alternative, mi jih v tem trenutku nimamo. Danes bi na dveh, če ne na treh igralnih mestih morali nujno ukrepati, toda prave rešitve na klopi nismo imeli. Imam pa občutek, da smo s tekme v tekmo bližje Ljubljančanom, vprašanje pa je ali bomo imeli toliko med nogami, da jih tudi premagamo.«

Andrej Urnaut, trener ACH Volley: »Mislim, da smo danes prikazali dobro igro. Servisa nismo forsirali, saj imamo izredno močno blok – obrambo, tako da smo naredili manj lastnih napak. Zadovoljen sem tudi z igro v napadu, pokazali smo, da smo v tem trenutku boljši od Kamničanov.«

Besedilo: Miha Štmacar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice