Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volley

18.12.2019

 

Kamničanke boljše v zlatem nizu

Novice iz tabora Calcit VolleyOdbojkarice Calcit Volleyja so v povratni tekmi prvega kroga pokala Challenge v Kladnu izgubile proti ekipi PVK Olymp Praga z 1:3 (20, -16, -20, -209. V Kamniku so s 3:1 (-18, 23, 28, 18) slavile slovenske pokalne prvakinje, tako da je o napredovanju odločal zlati niz. S 15:11 so ga dobile Kamničanke, ki bodo v soboto, 21. decembra, v Kopru v enajstem krogu 1A. DOL za ženske igrale proti Ankaranu. Tekma se bo začela ob 19. uri.

PVK Olymp Praga – Calcit Volley  (-20, 16, 20, 20) – zlati niz 11:15

Kladno – Športna dvorana Kladno, gledalcev 150, sodnika: Rusinoiu (Romunija), Selin (Ukrajina).

PVK Olymp Praga: Kalhousova 2, Purchartova 14, Denisova 22, Stankova 14, Simanova 13, Komarkova 12, Fomenkova, Jakuškina, Cerna, Oveckova 5, Peskova (L), Smutna 2. Trener: Stanislav Mitač.

Calcit Volley: Zbičajnik, Kotnik, Mihevc 4, P. Marušič 12, Vovk 6, Brulec Kostič 24, Zatkovič 14, Janežič (L), Charuk, Jerala 4, Kaker 11. Trener: Gregor Rozman.

Kamniške odbojkarice so za napredovanje v drugi krog pokala Challenge na Češkem potrebovale dva niza, vendar so do drugega prišle šele v t. i. zlatem nizu, v katerem sta se najbolj izkazali Olivera Kostić Brulec in Eva Zatković, ki je dosegla tudi zadnji dve točki na tekmi. V drugem krogu bo Calcit Volley igral proti madžarski ekipi Bekescsabai, ki jo vodi slovenski trener Vasja Samec. Prva tekma bo na sporedu med 21. in 23. januarjem, povratna pa med 2. in 4. februarjem.

Varovanke Gregorja Rozmana, ki jim v zadnjem času ne gre vse po načrtih, so v dvoboj s Pražankami vstopile odločno in z asom Polone Marušič povedle s 7:2. Na sredini niza so se jim domače odbojkarice, ki so nekoliko zmanjšale število lastnih napak, približale na dve točki zaostanka, zadnjič pri izidu 17:15, vendar je Olivera Brulec Kostić z dvema uspešnima napadoma svoji ekipi zagotovila štiri točke prednosti (19:15), kar je bilo dovolj za vodstvo z 1:0 v nizih.

V začetku drugega niza so Kamničanke popustile na sprejemu, saj je Pavlina Simanova dosegla zaporedna asa, za nameček pa je bila nato v bloku uspešna še Barbora Purchartova. Pražanke so začetno vodstvo s 4:1 brez večjih težav držale skozi celotni niz, tudi zato, ker so imele gostje težave z učinkovitostjo v napadu, na drugi strani sta se ob Karini Denisovi razigrale še druge Simanova in Purchartova. Kamničanke so v končnici niza zaostanek šestih točk (13:19) znižale na štiri (16:20), nato pa so domačinke dosegle pet zaporednih točk.

Tudi v tretjem nizu so se nadaljevale težav Kamničank z učinkovitostjo v napadu, kjer Brulec Kostićeva ni zmogla vsega bremena. Na drugi strani se je trojki Denisova, Simanova in Purchartova pridružila še Romana Stankova, ki je z uspešno zaključenim napadom domačinkam priborila sedem točk prednosti (19:12). Nekaj upanja sta gostujoči ekipi vlili Brulec Kostićeva in Eva Zatković, a na manj kot štiri točke zaostanka Kamničanke niso prišle. Vodstvo z 2:1 v nizih je potrdila Purchartova.

V četrtem nizu so Čehinje z blokom Simanove Kamničankam pobegnile že za šest točk (12:6), ki pa so se z blokom Zatkovićeve domačinkam približale na točko zaostanka (11:12). Sledil je nov padec zbranosti v kamniški ekipi, tako da so Pražanke s tremi zaporednimi točkami spet prišle do varnih plus štiri (15:11). V še težjem položaju so bile calcitovke po novi točki odlične Denisove (18:13), razlika petih točk pa je bila tudi ob koncu niza.

Toda, ko je bilo najbolj potrebno, so odbojkarice Calcit Volleyja prikazale najboljšo igro. Z dvema zaporednima točkama Polone Marušič so povedle s 5:2, prednosti pa nato niso več izpustile iz rok. Ob izkušeni Brulec Kostićevi se je najbolj izkazala Zatkovićeva, ki je z dvema uspešnima napadoma zapečatila usodo Pražank, Kamničanke pa popeljala v drugi krog pokala Challenge. Lani so v tem tekmovanju prišle do četrtfinala.

Portugalci so bili tokrat premočni

Portugalci so bili tokrat premočni

Na povratni tekmi prvega kroga pokala Challenge so odbojkarji Calcit Volleyja v Lizboni izgubili proti domačem Sportinguz 0:3 (-18, -17, -22). Ker so Kamničani na prvi tekmi pred šestimi dnevi doma Portugalce premagali s 3:1 (18, 15, -23, 20), je o napredovanju v drugi krog odločal zlati niz. V njem je s 15:8 zmagal Sporting. V soboto, 21. decembra, bo Calcit Volley v 12. krogu srednjeevropske lige gostoval v Mariboru. Tekma se bo začela ob 20. uri.

Sporting Lizbona – Calcit Volley  3:0 (18, 17, 22) - zlati niz 15:8

Lizbona – Dvorana João Rocha, gledalcev, sodnika: Correa Benitez (Španija), Steinmetz (Nemčija).

Sporting Lizbona: Sapina (L), Sens 11, Dennis Diaz 24, Barbosa Maia 3, Pereira (L), Ferreira Costa, Pombeiro, Freire Da Purificacao 13, Brown 5, Lopes Sanches, Martins. Trener: Gerson Amorim.

Calcit Volley: Pereira 8, Hribar (L), Bregar 4, Koncilja 5, Hebda 13, Jordanov, Planinc (L), Brulec 1, Kvas 4, Lakner, Kotnik, Štembergar Zupan 7, Lazar, Rotar 2. Trener: Marko Brumen.

Čeprav je bila povprečna starost začetna postava domače ekipe krepko čez trideset let, so bile mednarodne izkušnje vendarle na strani Kamničanov, ki v zadnjih letih redno igrajo v evropskih pokalih, lani pa so se v pokalu Challenge uvrstili v četrtfinale. Mladost in izkušnje igranja v Evropi so unovčili tudi na prvi tekmi, v kateri se je trenutno drugouvrščena ekipa portugalskega prvenstva, »prebudila« šele v tretjem nizu, toda v četrtem so bili spet boljši Kamničani. V Lizboni so bili ves čas boljši domači odbojkarji, ki so zasluženo napredovali v drugi krog.

Že v prvem nizu kamniškim odbojkarjem ni kaj veliko uspevalo. Do osme točke so bili še enakovredni razpoloženi domači ekipi, ki je ob boljšem servisu in bolj raznovrstni igri v napadu povedla s 16:11. Tudi po obeh polminutnih odmorih se položaj na igrišču ni bistveno spremenil, kajti na manj kot tri točke zaostanka (15:18) se nasprotnikom niso več približali. Niz je končal Kanadčan Andre Brown.

Tudi v drugem nizu so prevladovali odbojkarji Sportinga. Še naprej so bili zelo učinkoviti v napadu, predvsem so bili nerešljiva uganka za kamniški blok Brazilca Thiago Sens in Renan Freire Da Purificacao ter Kubanec z italijanskim potnim listom Angel Dennis Diaz in Renan Freire Da Purificacao. Pred vstopom v končnico so Lizbončani vodili že z 21:14, s tem pa je bil niz praktično odločen. Zadnjo točko je dosegel prav brazilsko bloker Freire Da Purificacao.

Šele v tretjem nizu so se Kamničani nekoliko sprostili in prikazali boljšo igro. Ko so domačini pobegnili za tri točke (7:10), je vse kazalo na njihovo gladko zmago in zlati niz, toda Miha Bregar je izid na enajsti točki izenačil. Do izida 18:19 so varovanci Marka Brumna še držali korak z domačini, ki so do treh točk prednosti (21:18) prišli po zaslugi tokrat razpoloženega Dennisa Diaza, niz pa se je končal z lastno napako kamniški odbojkarjev na servisu.

Zlati niz, ki je odločal o napredovanju, je bil bolj ali manj končal s tremi zaporednimi asi 42-letnega Dennisa Diaza, ko je Sporting Kamničanom pobegnil za šest točk (7:1). Po uspešnem napadu Thiaga Sensa pa je bilo že 9:2, razlika sedmih nizov pa je bila tudi ob koncu zlatega niza.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice