Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volley

15.04.2019

 

Kamničani bodo potrebovali tudi pomoč navijačev

Novice iz tabora Calcit VolleyNa prvi finalni tekmi končnice 1. DOL za moške so bili odbojkarji Calcit Volleyja na pragu prve letošnje zmage nad ACH Volleyjem, vendar svoje priložnosti niso izkoristili. Kar jim ni uspelo na prvi tekmi, bodo skušali storiti na drugi finalni tekmi, ki bo na sporedu v ponedeljek, 15. aprila, ob 18.00 v športni dvorani Kamnik. Finalna serija se igra na tri zmage.

»Kar se tiče naših letošnjih medsebojnih tekem z ACH Volleyjem, je bila to zagotovo naša najboljša tekma, vendar imamo v določenih elementih igre še veliko rezerv, ki jih na prvi tekmi nismo znali izkoristiti v Tivoliju. Že po zmagi v polfinalu smo dejali, da bomo šli korak za korakom in prvi korak je bil na prvi tekmi narejen, doma pa bomo morali v ponedeljek to nadgraditi in iti na tej tekmi na zmago. Vem, da smo to sposobni narediti, si pa želim, da bi imeli končno v Kamniku tudi mi takšno podporo, kot jo ima recimo Maribor v svoji dvorani. To bo v ponedeljek zelo pomembno in zagotovo bo to dejavnik, ki bi nam lahko pomagal. Resnično si želim, da bi bila dvorana nabito polna in glasna,« Aleš Hribar, trener kamniških odbojkarjev, poziva gledalce, da v čim večjem številu pridejo podpreti Calcit Volley.

Pred prvo finalno tekmo v štirih tekmah Kamničani proti ljubljanskim odbojkarjem niso osvojili niti niza, čeprav so bili nekajkrat blizu. »Naš prvi cilj je bil, da jim odvzamemo niz, saj smo vedeli, da nam bo lažje, če bomo v tem uspešni. To se je tudi zgodilo, mislim, da smo dokazali, da se z njimi da igrati in verjamem, da bo še zanimivo. Žal se ni izteklo v našo korist. Tekma je bila polna preobratov, na koncu so bili bolj zbrani Ljubljančani, ki so tako v prednosti,« pa je o prvi tekmi dejal Miha Bregar, ki je bil dolgo odsoten zaradi zloma dlančne kosti.

V Tivoliju so v razburljivem tretjem nizu Ljubljančani vodili že z 12:4, vendar se Kamničani niso predali, tako kot tudi ne pri izidu 24:22 za ACH Volley. Ubranili so obe zaključni žogi, nato še štiri, zato pa je prvo njihovo z blokom izkoristil Primož Vidmar. »Ključno je bilo, da se nismo predali, kar se nam je v letošnji sezoni po takšnih zaostankih že zgodilo. Tokrat smo vztrajali do konca, čakali smo na njihove napake in svojo dobro igro, do česar je prišlo in s točko po točko smo prišli do preobrata,« je o četrtem nizu povedal kamniški bloker, ki je bil v tie-breaku že prepričan, da so s soigralci prišli do zmage.

»Žal se ni izteklo v našo korist. Tekma je bila polna preobratov, na koncu so bili bolj zbrani Ljubljančani, ki so tako v prednosti. Res je bilo nekaj zanimivih sodniških odločitev, tako da sem mislil, da smo tekmo že dobili, ampak so sodniki to videli drugače. Zdaj je, kar je, igra se na tri zmage, v ponedeljek bo tekma v naši dvorani. Računam, da bomo ponovili vsaj takšno igro in zagotovo bo ACH Volleyju težje, kot jim je bilo v Tivoliju,« se s sporno sodniško odločitvijo ni želel obremenjevati Bregar.

»Komaj že čakam ponedeljkovo tekmo, ko bomo igrali v svoji dvorani. Mislim, da bo Ljubljančanom tokrat še težje, mi pa se bomo skušali predstaviti v še boljši luči. Časa, da se še bolj pripravimo nanje, imamo dovolj in verjamem, da se bomo veselili prve naše zmage nad ACH Volleyjem.« je optimistično razpoložen Bregar, ki je že v polfinalu po skoraj treh mesecih odsotnosti stisnil zobe in pomagal soigralcem.

»V vsem tem času, ko nisem mogel igrati, sem bil telesno ves čas aktiven. Še vedno pa se mi pozna, da dolgo nisem v stiku z žogo, upam, da bom čim prej dobil občutek zanjo, toda ko toliko časa igraš odbojko, je ravno ne pozabiš igrati. Vsekakor pa bom moral biti bolj pazljiv na svojih servisih.«

Kakorkoli že, prva finalna tekma je navdušila s svojo kakovostjo. Najboljši slovenski ekipi zadnjih nekaj sezon sta še enkrat več potrdili svojo kakovost, Kamničani pa so dokazali, da so sposobni premagati serijske državne prvake. Upati je le, da bo na tribunah kamniške športne dvorane spet premalo prostora za vse, ki si bodo želeli v živo ogledati dvoboj dveh odličnih ekip. Tako Kamničani kot Ljubljančani si zaslužijo polne dvorane.

Spored finalnih tekem končnice 1. DOL za moške

Prva tekma, sreda, 10. april: ACH Volley – Calcit Volley 3:2 (20, -20, 21, -28, 16), druga tekma, ponedeljek, 15. april: Calcit Volley – ACH Volley (ŠD Kamnik, 18.30), tretja tekma, četrtek, 19. april: ACH Volley – Calcit Volley (ŠD Tivoli, 18:00), morebitna četrta tekma, ponedeljek, 22. april: Calcit Volley – ACH Volley (ŠD Kamnik, 18:00), morebitna peta tekma, četrtek, 26. april: ACH Volley – Calcit Volley (ŠD Tivoli, 18:00).


Točka proti Ankarančankam

Odbojkarice druge ženske ekipe Calcit Volleyja so v tekmi devetega kroga zelene skupine 1A. DOL za ženske v dvorani OŠ Stranje izgubile proti ekipi Ankaran Hrvatini z 2:3 (-23, 22, 15, -18, -12). V zadnjem krogu bodo v soboto, 20. aprila, ob 18. uri v gosteh igrale proti ekipi Swatycomet Zreče.

Calcit Volley – Ankaran Hrvatini  2:3 (-23, 22, 15, -18, -12)

Stranje – Dvorana OŠ Stranje, gledalcev 50, sodnika: Klinar, Zajec.

Calcit Volley: Krašovec 16, Špoljarič 2, Topič, Šeme (L), Lužovec 18, Javornik, Juhant, Gojak, Bošeska, Žužek 5, Zatković 16, Sitar 8, Jerala 9, Gojak (L). Trener: Franci Obolnar.

Ankaran Hrvatini: Tozan (L), Krstić 5, Apollonio, Pangerc 6, Angelini 14, Medved (L), Pavič 12, Cerovac 1, Ćorić 21, Trobec 11, Omerdić, Barut. Trener: Sebastjan Mikša.

Z zmago v zadnjem krogu proti Pucončankam in minimalno zmago Grosupeljčank v Zrečah so kamniške princeske spet prišle do drugega mesta v zeleni skupini, vendar z istim številom točk kot ATK Grosuplje. Po današnji osvojeni točki so Grosupeljčankam sicer pobegnile na drugem mestu, toda ekipa iz Grosuplja bo v soboto igrala z Ljutomerom. V zadnjem krogu čaka Kamničanke gostovanje v Zrečah, v primeru njihove zmage pa bo vse odvisno od tekme med Ankarančankami in Grosupeljčankami.

V prvem nizu so bile večinoma v vodstvu Ankarančanke, ki so vodile s 16:12, pred vstopom v končnico pa so prednost štirih točk tudi ohranile (20:16). Toda na servis Manje Jerale so domačinke izid na 20. točki izenačile, vendar je Marina Čorić poskrbela za tri zaključne žoge, gostje so nato po napaki domače ekipe izkoristile tretjo.

Drugi niz so domače odbojkarice odigrale veliko bolje. Z dvema zaporednima asoma Zale Krašovec so domačinke povedle z 11:6, še bližje izenačenju v nizih so bile po novem asu, tokrat Sare Sitar (19:13). V končnici so se ji Ankarančanke približale na točko zaostanka (22:23), toda Špela Lužovec ni dovolila preobrata.

V tretjem nizu je bila na igrišču le domača ekipa, ki je z boljšim servisom in odličnim napadom po vodstvu z 9:7 povedle z 20:10. Niz je z asom končala Manja Jerala. Toda Ankarančanke se niso sprijaznile s porazom in po zaslugi Line Angelini povedle z 18:12, kar jim je zadoščala za izenačenje v nizih. V izenačenem petem nizu je do odločitve prišlo v sami končnici, za domačo ekipo pa so bili usodni servisi Karin Pavič, ki je z asom tudi končala tekmo.


S preobratom do zmage

V prvi tekmi za tretje mesto v 1A. DOL za ženske so odbojkarice Calcit Volleyja v športni dvorani  premagale SIP Šempeter s 3:2 (-18, -26, 23, 14, 7). Povratna tekma bo na sporedu v sredo, 17. aprila, ob 18. uri, v Šempetru v Savinjski dolini. Ekipi igrata na dve zmagi.

Calcit Volley – SIP Šempeter  3:2 (-18, -26, 23, 14, 7)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 150, sodnici: Miklošič (Maribor), Tomec (Novo mesto).

Calcit Volley: Kotnik 6, P. Marušič 2, Š. Marušič 1, Mihalinec 10, Pogačar 1, Kostić 33, Janežič (L), Charuk 23, Kaker 5, Zorman 1. Trener: Gregor Rozman.

SIP Šempeter: Rituper 1, Ma. Božič, Mo. Božič 3, Praunseis 10, Podbregar, Forštnarič 6, Žnidar 15, Doler, Vrhovnik 16, Lakše 4, Mazej (L), Lakovšek 8. Trener: Beno Božič.

Kamničanke se po desetih letih spet borijo za končno tretje mesto v prvi slovenski ligi. Takrat so premagale Vital Ljubljano, vmes pa so trikrat prišle do naslova državnih prvakinj, na preostalih finalnih obračunih pa je bila boljša Nova KBM Branik. Šempetranke so se zadnjič tretjega mesta veselile leta 2012, ko je zanje igrala Mojca Božič, ki se je sicer s Kamničankami dvakrat veselila naslova državnih prvakinj.

V prvem nizu sta se ekipi menjavali v vodstvu, prve pa so po napadu Jerneje Lakovšek do dveh točk prednosti prišle Šempetranke (11:13), vendar je Lucy Charuk že na trinajsti točki izid izenačila. Toda Kamničanka v dresu gostij Petra Vrhovnik je z dvema zaporednima točkama poskrbela za vodstvo varovank Bena Božiča s 16:13. Gostje so takoj nato dosegle še eno točko, po napaki Nine Kotnik pa je Gregor Rozman posegel še po svojem drugem polminutnem odmoru, saj so njegove varovanke zaostajale za pet točk (14:19). Ko je Tali Lekše z asom dosegla novo točko za Šempetranke, za katere ni bilo izgubljene žoge, so domačinke zaostajale že s 15:22. Niz, ki se je končal z napako domače ekipe na servisu, je bil s tem odločen.

Med odmorom je domači trener Gregor Rozman krepko povzdignil svoj glas, vendar servis Kamničankam nikakor ni stekel. Do desete točke so sicer vodile za točko ali dve, toda z dvema asoma je Vrhovnikova Šempetrankam zagotovila dve točki prednosti (12:10), še ena nekdanja Kamničanka, Mojca Božič pa je že v naslednjem napadu dosegla novo točko za gostje. Po bloku Nine Praunseis in novi napaki Kamničank so gostje vodile že z 18:13. Na servis Špele Marušič so domačinke pred vstopom v končnico le ulovile priključek, saj je organizatorka igre domače ekipe izid na 21. točki izenačile. V napeti končnici so bile bolj zbrane Šempetranke, ki so izkoristile tretjo zaključno žogo, dve so imele tudi domače odbojkarice.

Tudi v začetku tretjega niza so bile boljše gostje, ki so reševale nemogoče žoge, predvsem to velja za Mojco Božič, kar jim je tudi prineslo vodstvo s 6:3. Po točki še tretje nekdanje kamniške odbojkarice Maje Forštnarič so Šempetranke domačinkam pobegnile na 11:6, vendar tekma s tem še ni bila odločena, kajti Kamničanke so na trinajsti točki ulovile gostje, vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo. Božičeva je z asom gostjam priborila že štiri točke prednosti (17:13), toda v sami končnici so domačinke s petimi zaporednimi točkami z asom Olivere Kostić prišle do zmage v tretjem nizu.

Začetek četrtega niza je minil v znamenju dveh zaporednih asov Oliver Kostić za domačo ekipo s 6:2. Tudi po polminutnem odmoru Bena Božiča je Kostićeva izvajala še dva začetna udarca, po dveh novih asih, tokrat Nine Kotnik pa je bilo že 14:6 za kamniške odbojkarice. Kamničanke so dosegle še dve zaporedni točki, pri vodstvu s 16:6 je bil niz odločen in jasno je bilo, da bo o zmagovalkah odločal peti niz. Izenačenje je s servisom potrdila Charukova.

V petem nizu so odbojkarice Calcit Volleyja na servis Tine Kaker in uspešnim napadom Olivere Kostić povedle s 4:0, na menjavo strani pa so odšle s prednostjo petih točk. Visoke prednosti Kamničanke niso izpustile iz rok, tekma pa se je končala z lastno napako gostij.

Izjavi po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Tri nize smo odigrali slabo, a smo kljub temu prišli do zmage. Predvsem po prvem nizu, ki smo ga odigrali katastrofalno, so dekleta izgubile samozavest in niso verjele, da se še lahko poberemo, ampak še enkrat več se je pokazalo, da je treba verjeti do konca. Po zaostanku 20:23 v tretjem nizu jih je bilo treba dvigniti, to nam je z malo sreče tudi uspelo. Verjamem, da nam bo v sredo zdaj lažje igrati, štejejo le zmage, je bila pa to izredno težka tekma predvsem v psihološkem smislu.«

Beno Božič, trener SIP Šempetra: »V prvih treh nizih smo bili veliko boljši nasprotnik. Žal mi je zaradi deklet, da nismo zdržali. V tretjem nizu nismo imeli sreče, morda je bila tudi kakšna sporna sodniška odločitev, ampak vseeno, na koncu moram svojim igralkam čestitati za dobro igro. Mislim, da še nismo rekli zadnje besede.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice