Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volley

11.02.2019

 

Po dobrem začetku poraz v Kanalu

Novice iz tabora Calcit VolleyOdbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 15. kroga 1. DOL za moške v Kanalu izgubili z domačo ekipo Salonit Anhovo z 1:3 (17, -22, -21, -23). V sredo, 13. februarja, bodo v povratni četrtfinalni tekmi pokala Challenge ob 20 uri gostili Vero Volley Monzo, dva dni pozneje pa bodo v 16. krogu domačega prvenstva doma igrali še s Črnučami.

Salonit Anhovo – Calcit Volley  3:1 (-17, 22, 21, 23)

Kanal – Športna dvorana Kanal, gledalcev 200, sodnika: Pevc (Škofja Loka), Kern (Radovljica).

Salonit Anhovo: Živanović, Česnik 2, Šarić (L), Nanut, Karnel 3, Basaneže 9, Kavčič 1, Čabarkapa 4, Peterlin 21, Kovačič, Tomić 8, Vrtovec. Trener: Igor Šimunčić.

Calcit Volley: Pereira, Hribar (L), Golob (L), Jereb, Ratek, Vidmar11, Babkov 23,Štalekar, Kvas, Lakner 10, Kotnik 3, Štembergar Zupan 13, Ivković 2, Lazar 3. Trener: Aleš Hribar.

Kamniški odbojkarji, ki so v sredo doma izgubili z zagrebško Mladostjo, so odločno krenili v derbi 15. kroga 1. DOL za moške, prepričljivo dobili uvodni niz, v nadaljevanju pa so dovolili Kanalcem, da so se razigrali in prišli do pomembnih treh točk. Tri kroge pred koncem rednega dela državnega prvenstva imajo ob Calcit Volleyju po 32 točk tudi Salonit Anhovo in Maribor, tako da se obeta ogorčen boj za drugo mesto.

Na začetku prvega niza so Kamničani z blokoma Luke Lazarja in Dmitrija Babkova domačinom pobegnili za štiri točke (4:0) in šele po polminutnem odmoru so Kanalci za nekaj časa zaustavili njihov nalet. Toda po novem bloku, spet je bil v tem elementu igre uspešen Babkov, so kamniški odbojkarji povedli s 13:8, z dvema uspešnima napadoma Andreja Štembergar Zupana in blokom Primoža Vidmarja pa je bil uvodni niz praktično odločen, saj je bilo že 19:12 za Calcit Volley.  Za prvo zaključno žogo je z asom poskrbel Jure Lakner, po napaki domače ekipe, deseti v prvem nizu, pa je bil niz tudi končan.

Tudi v drugem nizu so kanalski odbojkarji naredili veliko število napak, osem, a so se jim z devetimi »pridružili« tudi Kamničani. Toda zato so bili Kanalci veliko bolj uspešni v bloku, predvsem to velja za Gregorja Basaneža, ki je trikrat zaustavil kamniške napadalce, še trikrat pa so bili uspešni njegovi soigralci. Do 14. točke sta bili ekipi izenačeni, vendar so z blokom Basaneža domačini prišli do štirih točk prednosti (19:15). Kamničani so se domačinom še približali na dve točki zaostanka, a je Dalibor Tomić izkoristil drugo zaključno žogo za izenačenje v nizih.

V tretjem nizu so Kamničani nadaljevali s številnimi lastnimi napakami, naredili so jih kar deset, pomagala pa jim ni niti učinkovita igra Babkova, ki je dosegel osem točk. Podobno kot v drugem nizu so Kanalci do odločilne prednosti prišil po izenačenju na 15. točki, saj so s tremi zaporednimi gostom pobegnili za tri točke (18:15), zahvaljujoč tudi lastnim napakam Kamničanov pa so prišli do vodstva z 2:1 v nizih.

Čeprav so v četrtem nizu Kanalci sredi niza z dvema zaporednima asoma Ireneja Karnela vodili že s 14:8, šest točk prednosti pa so imeli tudi po bloku Matica Vrtovca (22:16),so vse do zadnje točke trepetali za zmago. S točko Babkova so se jim Kamničani v sami končnici približali le na točko zaostanka (22:23). Varovanci Aleša Hribarja so ubranili tudi eno zaključno žogo, vendar je nato njihov servis končal v avtu, tako da so se treh točk veselili odbojkarji Salonit Anhova.

Izjava po tekmi

Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »Tekmo smo začeli dobro, boljši smo bili v vseh elementih igre, v nadaljevanju tekme pa se je naša igra začela 'razpadati'. Verjetno je to tudi davek velikega števila tekem v zadnjem obdobju, saj smo z ACH Volleyjem odigrali še enkrat toliko tekem, kot naši nasprotniki v slovenski ligi. Že če bi bili v polni zasedbi, bi se to moralo poznati na utrujenosti naših igralcev, z vsemi temi težavami pa je to še toliko bolj izrazito. Ni kaj, Salonit je zmagal zasluženo.«


Koprske izkušnje previsoka ovira za mlade Kamničanke

Odbojkarice druge ženske ekipe Calcit Volleyja so v tekmi 15. kroga 1A. DOL za ženske doma izgubile proti Luki Kopru z 0:3 (-21, -12, -16). V prihodnjem krogu kamniške odbojkarice v soboto, 16. februarja, v Hočah igrale proti ekipi Formula Formis.

Calcit Volley II – Luka Koper  0:3 (-21, -12, -16)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 80, sodnika: Seifried, Suljkanović (oba Maribor).

Calcit Volley II: Krašovec 3, Špoljarič (L), Topič, Šeme 3, Lužovec 2, Javornik 2, Juhant, Gojak, Bošeska, Žužek, Zatković 14, Sitar 5, Jerala 4, Gojak (L). Trener: Franci Obolnar.

Luka Koper: Đukić 1, Raič 6, Isanović 13, Bernat (L), Letnik, Jeretič, Dodič 6, Haupt, Simčič (L), Kocet, Jovič 4, Pešič 10, Cvetanovič 12 Trener Dragan Grmača.

Varovanke Francija Obolnarja so na zadnjih dveh prvenstvenih tekmah proti GEN-I Volleyju in SIP Šempetru navkljub porazoma najavile, da se po manjšem šoku na mladinskem državnem prvenstvu, ko so morale v finalu priznati premoč Novi KBM Braniku, spet vračajo v želeno formo. Vendar bodo morale na novo četrto zmago med najboljšimi slovenskimi klubu še nekaj časa počakati, kajti izkušenejše Koprčanke so jih še drugič v letošnji sezoni premagale.

Do sredine prvega niza so bile kamniške odbojkarice za točko ali dve pred Koprčankami. V napadu je bila nevarna Eva Zatković, vendar je bilo to premalo, da bi strle odpor gostij, ki so po zaostanku dveh točk (9:11), ob nekdanjem drugem tehničnem odmoru vodile s tremi točkami prednosti. Tudi pred vstopom v končnico so imele Koprčanke tri točke prednosti (21:18), čeprav so jih domačinke skorajda že ulovile (17:18). Ko je bilo najbolj potrebno, so Iman Isanović, Jelena Pešić in Marina Cvetanovič unovčile svoje izkušnje ter svoji ekipi priborile vodstvo z 1:0 v nizih.

Drugi niz se je za domačo ekipo začel zelo slabo, saj so za gostjami zaostajale že za sedem točk (0:7). Po drugem polminutnem odmoru so Kamničanke le vzpostavile ravnotežje, vendar ne za dolgo, kajti po zaostanku devetih točk (16:7) je bil niz praktično odločen. Koprčanke so s svojimi servisi domačim sprejemalkam povzročale veliko težav, temu primerna pa je bila tudi kamniška igra v napadu.

Začetek tretjega niza je obetal bolj izenačen dvoboj, vendar le do izida 10:12, po njem pa so gostje z delnim izidom 4:1 prišle do petih točk prednosti, pred vstopom v končnico že za sedem (21:14). Ob večjem številu razpoloženih igralk in boljši igri v bloku so Koprčanke brez težav visoko prednost ohranile do konca tekme ter vpisale svojo šesto zmago v letošnji sezoni, medtem ko so kamniške princeske ostale pri treh.

Izjava po tekmi

Franci Obolnar, trener Calcit Volley: »Dejstvo je, da ima Koper bolj izkušeno ekipo in da njegova zmaga ni presenečenje, vendar je bilo v naši igri premalo žara, da bi se lahko nadejali boljšega izida. V nadaljevanju sezone bomo morali nekaj spremeniti, če bomo želeli priti do želenega cilja. Ker nekatere naše nosilke igre niso dale tistega, kar od njih pričakujemo, so v tretjem nizu priložnost dobile naše mlajše igralke, stare 15, 16 let, ki so prikazale vsaj nekaj več želje po uspehu.«


Zapravile dve zaključni žogi za tri točke

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi 15. kroga 1A. DOL za ženske - tekma je veljala tudi srednjeevropsko ligo -, izgubile z Novo KBM Branikom z 2:3 (15, 32, -20,-24, -12). Že v sredo, 13. februarja, se bodo Kamničanke na povratni četrtfinalni tekmi pokala Challenge, ob 17. uri, pomerile z italijansko ekipo Saugella Monza, v petek, 15. februarja, pa jih čaka še tekma 16. kroga domačega prvenstva, ko bodo ob 17.30 gostile Ankaran Hrvatine.

Nova KBM Branik – Calcit Volley  3:2 (-15, -32, 20, 24, 12)

Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 200, sodnika: Novak (Dvor), Tomec (Novo mesto).

Nova KBM Branik: Mlakar 22, Kaučič 19, Dobaj (L), Bračko 1, Bezsonova 13, Najdič 2, Kočar, Sobočan 7, Pintar 14, Blagne (L), Lorber Fijok 2.  Trener: Samo Miklavc.

Calcit Volley: Kotnik 15, P. Marušič, Š. Marušič, Mihalinec 13, Pogačar 4, Kostić 24, Janežič (L), Charuk 11, Kaker 19, Zorman 2. Trener: Gregor Rozman.

V letošnji sezoni sta se mariborska in kamniška ekipa pomerili dvakrat, obakrat so bile boljše odbojkrice Calcit Volleyja, ki so v finalu pokala Slovenije po petih letih prišle do svoje tretje pokalne lovorike. Tudi v Mariboru so bile na dobri poti, da še tretjič premagajo aktualne slovenske državne prvakinje, saj so povedle z 2:0 v nizih, imele tudi dve zaključni žogi za končno zmago, na koncu pa so se morale zadovoljiti le s točko.

Tekma v dvorani Lukna se za kamniško ekipo ni začela najbolj obetavno, kajti po dveh zaporednih asih Marine Kaučič so domačinke povedle s 3:0, vodile pa so tudi še z 8:6. Toda s tremi zaporednimi točkami razpoložene Tine Kaker, dve od tega je dosegla z blokom in po uspešnem napadu Olivere Kostić, so Kamničanke prišle do štirih točk prednosti (12:8), a se pri tem niso zaustavile. Z delnim izidom 5:0, zadnjo točko je dosegla Katja Mihalinec, so Mariborčankam pobegnile za osem točk (19:11), visoko zmago v uvodnem nizu pa je potrdila Kakerjeva. 

Kar 36 minut je trajal drugi niz, v katerem si nobena od ekip ni priigrala večje prednosti. Prve so sicder do treh točk prednosti sicer prišle domače odbojkarice, ki so povedle z 12:9, po dveh zaporednih točkah Nine Kotnik pa je bil izid na 13. točki že izenačen. Kotnikova je poskrbela tudi za prvo zaključno žogo za vodstvo z 2:0 v nizih, pa tudi za peto, šesto in sedmo, ki so jo po napaki mariborske ekipe Kamničanke tudi izkoristile.

V tretjem nizu so odbojkarice Calcit Volleyja z blokom Tine Kaker po zaostanku z 2:5 povedle z 11:8, vendar njihovo vodstvo ni bilo dolgotrajno, kajti Anastazija Bezsonova je dosegla četrto zaporedno mariborsko točko za vodstvo z 12:11. Do izida 13:13 so jim Kamničanke še sledile, nato pa so Mariborčanke dosegle kar šest zaporednih točk, polovico od njih je prispevala Bezsonova in si z vodstvom 21:14 praktično že priigrale zmago v tretjem nizu. Čeprav so Kamničanke ubranile tri zaključne žoge, so ob koncu niza za domačo ekipo vseeno zaostajale pet točk.   

Tudi v četrtem nizu so bile bankirke pred vstopom v končnico že na pragu zmage in s tem izenačenja v nizih, saj so z asom Brine Bračko po izidu 15:15 prišle do štirih točk prednosti (19:15). Vodile so tudi z 21:17, tokrat je z asom točko dosegla Iza Mlakar, vendar jim to ni zagotavljalo mirnega nadaljevanja, kajti v kamniški ekipi je s tremi zaporednimi točkami odgovorila Olivera Kostić, ki je na 22. točki izid tudi še izenačila. Kamničanke so bile po uspešnem napadu Katje Mihalinec in bloku Kostićeve na pragu končne zmage, vendar priložnosti niso izkoristile. Mariborčanke so zahvaljujoč predvsem Mlakarjevi prišle do preobrata in izenačenja v nizih.

V tie-breaku so domače odbojkarice povedle s 5:2, do menjave strani pa so svojo prednost povečale še za točko. Ko so z dvema asoma Mlakarjeve, Kamničankam pobegnile na 10:4, je vse kazalo na to, da je tekma odločena, a se slovenske pokalne zmagovalke še niso sprijaznile s porazom. S tremi zaporednimi točkami so se Mariborčankam približale na točko zaostanka (10:11), na 12. točki je Tina Kaker, ki je tekmo končala s kar osmimi bloki, izid celo izenačila. Toda to je bilo tudi vse, kar je kamniškim odbojkaricam uspelo, saj se je tekma končala z novim, dvanajstim asom domače ekipe, ki ga je prispevala Sara Najdič.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Nekaj grenkega priokusa je, saj bi se domov lahko vrnili z vsemi tremi točkami, toda po drugi strani svojim igralkam nimam česa očitati. Stoodstotno sem prepričan, da so dale vse od sebe, toda to je odbojka. Včasih ti nekaj da, drugič vzame. Mariborčanke so bile danes bolj zbrane, izkoristile so svoje priložnosti in samo čestitamo jim lahko za zmago.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice