Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volley

10.02.2020

 

Po preobratu do tretjega naslova v srednjeevropski ligi

Novice iz tabora Calcit VolleyOdbojkarice Calcit Volleyja so v finalu srednjeevropske lige v Novi Gorici premagale Novo KBM Branik s 3:2 (-22, -22, 14, 23, 9).  Zanje je bila to po letih 2014 in 2016 tretja lovorika v tem tekmovanju, medtem ko so Mariborčanke ostale pri štirih. V torek, 11. februarja, čaka Kamničanke še zaostala tekma 14. kroga 1A. DOL, ko bodo ob 19.30 gostovale pri Luki Koper.

Calcit Volley – Nova KBM Branik  3:2 (-22, -22, 14, 23, 9)

Nova Gorica – Dvorana OŠ Milojke Štrukelj, gledalcev 150, sodnika: Ovuka, Kuzmanović (oba BiH).

Calcit Volley: Griljc (L), Kotnik 3, Mihevc 1, Pogačar 3, P. Marušič, Š. Marušič, Mihalinec, Vovk 14, Brulec Kostić 24, Zatković 20, Janežič (L), Charuk 17, Jerala, Kaker 6. Trener: Gregor Rozman.

Nova KBM Branik: Milošič, Košenina 19, Grubbs 17, Pahor (L), Dobaj, Bračko 10, Stojilković 7, Šijanec, Kramberger, Sobočan 12, Ramić (L), Pintar 8, Galić 2, Kranjc 1. Trener: Radovan Gačić.

V finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije so Mariborčanke v dramatični končnici petega niza premagale Calcit Volley in se veselile pokalnega naslova. Na tej tekmi se je poškodovala Lorena Lorber Fijok, namesto nje pa so v Novi KBM Braniku pred nekaj dnevi pripeljali Američanko Tesso Grubbs. Z novinko, v primerjavi s finalno pokalno tekmo, so finale srednjeevropske lige v Novi Gorici začele tudi Kamničanke, ki se jim je vrnila Eva Pogačar. V sobotnem polfinalu so sicer kamniške odbojkarice premagale Jedinstvo Brčko s 3:0, v drugi pa so bile Mariborčanke s 3:1 boljše od domačega GEN-I Volleyja.

Varovanke Radovana Gačiča so bile tiste, ki so v prvem nizu prve prišle do treh točk prednosti (5:2), nekaj pozneje, na servis Ele Pintar, so vodile že z 12:7. S petimi zaporednimi točkami, zadnjo je z asom dosegla Nina Kotnik, so jih Kamničanke na trinajsti ulovile, z blokom Olivere Kostić pa povedle (15:14). Pred vstopom v končnico niza so odbojkarice Calcit prišle do dveh točk prednosti (19:17), vendar so po izenačenju na dvajseti točki pobudo spet prevzele bankirke, ki so po zaslugi razigrane Maje Košenine izkoristile drugo od štirih zaključnih žog.

Tudi v drugem nizu sta bili ekipi dolgo izenačeni, na servis Anite Sobočan pa so bile spet Mariborčanke tiste, ki so prišle do nekoliko občutnejše prednosti (18:15). V napadu je bila uspešna Grubbsova. Z asom Eve Zatković so se jim Kamničanke približale na točko zaostanka (19:20), toda Grubbsova in Sobočanova sta bankirkam omogočilo nekoliko mirnejšo končnico. Ana Marija Vovk je sicer svojo ekipo še enkrat približala na točko zaostanka, po polminutnem odmoru Radovana Gačiča pa so Mariborčanke po zaslugi nezaustavljive Maje Košenine prišle do prve zaključne žoge, ki jo je z blokom izkoristila Brina Bračko.

Tretji niz je minil v znamenju kamniške ekipe, ki je po dveh zaporednih točkah Lucy Charuk Mariborčankam pobegnila že za sedem točk (9:2). Po drugem polminutnem odmoru so Mariborčanke le nekoliko uredile svoje vrste in se Kamničankam po prvem tempu Ele Pintar približale na tri točke zaostanka. Vendar je bilo njihovo veselje kratkotrajno, kajti Zatkovićeva je poskrbela za novih plus sedem Calcit Volleyja (16:9). S tem pa težav mariborske ekipe še ni bilo konec, kajti po asu Tine Kaker in bloku Vovkove je bilo že neulovljivih 23:11. Niz je z blokom končala Charukova.

V začetku četrtega niza so imele kamniške sprejemalke težave s sprejemom, kar so bankirke izkoristile in z asom Grubbsove povedle s 7:3. Toda Kamničanke se niso predale, že na osmi točki so z asom Charukove izid izenačile, vse do končnice pa sta se ekipi menjavali v vodstvu. Prednost je bila večinoma na strani Mariborčank, toda s kar petimi zaporednimi točkami odlične Zatkovićeve so calcitovke v sami končnici niza prišle do treh točk prednosti (23:20). Kamničanke so imele tudi tri zaključne žoge za izenačenje v nizih, dve so bankirke ubranile, ne pa tudi prvega tempa Charukove.

Čeprav so tie-break bolje začele Mariborčanke, ki so povedle s 3:1, so pobudo po zaslugi boljše igre v bloku prevzele Kamničanke. Z blokom Vovkove so nasprotnicam pobegnile za tri točke (6:3), vendar ne za dolgo, kajti Ana Mojca Kranjc je že na šesti točki izid izenačila. To je bilo tudi zadnje izenačenje na tekmi, kajti nadaljevanje je bilo spet v znamenju Calcit Volleyja, ki so po bloku Charukove vodile z 10:6. Zbranost so ohranile vse do konca tekme, ki jo je končala Brulec Kostićeva.

V tekmi za tretje mesto je Jedinstvo Brčko s 3:1 (13, -14, 14, 25) premagal domači GEN-I Volley.

Po treh letih spet v finalu srednjeevropske lige

V prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja srednjeevropske lige so odbojkarice Calcit Volleyja s 3:0 (17, 10, 12) premagale Jedinstvo Brčko. S kom bodo v nedeljo, ob 20. uri, igrale v finalu, bo znano po tekmi med GEN-I Volleyjem in Novo KBM Branikom, ki se bo začela danes, ob 19. uri.

Calcit Volley – Jedinstvo Brčko  3:0 (17, 10, 13)

Nova Gorica – Dvorana OŠ Milojke Štrukelj, gledalcev 100, sodnika: Brlas, Kramar Šandl (oba Hrvaška).

Calcit Volley: Grilj (L), Kotnik 11, Mihevc 2, Pogačar 5, P. Marušič, Š. Marušič, Mihalinec, Vovk 9, Brulec Kostić 12, Zatkovič 4, Janežič (L), Charuk 11, Jerala, Kaker 2. Trener: Gregor Rozman.

Jedinstvo Brčko: Babić 4, Biberdžić, Kenjalo, Radović 5, Vukoje, Gajić 4, Vujičić (L), Karać 1, Popović (L), Vajdova 5, Radisković 13, Husić 1. Trener: Smail Pezerović.

V letošnji sezoni sta se ekipi Calcit Volleyja in Jedinstva Brčko pomerili dvakrat, zanimivo pa je, da sta do zmag prišli v gosteh. Prav po kamniški zmagi so aktualne državne prvakinje prišle v serijo zmag, ki jih je na koncu prinesla drugo mesto, mesto za njimi pa so redni del tekmovanja končale Kamničanke, ki so do zdaj v tem tekmovanju zmagale dvakrat. Zadnjič leta 2016, prvič dve leti pred tem, v zadnjih dveh sezonah pa se niso uvrstile na zaključni turnir, medtem ko je Jedinstvo na njem igralo prvič.

V Kamniku je bila za varovanke Gregorja Rozmana usodna Andjelka Radisković, ki je tudi v prvem nizu polfinalnega obračuna zaključnega turnirja s sedmimi doseženimi točkami zelo dobro opravila svoje delo, vendar to njeni ekipi ni prineslo uspeha. Preprosto zato, ker so Kamničanke igrale praktično brez lastne napake, dosegle so tri ase, imele soliden sprejem, Eva Pogačar pa je tudi dobro razporejala žoge in razigrala vse svoje igralke. Z uspešnim napadom Radisovićeve so odbojkarice iz Brčkega še vodile s 13:12, toda z dvema asoma Nine Kotnik in blokom Olivere Brulec Kostić se je tehtnica nagnila na kamniško stran. Pred vstopom v končnico so Kamničanke po točki Ane Marije Vovk nasprotnicam pobegnile za pet točk (21:16), niz je zaključila Kotnikova.

Tudi v drugem nizu so odbojkarice iz Kamnika prevladovale na igrišču. Na začetku niza je bila nezaustavljiva Lucy Charuk, ki je do vodstva Calcit Volleyja z 10:5 dosegla polovico točk. Kamničanke so odpor Jedinstva dokončno zlomile na servis Eve Pogačar, ki je dosegla tudi dva asa, vodstvo petih točk (11:6) pa so v tem obdobju povečale na neulovljivih enajst (17:6). Z zbrano igro so nadaljevale do konca niza ki se je končal z lastno napako nasprotnic.

Vodstvo z 2:0 v nizih ni zaustavilo Kamničank, ki so še naprej igrale zavzeto, taktično zrelo, odlično v bloku in na servisu, tako da Jedinstvo niti v enem trenutku ni bilo blizu preobrata. Ko so na servis Eve Pogačar calcitovke tekmicam pobegnile za pet točk (15:10), se je že slutila njihova zmaga, vsega pa je bilo konec po seriji servisov Tine Kaker, ki resda ni dosegla asa, a so tudi po njeni zaslugi njene soigralke vodstvo petih točk povečala na enajst (23:12). Z blokom je Kamničankam po treh letih finale srednjeevropske lige dokončno priborila Charukova. Leta 2017 so sicer morale priznati premoč Bekescsabe, kako pa bo letos, bomo videli v jutrišnjem finalu, v katerem se bodo pomerile z boljšim iz dvoboja GEN-I Volley – Nova KBM Branik?

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Mislim, da bila to naša najboljša tekma v letošnji sezoni in to ob pravem trenutku. Vedeli smo, da je Jedinstvo zelo nevarna ekipa, zato čestitam dekletom, da so bile dovolj zbrane tudi v trenutkih, ko so se v 'lomili' posamezni nizi. V finalu bo, kar bo, s kom bomo igrali, je popolnoma nepomembno, kajti v tej sezono smo premagali tako GEN-I Volley kot Novo KBM Branik, proti obema ekipama pa smo tudi že izgubili, z Mariborčankami tudi v finalu pokala Slovenije. Skrivnosti med nami torej ne bo, spet bo odločala žoga ali dve, dnevna forma in trenutek inspiracije. Vsekakor bomo naredili vse, da bo sreča tokrat na naši strani.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice