Mali grad

Novice iz tabora Calcit Volley

04.03.2019

 

Tudi Kamničanke v četrtfinalne boje

Novice iz tabora Calcit VolleyOdbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi 18. kroga 1A. DOL za ženske v gosteh izgubile proti ekipi GEN-I Volley z 0:3 (-18, -16, -25). S porazom so Kamničanke redni del državnega prvenstva končale na tretjem mestu, tako da bodo morale igrati v četrtfinalu končnice, kjer se bodo 23. marca v gosteh pomerile z Luko Koprom. Povratna tekma bo na sporedu 27. marca v Kamniku.

GEN-I Volley – Calcit Volley  3:0 (18, 16, 25)

Nova Gorica – Dvorana OŠ Milojke Štrukelj, gledalcev 300, sodnika: Novak (Dvor), Tomec (Novo mesto).

Gen-i Volley: Kovačić 6, T. Blažič (L), Ferlinc 1, Zbičajnik 2, Perič, Zaplotnik, Lucas 1, Velikonja Grbac 6, Kolbl, Blažič P. 8, Lipicer Samec, Zampedri (L), Grudina 10, Ščuka 18. Trener: Vasja Samec Lipicer.

Calcit Volley: Kotnik 2, P. Marušič 4, Š. Marušič, Mihalinec 5, Pogačar 1, Kostić 10, Janežič (L), Charuk 9, Kaker 7, Zorman. Trener : Gregor Rozman.

V letošnji sezoni sta se novogoriška in kamniška ekipa pomerili dvakrat, izid v zmagah pa je bil do nocojšnjega obračuna neodločen. Čeprav so v prvenstveni tekmi v Kamniku slavile Novogoričanke, so bile po obeh medsebojnih tekmah vseeno bolj zadovoljne varovanke Gregorja Rozmana, ki so v polfinalu pokala Slovenije po zaostanku dveh nizov slavile, nato pa so v finalu premagale še Novo KBM Branik. Tokrat so bile spet boljše Novogoričanke, ki so samo potrdile prvo mesto po rednem delu državnega prvenstva, medtem ko bodo morale Kamničanke igrati četrtfinale, saj jih je v zadnjem krogu na drugem mestu prehitela Nova KBM Branika.

Novogoričanke, ki so med tednom v polfinalu pokala Challenge nudile odličen odpor turški ekipi  so z močnimi servisi oddaljile Kamničanke od mreže. Ob tem so bile zelo dobre tudi v bloku, kar jim je prineslo šest točk prednosti (16:10). Da do preobrata ni prišlo, je v domači ekipi poskrbela Lana Ščuka, ki je bila tudi najbolj zaslužna za domače vodstvo z 1:0.

Tudi v drugem nizu so se težave na sprejemu v kamniški ekipi nadaljevale. Ob tem so bile tudi premalo učinkovite v napadu, zato pa se je v domači ekipi ob Ščuki razigrala še ena nekdanja igralka Calcit Volleyja, Pia Blažič. V bloku sta bili uspešni Tina Grudina, še tretja nekdanja Kamničanka v domači ekipi in Mirta Velikonja Grbac, kar je bilo dovolj vodstvo z 2:0 v nizih.

Po dveh gladko izgubljenih nizih so v tretjega Kamničanke le vstopile bolj odločno ter povedle s 4:0, po asu Olivere Kostić in napaki domače ekipe pa s 7:1. Vendar njihovo visoko vodstvo ni dolgo trajalo, kajti domačinke so se jim na servis Tine Grudine približale na dve točki zaostanka (7:9), z dvema zaporednima asoma številke štiri pa so povedle z 11:10. Gregor Rozman je s polminutnim odmorom skušal zaustaviti nalet razigrane ekipe, kar mu je deloma uspelo, saj je na 12. točki sledilo novo izenačenje. Pred vstopom v končnico so z blokom Lucy Charuk gostje domačinkam pobegnile za tri točke (20:17), vendar jim to ni zadostovalo za vsaj častni niz.

Izjava po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Danes smo bili daleč od kakovostne odbojke. Nismo imeli samo težav na sprejemu, zatajili smo tudi v drugih elementih odbojkarske igre, predvsem pa bomo morali spremeniti pristop k igri. Dejstvo je, da ni nobena tragedija, ker bomo morali igrati četrtfinale končnice, a kot rečeno popravnega izpita ne bo več. Če se bomo želeli vmešati v boj za prvaka, bomo morali pokazati veliko boljšo igro, kot smo jo danes.«


 

V zeleno skupino s tremi točkami

Odbojkarice druge ženske ekipe Calcit Volleyja so v svoji zadnji tekmi rednega dela 1A. DOL za ženske na domačem igrišču morale priznati premoč ekipi Roto-Kema Puconci s 3:2 (22, -22, -21, 23, 7). Kamničanke bodo zeleno skupino začele s tremi točkami, svojo prvo tekmo pa bodo v njej igrale že v soboto, 9. marca.

Calcit Volley II – Roto-Kema Puconci   2:3 (-22, 22, 21, -23, -7)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 100, sodnika: Atanasov (Kranj), Klinar (Radovljica).

Calcit Volley II: Krašovec 7, Špoljarič (L), Topić, Šeme, Lužovec 9, Javornik, Juhant, Bošeska, Žužek 4, Zatković 24, Sitar 5, Jerala 11, Gojak (L). Trener: Franci Obolnar.

Roto-Kema Puconci: Svetanič, Vinkovič 11, Škraban 19, Kebler 2, D. Oletič 11, Vilfan 12, Pintarič 12, Šadl, Kovač, M. Oletič, Mikl (L), Gjergjek (L). Trener Tin Vrabl.

V prejšnjem krogu so kamniške princeske v Ljutomeru prišle do svoje prve zmage v letu 2019, z njo pa so ostale v igri za končno sedmo mesto po rednem delu državnega prvenstva. Žal se za domačo ekipo v zadnji tekmi rednega dela prvenstva ni končalo vse po željah. Čeprav so še vodile z 2:1 v nizih, so v četrtem in petem nizu Pucončanke prišle do zmage, s katero so na prvenstveni lestvici ulovile Ankarančanke, medtem ko bodo Kamničanke zeleno skupino začele s tremi točkami.

Bolj izkušene gostje so v uvodnem nizu po še peti lastni napaki domačih odbojkaric povedle z 8:4, po uspešnem napadu Done Vinkovič pa z 11:6. Ko so Kamničanke le znižale število lastnih napak so z dvema zaporednima blokoma Eve Zatković izid na 12. točki izenačile, nato pa po napaki gostij povedle s 13:12. Vendar je bilo njihovo veselje kratkotrajno, kajti na servis Adele Pintarič so Pucončanke domačinkam pobegnile na 17:13, vodstva pa niso več izpustile iz rok. Zadnjo točko je dosegla Iva Škraban.

V drugi niz so varovanke Francija Obolnarja vstopile bolj zbrano, povedle s 5:3, toda po bloku Vinkovičeve so bile one tiste, ki so zaostajale za dve točki (6:8). Z dvema točkama prednosti so vodile tudi še pri izidu 15:13, za preobrat pa sta poskrbeli Manja Jerala s štirimi točkami in Špela Lužovec, kajti pred vstopom v končnico niza je bilo 21:16 za domačo ekipo. Izenačenje v nizih sta potrdili Lana Žužek z asom in Eva Zatković.

Dobro igro iz drugega niza so domače odbojkarice prenesle tudi v nervoznega tretjega, v katerem je glavni sodnik Daniel Atanasov pokazal kar dva rdeča kartona. Domače odbojkarice so z napadom Zale Krašovec prve prišle do treh točk prednosti (9:6), a so gostje s točko Vilfanove izid na deveti točki izenačile. Z dvema zaporednima asoma Lane Žužek in novo točko Eve Zatković so Kamničanke spet prišle do bolj otipljive prednosti (16:12), ki so jo uspešno ohranile do konca niza, ki ga je z dvema zaporednima točkama končala Špela Lužovec.

V četrtem nizu so bile večinoma v vodstvu gostujoče odbojkarice, ki so povedle s 3:0, nato pa bile praktično ves čas v prednosti. Po asu Vinkovičeve so prvič prišle do štirih točk naskoka (15:11), takšna pa je bila razlika tudi po novem uspešnem napadu Ive Škraban (23:19). Vendar se Kamničanke še niso predale, na servis Sare Sitar so se jim približale na točko zaostanka (22:23), nato pa je Manja Jerala ubranila prvo zaključno žogo gostij za novo izenačenje v nizih. V drugo je bila nato Škrabanova le uspešna.

Do pete točke so bile domače odbojkarice v te-breaku še v igri za končno zmago in s tem v boju za sedmo mesto po rednem delu državnega prvenstva, toda že na menjavi strani so za gostjami zaostajale za tri točke. Čeprav je domači trener vzel polminutni odmor, nato pa takoj nato pri zaostanku štirih točk (5:9) še drugega, to njegovih varovank ni več vrnilo v igro. Pri Pucončankah je bila v napadu odlična Vilfanova, v končnici pa je Vinkovičeva z dvema zaporednima točkama poskrbela za končno zmago gostij.


Kamničanom se v Mariboru ni izšlo

Odbojkarji Calcit Volleyja so 18. krogu 1. DOL za moške izgubili v Mariboru proti domači ekipi z 0:3 (-21, -18, -14), tako da so redni del državnega prvenstva končali na tretjem mestu. V četrtfinalu, prva tekma bo na sporedu v soboto, 23. marca, se bodo pomerili s šestouvrščeno ekipo po rednem delu tekmovanja, prva tekma bo v gosteh, povratna pa bo na sporedu 27. marca v Kamniku. Še pred tem bodo Kamničani 15. in 16. marca igrali na zaključnem turnirju srednjeevropske lige. V Pliberku bo njihov prvi nasprotnik v polfinalu ACH Volley.

Maribor – Calcit Volley  3:0 (21, 18,14)

Maribor – Športna dvorana Tabor, gledalcev 1485, sodnika Markelj (Bled), Melavc (Šempeter v Savinjski dolini).

Maribor: Hafner 2, Planinšič 5, Mulec 6, Detela 12, Koblar, Možič 11, Donik 14, Uremovič 5, Virtič, Kovačič, Herman, Košenina (L), Križman (L). Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Kamnik: Hribar (L), Jereb 2, Ratek 1, Vidmar 5, Babkov 12, Štalekar 8, Kvas, Lakner 5, Kotnik, Štemberger Zupan 5, Ivković 2. Trener: Aleš Hribar.

V odločilni tekmi za drugo mesto in s tem za neposredno uvrstitev v polfinale končnice sta obe ekipi vstopili z enakim izhodiščem, prepričljivima zmagama v prejšnjem krogu in 38 točkami. Prepričljivo igro so Mariborčani nadaljevali tudi v dvoboju s Kamničani, ki jih predvsem v napadu ni prav veliko uspevalo, dodatna krila pa je domača ekipa dobila s pomočjo svojih navijačev.

Prvi niz so kamniški odbojkarji sicer začeli zelo dobro, saj so z blokom Matije Jereba domačinom pobegnili za tri točke (8:5), še prepričljivejše je bilo njihovo vodstvo po uspešnem napadu Dmitrija Babkova (11:7). Toda na servis Urbana Hafnerja so Mariborčani pripravili preobrat, dosegli pet zaporednih točk, zadnjo prav Hafner z asom, kar jim je prineslo vodstvo s 15:13, ki ga do konca niza niso več izpustili iz rok. Na 20. točki so Kamničan izid še izenačili, v končnici pa so naredili kar štiri lastne napake, kar so Mariborčani seveda izkoristili.

V drugem nizu so Kamničani prvič in zadnjič vodili pri izidu 5:4, ko je točko dosegel Andrej Štembergar Zupan, zadnjič pa je bil izid izenačen na sedmi točki. Nadaljevanje niza je bilo po zaslugi Jerneja Detele v znamenju domače ekipe, ki je prav po njegovi točki gostom pobegnila na 15:10. Tudi pred vstopom v končnico so po napadu Roka Možiča Mariborčani vodili s petimi točkami prednosti (21:16), njihovo zmago pa je potrdil Žiga Donik.

Ko so v tretjem nizu kamniški odbojkarji z dvema zaporednima točkama Saše Štalekarja zaostanek treh točk spremenili v izenačenje na peti točki, je še posijal kanček upanja, da bodo le prišli do svoje igre. Vseh njihovih upov pa je bilo konec po treh zaporednih napadih razpoloženega Donika, po katerih so jim Mariborčani pobegnili na 15:8. Do konca tekme so s pomočjo glasnih navijačev prevladovali domači odbojkarji, ki so z blokom Urbana Planinšiča zasluženo prišli do zmage.

Izjavi po tekmi

Sebastijan Škorc, trener Maribora: »Kaj naj rečem, fenomenalni občutki, poglejte koliko ljudi danes zapušča dvorano maksimalno zadovoljnih in vemo, da bodo čez mesec dni, na polfinalu, spet tukaj. Na začetku tekme je bilo nekaj tipanja, prvič smo bili namreč v takem položaju, da je tekma odločala o drugem mestu in prvič pred polno dvorano. Potem ko smo osvojili prvi niz, je začetna nervoza pošla, v naslednjih dveh nizih pa smo blesteli in zasluženo zmagali.«

Aleš Hribar, trener Calcit Kamnika: »Najprej čestitke Mariboru za suvereno odigrano tekmo, res so pokazali odlično igro. Pred takimi navijači običajno ekipa dobi krila, tako kot jih je danes mariborska, ki nas je zasluženo premagala.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice