Mali grad

Novice Calcit Voleyballa

19.11.2018

 

Po hudem boju do dveh točk

Novice Calcit VoleyballaOdbojkarji Calcit Volleyja so v derbiju šestega kroga 1. DOL za moške pred svojimi gledalci premagali Salonit Anhovo s 3:2 (-21, 13, 26, -19, 13). V prihodnjem krogu bodo Kamničani v soboto, 24. novembra,  ob 19.30 gostovali v dvorani OŠ Maksa Pečarja. Njihov nasprotnik bodo Črnuče.

Calcit Volley – Salonit Anhovo  3:2 (-21, 13, 26, -19, 13)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 250, sodnika: Pevc (Škofja Loka), Novak (Dvor).

Calcit Volley: Pereira 16, Hribar (L), Bregar 9, Golob (L), Jereb 3, Ratek 1, Vidmar 17, Babkov 14, Štalekar 15, Kvas, Lakner, Kotnik 1, Štembergar Zupan .Trener: Aleš Hribar.

Salonit Anhovo: Kuburović, Česnik 2, Nanut 6, Karnel, Basaneže 10, Maretič (L), Kavčič 5, Čabarkapa 16, Peterlin 21, Kovačič, Tomić, Vrtovec 6, Šarić (L). Trener: Igor Šimunčič.

Pred nocojšnjim derbijem v Kamniku sta kamniška in kanalska ekipa v letošnjem državnem prvenstvu praznih rok ostali le proti ACH Volleyju, obe ekipi pa sta se v sredo uvrstili na zaključni turnir pokala Slovenije. Kanalci so skupaj z žensko ekipo GEN-I Volley vložili tudi kandidaturo za njegovo organizacijo.

V prvem nizu so v gostje iz Kanala vodili do šeste točke, z blokom Saše Štalekarja in napadom Dmitrija Babkova pa so domačini prvič povedli (7:6). Do prve večje prednosti so Kamničani prišli z asom Babkova (11:8), vendar so Kanalci z asom Urbana Česnika spet prišli do vodstva (17:16). Pred vstopom v končnico niza so varovanci Aleša Hribarja gostom še enkrat pobegnili za dve točki (21:19), toda po dveh lastnih napakah in dveh napadih Peterlina so do treh zaključnih žog prišli Kanalci. Izkoristili so prvo, spet po napaki domače ekipe.

Čeprav so kamniški odbojkarji izredno slabo končali uvodni niz, so drugega na krilih servisov Dmitrija Babkova začeli odlično, saj so s tremi zaporednimi točkami Maxsona Pereire gostom pobegnili za sedem točk. Razpoloženi kapetan domače ekipe je z asom svoje soigralce popeljal do enajstih točk prednosti (14:3), Matija Jereb, nekdanji igralec Salonita, že na plus 12 (15:3). Do konca niza so Kamničani z boljšo igro v bloku in napadu visoko prednost brez večjih težav ohranili, zadnjo točko pa je dosegel Primož Vidmar.

Tudi v tretjem nizu so si Kamničani zahvaljujoč dobri igri v bloku in večjemu število razpoloženih igralcev v napadu priigrali pet točk prednosti (10:5), toda po polminutnem odmoru Igorja Šimunčića so se jim Kanalci približali le na dve točki zaostanka (15:13). S tem težav za domačo ekipo še ni bilo konec, kajti po uspešnem napadu Dejana Čabarkape je bilo le še 18:17 za Calcit Volley. Na 21. točki je po napaki domačih sledilo izenačenje. V napeti končnici so po zaslugi Babkova prvi do zaključne žoge prišli Kamničani, na koncu so izkoristili četrto, spet pa je bila v akciji letošnja okrepitev Calcit Volleyja.

Kanalci so navkljub nekoliko nesrečno izgubljenem tretjem nizu odločno vstopili v četrtega, v katerem so prvi prišli do treh točk prednosti (4:1). Na šesti točki so domačini z blokom Matije Jereba izid izenačili, vendar do vodstva niso prišli. Še več, gostje so bili tisti, ki so bili ves čas za točko ali dve v prednosti, po napaki Kamničanov pa spet za tri (19:16). Domači trener Aleš Hribar je posegel po polminutnem odmoru, vendar vrnitev na igrišče za njegove varovance ni bila uspešna, kajti po novi napaki so zaostajali že za štiri točke (16:20). Visoke prednosti razigrani Primorci niso zapravili in z napadom Dejana Čabarkape izenačili izid v nizih na 2:2.

Za Kanalce je bil to že tretji tie-break v letošnji sezoni, za Kamničane prvi. Zanimivo je, da so oba dozdajšnja odbojkarji Salonita dobili, do menjave strani pa so v Kamniku trikrat zaostajali za tri točke. Zadnjič pri izidu 7:5, toda borbeni Kanalci so izid vedno izenačili. Vseeno so po zaslugi Maxsona Pereire s točko prednosti na menjavo strani odšli domači odbojkarji, toda po bloku Basaneža so prvič v tie-breaku povedli gostje (10:9). V še eni napeti končnici so na servis Jureta Laknerja domačini po treh zaporednih zmagah gostov prišli do težko prigarane zmage.

Izjavi po tekmi

Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »Glede na veliko število tekem, ki so za nami, je razumljivo, da so bili v naši igri vzponi in padci. Igralci so telesno in čustveno popolnoma izčrpani in zato sem te zmage še toliko bolj vesel. Vsi, ki so imeli priložnost, so za to zmago dali vse od sebe in jih moram resnično pohvaliti. To, da smo danes zmagali, ocenjujem kot veliko uspeh. Nasprotnik je bil definitivno dober, zato je zmaga toliko slajša.«

Igor Šimunčić, trener Salonit Anhova: »Predvsem pri zadnjih treh točkah nam je v petem nizu zmanjkalo nekoliko zbranosti v odločilnih trenutkih, čeprav sta obe ekipi ves čas nihali v igri. Domačini so sicer zasluženo zmagali, toda tudi, če bi mi, ne bilo nezasluženo. Če bi gledali samo tekmo, smo videli dobro odbojko, vidi pa se, da se ekipi med sabo odlično poznata.«


Tokrat v Kopru praznih rok

Druga kamniška ženska ekipa je v šestem krogu 1A. DOL za ženske še drugič v letošnji sezoni gostovala v Kopru, tokrat pri ekipi Luka Koper. Boljše so bile domače odbojkarice, ki so zmagale s 3:0 (15, 18, 21). V sredo, 21. novembra, bodo Kamničanke še enkrat gostovale v Kopru, ko se bodo na povratni četrtfinalni tekmi pokala Slovenije pomerile z Ankaranom Hrvatini, v domačem prvenstvu pa bodo prihodnjo soboto ob 16.30 gostile Formulo Formis.

Luka Koper – Calcit Volley  3:0 (15, 18, 21)

Koper - Dvorana OŠ Koper, gledalcev 100, sodnika: Zajec (Ljubljana), Melavc (Šempeter v Savinjski dolini).

Luka Koper: Đukić, Raič 7, Isanović 12, Bernart, Letnik, Dodič 9, Haupt, Kocet, Jovič 3, Pešič 11, Cvetanović 10, Kušar (L), Simčić (L). Trener: Dragan Grmača.

Calcit Volley ll: Krašovec, Špoljarič 6, Topić, Lužovec 4, Javornik, Juhant, Ahačič, Bošeska, Žužek 4, Zatković 10, Sitar 1, Jerala 9, Šeme (L), Gojak (L). Trener: Franci Obolnar.

V prejšnjem krogu so mlade Kamničanke ostale praznih rok v domači tekmi s SIP Šempetrom, praznih rok so pred svojimi navijači ostale tudi Koprčanke. Pred današnjo tekmo so se varovanke Francija Obolnarja nadejale podobnega razpleta kot na tekmi z Ankarančankami v drugem krogu državnega prvenstva, žal pa je ostalo le pri željah.

Že v prvem nizu so domače odbojkarice na servis nekdanje slovenske reprezentantke Marine Cvetanović povedle z 8:3. Tudi po polminutnem odmoru gostij so Koprčanke nadaljevale z boljšo igro, vendar se Kamničanke niso predale in svoj zaostanek znižale na dve točki. Za polminutni odmor se je tokrat odločili domač trener Dragan Grmača, po njem pa je bilo konec odpora kamniške zasedbe. Niz je zaključila Jelena Pešič.

Ob glasni podpori s tribun so Kamničanke tretji niz začele bolj odločno. Do trinajste točke sta bili ekipi izenačeni, nato pa so Koprčanke zahvaljujoč boljšemu bloku povedle z 22:16. Zadnjo točko v drugem nizu je z asom dosegla Inga Raić.

V tretjem nizu so domače odbojkarice naredile veliko število lastnih napak, kar so Kamničanke izkoristile in s točko Eve Zatković prišle do petih točk prednosti (11:6). Z dvema asoma in bolj zbrano igro so domačinke znižale svoj zaostanek, na 17. točki pa so ulovile gostje. V končnici je bila spet bolj zbrana domača ekipa, ki je s točko Jelene Pešič prišla do druge letošnje zmage.


Z odlično igro premagale državne prvakinje

Odbojkarice Calcit Volleyja so v šestem krogu 1A. DOL za ženske pred svojimi gledalci z odlično igro premagale Novo KBM Branik s 3:0 (16, 21, 25). V prihodnjem krogu bodo varovanke Gregorja Rozmana v soboto, 24. novembra, gostovale v Kopru pri ekipi Ankaran Hrvatini.

Calcit Volley – Nova KBM Branik  3:0 (16, 21, 25)

Kamnik – Športna dvorana, gledalcev 200, sodnika: Novak (Dvor), Pevc (Škofja Loka).

Calcit Volley: Kotnik 8, P. Marušič, Š. Marušič 1, Mihalinec 10, Pogačar 3, Kostić 13, Janežič (L), Charuk 9, Kaker 11, Zorman. Trener: Gregor Rozman.

Nova KBM Branik: Mlakar 14, Kaučič 1, Dobaj (L), Bračko 3, Najdič, Kočar 2, Sobočan 3, Jerala (L), Pintar 5, Blagne 5, Lorber Fijok.  Trener: Samo Miklavc.

Najboljši slovenski ekipi zadnjih let sta bili po prvih petih krogih domačega prvenstva še brez poraza, njun tokratni obračun pa še ni veljal za srednjeevropsko ligo Mevza. To se bo zgodilo šele na mariborski tekmi v drugem delu državnega prvenstva. V lanski sezoni so v medsebojnih dvobojih prevladovale aktualne državne prvakinje, tokrat je zmaga pripadla Kamničankam.

Prvi niz se je za domačo ekipo začel obetavno, z vodstvom s 6:3, vendar so gostje izid na šesti točki izenačile. Z asom Lucy Charuk in blokom Tine Kaker so Kamničanke Mariborčankam pobegnile za štiri točke (11:7), do odločilne prednosti pa so prišle na servis Eve Pogačar in štirimi zaporednimi točkami Olivere Kostić. Zadnjo je dosegla z blokom, nato pa je bila v napadu uspešna še Nina Kotnik, na semaforju pa je bilo že 18:8 za Calcit Volley. S tem je bil niz odločen, končal pa se je z napako mariborske ekipe.

Tudi drugi niz se je začel po kamniških željah, saj so domačinke povedle s 6:1, a so Mariborčanke izid na deveti točki izenačile. Izenačeno je bilo še pri izidu 10:10, toda na servis Nine Kotnik, dosegla je tudi dva asa, in dobri igri v bloku njenih soigralk, je pri zaostanku osmih točk (10:18) gostujoči trener Samo Miklavc vzel še svoj drugi polminutni odmor. Po njem so njegove varovanke dosegle štiri zaporedne točke, zadnjo kapetanka Karmen Kočar z asom, pred vstopom v končnico niza pa so se domačinkam približale na tri točke zaostanka (18:21), vendar so bile Kamničanke dovolj zbrane, da so prek Kostićeve prišle do vodstva z 2:0 v nizih.

V začetku tretjega niza je domačim odbojkaricam nekoliko popustila zbranost na sprejemu, kar je gostjam prineslo vodstvo s 6:3 in 8:5, vendar v tem elementu igre niso blestele niti gostje, tako da je bil po asu Charukove in bloku Kakerjeve izid na osmi točki že izenačen. Po novi napaki gostij, tokrat prestopu Ize Mlakar, so Kamničanke po začetnih 2:0 spet prišle do vodstva (12:11). Njihovo vodstvo je kratkotrajno, kajti Mariborčanke so jim z nekaj uspešnimi napadi Mlakarjeve pobegnile za tri točke (19:16), imele pa so tudi tri zaključne žoge za zmago v tretjem nizu. Z dvema blokoma Charukove so Kamničanke izid na 24. točki izenačile, z blokom Tine Kaker pa prišle do zaslužene zmage nad državnimi prvakinjami.

Izjavi po tekmi

Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Dekleta že od samega začetka sezone vedo, česa so sposobne, bilo je samo vprašanje, kdaj se nam bodo določene stvari izšle. Na srečo je bilo to danes. Ne glede na to, v kakšnem stanju so Mariborčanke prišle v Kamnik, vemo, da niso bile v idealnem, ampak to velja tudi za nas, smo prikazali zelo dobro igro. Vesel sem, da smo se držali taktičnega načrta, ves čas smo igrali zbrano, v tretjem nizu pa smo zmogli zaostanek treh točk v končnici niza obrniti v svojo korist.«

Samo Miklavc, trener Nove KBM Branika: »V prvi vrsti moram Kamničankam čestitati za zasluženo zmago, danes so bile boljše in imele večjo željo po zmagi. Tie-break, ki smo ga igrali na Madžarskem, je imel določene posledice, vendar to ni vplivalo na naš današnji poraz. Že nekaj časa se soočamo s svojimi težavami, ki so predvsem zdravstvene narave, tako da ne moremo igrati v najmočnejši zasedbi. Ampak sezona bo še dolga, urediti moramo svoje stvari, cilji pa ostajajo isti. Danes je pač zmagala boljša ekipa.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice