Mali grad

Nove tri točke za pokalne prvakinje Slovenije, Kamničani zapravili priložnost za zmago

24.02.2013

 

Tekma osmega kroga 1. DOL za ženske – modra skupina

Calcit Volleyball – Luka Koper       3:0 (22, 20, 18)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Štrumfel (Mežica) in Valentar (Prevalje).

Calcit Volleyball: Guštin 6, Turnšek 20, Podlesnik – libero, Handanovič 3, Ljubetič, Kramolc 3, Lenarčič 3, Starčević 15, N. Mori, Hribar – libero, Strel Kosmač 6, E. Mori 3. Trener: Oleg Gorbačov.

Luka Koper: Barič 6, A. Lucas, Jančar – libero, Kušar – libero, Bratož 7, Ferlinc 7, D. Lucas, Lovšin 3, Korošec 4, Kaker 11, Flego. Trener: Marko Kalc.

Po ne ravno blesteč igri proti Aliansi, ko so odbojkarice Calcit Volleyballa izgubile niz, so v že tretji zaporedni tekmi pred svojimi navijači gostile Koprčanke. Tudi koprske odbojkarice so bile v prvem delu modre skupine ene tistih, ki so aktualnim slovenskim osvojile niz, toda nocoj Kamničanke niso dovolile nobenega presenečenja. Statistika tekme zanje ni bila ravno blesteča, saj so bile gostje celo boljše na sprejemu, dosegle pa so celo dva bloka več (deset) in naredile dve lastni napaki manj (16), toda v niti enem od treh nizov jim gostje v končnici niso bile niti blizu.

Oleg Gorbačov je tudi proti Koprčankam tekmo začel v najmočnejši zasedbi, se pravi s Teo Lenarčič, Petro Kramolc, Ano Starčević, Majo Guštin, Jeleno Strel Kosmač, Tjašo Turnšek in prosto igralko Uršo Podlesnik na drugi tehnični odmor v prvem nizu odšle s prednostjo kar sedmih točk. Ko je Ana Starčević z blokom zaustavila gostje, in ko je napad Marine Barič končal v avtu, so domače odbojkarice vodile že z devetimi točkami naskoka (18:9), toda namesto, da bi niz zanesljivo dobile, so v končnici popolnoma popustile. Zapravile so štiri zaključne žoge in šele peto je izkoristila Ana Starčević.

Drugi niz so bolje začele koprske odbojkarice, ki so po kar treh lastnih napakah Kamničank povedle s 3:2, toda to je bilo tudi njihovo drugo vodstvo na tekmi – povedle so le še z 1:0 v prvem nizu -, kajti s štirimi zaporednimi točkami so varovanke Olega Gorbačova povedle s tremi točkami prednosti. Z dvema uspešnima napadoma Tjaše Turnšek so Kamničanke gostjam ušle že za pet točk (15:10), vseeno pa je bilo ob drugem tehničnem odmoru le 16:14 za kamniško ekipo. V nadaljevanju niza so se Kamničanke, pri katerih je v igro vstopila Eva Mori le zbrale in po dveh točkah Starčevićeve, zadnjo je dosegla z blokom, tudi drugi niz zanesljivo dobile.

Še najbolj prepričljivo so domače odbojkarice dobile tretji niz. Na servis Elmine Handanovič, ki je namesto Petre Kramolc začela tretji niz, so povedle s 6:0, ko pa je Ana Starčević vodstvo domače ekipe povišala na 11:3, je bil odpor gostji dokončno zlomljen. Do drugega tehničnega odmora so se Koprčanke Kamničankam še približale na pet točk zaostanka, toda razigrana Tjaša Turnšek je ob pomoči Maje Guštin svoji ekipi priigrala devet točk prednosti (21:12), kar je pomenilo, da bodo vse tri točke ostale v Kamniku. Zadnjo točko na tekmi je z blokom dosegla Eva Mori.

Tekma sedmega kroga 1. DOL za moške – modra skupina

Panvita Pomgrad – Calcit Volleyball    3:2 (-18, -22, 22, 23, 14)

Murska Sobota – Dvorana OŠ 1. 150 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Melavc (Šempeter).

Panvita Pomgrad: Ajlec 5, Vogrinčič, Pavlovič 13, Mijalković 18, Čolović 5, Vrabl – libero, Flisar 3, Topovšek, Koncilja 4, Tot 25, Grabar, Drvarič. Trener: Dejan Fujs.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan, Brulec 4, D. Pokeršnik 16, Planinc 12, J. Pokeršnik 14, Brus 13, Hrast, Stavbar 9, Kotnik 9, Štern 5. Trener: Marko Brumen.

Kamniški odbojkarji so si s porazom v sedmem krogu 1. DOL za moške – modra skupina bolj ali manj že zapravili vse možnosti, da bi imeli v morebitnem polfinalu končnice prednost domačega igrišča. Podobno kot proti Salonitu v polfinalu pokala Slovenije, so tudi v Murski Soboti odbojkarji Calcita povedli z 2:0 v nizih, namesto, da bi začeto delo končali z odliko, so v nadaljevanju popustili in dovolili Sobočanom izenačenje v nizih. V petem so Kamničani celo zaključno žogo za zmago s 3:2, ki pa je ostala neizkoriščena. Še več, po dveh lastnih napakah so domači ekipi prepustili zmago.

Prvi niz, ki so ga Kamničani, ki so v Murski Soboti igrali še brez Matjaža Sušca, začeli v postavi Jan Brulec, Jan Planinc, Jan Pokeršnik, Boris Brus, Jernej Stavbar, Danijel Pokeršnik in libero Klemen Hribar, se je za varovance Marka Brumna začel nadvse spodbudno. Do štirinajste točke sta bili ekipi še skupaj, nato pa sta Jan Planinc in Danijel Pokeršnik poskrbela za vodstvo Kamničanov z 19:15. Ko je nato začetni udarec Ivana Čolovića končal v mreži, so kamniški odbojkarji ušli že za pet točk, zadnjo točko v prvem nizu za zanesljivo zmago Calcita pa je dosegel Danijel Pokeršnik.

Tudi v drugem nizu so bili večinoma v vodstvu gostujoči odbojkarji, ki so na prvi tehnični odmor odšli s tremi točkami prednosti, ob drugem pa so vodili le še za točko. Toda do napete končnice vendarle ni prišlo, čeprav so Sobočani po napaki Jana Pokeršnika izid na 17. točki izenačili, kajti na drugi strani je na začetnem udarcu napako naredil Mario Koncilja, ki je po daljšem času spet zaigral za soboško ekipo, v napadu pa je bil uspešen Jan Pokeršnik in Kamničani so spet prišli do rahle prednosti. V sami končnici niza se je z dvema točkama izkazal Boris Brus, ki je svoji ekipi naprej priboril zaključno žogo, nato pa drugo tudi sam izkoristil.

Tudi tretji niz se je za kamniško ekipo začel dobro, saj so po bloku Jana Pokeršnika vodili še z 11:9, toda na drugi tehnični odmor so z dvema točkama prednosti odšli soboški odbojkarji pri katerih se je razigral Andrej Tot. Do konca niza so bili domači odbojkarji ves čas v prednosti, prvo zaključno žogo za soboško ekipo pa je priboril Milan Mijalković. Prvo je Jan Planinc še uspel ubraniti, drugo pa so domačini po napaki Danijela Pokeršnika na servisu izkoristili.

V četrtem nizu so bili Calcitovci že v popolnoma izgubljenem položaju, saj so varovanci Dejana Fujsa ob drugem tehničnem odmoru vodili že s 16:11. Marko Brumen se je odločil za dvojno zamenjavo, saj sta brata Pokeršnik zamenjala Domen Kotnik in Žiga Štern, že na začetku niza pa je Jerneja Stavbarja v bloku zamenjal Žan Novljan. Menjave so se Kamničanom, v igro se je namesto Novljana vrnil Stavbar, skorajda obrestovali, kajti v končnici so se kar trikrat Sobočanom približali le na točko zaostanka, toda Uroš Pavlovič in predvsem Andrej Tot nista dovolila preobrata.

Zmagovalca dvoboja je tako odločal pet niz, v katerem so bili bližje uspehu gostujoči odbojkarji, ki so sredi niza vodili za tri točke (11:8). Toda namesto, da bi svoje delo dokončali na zanje najboljši možni način, so Sobočanom dovolili izenačenje na dvanajsti točki. Vseeno je Jan Planinc z uspešnim napadom Kamničanom priigral zaključno žogo za zmago in s tem za dve točki, ki bi aktualne slovenske podprvake še držali v igri za morebitno drugo mesto v modri skupini, toda Uroš Pavlovič je izid izenačil. Zadnji dve točki so domači ekipi »podarili« kar Kamničani sami.

Zanimivo je, da so bili odbojkarji Calcit Volleyballa, vsaj kar se statistike tiče, boljši nasprotnik, dosegli so tudi tri točke več, toda na koncu so se morali zadovoljiti le s točko.          

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice