Mali grad

Nove tri točke za Kamničane, Zvezda premočna za domačo ekipo

13.11.2014

 

Nove, tri točke za Kamničane

Na prvi tekmi enajstega kroga 1. DOL moški so odbojkarji Calcit Volleyballa, podobno kot v soboto v Šoštanju, brez izgubljenega niza v svoji dvorani premagali še Krko. V prihodnjem krogu bodo v soboto, ob 17:30 uri, gostovali v Mariboru.

Calcit Volleyball – Krka 3:0 (22, 14, 23)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 70 gledalcev. Sodnika: Atanasov (Kranj) in Sever (Brezovica).

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 1, T. Štern 13, Drobnič 1, Vidmar 1, Štembergar Zupan 15, Brus 4, Kvas, Stavbar 2, Ž. Štern, Brulec 2. Trener: Marko Brumen.

Krka: L. Brulec 13, Ožbalt - libero, Erpič 4, Vrhovšek 1, Kosmina 10, Kastrevec 2, Pucelj, Bregar 5, Lindič, Klobčar, Turk 11. Trener: Jernej Rojc.

Novomeški odbojkarji so na gostovanje v Kamnik prišli po zmagi nad Astec Triglavom, ki jih je, tudi po zaslugi Calcit Volleyballa, ki je premagal Šoštanj Topolšico, popeljala na peto mesto prvenstvene lestvice. Temu primeren je bil tudi njihov odpor večji del prvega niza, ki so ga domačini začeli v postavi Jan Brulec, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žan Novljan, Jernej Stavbar, Tonček Štern in na mestu prostega igralca Klemen Hribar, medtem ko je gostujoči trener Nejc Rojc tekmo začel z Gašperjem Pucljem, Martinom Kosmino, Valentinom Turkom, Gregorjem Erpičem, Miho Bregarjem, Luko Brulcem in prostim igralcem Gregorjem Ožbaltom. Ob ne ravno blesteči igri z obeh strani, čemur je verjetno pripomogel nekoliko neobičajen začetek tekme, so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšli Kamničani, pri katerih je Hribar, ki je v soboto na tekmi v Šoštanju doživel lažji pretres možganov, igral le na sprejemu, ne pa tudi v fazi obrambe. Na servis Luke Brulca so Novomeščani povedli za dve točki (14:12), prednost dveh točk pa so imeli tudi ob drugem tehničnem odmoru. V domači ekipi se je v napadu razigral Štembergar Zupan, ki je na sedemnajsti točki izid izenačil, nato pa sta Stavbar z blokom in Jan Brulec z asom poskrbela za to, da so do prednosti dveh točk prišli Kamničani. Z asom Tončka Šterna so svojo prednost povečali na tri točke, takšna pa je bila razlika po napaki Bregarja na servisu tudi ob koncu niza.

V drugem nizu je v kamniški ekipi namesto Novljana v bloku zaigral Boris Brus, ki je imel s svojimi servisi največ zaslug za to, da so Kamničani že ob prvem tehničnem odmoru gostom pobegnili za šest točk. Z novim asom, tokrat Tončka Šterna, je bil izid na semaforju že 11:3. Gostujoči trener Jernej Rojc je z menjavama na sprejemu, ko je Turka zamenjal Ivo Kastrevec in na mestu korektorja, ko je kapetana Luko Brulca, zamenjal Ivan Vrhovšek zaustaviti nalet domače ekipe, vendar so Kamničani še naprej brez večjih težav prihajali do dočk. Na drugi tehnični odmor so že odšli s prednostjo devetih točk, s točko Primoža Vidmarja, ki je vstopil v igro namesto Tončka Šterna, priložnost sta v drugem nizu dobila tudi Sergej Drobnič in Žan Novljan, pa so povedli z 19:8. S tem je bil niz dokončno odločen, zmago pa je potrdil Štembergar Zupan.

Tudi začetek tretjega niza je popolnoma pripadel kamniški ekipi, v kateri je na mestu organizatorja igre zaigral Tine Kvas, saj je na prvi tehnični odmor odšla s prednostjo štirih točk. Toda visoko vodstvo je nekoliko uspavalo domačo vrsto, ki je dovolila, da so se Novomeščani vrnili v igro. Z boljšim servisom in igro v napadu so na enajsti točki izid izenačili, z dvema zaporednima točkama Kosmine in po napaki Štembergar Zupana pa so si priigrali tri točke prednosti (12:15). Takšna je bila njihova prednost tudi ob odhodu na drugi tehnični odmor. Marko Brumen je še pred njim v igro vrnil Jana Brulca, toda po uspešnem napadu njegovega brata Luke, sicer kapetana Krke, so Novomeščani pred vstopom v končnico niza še vodili s tremi točkami prednosti (19:16). Toda z blokom Tončka Šterna so Kamničani izid najprej izenačili (20:20), nato pa z novim blokom, tokrat Novljana, spet prišli do vodstva (22:21), ki ga do konca tekme niso več izpustili iz rok. Valentin Turk je sicer še rešil prvo zaključno žogo, drugo, za nove tri točke pa je za Calcit Volleyball dosegel Štembergar Zupan.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Ne mi, ne Krka nismo prikazali dobre igre. Na obeh strani je bila igra raztrgana, mi pa smo bili, zaradi poškodbe Hribarja, ki je igral le na sprejemu, slabši v obrambi. Od tu je izhajala tudi naša manjša nervoza. Prav tako nisem bil najbolj zadovoljen z igro v bloku, kjer je bilo preveč anarhije, brez 'branja' igre nasprotnika. Skratka, taktično gledano je bila naša igra tokrat slaba, toda na koncu smo le osvojili tri točke. Delno so k temu pripomogli tudi gostje, ki so na trenutke delovali, kot da so prišli v Kamnik z 'belo zastavo' in da ne verjamemo, da nas lahko premagajo, čeprav so v zadnjem nizu dokazali, da znajo igrati odbojko in niso zastonj na petem mestu.«

Jernej Rojc, trener Krke: »Z igro v prvem in tretjem nizu smo lahko zadovoljni, škoda za tretjega, ko smo ob nepravem trenutku naredili napake na svoj servis. V drugem nizu smo že na začetku niza naredili preveč lastnih napak, poleg tega tudi naš sprejem ni bil najboljši, tako da so nam Kamničani pobegnili in jih nismo več mogli uloviti. Manjka nam še malo kakovosti, da bi bili lahko bolj konkurenčni Calcitu.«

Zvezda premočna za domačo ekipo

Na prvi tekmi prvega kroga pokala CEV so v kamniški športni dvorani gostovale odbojkarice Crvene zvezde. Lanskoletne udeleženke lige prvakinj so bile boljše v vseh elementih odbojkarske igre in zasluženo prišle do zmage. Povratna tekma bo na sporedu 25. novembra, ob 19. uri, v Beogradu.

Calcit Volleyball – Crvena zvezda 0:3 (-16, -14, -16)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 400 gledalcev. Sodnika: Horvath (Madžarska) in Mujo (Albanija).

Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 3, Božič, Kregar, Borko 4, Vrhovnik 5, Igličar 10, Forštnarič, Hribar 1, Jerala - libero, Ščuka 5. Trener: Gašper Ribič.

Crvena zvezda: Trnić 8, Jakšić, Canak, Popović 8, Brđović, Helić 16, Rosić - libero, Milenković 10, Tasić, Bukilić, Stijepić, Kecman 13, Lukić, Milovits 6. Trener: Branko Kovačević.

Kamniške odbojkarice so v letošnji sezoni sicer že igrale na domačem igrišču, vendar je šlo »le« za povratno tekmo osmine finala pokala Slovenije, ko so gostile ekipo Neukročenih, za nameček pa v ekipi takrat še ni bilo Mekane Barnes, edine tujke v dresu Calcit Volleyballa. Tudi zato je bila tribuna v kamniški športni dvorani lepo popolnjena, svoje pa je naredilo tudi ime nasprotnic, kajti Crvena zvezda ima privržence tudi v Kamniku in njegovi okolici. Pred začetkom prve tekme prvega kroga pokal CEV je predsednik Calcit Volleyballa Gregor Hribar izročil priznanje Lani Ščuki, ki je bila poleti z mladinsko reprezentanco druga na evropskem prvenstvu.

Na dozdajšnjih štirih tekmah v letošnji sezoni so Kamničanke kot po pravilu slabo začenjale uvodni niz, tokrat pa so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo dveh točk. Trener Gašper Ribič je dvoboj z lanskoletnimi udeleženkami lige prvakinj začel s pričakovano zasedbo, Mojco Božič, Petro Vrhovnik, Mekano Barnes, Tamaro Borko, Urško Igličar in prosto igralko Meto Jeralo ob dobrih servisih in bloku v povezavi z obrambo po napaki gostij prišla tudi do prednosti treh točk (10:7). Žal v napadu niso bile tako prodorne, tudi po zaslugi v povprečju višjih Beograjčank, pri katerih je bila v napadu nezaustavljiva korektorica Adela Helić, zato je pri zaostanku točke (11:12) domači trener Gašper Ribič vzel polminutni odmor. Tudi po njem je bila pobuda na strani gostij, ki so tudi na račun slabšega sprejema domače ekipe ob drugem tehničnem odmoru vodile za štiri točke.  Z asom Igličarjeve so se domače odbojkarice gostjam še približale na dve točki zaostanka (16:20), vendar je njen naslednji servis končal v avtu, z asom Julie Milovits, 186 cm visoke madžarske podajalke in blokom Mine Popović pa je bil odpor kamniške ekipe v uvodnem nizu dokončno strt. Še več, do konca niza domače odbojkarice niso dosegle niti točke več.

V drugi niz so Kamničanke, ki so v prvem zatajile tako na sprejemu, kot v učinkovitosti v napadu, vstopile v nespremenjeni zasedbi. Vendar tudi uvod v drugi niz ni tekel po njihovih željah, kajti z asom Popovićeve so gostje povedle s 4:0, zato je Ribič posegel po polminutnem odmoru. Navkljub temu so tudi ob prvem tehničnem odmoru za Crveno zvezdo zaostajale za štiri točke, ki je z dvema zaporednima asoma Bojane Milinković svojo prednost povečala še za dve točki (10:4). Tudi po novem polminutnem odmoru se razmerje moči na igrišču ni bistveno spremenilo, kajti Beograjčanke so še naprej prevladovale v bloku in napadu, bolj prodorne pa so bile tudi na servisu. Ob drugem tehničnem odmoru so domačinkam pobegnile za devet točk, tako da je bil tudi drugi niz praktično že odločen. Ob koncu niza je Ribič namesto Božičeve v igro poslal Zalo Kranjc, pred tem je za nekaj trenutkov Ščuko menjala Ana Katarina Hribar, vendar so gostje še naprej pridno nabirale točke za vodstvo z 2:0 v nizih.

Žal tudi začetek tretjega niza ni stekel po željah kamniške ekipe, ki je imela še naprej težave na sprejemu in v napadu – ob koncu tekme je bila njihova učinkovitost le 23-odstotna -, poznala pa se je tudi neuigranost podajalke z Barnesove. Tokrat je Ribič svoj prvi polminutni odmor vzel pri zaostanku petih točk (1:6), toda po dveh novih zaporednih blokih gostij so na prvi tehnični odmor njegove varovanke odšle že z zaostankom sedmih točk. Namesto Božičeve je v igro vstopila Kranjčeva, vendar so bile težave domače ekipe še naprej predvsem na sprejemu in napadu, ki Kamničankam nikakor ni stekel, čeprav sta Igličarjeva in Ščuka zamenjali igralni mesti. Z dvema asoma Barnesove so se odbojkarice Calcita gostjam približale le še na tri točke zaostanka, zaostajale so že za devet (1:10), tako da je svoj prvi polminutni odmor na tekmi vzel tudi Branko Kovačević, trener Crvene zvezde. Po njem so Kamničanke dosegle še eno točko in se, vsaj za trenutek, vrnile v igro, kajti po dveh zaporednih točkah »zvezdašic« se je za polminutni odmor še drugič v drugem nizu odločil tudi Ribič. Vendar se po njem Kamničanke nasprotnicam niso več približale na manj kot štiri točke, tako da bodo morale svojo priložnost za morebitno napredovanje iskati na povratni tekmi v Beogradu. Če se bodo želele uvrstiti v drugi krog, bodo morale premagati Crveno zvezdo s 3:0 ali 3:1 ter nato še v t. i. zlatem nizu.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Če ni dobrega sprejema, ni dobrega napada. Vedeli smo, da Crvena zvezda skuša vršiti pritisk s servisom, kar ji je nocoj dobro uspevalo. Na trenutke smo sicer imeli dober sprejem, na trenutke ne, kar se je potem poznalo na prodornosti v napadu. Za nameček smo imeli na drugi strani še visok blok, kar je bila za nas dodatna težava. Ni, kaj, nasprotnice so bile tokrat boljše, nam pa ne preostane drugega, kot da v teh trinajstih dneh skušamo popraviti tisto, kar nocoj ni bilo dobro. Določene zadeve se bo dalo popraviti, dobro pa bo tudi to, da bomo do takrat odigrali še nekaj tekem, ki nam tako manjkajo. Verjamem, da Crveni zvezdi lahko povzročimo več težav.«

Branko Kovačević, trener Crvene zvezde: »Pred tekmo o Calcitu nismo imeli veliko podatkov, le posnetke z dveh njihovih tekem, kar seveda ni bilo dovolj. Predvsem smo imeli ves čas dober servis, tako da so imele Kamničanke težave s sprejemom, kar smo dobro izkoristili. Zmaga s 3:0 je zagotovo ugodna za nas, vendar bomo tudi na povratni morali priti do najmanj dveh nizov, tako da uvrstitev v drugi krog še ni zagotovljena.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice