Mali grad

Nova zloženka Plečnik v Srcu Slovenije

25.01.2012

 

Tik pred sejmom Alpe Adria Turizem in prosti čas je izšla nova zloženka z naslovom Plečnik v Srcu Slovenije. Gre za del projekta Promocija turističnega območja Srce Slovenije, ki ga vodi Zavod za turizem in šport Kamnik in ga delno financira Evropski sklad za regionalni razvoj. V njem sodeluje sedem občin: Dol pri Ljubljani, Domžale, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš in Trzin.

Gre za enega od osmih turističnih produktov, ki nastajajo v okviru projekta.

Jože Plečnik je eden izmed najbolj priznanih slovenskih arhitektov (23. januarja je minilo 140 let od njegovega rojstva). Največ je ustvarjal v Ljubljani in Pragi, veliko število njegovih del pa najdemo tudi drugod po Sloveniji ter nekdanji Jugoslaviji. Na njegova dela smo Slovenci še posebej ponosni, saj je arhitekt uporabljal materiale iz lokalnega okolja in sodeloval z domačini, njegove stvaritve so polne simbolike. Poleg Ljubljane, ki se zaradi Plečnika uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja je veliko ustvarjal tudi v okoliških krajih ter zasnoval številne cerkve, dvorce, spomenike, drobne predmete itd. Po njegovih skicah in zabeležkah še danes oblikujejo svečnike, kapele, krstilnice…

Osnova za zgibanko je lanskoletni vodnik Plečnik na Domžalskem in Kamniškem, ki smo ga izdali v okviru zbirke Kulturni in naravni spomeniki Slovenije, ki jih izdaja Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Vsebina nove zgibanke je tržno naravnana in vsebuje tri konkretne predloge za enodnevne izlete po Plečnikovih spomenikih na območju Srca Slovenije. Dodali smo tabelo njegovih spomenikov, ki si jih lahko vsak ogleda individualno ali v sklopu vodenih ogledov, na koncu pa še ponudbo spominkov, ki so nastali po Plečnikovih idejah.

V kratkem bomo zloženko izdali tudi v angleškem jeziku. Nadaljevanje projekta bo kratek film o izdelovanju posebnih drobnih predmetov/spominkov, ki jih po načrtih Jožeta Plečnik izdeluje Peter Krušnik iz Mengša.

Zloženko boste lahko dobili že ta vikend, ko bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal sejem Alpe-Adria Turizem in prosti čas, kamor vas toplo vabimo, najbolj pa v petek, ko bomo našo regijo še posebej predstavljali, in sicer v okviru Regionalne destinacijske organizacije Ljubljana – Osrednjeslovenska regija.

Besedilo in fotografije: Alenka Hribar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice