Mali grad

Nemočne Kamničanke na Finskem

18.01.2013

 

LP Salo - Calcit Volleyball     3:0 (18, 18, 16)

Salo - Dvorana Salohalli. 400 gledalcev. Sodnika: Nesterenko (Rusija) in Vestbo (Norveška).

LP Salo: Lašč 2, Haemaelaeinen - libero, Kosonen 5, Jokinen 12, Sjoeholm, Kojo, Haekkinen 13, Kaerkkaeinen, Aaltonen, Stojanović 11, Ritala , Kozirjacka 10. Trener: Kari Raatikainen.

Calcit Volleyball: Guštin 8, Turnšek 13, Podlesnik - libero, Handanovič 1, Ljubetič 3, Kramolc 3, Lenarčič 4, Starčević 7, Hribar, E. Mori 2. Trener: Oleg Gorbačov.

Aktualne slovenske pokalne zmagovalke prve tekme osmine finala pokala challenge niso začele obetavno. Čeprav je bilo pred odhodom rečeno, da bodo na pot šle v polni zasedbi, je doma ostala odlična blokerka Jelena Strel Kosmač, prav tako pa na pot ni šla niti Nika Mori. Predvsem odsotnost Jelene Strel Kosmač pa je bilo zelo težko nadomestiti, kajti za mlado Tiso Ljubetič je bila to prva evropska tekma, ki jo je začela v prvi postavi. Ob njej so tekmo proti najboljši finski ekipi, ki je lani končala niz stotih zaporednih zmag v domačih tekmovanjih, začele še Teja Lenarčič, Maja Guštin, Tjaša Turnšek, Petra Kramolc, Ana Starčević in libero Urša Podlesnik. Tako so v prvem nizu ves čas pobudo imele finske odbojkarice, za katere igrata tudi ukrajinska organizatorka igre Ana Lašč in njena rojakinja Lena Kozirjacka, ki igra na mestu korektorice ter srbska blokerka Dubravka Stojanović. Za finsko ekipo je sicer pred tekmo veljalo, da ima težave s sprejemom, toda proti odbojkarica Calcita je bil njihov sprejem v prvem nizu na zadovoljivi ravni, zato pa so več težav z njim imele Kamničanke, ki so ob velikem številu lastnih napak imele le 35-odstotno uspešnost v napadu. Prav v neučinkoviti igri v napadu gre iskat vzroke, da so finske prvakinje ob drugem tehničnem odmoru vodile že s petimi točkami prednosti. Ker igra varovank Olega Gorbačova nikakor ni stekla, je Oleg Gorbačov pri zzaostanku petih točk (14:19) namesto Petre Kramolc v igro poslal Eldino Handanovič, vendar tudi to ni prineslo preobrata. Finske odbojkarice, ki so bile boljše v vseh elementih igre, prvi niz brez težav dobile.

Drugi niz so Kamničanke začele bolj odločno. Domačinke so jim po izenačenju na 1:1 sicer hitro ušle za tri točke, toda na peti točki sta bili ekipi spet skupaj, na tehničnem odmoru pa so odbojkarice Calcita za Finkami zaostajale za točko. Za točko so zaostajale tudi na drugem tehničnem odmoru, čeprav so vmes že vodile s 14:11 (po bloku Tise Ljubetič in dveh asih Ane Starčević). V tem delu igre so Kamničanke le nekoliko bolj pritisnile s servisom, kar se je takoj poznalo na sprejemu domače ekipe, ki pa je bila še naprej bolj učinkovita v napadu, predvsem pa veliko boljša v bloku, kar še zlasti velja za obe blokerki, kapetanko Kaiso Jokinen in Dubravko Stojanović. Po vrnitvi na igrišče so bile finske odbojkarice spet boljše, Kamničanke so naredile preveč napak na sprejemu in v zaključek niza je bil spet popolnoma v znamenju domače ekipe.

Na začetku tretjega niza, ki se je začel po deset minutnem odmoru, so Kamničanke spet vzpostavile ravnotežje, še naprej pa so imele težave z napadom, saj v njihovi ekipi ni bilo razpoložene igralke. Edina, ki je še uspela »prebijati« blok domače ekipe je bila Tjaša Turnšek. Toda to ravnotežje so držale le do zaostanka dveh točk (7:9), nato pa so popustile še na sprejemu, tako da so finske odbojkarice na drugi tehnični Kamničankam ušle že za štiri točke. S tem pa je bilo tudi konec odpora odbojkaric Calcita, ki očitno po osvojenem pokalnem naslovu še niso v tisti formi, v kakršni so bile decembra. Že samo bežen pogled na statistiko dovolj zgovorno govori o tem, zakaj so Calcitovke na finskem ostale praznih rok. Na sprejemu so resda bile boljše od domačink, toda ob le 32-učinkovitosti v napadu, le dve blokih in kar 22 lastnih napakah je tudi proti slabši ekipi, kot je LP Salo težko računati na zmago. Toda ker bo povratna tekma v Kamniku, upajmo, da tudi z Jeleno Strel Kosmač v ekipi, še zdaleč ni vse izgubljeno. V Salu Kamničanke žal niso bile na ravni, na kakršni so bile večji del prvega dela sezone.

Komentar: Poraz na Finskem ni tragičen, že v nedeljo z Dunajčankami

Odbojkarice Calcita so na svoji prvi tekmi po skoraj mesecu dni in osvojenem pokalu doživele prepričljiv poraz. Najbolj prepričljiv v letošnji sezoni, v kateri so do tekme na Finskem izgubile le štirikrat, pa še ta četrti poraz v Weertu zanje ni bil usoden, saj so bile nato v zlatem nizu boljše od Irmato Weerta in se uvrstile v osmino finala pokala challenge. Ki pa se zanje ni začel dobro. Že to, da so v Salo odšle brez Jelene Strel Kosmač, ki je imela študijske obveznosti, je bil velik minus za ekipo Olega Gorbačova, za nameček pa igralke, ki so bile na Finskem, niso bile najbolj razpoložene za igro. Že sprejem ni bil na ravni prejšnjih tekem, da bo igri v bloku in napadu niti ne govorimo, kajti vsega dva bloka in zgolj 34-odstotna uspešnost v napadu nista ravno podatka, s katerima bi se veljalo hvaliti. Toda čeprav so Kamničanke v Salu visoko izgubile, še zdaleč niso brez možnosti za napredovanje v četrtfinalu, kjer bi se v primeru napredovanja najverjetneje pomerile z ukrajinsko ekipo Himik Južni, ki je na prvi tekmi v gosteh s 3:0 (26, 20, 15) premagala poljski Bialystok. 

»Nedvomno se nam je poznalo, da je šlo za prvo tekmo tekmovalne narave po daljšem obdobju. Pridejo tudi takšne tekme, ko je nasprotnik enostavno boljši, zato mu je treba čestitati. Tako kot na začetku sezone smo tudi to tekmo odigrali po sistemu toplo hladno, saj se v naši igri pojavljajo tako dobra kot slaba obdobja. Na žalost pa smo naleteli na zelo razpoloženega nasprotnika, ki mu je resnično uspevalo vse. Kljub vsemu je pozitivno to, da nas tekmice niso nadigrale, pokazale pa so tudi določene ranljivosti, ki jih bomo skušali izkoristiti v domači dvorani. Glede na to, da je v naši igri še precej rezerv, si lahko na naslednji tekmi obetamo boljše igre in ugodnejšega rezultata, še posebej ob upoštevanju dejstva, da igramo doma, kjer zagotovo delujemo veliko bolje. Potrebno pa je upoštevati tudi, da je tista prava forma vendarle naravnana na končnico domače sezone, ko bo ta ekipa nedvomno pokazala svoj pravi obraz. Po mojem mnenju spet potrebujemo nekaj tekem, da ujamemo pravi tekmovalni ritem, naša igra pa bo tako kot v prvem delu s tekme na tekmo boljša,« je tekmo v Salu komentiral trener kamniških odbojkaric Oleg Gorbačov.

Pred povratno tekmo osmine finala, ki bo v sredo, ob 19. uri, čaka Calcitovke še derbi srednjeevropske lige, v katerem bodo v 15. krogu gostile vodilni SVS Post z Dunaja. Dunajčanke, ki so v preteklosti vrsto let igrale v ligi prvakinj, v zadnjih sezonah pa igrajo v pokalu CEV, so v letošnji sezoni srednjeevropske lige izgubile le enkrat. In to prav proti Kamničankam, ki so z zmago na Dunaju pravzaprav tudi začele svojo zmagovito serijo, ki je bila, upajmo, na Finskem le začasno prekinjena. Z morebitno zmago proti ekipi, ki jo vodi Slovakinja Zuzana Tlstovičova, in ki je v pretežni meri sestavljena iz tujk (slovenski ljubitelji odbojke zagotovo najbolje poznajo organizatorko igre Aleksandro Milosavljević, ki je igrala za HiT Novo Gorico in Novo KBM Branik), bi bile Kamničanke že zelo, zelo blizu zaključnemu turnirju najboljše četverice. Trenutno imajo štiri točke več kot tretjeuvrščene Mariborčanke, ki imajo tekmo manj, štiri točke pa na četrtem mestu zaostaja tudi Slavija iz Bratislave. S tekmo manj je na petem mestu Doprastav iz Bratislave, ki ima na pogled velikih devet točk zaostanka, z dvema tekmama manj in trinajstimi točkami manj pa je Rijeka trenutno šesta. Vendar pa morajo Kamničanke z obema ekipama še igrati v gosteh, medtem ko jih doma po tekmi z Dunajčankami le še slovenski obračun z Novo KBM Branikom.

Pari v ženski srednjeevropski ligi, danes - zaostala tekma 13. kroga: Rijeka – Teva Goedoelloe (18.00); jutri - 15. krog: Split - Teva Goedoelloe (17.00), Askoe Linz - Doprastav Bratislava (18.00), Nova KBM Branik - Slavija Bratislava (18.00); nedelja - 15. krog: Calcit Volleyball - SVS Post Dunaj (20.00).

Vrstni red v ženski srednjeevropski ligi: 1. SVS Post 34 (37:12) - tekma več, 2. Calcit Volleyball 27 (30:12), 3. Nova KBM Branik 23 (26:14) - tekma manj, 4. Slavija Bratislava 23 (26:17), 5. Doprastav Bratislava 18 (22:17) - tekma manj, 6. Rijeka 14 (18:19) - dve tekmi manj, 7. Askoe Linz 8 (12:31), 8. Teva Goedoelloe 6 (10:29) - tekma manj, 9. Split 0 (0:30).

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice