Mali grad

Nedeljsko popoldne v Tunjicah minilo v znamenju pohoda in pravljic

27.06.2017

 

Različne kulturne organizacije in društva v Občini Kamnik redno skrbijo, da se skozi raznovrstno tematsko obarvane kulturne prireditve med občani širita znanje in zavest o bogastvu naše kulturne dediščine. Eden takšnih dogodkov je bil v nedeljo, 25. junija, v okviru Pohodniškega festivala v Kamniško-Savinjskih Alpah, organiziran v Tunjicah. Dogodek sta priredila Društvo Tun'ški glas in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik.

Prireditev je bila hkrati kulturno in športno obarvana. Pričela se je s pohodom mimo treh kapelic, ki se nahajajo na hribu pod cerkvijo sv. Ane v Tunjicah, po gozdni poti pa navadno potekajo cerkvene procesije. Pohod, ki ga je organiziralo Društvo Tun'ški glas, sta s pravljicami izvrstno dopolnjevala Anže Slana in Dušica Kunaver, Ivan Nograšek pa je poskrbel za krajšo predstavitev Tunjic. Predsednica društva Milena Erbežnik Klanšek je nato pohodnike popeljala do ekološke kmetije Jeršin, kjer so se otroci udeležili ustvarjalnih delavnic na temo slišanih pravljic.

Drugi del dogodka se je nato v organizaciji Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik odvil na Jeršinovi domačiji v zavetju lesenega kozolca. Direktorica knjižnice Breda Podbrežnik Vukmir je v uvodnem nagovoru poudarila pomen ohranjanja ljudske pripovedi, nato pa oder predala izkušenim pripovedovalcem. Pravljice so pripovedovali Ivanka Učakar, Brane Žagar, Verena Perko, Breda Podbrežnik Vukmir ter Goran Završnik in Rok Kosec, ki sestavljata duo Vroča župa. Slednja sta ob zvokih harmonike in grmenja, ki je poskrbelo za naravno zvočno spremljavo ob ravno pravih trenutkih, pripovedovalski dogodek zaključila z zgodbo o podkovani žabi.

Nedeljsko popoldne se je tako kljub slabšemu vremenu, ki je bilo pohodnikom na pohodu do Jeršinove kmetije izredno naklonjeno, med pripovedovalskim dogodkom pa v zavetju kozolca le nenapovedana glasbena spremljava, končalo v izvrstnem in sproščenem vzdušju, polnem prijetnih vtisov.

Besedilo in fotografije: Barbara Klanšek


<< Nazaj | Novice