Mali grad

Nazdravili smo godu svetega Martina

12.11.2016

 

Na današnjo soboto, 12. novembra 2016, smo tudi v Kamniku nazdravili godu svetega Martina. Martinovanje je potekalo na Glavnem trgu med 8. in 13. uro, vse zbrane pa sta pozdravila župan Marjan Šarec in direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin. Martinova sobotna tržnica predstavlja uvod v ostala martinovanja v občini Kamnik. Minila je v znamenju dobre jedače in pijače, plesa in glasbe ter premierni predstavitvi »Kamniške košarice lokalnih dobrot«.

Nazdravili smo godu svetega Martina

Obiskovalce je najprej nagovorila direktoricaZavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin, ki je zbrane povabila k pokušini jedi iz nabora dobrot Okusi Kamnika, predstavila »Kamniško košarico lokalnih dobrot« ter jih že sedaj povabila na dogajanje v Pravljičnem Kamniku s prižigom lučk, ki bo v petek, 2. decembra 2016, ob 17. uri.

Župan Marjan Šarec pa je dejal: »Pozdravljeni in dobrodošli na današnji Martinovi tržnici. Verjamem, da bomo danes še kaj nazdravili, dvomim sicer, da s kamniškim vinom, saj Kamnik ni ravno vinorodno območje, ampak z globalnim segrevanjem se zna tudi to spremeniti, da bo tudi Kamnik postal del vinorodne krajine. Navkljub vsemu vam želim lep dan in vse dobro v prihajajočih dneh, ko se bližajo prazniki. December je blizu in upam, da bomo lepo dočakali tudi konec leta.«

Na tržnici so se nam danes predstavili številni ponudniki lokalnih dobrot, za Martinovo pojedino na stojnicah so poskrbeli lokalni gostinski ponudniki, ni pa manjkalo niti ponudnikov vin ter rokodelcev, ki so na ogled postavili ročno izdelana darila za prihajajoče praznike. V Gostilni Korobač so poskrbeli za tradicionalen Martinov krožnik, z rdečim zeljem, mlinci ter gosko. Na stojnici Term Snovik in Restavracije Potočka so postregli s firštovim golažem ter tuhinjsko filo, iz nabora jedi Okusi Kamnika. Za odličen nabor vin so poskrbeli pri Palmieri, kjer so bila naprodaj desertna vina in Vinogradniška kmetija Vrabec iz Krasa, s predstavitvijo kraškega terana. Izletniška kmetija Šenveter se je predstavila s štajerskimi vini, domačo klobaso in polstenimi izdelki. Ogreli smo se lahko z njihovim kuhanim vinom in prisostvovali slavnostnemu obredu krsta mošta, ki se je ob šegavem blagoslovu spremenil v pravo vino.

Za domače mesnine in dobrote so poskrbeli na stojnici kmetije Špeh ter na stojnici Domačih mesnin Soud. Vsi sladkosnedi so se ustavili na stojnici z Ivankinimi krofi in stojnici Hiše slaščic Tarangela, na stojnici Mojčinih dobrot pa je bilo mogoče poizkusiti ter kupiti jesenske sladice – bučno torto, pijane hruške in torto iz piva. Za jesensko zelenjavo, ki je odlična za pripravo domačega kosila, je poskrbela Tina ssvojim Zelenjavnim vrtom. Za ideje pri iskanju daril v prihajajočem mesecu sta poskrbela Marija Šmidovnik z ročnimi deli, ki je na stojnici predstavila ročno izdelan nakit, in gospod Ivan iz Rokodelskega centra Moravče, ki se je predstavil z izdelki, narejenimi iz domačega lesa – les jablane, hruške, javorja, bresta in oreha.

Kot se za praznik spodobi, nam ni manjkalo prijetne glasbe. Pridružil se nam je ansambel Anovški fantje iz Štajerske, Andreja Čamernik in Danijel RampreLjudske pevke Predice in Francetovi orgličarji iz Škofjeloškega s skoraj da že pozabljenim inštrumentom ustnimi harmonikami oziroma orglicami.

Kot rečeno, je bila na Martinovi tržnici danes premierno predstavljena tudi »Kamniška košarica lokalnih dobrot«. Košarica vsebuje nabor devetih izdelkov, ki so značilni za Kamnik in okolico: Živo vodo iz Zdravilnega gaja Tunjice, sir trnič in poltrdi sir izdelana na Kmetiji Pr' Gabršk, temno čokolado s trničem, izdelano v okolici Kamnika, jabolčni sok, suho sadje in slivovo marmelado iz Tunjic, Tuhinjsko klobaso mesarja Antona iz Kamnika in rušovc – žganje iz vršičkov ruševja in storžev narejen po pastirskem izročilu z Velike Planine. S Kamniško košarico lokalnih dobrot smo povezali ponudnike iz podeželja, kmete in pridelovalce hrane, kupcem pa želimo zagotoviti zanesljiv vir zdrave, sezonske in domače pridelane hrane.

Vabljeni na naslednjo, Miklavževo tržnico, ki bo na sporedu v soboto, 3. decembra 2016, na Glavnem trgu.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: Sara Bitenc, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik


<< Nazaj | Novice