Mali grad

Navkljub porazu dobra napoved za Maribor

06.03.2014

 

V zaostali tekmi četrtega kroga 1. DOL moški – Modra skupina so odbojkarji Calcit Volleyballa še drugič v tednu dni morali priznati premoč najboljše slovenske ekipe, ACH Volleyja. Toda odločilni tekmi za tretje mesto kamniške odbojkarje šele čakata. Tako bodo v petek, ob 19. uri, gostovali v mariborski dvorani Tabor proti Lunos Mariboru, danes teden pa jih čaka še zaostala tekma petega kroga proti Salonitu.

Calcit Volleyball – ACH Volley       1:3 (-19, -16, 23, -17)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 250 gledalcev. Sodnika: Seifried in Miklošič (oba Maribor).

Calcit Volleyball: Lakner 1, Novljan 2, T. Štern 8, Kvas, D. Pokeršnik 8, Ribič – libero, Štembergar Zupan 6, Brus 8, Hrast 1, Stavbar 2, Kotnik 8, Ž. Štern 5. Trener: Marko Brumen.

ACH Volley: Flajs, J. Pokeršnik 1, Klobučar 23, Pleško 20, Bregant 11, Ropret 3, Fabjan – libero, Mihalj 10, Brulec, Vidič 7, Koncilja. Trener: Luka Slabe.

Pred tednom dni so v devetem krogu Modre skupine odbojkarji ACH Volleyja brez izgubljenega niza v svoji dvorani premagali Kamničane in jim tako vsaj deloma vrnili za boleč poraz v polfinalu pokala Slovenije. S tisto zmago so si Ljubljančani tudi zagotovili najboljše izhodišče v končnici, ki so jo minulo soboto z zmago v Novi Gorici samo potrdili. Toda cilj aktualnih državnih prvakov je bil tudi pred zaostalo tekmo četrtega kroga, da Modro skupino končajo brez poraza in da z zmago odidejo na zaključni turnir srednjeevropske lige, ki bo prihodnji torek in sredo v Pliberku. Z željo po zmagi so v dvoboj z Ljubljančani seveda vstopili tudi domači odbojkarji, ki se še borijo za tretje mesto v Modri skupini, s tem pa bi se v morebitnem polfinalu končnice izognili prav ACH Volleyju. Toda zanje sta še pomembnejši drugi dve zaostali tekmi, ki jo, zaradi igranja v pokalu Challenge še morajo igrati v Modri skupini, in sicer obe v gosteh-. Že v petek v Mariboru in potem danes teden v Kanalu. Toda čeprav tekma na pogled ni odločala o ničemer, so predvsem gostje v njo vstopili bolj nervozno od domače ekipe, ki je srečanje začela v postavi Tine Kvas, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žan Novljan, Boris Brus, Tonček Štern in Aleksander Ribič na mestu libera. Kamničani so povedli s 3:0, s prednostjo treh točk pa so po asu Tončka Šterna odšli tudi na prvi tehnični odmor.Ko je  mladi Štern po vrnitvi na igrišče dosegel še »winnerja«, je Luka Slabe, ki je tekmo začel s postavo Gregor Ropret, Jan Klobučar, Matija Pleško, Ivan Mihalj, Matej Vidič, Janko Bregant in libero Aleš Fabjan, vzel še polminutni odmor. Očitno ob pravem trenutku za njegovo ekipo, ki je najprej na servis Matije Pleška po dveh zaporednih blokih izid na enajsti točki izenačila, nato pa z asom najstarejšega igralca na igrišču, ki je na začetku tega tisočletja prav s Kamničani prišel do svojih prvih treh naslovov državnega prvaka, še povedla (12:11). Domači odbojkarji so popustili na sprejemu, v napadu pa nikakor niso mogli prebiti bloka gostov, ki so na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Ko so Ljubljančani z asom Vidiča domačim pobegnili za pet točk (21:16), je bil prvi niz odločen. Z dobro akcijo ob mreži ga je končal še en nekdanji igralec Calcita, Gregor Ropret.

Drugi niz so domači odbojkarji, ki so imeli spodbudo tudi s strani maskote Kamniških novic Mihcu, začeli v nekoliko spremenjeni zasedbi, saj je Domna Kotnika na sprejemu prvič po več kot mesecu dni in operaciji kolena zamenjal Žiga Štern. Vendar pa uvod v drugi niz za Brumnove varovance ni bil uspešen, kajti po bloku Pleška so za gosti ob prvem tehničnem odmoru zaostajali za pet točk. V kamniški ekipi je še naprej »šepal« sprejem, posledično tudi napad, gostje pa so bili boljši tudi v bloku. Ob zaostanku sedmih točk (4:11) je Brumen svoje varovance skušal zbuditi s polminutnim odmorom, nato pa še z menjavo Štembergar Zupana s Kotnikom, vendar je bil zaostanek za Ljubljančani že osem točk (5:13). Do drugega tehničnega odmora so se gostom, ob nekaj boljšem servisu in napadu približali na še vedno visokih šest točk zaostanka. Po drugem tehničnem odmoru je v domači ekipi prišlo že do zdaj klasične menjave, ko sta v igro namesto Kvasa in Tončka Šterna vstopila Hrast in Danijel Pokeršnik. Toda zaostanek je bil že previsok, domači ekipi pa ni pomagal niti polminutni odmor pri izidu 12:20, kajti Pleško je s še enim blokom zapečatil usodo domačih v drugem nizu. Drugi niz je z uspešnim napadom zaključil Jan Klobučar.

V tretjem nizu je prvič po zaključnem turnirju pokala Slovenije za Calcit zaigral tudi Jernej Stavbar, kar je zagotovo dobra novica za drugi dve tekmi, ki ju Kamničani še morajo odigrati v Modri skupini. Ob njem so bili v kamniški ekipi še Hrast, Kotnik, Žiga Štern, Brus, Danijel Pokeršnik in na liberu Aleksander Ribič, medtem ko je Slabe tekmo nadaljeval z igralci, ki so prepričljivo slavili v prvih dveh nizih. Do prvega tehničnega odmora sta se ekipi menjavali v vodstvu, nanj pa so s točko prednosti odšli ljubljanski odbojkarji, ki so z asom Ropreta in napaki domači ob mreži kot prvi prišli do dveh točk prednosti v tretjem nizu (12:10). Toda z »winnerjem« Kotnika sta bili ekipi na štirinajsti točki spet skupaj, s točko prednosti pa so zdaj na tehnični odmor odšli Kamničani. Z novim »winnerjem«, tokrat Brusa, so odbojkarji Calcita prišli do dveh točk prednosti (17:15), tako da je Luka Slabe vzel svoj prvi polminutni odmor v tretjem nizu, po bloku Danijela Pokeršnik in Jerneja Stavbarja in ob zaostanku svoje ekipe za tri točke (16:19) pa še drugega. Vendar tudi to še ni spremenilo poteka srečanja, zato je namesto Janka Breganta vstopil Jan Pokeršnik, toda Jure Lakner, ki je na servisu menjal Stavbarja, je z asom svoji ekipi priboril štiri točke prednosti (22:18), a je kljub temu prišlo do napete končnice. Ljubljančani so dosegli tri točke zapored, tako da je polminutni odmor zdaj vzel Marko Brumen, toda z blokom Jana Pokeršnika je ACH Volley izid izenačil na 23. točki. Vseeno so prvo zaključno žogo za zmago v tretjem nizu imeli domači odbojkarji in jo po napaki Jana Pokeršnika, še lani njihovega igralca, tudi izkoristili.

Tudi v četrtem nizu je v začetni postavi domače ekipe prišlo do menjave. V igro se je namesto še ne dovolj zdravega Žige Šterna, ki je zelo dobro opravil svojo nalogo vrnil Andrej Štembergar Zupan, toda po štirih zaporednih točkah gostov, domačini niso osvojili niti ene, je Brumen že moral vzeti polminutni odmor. Navkljub temu so njegovi varovanci ob prvem tehničnem odmoru za gosti zaostajali za pet točk, toda po dveh zaporednih blokih so se jim na servis Danijela Pokeršnika približali na dve (6:8). Čeprav so se Kamničani dobro borili, so na drugi tehnični odmor odšli z zaostankom štirih točk. Napaka ali dve preveč na sprejemu, malce nezbranosti v napadu in Ljubljančani so to seveda s pridom izkoriščali. Po eni takšnih napak so odbojkarji ACH Volleyja pobegnili že za pet točk (17:12). To pa je že bila prednost, ki je domači odbojkarji niso več mogli uloviti, toda navkljub porazu je bilo v njihovi igri pred odločilnima tekmama za končno tretje mesto vendarle tudi precej svetlih točk. Če nič drugega, veseli novica, da sta se po več kot mesecu dni v igro vrnila Žiga Štern in Jernej Stavbar.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Danes je Žiga Štern tekmo odigral, kot da sploh ni bil več kot mesec dni odsoten, kar je zelo spodbudno, svoje pa je pokazal tudi Stavbar. Novice so vsekakor spodbudne, seveda pa je Maribor odlična ekipa, so v dobri formi in tudi oni vedo, da bo tudi zanje odločilna tekma, ki bo res odločala o razvrstitvi na lestvici, kar pomeni, da bo neprimerno bolj nervozna. Veseli me, da je bilo danes v naši igri nekaj svetlih trenutkov, marsikaj je bilo v redu, je pa res, da smo naredili nekaj nepotrebnih lastnih napak. Najbolj me je motilo, da na predvidljive, korekcijske žoge nismo uspeli zaustaviti Pleška, ki nikoli ni bil igralec korekcije, on je bil vedno igralec hitrih žog, kar pomeni, da imamo težavo.«

Luka Slabe, trener ACH Volleyja: »Zagotovo je bila to boljša tekma kot pred tednom dni v Tivoliju. Obe ekipi sta pokazali veliko boljšo igro. Zadovoljen sem tudi, zaradi nas in upam, da bomo to igro uspeli nadgraditi. Tudi sprejemali smo bolje, kot na nekaterih zadnjih tekmah, kajti običajno ima Calcit boljši sprejem od nas, tako da me prav to od vsega najbolj veseli.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice