Mali grad

Nastop Josipe Lisac

03.03.2014

 

Dnevnik neke ljubezni ali končno prva dama hrvaške glasbene scene tudi v Kamniku. Prvič in zmagoslavno. Društvo Veronikine zgodbe je uresničilo veliko željo marsikaterega ljubitelja vrhunske vokalne glasbe in na oder Doma kulture Kamnik v soboto, 1. marca 2014, pripeljalo karizmatično pevko Josipo Lisac, ki je po slišanem in videnem še vedno v zenitu svojih ustvarjalnih in pevskih sposobnosti.

Da še vedno zavzeto sledi idealom iz mladosti, je dokazala z vešče izbranim repertoarjem koncerta. Skladbe z njenega prvenca Dnevnik jedne ljubavi so bile vešče vtkane skozi ves koncert in mu tako dale značilno prepoznavno rdečo nit.  Pred dobrimi štiridesetimi leti se je prvič združil nenadkriljivi tandem Josipe Lisac, muze in  inspiracije in Karla Metikoša, izvora moči, energije, zaščitnika, skratka pravega moškega. Takrat se je na plošči Dnevnik neke ljubezni okrog debitantke zbrala enciklopedična zasedba mojstrov jugoslovanskega rocka in jazza.

Skladbe na novem večeru kamniških Veronikinih zgodb so Josipini vrhunski spremljevalni glasbeniki zaigrali zelo jazzovsko obarvano, seveda tudi po zaslugi odličnega trobentača Josipa Graha, ki je včasih samo minimalno dodal pravih začimb. Toda Josipinih glasovnih veščin niso uspele prekositi niti najvišje trobentaške lege niti najnižji registri bas kitare. Nič manj pomemben ni bil delež Josipinih spremljevalcev: spretnega kitarista Elvisa Penave, vrhunskega bobnarja Borne Šercarja, virtuoznega klaviaturista Gojka Tomljanovića in  skromnega, a odličnega basista Davorja Črnigoja.

Tako so v čisto nepričakovanih izvedbah zazvenele tudi njene velike uspešnice Hir Hir Hir, Ležaj od suza in seveda veličastna balada Magla za finale dobri dve uri trajajočega koncerta, ki je v intimnosti kamniške dvorane izzvenel še bolj prepričljivo kot bi na spektakelskem prizorišču.

To je bilo srečanje s pevko, ki vedno znova vzbudi ljubezen do življenja in vzdrami najboljše, kar je še ostalo v nas. Ljubezen do glasbe, Josipe, in vzajemna sinergija. Na pustno soboto leta 2014 je Josipa Lisac v Kamnik prinesla pomlad, mesto pa si je za to priložnost odelo svečano svetovljansko preobleko s pridihom ekstravagance.

Besedilo: A. J. M.
Fotografije: Lojze Kalinšek, Klemen Udovč - Clementino


<< Nazaj | Novice