Mali grad

Naslov državnih prvakinj Mariborčankam, Kamničanke spet druge

28.04.2013

 

Peta finalna tekma končnice v 1. DOL za ženske

Calcit Volleyball – Nova KBM Branik 2:3 (17, -18, 25, -15, -12)      

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 500 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Atanasov (Kranj).

Calcit Volleyball: Guštin 11, Turnšek 14, Podlesnik – libero 1, Handanovič 2, Lenarčič 3, Kramolc 6, Ljubetič, Starčević 10, N. Mori, Hribar - libero, Strel Kosmač 6, E. Mori 3. Trener: Oleg Gorbačov.

Nova KBM Branik: Mlakar 24, Blagne 10, Kučej 12, Kaučič 1, Andreyko 1, Igličar 15, Najdič 4, S. Planinšec , M. Planinšec, Proković – libero, Hutinsk 11i. Trener: Bruno Najdič.

V dozdajšnji zgodovini finalnih končnic v 1. DOL za ženske, ki so se igrale na tri zmage, smo državne prvakinje samo enkrat dobili šele v peti tekmi. To je bilo leta 1996, ko so odbojkarice Branika s 3:2 premagale ekipo Bleda, in zanimivo, tudi takrat so se finalne tekme končale z enakimi izidi kot letošnje. Se pravi, da so na prvi Mariborčanke, ki so imele prednost domačega igrišča, zmagale s 3:1, na drugi so bile boljše Blejke s 3:2, na tretji spet Mariborčanke, tokrat s 3:0, na četrti so s 3:1 slavile blejske odbojkarice, in na peti, odločilni odbojkarice Branika s 3:0. V ekipi Calcit Volleyballa seveda ni bilo nikogar, ki bi imel kaj proti podobnemu scenariju tudi na današnji peti odločilni tekmi letošnjega finala končnice. Toda že po drugem nizu je bilo jasno, da se zgodovina ne bo ponovila, saj so ga osvojile gostje. Končna odločitev o letošnjih državnih prvakinjah je, kot se za dve tako izenačeni ekipi kot sta bili v letošnji sezoni kamniška in mariborska, padla šele v petem nizu pete tekme. V njem so bile bolj zbrane in boljše odbojkarice Nove KBM Braniku, ženska ekipa Calcit Volleyballa pa je, tako kot moška, državno prvenstvo končala na drugem mestu.

Kamničanke so tudi peto finalno tekmo končnice začele v svoji najmočnejši zasedbi, s Teo Lenarčič, Ano Starčević, Petro Kramolc, Majo Guštin, Jeleno Strel Kosmač, Tjašo Turnšek in prosto igralko Uršo Podlesnik, medtem ko so v mariborski ekipi prednost dobile igralke, ki so igrale na četrti finalni tekmi končnice, ko je prvič letos priložnost v prvi postavi dobila Elena Kučej, ob njej pa so igrale še Sara Najdič, ki si je na ogrevanju poškodovala gleženj, Nika Blagne, Diana Andreyko, Sara Hutinski, Iza Mlakar in prosta igrala Stefana Proković. Uvod v tekmo je pripadel kamniškim odbojkaricam, ki so na prvi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti, po točki Ane Starčević za vodstvo z 10:6 pa je Bruno Najdič vzel polminutni odmor. Toda z njim domače ekipe še ni zaustavil, kajti po uspešnem napadu Tjaše Turnšek so Kamničanke vodile s petimi točkami prednosti (14:9), zato je Najdič vzel še drugi polminutni odmor, vseeno pa so njegove varovanke na drugem tehničnem odmoru zaostajale za pet točk. Ko je napad Ize Mlakar končal v avtu in je bilo na semaforju že 18:11 za Calcit, je Bruno Najdič namesto Nike Blagne v igro poslal Urško Igličar, ki je blestela na četrtkovi četrti finalni tekmi končnice. Vendar Igličarjeva tokrat ni bila tako uspešna, zato je Najdič po zaostanku desetih točk (14:24) v igro vrnil Niko Blagne, Kamničanke pa so, tudi z malce sreče, izkoristile šele četrto zaključno žogo, ki jo je dosegla Tjašo Turnšek. Z izjemo ob zaključku niza, so Kamničanke ves čas držale visoko raven sprejema servisa, temu primerna je bila tudi učinkovitost v napadu in seveda končni izid.

Pred začetkom drugega niza – ekipi sta ga začeli v isti zasedbi kot prvega, so se gledalcem predstavile še odbojkarice druge ekipe Calcita, ki so pred mesecem dni osvojile prvo mesto v 3. DOL – zahod in bodo v prihodnji sezoni igrale v drugoligaški konkurenci, vodi pa jih Franci Obolnar, trener, ki je s prvo ekipo Kamničank pred tremi leti osvojil tudi naslov državnih prvakinj. Drugi niz so bolj poletno začele mariborske odbojkarice, pri katerih se je razigrala Iza Mlakar, tako da je domači trener Oleg Gorbačov pri zaostanku treh točk (2:5) vzel polminutni odmor. Z njim je vsaj za trenutek zaustavil mariborsko ekipo, kajti po asu Maje Guštin sta bili ekipi spet skupaj, toda na prvem tehničnem odmoru so Kamničanke za gostjami vseeno zaostajale za dve točki. Ko je še eno točko za svojo ekipo dosegla Mlakarjeva in po bloku Nike Blagne, je bil Gorbačov prisiljen vzeti še drugi polminutni odmor v drugem nizu, kajti Mariborčanke so povedle z 11:7. Toda na servis Sare Najdič so Mariborčanke dosegle štiri točke zapored in na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo kar osmih točk. Serijo mariborskih točk je končala šele Maja Guštin, toda kaj, ko so gostje vodile že z desetimi točkami prednosti. Ob sprejemu, kakršnega so Kamničanke imele v drugem nizu, je bilo težko pričakovati preobrat. Tudi zato, ker so v drugem nizu mariborske odbojkarice prevladovale v vseh elementih odbojkarske igre, predvsem pa v napadu in na sprejemu. Zadnjo točko v drugem nizu je z blokom dosegla najmanjša igralka na igrišču, organizatorka igre Sara Najdič.

Čeprav so domače odbojkarice slabo odigrale drugi niz, se Oleg Gorbačov ni odločil za nobeno menjavo v svoji ekipi, pa tudi Bruno Najdič je niz začel v enaki postavi kot prvega in drugega. Toda, ko so Kamničanke povedle s 5:2, je na mesto sprejemalke v igro poslal Urško Igličar, ki je zamenjala Diana Andreyko in prav Igličarjeva je z dvema asoma Mariborčankam priigrala tri točke prednosti (6:9), tako da je Gorbačov še enkrat okoli sebe zbral svoje varovanke. Kmalu zatem so bile Kamničanke spet ob svojem trenerju, kajti po še enem bloku Mariborčank je bil zaostanek domače ekipe že pet točk (7:12). Po točki Mlakarjeve in zaostanku šestih točk (13:7), je Teo Lenarčič na mestu organizatorke igre zamenjala Eva Mori. S servisi Petre Kramolc in Jelene Strel Kosmač so se Kamničankam svojim nasprotnicam do drugega tehničnega odmora spet približale le na dve točki zaostanka, čeprav so vmes zaostajale že za sedem točk (7:14). Toda po asu Marine Kaučič, ki je na servisu zamenjala Saro Hutinski, so odbojkarice Nove KBM Branika še drugič v tretjem nizu prišle do nekaj večje prednosti (19:15), ki bi jim lahko zagotavljala mirnejšo končnico niza. Še dlje od zmage v tretjem nizu so bile Kamničanke oddaljene po bloku Elene Kučej, saj so po njem spet za gostjami zaostajale za štiri točke, čeprav so se jim dvakrat že uspele približati na dve. Toda po štirih zaporednih točkah Kamničank, na servisu je bila Tjaša Turnšek, je po dolgem času spet prišlo do izenačenja v tretjem nizu (22:22), po uspešnem napadu pa so Kamničanke celo prišle do vodstva (23:22) in po uspešnem »varanju« Ane Starčević do prve zaključne žoge. Imele so celo dva napada, da jo tudi izkoristijo, vendar so Mariborčanke preko Ize Mlakar prišle do izenačenja in nato še svoje zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. Tokrat je bila sreča na strani domače ekipe, kajti kar dva napada mariborske ekipe sta končala v mreži in z 2:1 v nizih so povedle odbojkarice Calcit Volleyballa.

Četrti niz so domače odbojkarice začele v postavi, ki je končala tretjega, kar pomeni, da je Eva Mori tekmo nadaljevala na mestu organizatorke igre, zato pa v gostujoči ekipi prišlo do menjave na mestu sprejemalke, saj je na tem mestu ob Niki Blagne namesto Diane Andreyko niz začela Urška Igličar. Podobno kot v tretjem nizu so prve na polminutni odmor odšle Kamničanke, kajti po asu Nike Blagne so Mariborčanke povedle s 4:1, toda po predolgi žogi Tjaše Turnšek in še enem asu Nike Blagne so Mariborčanke domačinkam pobegnile že za pet točk. Namesto Turnškove je na mesto korektorice v domači ekipi vstopila Elmina Handanovič, ob prvem tehničnem odmoru v četrtem nizu pa je bil zaostanek Kamničank že kar šest točk. Z malce sreče, žoga je po servisu Ize Mlakar najprej padla na mrežo, nato pa v polje Kamničank, je Gorbačov vzel še drugi polminutni odmor, zaostanek njegove ekipe pa je znašal že sedem točk in to ob nič kaj spodbudnem sprejemu in napadu. Pri Kamničankah se je v igro vrnila Turnškova, Mlakarjeva je še enkrat s pomočjo mreže dosegla asa, izid na semaforju pa je bil že 12:3 za Branik. Serija mariborskih točk se je končala šele po avt servisu Mlakarjeve, ko so Kamničanke za njimi zaostajale že za nedosegljivih deset točk. V kamniško ekipo se je na mesto organizatorke igre vrnila Tea Lenarčič, vendar so gostje ob drugem tehničnem odmoru še vedno vodile s sedmimi točkami naskoka. Ker so Kamničanke še naprej imele težave s sprejemom in učinkovitostjo v napadu, je bilo malo možnosti za preobrat, še manj pa, ko so gostje po točki Igličarjeve pobegnile za devet točk (21:12). Že takrat je bilo znano, da bo odločitev o naslovu državnih prvakinj padla šele v petem nizu.

Peti niz so Kamničanke spet začele s Teo Lenarčič na mestu organizatorke igre, Mariborčanke pa so tekmo nadaljevale brez sprememb v svoji ekipi. Spet pa so ga bolje začele gostje, ki so povedle s 3:0, tudi po zaslugi servisov Sare Najdič, ki je vztrajno »ciljala« Ano Starčević in spet je bil Gorbačov tisti, ki je prvi vzel polminutni odmor. Toda po njem so Mariborčanke dosegle še dve točki zapored, zato je Gorbačov skušal potek tekme spremeniti z dvojno menjavo in je v igro poslal Evo Mori in Elmino Handanovič, na počitek pa sta odšli Tea Lenarčič in Ana Starčević. Ker so se v nadaljevanju niza Kamničanke z delnim izidom 4:1 Mariborčankam približale na dve točki zaostanka, je Bruno Najdič porabil dva polminutna odmora, na menjavo strani pa so njegove varovanke odšle s tremi točkami prednosti. Po točki Urške Igličar za mariborsko vodstvo z 9:5 je drugi polminutni odmor vzel še kamniški trener Oleg Gorbačov, toda takoj naslednji napad so Mariborčanke z blokom zaustavile Jeleno Strel Kosmač. S tremi zaporednimi točkami so si Kamničanke še vrnile upanje za preobrat, še bližje pa so mu bile, ko je z blokom točko za izenačenje na dvanajsti točki dosegla Maja Guštin. Toda z dvema lastnima napakama so Kamničanke gostjam podarile dve zaključni žogi za njihov dvanajsti naslov državnih prvakinj. Že prvo je na prvi tempo izkoristila Sara Hutinski. Tudi na peti tekmi so bili vsi statistični podatki na strani mariborske ekipe, v domači pa bi se morali zamisliti na 48-odstotnem sprejemu in vsega 27-odstotno učinkovitostjo v napadu.

Izjave po tekmi

Oleg Gorbačov, trener Calcit Volleyballa: »Težko je reči, kje se nam je zataknilo po osvojeni pokalni lovoriki, toda v vseh tekmah, vključno z današnjno, ki smo jih izgubili proti Novi KBM Braniku, nismo igrali tako, kot bi morali. To verjetno vedo tudi igralke same. Skušali smo marsikaj, da bi prišli do svoje igre, vendar nam žal ni šlo. Mislim pa, da je bila napaka narejena že s tem, ko smo sploh dovolili, da je prišlo do pete tekme. Svojo priložnost smo zapravili na prvi tekmi v Mariboru, kaj več pa bom o vzrokih za poraz povedal šele, ko bomo opravili dokončno analizo.«

Tjaša Turnšek, igralka Calcit Volleyballa: »Ne bi rekla, da smo finale izgubile s porazom na prvi mariborski tekmi, ko smo v petem nizu vodile že z 12:8, kajti po tej tekmi smo natančno vedele, kje delamo napake, in kako bi prišle do zmage. Na današnji odločilni tekmi smo imele prednost domačega igrišča. Začele smo zelo dobro, toda v zadnjih treh nizih so na začetku vedno one uspele pobegniti za sedem, osem točk in proti tako kakovostni ekipi, kot je mariborska, je to težko loviti. Vseeno nam je to dvakrat uspelo, saj smo v petem prišle do izenačenja na dvanajsti točki, toda na koncu sta odločili dve naši lastni napaki. Težko je bilo igrati, kajti ves čas so "pritiskale" s servisom, me pa smo bile preprosto premalo močne, da bi nam dokončno uspelo pripraviti preobrat.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Predvsem sem vesel, da smo, razen v prvem nizu, igrali zelo dobro odbojko. Ampak že pred začetkom finalne serije smo rekli, da moramo vsako tekmo igrati za sebe, da vsak niz moramo igrati za sebe in to ne glede na to, do česa na igrišču prihaja. Se pravi, pozabiti na vse, kar je bilo dobrega, pozabiti na vse, kar je bilo slabega in se osredotočiti samo na vsako naslednjo točko. Peti niz je vedno loterija, imeli smo ga pod kontrolo, na koncu je vseeno prišlo do izenačenja na dvanajsti točki, toda ne glede na to, smo zmogli dovolj moči za zmago. Za nami je izredno težka tekma in to za obe ekipi, predvsem pa mislim, da je bila to strašno dobra reklama za slovensko žensko odbojko, ki mislim, da ima veliko perspektivo.«

Sara Hutinski, igralka Nove KBM Branika: »Za nami je izredno težka sezona, v kateri je bilo tudi nekaj poškodb, in to zmago smo si želele bolj kot karkoli drugega na tem svetu. S trdim delom in odločenostjo smo dosegle to, za kar smo delale. Mislim, da so nas trenerji odlično pripravili za končnico, telesno smo bile odlično pripravljene, v peti tekmi tudi psihično in resnično sem ponosna na svoje soigralke, da smo skupaj prišle do naslova državnih prvakinj.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice