Mali grad

Naj se Igra rož prične!

25.05.2018

 

Naj se Igra rož prične!Z ustvarjalnim začetkom izdelovanja tekmovalne teme Mesto pod Alpami v mestnem središče srednjeveškega Kamnika se je pričela prireditev Igra rož. Središče mesta so napolnili številni obiskovalcev, ki so lahko v živo spremljali najboljše cvetličarje v državi pri njihovem delu. Poleg tega so že lahko poskusili jedi iz cvetja, ki so nastajale v Parku Evropa, si ogledali prikaz obrtnikov in rokodelcev in dve spremljajoči razstavi Čebelarji na Slovenskem ter likovno razstavo z motivi cvetja in zelenja. V Arboretumu Volčji Potok pa so razstavljeni cvetlični avtomobili.

Osrednji dogodek na prireditvi, ki jo organizira Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici in Arboretum Volčji Potok, je državno prvenstvo floristov. Sedem tekmovalnih ekip bo v dveh dneh okrasilo sedem portalov v starem mestnem središču, poleg tega morajo pripraviti še poročni šopek z naslovom Poroka v Alpah, prosto vezan šopek Poletje v Alpah in pogrinjek za dva Planšarska malica.

Prvi cvetličarji so v Kamnik prispeli že v četrtek, 24. maja, dopoldan, ko so začeli postavljati tekmovalne konstrukcije na vnaprej določene portale. Prvi dan tekmovanja so morali zaključiti veliko formo Mesto po Alpami, v soboto pa bodo izdelovali oba šopka in pogrinjek.

Zaradi slabše vremenske napovedi je bil prestavljen največji otroški festival v občini Kamnik Veronikin festival, ki ga pripravlja Vrtec Antona Medveda Kamnik. Veronika bo otroke sedaj obiskala v torek, 29. maja, prav tako ob 15. uri v Keršmančevem parku.

Zanimiv program pa obeta tudi jutri, 26. maja, ko bo med drugim potekala razglasitev najboljšega cvetličarja v državi. Ta bo Slovenijo zastopal na evropskem prvenstvu v cvetličarstvu, ki bo potekalo leta 2020 v Katovicah na Poljskem. Zmagovalca bo razglasila tri članska mednarodna komisija, posebno nagrado pa bo podelila tudi posebna komisija, ki jo bodo sestavljali pevki Saša Lendero in Maja Oderlap ter radijski voditelj Tony Carter.

Slavnostni govornik na podelitvi nagrad bo njegova ekscelenca gospod Bart Twaalfhoven, veleposlanik Kraljevine Nizozemske. Zbrane bodo nagovorili tudi direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Božena Peterlin, podžupan Občine Kamnik Matej Slapar in predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh. Podelitvi bo sledil večerni koncert na Veseljakovem odru. Nastopili bodo Saša Lendero, Manca Špik, Vražji muzikanti in Maja Oderlap.

Podrobnejši program je na voljo tukaj.

OZADJE

Igro rož organizirajo Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Arboretum Volčji Potok ter Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije s podporo Slovenske turistične organizacije in Občine Kamnik. Gre za edinstveno prireditev v Sloveniji, ki povezuje med seboj naravno in kulturno dediščino. Ekskluzivne cvetlične instalacije bodo vgrajene v srednjeveško arhitekturo mestnega središča in srednjeveški elementi (ki so del kulturne dediščine) bodo postali vaza za pisano in zeleno naravo (ki je del naravne dediščine). Prireditev šteje kot državno prvenstvo v cvetličarstvu. Ocena organizatorjev je,  da bo v te instalacije vgrajenih pol milijona cvetov. Hkrati pa je celotni koncept prireditve odsev Kamnika kot turistične destinacije. Srednjeveško mesto Kamnik kot predstavnik kulturne dediščine je namreč obdano z bogato naravno dediščino, ki jo med drugim predstavljajo dolina Kamniške Bistrice, Velika planina in Arboretum Volčji Potok.

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice