Mali grad

Naj gorska tekača 2017 Mojca Koligar in Miran Cvet

27.11.2017

 

Naj gorska tekača 2017 Mojca Koligar in Miran CvetSlovesen zaključek tekmovanj gorskih tekačev s podelitvijo in razglasitvijo najboljših je bil v Kamniku, kjer se zbrala vsa gorsko-tekaška druščina in elita. Srečanja se je udeležil tudi direktor Atletske zveze Slovenije mag. Dejan Dokl, ki je ocenil minulo sezono kot uspešno s tekmovalnega in organizacijskega vidika. Odlični oceni se je pridružil tudi Janez Aljančič, častni član Evropske atletske zveze, in poudaril, da se Slovenci ne znamo pohvaliti in se ne zavedamo, kako nas cenijo v tujini.

Tomo Šarf, predsednik Združenja za gorske teke, je predstavil dosežke gorskih tekačev v letu 2017, s posebnim ponosom pohvalil organizacijo 16. evropskega prvenstva na Veliko planino in izpostavil dva odmevna rezultata Petre Tratnik in Simona Strnada na mednarodnih tekmovanjih. Predstavil je bil tudi koledar za leto 2018, v katerem se obeta kar nekaj novih tekem, ki bodo štele za Pokal. Slovesnost je popestril ogled igrano-dokumentarnega filma Po stezi pastirjev in tekačev, ki je nastal ob organizaciji 16. evropskega prvenstva na Veliko planino. Scenarij sta napisala Mira Papež in Peter Vrčkovnik. V filmu je bilo na vsakem koraku čutiti srčnost, en sam ponos in zanos, »to zmaga naša je!«

Sledila je razglasitev najboljših tekačic in tekačev v Pokalu Slovenije v gorskih tekih v letu 2017. V letošnji sezoni je bilo v Pokalu šest tekem (Čaven, Ratitovec, Podbrdo, Krvavec, Češnjice, Šmarna gora). Učenci in dijaki so se pomerili še na teku v Smledniku. V Socki pa je potekalo tudi državno prvenstvo v štafetah. Vsi nagrajenci od 1. do 3. mesta so prejmeli pokal-čeveljček, spominski koledar, CD-film Po stezi pastirjev in tekačev ter himno, ki jih je prispevalo podjetje Avtoličarstvo in avtokleparstvo Papež, zmagovalec je prejel še vrednostni bon, ki ga je prispevala športna trgovina AMFIBIJA – firma ICEBUG.

Razglašeni so bili tudi najuspešnejši klubi v sezoni: 1. mesto KGT Papež, 2. mesto TK Šmarnogorska naveza in 3. mesto AK Sevnica. Ob tem so se v dvorani s tišino spomnili tudi pokojnega Rafka Povheta, ki je bil ustanovitelj kluba AK Sevnica in dolgoletni trener. Gašper Bregar je prejel zlato plaketo za 20 reprezentančnih nastopov.
Vsi organizatorji tekem so prejeli tudi pokal-čeveljček za zahvalo za njihovo organizacijo tekmovanja. Posebno priznanje sta prejela tudi Mira in Dušan Papež za vrhunsko organizacijo 16. evropskega prvenstva na Veliko planino.

Posebne zahvale je bil deležen Marjan Kastelic, ki je bil dolgoletni član Izvršnega odbora Združenja za gorske teke in se od odbora poslavlja.
Ponosno in s spoštovanjem je odbor nagradili Toma Šarfa, ki se po 25-ih letih poslavlja iz Izvršnega odbora za gorske teke. Tomo Šarf je s svojim organizacijskim delom postavil temelje organiziranega gorskega teka pri nas. V vseh letih je pokazal izjemno predanost, požrtvovalnost, odgovornost, strokovnost, ki je vodila v profesionalnost kljub dejstvu, da je vedno delal kot amater in prostovoljec. Zaupanje svetovne zveze za gorske teke (WMRA), ki je Toma Šarfa na letošnjem kongresu izvolila za svojega generalnega sekretarja, je dokaz za njegovo plodno delo na področju gorskega teka v Sloveniji in svetu. S strani tekačev se mu je zahvalil Peter Lamovec.

Sledila je razglasitev prestižnega naslova: naj gorska tekačica in tekač leta 2017. To sta postala Mojca Koligar in Miran Cvet. Prestižna priznanja je podelil mag. Dejan Dokl, direktor Atletske zveze Slovenije.

Obdarjena sta bila tudi Petra Tratnik, ki je na Svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v Premani v Italiji zasedla odlično 4. mesto, in Simon Strnad, svetovni prvak v kategoriji M50. Z žrebom so bili podeljene nagrade med udeležence vseh tekmovanj v Pokalu. Tomo Šarf se je zahvalil tudi Atletski zvezi Slovenije za uspešno sodelovanje in predal mag. Dejanu Doklu, direktorju AZS priznanje.

Prireditev se je zaključila z odlično pogostitvijo, ki so jo pripravile žene iz Društva podeželskih žena Kamnik –Komenda, in povabilom na Svetovno veteransko prvenstvo, ki bo junija v Železnikih s tekom na Ratitovec.

Rezultate si lahko ogledate tukaj.

Besedilo: Špela Papež Zamljen
Fotografije: prijavim.se


<< Nazaj | Novice