Mali grad

Nagrada 6. slovenskega foruma inovacij v Kamnik

26.11.2011

 

Da v Sloveniji inovativnosti in inovativnih podjetij ter posameznikov ne primanjkuje, je bilo več kot nazorno dokazano na letošnjem 6. Slovenskem forumu inovacij (v nadaljevanju 6. SFI), ki je potekal 22. in 23. novembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Gre za osrednji dogodek na področju inovativnosti, ki ga organizirata Ministrstvo za gospodarstvo (MG) in Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI). V sklopu 6. SFI so za obiskovalce in podjetnike potekale tudi različne brezplačne spremljevalne aktivnosti.

Da je inovativnost »imperativ današnjega časa«, je na forumu poudaril tudi častni gost, predsednik države dr. Danilo Türk, ki je slavnostno odprl 2-dnevni dogodek. Hkrati je poudaril tudi pomembnost podpore, ki jo mora inovativnim podjetjem in posameznikom izkazati država. Med govorniki je bil tudi direktor JAPTI, gospod Igor Plestenjak, ki je poudaril, da si JAPTI prizadeva spremeniti slovensko miselnost o inovativnosti, kar jim uspeva tudi z organizacijo tovrstnega foruma, podporo pa podjetjem in posameznikom izkazujejo tudi z razpisanimi nepovratnimi sredstvi kot je razpis Inovacijski vavčer, prek katerega je JAPTI z 1,1 milijona evrov podprl več deset podjetij, in sicer tako, da jim je zagotovil sofinanciranje storitev zunanjih svetovalcev. Namen je priprava projektov, ki naj bi se sklenili z nacionalno ali mednarodno prijavo patenta, modela ali znamke. Pa vendar, tovrstni razpisi predstavljajo zgolj smernice za izboljšanje podjetniške kulture, konkurenčnosti podjetij in internacionalizacijo slovenskih podjetij. Potrebnega je veliko vloženega dela, truda in seveda občuten vložek lastnih finančnih sredstev posameznikov.

Za sodelovanje na 6. SFI se je letos prijavilo kar rekordnih 235 inovacij, med drugim tudi takšne, ki so posamezna priznanja požela tudi na mednarodni ravni. Forum je namenjen tudi temu, da se med posameznimi izbranimi inovacijami podeli nagrade najboljšim, in sicer v naslednjih kategorijah: 1. Najboljši inovativni proizvod podjetja; 2. Najboljši inovativni proizvod start-up podjetja; 3. Najboljši inovativen proizvod avtorja posameznika; 4. Najbolj inovativne storitve podjetja; 5. Najbolj inovativna storitev v kategoriji start-up podjetja; 6. Najboljša inovativna storitev v kategoriji avtor posameznik, skupina avtorjev ali raziskovalno-razvojna institucija; 7. Najboljši poslovni model.

Novost letošnjega foruma inovacij je bila tudi kategorija ocenjevanja, ki je upoštevala vidik odličnosti ustvarjalnih industrij. V tej kategoriji so podeljevali zlato, srebrno in bronasto priznanje. Inovacije, ki so v tej kategoriji zasedle prva tri (3) mesta so izražale visoko raven odličnosti v intelektualnem kapitalu. Dobitnika zlatega (podjetje Pipistrel d.o.o. za štirisedežno potovalno letalo Panthera z modularnim pogonom) in srebrnega (Institut Jožef Štefan (IJS) za sistem Pedius za računalniško evidentiranje in sestavljanje fragmentov stenskih poslikav) priznanja sodita med vrhunske predstavnike slovenskega gospodarstva in znanstveno-raziskovalnih inštitucij. Odmevni so uspehi podjetja Pipistrel d.o.o. v tujini in mednarodno je poznan sloves Instituta Jožef Štefan. Govorimo o velikanih v prepoznavnosti slovenskega gospodarstva in znanstveno-raziskovalnih inštitucij.

Bronasto priznanje je v tej prestižni kategoriji uporabe odličnosti ustvarjalnih industrij prejelo kamniško podjetje V NAVTIK, napredne navtične tehnologije d.o.o. za inovacijo wFoil, ki deluje pod okriljem poslovne enote Mrežnega podjetniškega inkubatorja Savinjske regije - Mrežni spin-off inkubator Univerze v Mariboru v Kamniku. Prispevek s 6. SFI si lahko pogledate na naslednji povezavi: http://tvslo.si/predvajaj/zlato-priznanje-za-letalo-pipistrela/ava2.121746090/.

Da je vsak podjetniški začetek težak, nam zagotovi tudi direktor podjetja V NAVTIK d.o.o., Tomaž Zore, dobitnika prestižnega bronastega priznanja. »Ideja je zorela nekaj let in ugledala luč sveta kot hidro foil plovilo, ki presega sposobnosti do sedaj znanih plovil te kategorije. Izkazalo se je, da popolnoma nov pristop ter nevezanost na navtično tradicijo ni bila ovira, temveč prednost, ki nam zagotavlja še neodkrite možnosti razvoja,« nam je ob svojih začetkih zaupal podjetnik. Nastal je visoko tehnološki projekt wFoil, ki je razvil svojstven koncept postavitve hidro (hydro) foilov ali podvodnih krilc. Ta koncept v primerjavi z že znanimi hydro foil projekti omogoča manjšo hitrost, ko se trup ali trupi plovila ločijo od vode. Omogoča doseganje večjih maksimalnih hitrosti. Omogoča nam tudi izredno okretnost ter stabilnost pri plovbi s pomočjo hydro foilov. Posebnost koncepta W-FOIL je v tem, da se osnovni upor vode, ko enkrat plujemo na hidro foilih, ne spreminja s povečevanjem hitrosti plovila. Nadaljnji razvoj projekta wFoil predvideva plovila - hidro letala, ki bodo sposobna hitrega plutja kot tudi vzletanja ter pristajanja z valovitega morja. Kombinacija plovbe ter letenja ponuja še neizrabljene možnosti uporabe tako v športne kot tudi v profesionalne namene. Letalcem bo produkt približal vodne površine, navtikom pa omogočili, da dosežejo nebo.

Podjetje je bilo ustanovljeno 25.02.2010. Sodelovanje z zavodom Mrežni podjetniški inkubator Savinjske regije - Mrežni spin-off inkubator Univerze v Mariboru iz Celja se je uradno pričelo s 01.03.2010, ko je inkubator perspektivno in visokotehnološko idejo wFoil vključil med svoja inkubirana inovativna podjetja (podjetje deluje v okviru poslovne enote Mrežni podjetniški inkubator Savinjske regije - Mrežni spin-off inkubator Univerze v Mariboru. Istega leta (2010) je podjetje uspešno kandidiralo na razpisu Slovenskega podjetniškega sklada in pridobilo subvencijo za zagon podjetij v subjektih inovativnega okolja (podjetniški inkubatorji, univerzitetni inkubatorji in tehnološki parki).

Po letu in pol delovanja pa se podjetje lahko pohvali tudi z bronastim priznanjem v kategoriji uporabe odličnosti ustvarjalnih industrij. Četudi bronasto, pa ima zagotovo zlat priokus, saj je bilo podjetje V NAVTIK d.o.o. nagrajeno v izredno močni kategoriji, kjer sta prvi dve priznanji zasedla podjetje in znanstveno-raziskovalna institucija, ki na slovenskem gospodarskem ter znanstveno-raziskovalnem prostoru delujeta že vrsto let. Nosilcu ideje in hkrati direktorju podjetja, Tomažu Zoretu in njegovi ekipi wFoil group, priznanje zagotovo pomeni dobro odskočno desko za naprej. Vsekakor gre za priložnost, ki odpira marsikatera do sedaj mogoče še zaprta vrata, privabi posamezne investitorje, predstavnike gospodarstva in skladov tveganega kapitala. Predvsem pa daje upanje malim inovativnim podjetnikom, da kljub morebitnim začetnim težavam nadaljujejo z realizacijo svoje podjetniške ideje, saj so ideje izvedljive in tovrstna priznanja zagotovo pomenijo, da so na pravi poti. »Kjer je volja, je tudi moč!«

Direktorju Tomažu Zoretu in ekipi wFoil group čestitamo ob prejetju prestižnega priznanja, ponosni in veseli smo, da je inkubirano podjetje, ki deluje pod okriljem Mrežnega podjetniškega inkubatorja Savinjske regije - Mrežni spin-off inkubator Univerze v Mariboru iz Celja, poslovne enote v Kamniku, uspel preboj v sam vrh slovenskih inovativnih podjetij in verjetno v prihodnosti tudi v sam svetovni vrh na področju navtičnih tehnologij.

Besedilo: doc. dr. Zdravko Praunseis, direktor, Tina Naglič, pomočnica direktorja in Eva Rožanc, strokovna sodelavka na projektih
Fotografije: MPI Savinjske regije


<< Nazaj | Novice